ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Απάντηση ο αγώνας για μόνιμη - σταθερή δουλειά και μέτρα προστασίας

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Με προγράμματα για προσωρινή απασχόληση και με μισθούς πείνας προσπαθεί να εκτονώσει η κυβέρνηση τις εκρηκτικές συνέπειες της ανεργίας και να κοροϊδέψει τους ανέργους. Κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης και μέσω αυτών των προγραμμάτων, είναι να στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός ενσωμάτωσης των χιλιάδων ανέργων, ώστε να αποδεχτούν τις νέες εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», την προσωρινή δουλειά με μισθούς πείνας και τη διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας, ενώ η προοπτική είναι αυτά τα προγράμματα με αυτές τις εξευτελιστικές εργασιακές σχέσεις να γενικευτούν.

Ετσι, ακολουθώντας το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» του υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, προωθεί πρόγραμμα προσλήψεων ανέργων με μεροκάματα 25 ευρώ και στόχο να καλύψει σε βάθος τριετίας μέχρι 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε 320 ευρώ θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Ξεκινά αρχές του 2012, χρηματοδοτείται από πόρους της Τοπικής Διοίκησης και κοινοτικά κονδύλια, φέρνοντας για το πρώτο έτος 25.000 θέσεις ψευτοαπασχόλησης εργασίας ορισμένου έργου (μέχρι 135 ημερομίσθια ετησίως) κυρίως για ειδικότητες εργατών και οικοδόμων, σε μικρά αναπτυξιακά έργα που θα πραγματοποιούν οι Δήμοι με αυτεπιστασία. Η επιλογή των απασχολουμένων στο έργο θα γίνεται από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ με κριτήρια όπως η εξειδίκευση και η εντοπιότητα.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας, που ξεκινά από τον Σεπτέμβρη, αφορά στην απασχόληση για 5 μήνες το χρόνο συνολικά 55.000 ανέργων, επαγγελματιών που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο χρόνια, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Κυρίως όμως αφορά μακροχρόνια άνεργους και βραχυχρόνια άνεργους που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας. Οσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα και βρουν μια θέση εργασίας σε κάποιον Δήμο ή αλλού, θα αμείβονται με 625 ευρώ το μήνα (για 5 μήνες, συνολικά 3.125 ευρώ).

Στην πραγματικότητα, με αυτά τα 3.125 ευρώ, οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν για 12 μήνες, αφού μετά την πάροδο των 5 μηνών λήγει το πρόγραμμα, και για τους υπόλοιπους 7 μήνες δεν έχουν δικαίωμα ένταξης σε άλλο πρόγραμμα. Μάλιστα, εάν κάποιος άνεργος δουλέψει και κολλήσει κάποια ένσημα μέσα στο επόμενο 7μηνο, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα του επόμενου έτους, γιατί δε θα θεωρείται μακροχρόνια άνεργος. Οι προσλήψεις θα γίνονται από λεγόμενους φορείς «Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα» (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρείες Αστικού Δικαίου, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Επαγγελματικές Ενώσεις) και συνολικά το ποσό που θα πάρουν αυτοί οι φορείς θα φτάσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ, το 5% του συνολικού κονδυλίου που θα διατεθεί και φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ.

Οι άνεργοι δεν πρέπει να παγιδευτούν

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σχολιάζει σχετικά:

«Ψεύτικες ελπίδες και ψίχουλα προσπαθεί να μοιράσει η κυβέρνηση στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που συνεχώς αυξάνονται. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ προωθεί πρόγραμμα προσλήψεων ανέργων (100.000 σε βάθος τριετίας, 25.000 για τον πρώτο χρόνο).

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ψευτοαπασχόληση, μέχρι 135 ημερομίσθια το χρόνο με 25 ευρώ μεροκάματο. Δεν είναι ούτε ασπιρίνη στο πρόβλημα της ανεργίας και τα βάσανα των ανέργων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ΓΣΕΕ η οποία συμμετέχει ενεργά και πρωτοστατεί στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων προωθώντας αυτή τη σύγχρονη σκλαβιά.

Οι άνεργοι δεν πρέπει να παγιδευτούν, έχουν δρόμο να διαλέξουν, να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
  • Ουσιαστική προστασία (1.120 ευρώ το μήνα) για όλο το διάστημα της ανεργίας».

Πρωτεργάτες στην αντεργατική πολιτική οι δήμοι

Πρωτεργάτες στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι έσπευσαν χωρίς δεύτερη κουβέντα να δηλώσουν την «προθυμία» τους να υλοποιήσουν όλα τα δουλεμπορικά προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» για τους ανέργους που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Ετσι, εκτός από τα χθεσινά σχέδια της κυβέρνησης που έγιναν γνωστά, και μιλάνε για πρόγραμμα προσλήψεων ανέργων με εξευτελιστικά μεροκάματα των 25 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, σε τροχιά υλοποίησης έχει ήδη μπει το περιβόητο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτέμβρη. Την ώρα λοιπόν που η καπιταλιστική κρίση συνεχίζει να δημιουργεί στρατιές ανέργων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας έρχεται να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες πατώντας στην ανάγκη για εργασία και επιβίωση χιλιάδων εργαζομένων.

Η υποκρισία του προγράμματος, όμως, είναι εμφανής από τα όσα το ίδιο προβλέπει και συγκεκριμένα:

Οποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτής της ψευτοαπασχόλησης, θα λαμβάνει ως επίδομα «κοινωνικής εργασίας» 625 ευρώ το μήνα για πέντε μήνες.

Ταυτόχρονα, είναι ενδεικτικό ότι το πρόγραμμα δε θα υλοποιείται από τους ίδιους τους δήμους, αλλά από τους λεγόμενους φορείς «Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα» - προφανώς για να δικαιολογηθεί και ο τίτλος: κοινωφελής εργασία - με τους οποίους ήδη πολλοί δήμοι έχουν προστρέξει και έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας!

Ηδη, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αυτή της Αττικής, δεκάδες δήμοι έχουν φροντίσει από τον Ιούνη και τον Ιούλη να έχουν πάρει αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια δίνοντας εξουσιοδότηση στους δημάρχους να συνάψουν τέτοια μνημόνια συνεργασίας και φέρονται να έχουν συμφωνήσει με συγκεκριμένες ΜΚΟ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις συμφωνίες που υπάρχουν και εντόπισε ο «Ρ» μεταξύ δήμων του Λεκανοπεδίου και ΜΚΟ:

Ο Δήμος Πειραιά με το ινστιτούτο μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΒΕΕ.

Ο Δήμος Παλλήνης με τη ΜΚΟ Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ).

Ο Δήμος Περιστερίου με το ΚΕΑΝ.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης με το «Δίκτυο Αλληλοβοήθειας κραταΜΕ».

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με το ΚΕΑΝ.

Ο Δήμος Μεγάρων με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΛΛΑΔΑ».

Ο Δήμος Κηφισιάς με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία QUALITY NET WORK.

Ο Δήμος Παιανίας με το δίκτυο Αλληλοβοήθειας κραταΜΕ.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου με το ΚΕΑΝ.

Ο Δήμος Πεντέλης με το ΚΕΑΝ.

Ο Δήμος Αμαρουσίου με το κέντρο για την UNESCO στην Ελλάδα.

O Δήμος Πεύκης με το ΚΕΑΝ.

O Δήμος Χαλανδρίου με το ΚΕΑΝ.

O Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας με το «ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ».

O Δήμος Περάματος με τον Ομιλο για την UNESCO Ν. Πειραιά.

O Δήμος Ηρακλείου με το ΚΕΑΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ