ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευρύνει και επιταχύνει την αντιλαϊκή ατζέντα

Σύσκεψη σήμερα για μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και προετοιμασίες για την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και ταξική πάλη, ο λαός καλείται να δώσει τη δική του απάντηση στα χειρότερα που απεργάζονται σε βάρος του
Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και ταξική πάλη, ο λαός καλείται να δώσει τη δική του απάντηση στα χειρότερα που απεργάζονται σε βάρος του
Με αφετηρία και πρόσχημα τις τρανταχτές αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, τη διόγκωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, τις «υστερήσεις» στη μάζα των αντιλαϊκών φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο, διαπιστώνοντας τα βαθιά αδιέξοδα και από την πλευρά της πολιτικής διαχείρισης, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας δρομολογεί τις προϋποθέσεις και διαδικασίες για την «ελεγχόμενη πτώχευση».

Με αυτή την ατζέντα και για την αξιολόγηση του αντιλαϊκού προγράμματος, καταφθάνουν ξανά τις μέρες αυτές τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Τις μέρες αυτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται σε κύκλο αλλεπάλληλων τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Χτες ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ενόψει της σημερινής διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα αλλά και η πορεία της εφαρμογής των αντιδραστικών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

«Είχαμε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον πρωθυπουργό», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ευ. Βενιζέλος. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προχτεσινές ανακοινώσεις των Μέρκελ - Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, ενώ συζητήθηκε και η πορεία των «διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης με τους ιδιώτες και τις τράπεζες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη θα συζητηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Θα συζητηθεί επίσης το σχέδιο για το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και ΔΕΚΟ, που θα συνοδευτεί από μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί και το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου, για «λουκέτα» και απολύσεις σε κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην ατζέντα θα βρεθούν ακόμα οι νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση καθώς θα συζητηθούν τα νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τις επικουρικές συντάξεις (προβλέπονται δραστικές μειώσεις) και το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έχει άλλες δύο συσκέψεις ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη και της παρουσίας του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, Τράπεζα της Ελλάδας και υπουργείο Οικονομικών, για «κάθε ενδεχόμενο» και σε συνεννόηση με την τρόικα, βάζουν στα σκαριά την ενεργοποίηση για πρώτη φορά του λεγόμενου «έκτακτου μηχανισμού» για τη στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος σε «ακραίες καταστάσεις» προκειμένου να προλάβουν κλυδωνισμούς από ενδεχόμενο «κενό χρηματοδότησης».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι «ανάγκες ρευστότητας» του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου δεν έχουν καλυφθεί ούτε και από τον πακτωλό με τα 105 δισ. ευρώ που σήμερα έχουν από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που κάποτε πρέπει να τα επιστρέψουν.

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Αυξημένο ενδιαφέρον και από την πλευρά των ΗΠΑ

Περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία (21 Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη) κατά την οποία η Κύπρος, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» που βρίσκεται στην ΑΟΖ του νησιού, προκειμένου να διευκρινιστεί το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενδεχόμενα και πετρελαίου. Το γεγονός ότι η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις (Noble Energy) εκπροσωπεί κατά βάση αμερικάνικα συμφέροντα, έχει ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και την εμπλοκή τους στη διαμάχη που οξύνεται μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας, με συμμετοχή και του Ισραήλ.

Η Τουρκία επιχείρησε μέσω και των ΗΠΑ να ματαιώσει τις γεωτρήσεις, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα απειλές προς την Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», αποδέκτης των τούρκικων αιτημάτων έγινε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Φρ. Ρίτσιαρτον, ύστερα από συνάντηση στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας. Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι «δε συνηθίζει να δίνει συμβουλές σε αμερικανικές εταιρείες», επιβεβαιώνοντας τα ισχυρά αμερικάνικα συμφέροντα και ενεργειακά ενδιαφέροντα στην περιοχή.

Σχολιάζοντας χτες τις παρεμβάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στ. Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις της Ουάσιγκτον. Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές, πρόσθεσε ότι η Κύπρος ενεργεί πάντα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Αυγή» και ΣΥΝ ήθελαν κι άλλες αποφάσεις...

«Ο Πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ, μάλλον, απογοήτευσαν όλους αυτούς που περίμεναν με αγωνία το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής - τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν, τις αγορές και όσους πολίτες της Ευρωζώνης παρακολούθησαν τα τεκταινόμενα. Δεν έκαναν τίποτα εντυπωσιακό, δεν πήραν μια απόφαση που να ταράξει τα βαλτωμένα νερά της Ευρωζώνης και να μπορεί τάχιστα να εφαρμοστεί, εφόσον την αποδεχτούν οι λοιποί εταίροι».

Ο σπαραγμός για την έλλειψη κάποιας εντυπωσιακής απόφασης Σαρκοζί - Μέρκελ, που θα εφαρμοζόταν, μάλιστα, τάχιστα και θα ικανοποιούσε ταυτόχρονα Κομισιόν, αγορές και εργαζόμενους, δεν ανήκει σε κάποιο φορέα ή στέλεχος των επιτελείων της ΕΕ, ούτε σε κάποιο «γκόλντεν μπόι» των αγορών, από αυτά που παριστάνουν ότι τους ενδιαφέρει και η τύχη των εργαζομένων. Είναι της χτεσινής «ΑΥΓΗΣ», η οποία, εκλαϊκεύοντας προφανώς τις θέσεις του ΣΥΝ, εξηγεί στους αναγνώστες της ότι εκείνο που περίμεναν οι εργαζόμενοι από τη γερμανογαλλική συνάντηση ήταν αποφάσεις που θα τάραζαν τα ...βαλτόνερα της Ευρώπης.

Είναι φανερό ότι παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι οπορτουνιστές προκειμένου να εμφανίσουν διαχωριστικές γραμμές απέναντι στις δυνάμεις που ανοιχτά υποστηρίζουν το σύστημα και την αντίληψη για τη διαχειριστική διευθέτηση των αντιθέσεων και αντιφάσεων του καπιταλισμού, όταν το ζήτημα φτάνει στο «δια ταύτα», τότε αποκαλύπτουν ότι το μέγιστο, για το οποίο φιλοδοξούν, είναι ...θετικές αποφάσεις από τις ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ. Το γεγονός όμως και μόνο ότι η «ΑΥΓΗ» περιμένει θετικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους και τους λαούς από το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί, ή από την ΕΕ συνολικά, δείχνει όχι μόνο το μέγεθος της θολούρας που κυριαρχεί στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και το πού τελικά οδηγούν οι αντιλήψεις που ακυρώνουν στην πράξη τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί - και πρέπει - να παίξει στις εξελίξεις, το οργανωμένο ταξικό κίνημα, με κατεύθυνση τη ρήξη και την ανατροπή.

Με την ίδια λογική, που λέει πως ό,τι καλό είναι να συμβεί θα έρθει από την ΕΕ, η «ΑΥΓΗ» δεν κατάφερε να δει καν την ουσία της προχθεσινής γερμανο-γαλλικής συμφωνίας, την πολύ συγκεκριμένη απόφαση να προσλάβει χαρακτηριστικά συνταγματικής δέσμευσης και ταυτόχρονα να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, σε όλες τις χώρες - μέλη, η βάρβαρη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, προκειμένου να προστατέψουν την ισχύ των μονοπωλίων τους, από την κρίση που βαθαίνει.

Για την «ΑΥΓΗ», αυτό προσπαθεί ουσιαστικά να πείσει τους αναγνώστες της, δεν υπάρχει οικονομική κρίση, δεν υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα, δεν υπάρχουν ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, δεν υπάρχουν ανειρήνευτες ταξικές αντιθέσεις, δεν υπάρχουν καν μονοπωλιακές ενώσεις που επιβάλλουν τις αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Γι΄αυτό, πέρα από τη γενική εκτίμηση για τη συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ, στο χτεσινό της φύλλο:

  • Οδύρεται για τη συμφωνία με τη Φινλανδία, να υπάρχει, δηλαδή, χρηματική εγγύηση για το δάνειο που θα συνεισφέρει στο Μηχανισμό Στήριξης, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «ευτελισμό της γενικότερης αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης» (!!!)
  • Υποστηρίζει ότι «το ευρώ βρίσκεται σε κακά χέρια» και πως στην ΕΕ υπάρχουν «ηγέτες άβουλοι και μοιραίοι», βγάζοντας λάδι τον ίδιο το ρόλο της ΕΕ ως συνασπισμού χωρών για τη στήριξη του μονοπωλιακού κεφαλαίου, προσφέροντας άλλοθι στην αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και υπονοώντας, όπως κάνουν και οι αστοί, ότι με άλλα πρόσωπα θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφορετικές επιλογές.
  • Κλαψουρίζει, επειδή «αποκλείστηκε ακόμα μια φορά το ευρωομόλογο», για το οποίο ο ΣΥΝ παλεύει από τις αρχές του 2010, μόνο που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα πανάκριβο τραπεζικό εργαλείο αναπαραγωγής του κρατικού χρέους, που θα συνοδευτεί με αλλεπάλληλα νέα μνημόνια και ιδιαίτερα επαχθείς συνέπειες για τους εργαζόμενους, κάτι που ο ΣΥΝ εξακολουθεί να κρύβει ταυτιζόμενος απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
  • Διαπιστώνει «αμηχανία Βενιζέλου για τη συνάντηση», τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών όχι απλά έσπευσε να δημοσιοποιήσει τη θετική αποτίμηση της κυβέρνησης για τη συνάντηση, αλλά επιπλέον διευκρίνισε ότι ο τρόπος που έχει συνταχθεί το ελληνικό Σύνταγμα καθιστά τους «κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου» ισχυρότερους από την ελληνική νομοθεσία.

Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ