ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Προετοιμάζουν την απεργία κόντρα στα εμπόδια

Σύσκεψη συνδικαλιστών κι εργαζομένων σήμερα στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου για την υπεράσπιση των ΒΑΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου για την υπεράσπιση των ΒΑΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας
Με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν αμείωτα την προετοιμασία της απεργίας του κλάδου στις 23 Αυγούστου ενάντια στην κατεδάφιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται στα δικαιώματά τους, η απάντηση πρέπει να είναι να «νεκρώσουν» οι τόποι δουλειάς τη μέρα της απεργίας και να είναι μαζική η απεργιακή συγκέντρωση των Συνδικάτων Αττικής - Πειραιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στοχεύει να υπάρξει «από τα κάτω» ενιαίο μέτωπο που θα υπερασπίζεται τη ζωή των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην ίδια την απεργία, αλλά και στην οργάνωσή της. Σε αυτά τα πλαίσια, σήμερα στις 5 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια) πραγματοποιείται διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών από επιχειρησιακά σωματεία.

Τις επόμενες μέρες, μέχρι και την τελευταία μέρα πριν από την απεργία του κλάδου, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω περιοδείες και συσκέψεις:

-- Την Παρασκευή, 19 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία ΧΙΛΤΟΝ, ΚΑΡΑΒΕΛ, CROWN PLAZA, MELLIA, POLIS GRAND και ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Στις 12 το μεσημέρι στα επισιτιστικά καταστήματα της πλατείας Ελευθερίας στον Κορυδαλλό και στις 7 μ.μ. στα καταστήματα στον πολυχώρο του Ρέντη.

-- Το Σάββατο, 20 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία ΑΣΤΕΡΑΣ και ΑΠΟΛΛΩΝ, καθώς και στα καταστήματα στο Γκάζι. Στις 11 το πρωί το Συνδικάτο του Πειραιά θα κάνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο του Πειραιά.

-- Την Κυριακή, 21 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία στη Συγγρού, καθώς και στα καταστήματα στο Μοναστηράκι και την Πλάκα.

-- Τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία ΝΟΒΟΤΕΛ, ΠΛΑΖΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ και ΠΑΡΚ.

Υπονομεύουν την επιτυχία της απεργίας

Ανώδυνο για την κυβέρνηση και την εργοδοσία περιεχόμενο επιχειρεί να δώσει στην απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων, στην οποία πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Ομοσπονδία επέμενε να χαρακτηρίζει «τραγελαφική» κι «ανεδαφική» την εισήγηση της επιτροπής για απένταξη ειδικοτήτων του κλάδου από τα ΒΑΕ και επεσήμανε διαρκώς την αντιεπιστημονικότητα μιας τέτοιας εξέλιξης. Στάθηκε στο γεγονός ότι η απένταξη δρομολογείται «χωρίς μελέτες και επιστημονική τεκμηρίωση», «χωρίς να μας πείσουν ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες εργασίας».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ερώτηση για την προετοιμασία της απεργίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας απάντησε πως «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς πολλοί εργαζόμενοι λείπουν αυτή την περίοδο με άδειες κι επιπλέον έχουν κουραστεί από τις συνεχείς κινητοποιήσεις». Προφανώς και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό δεν λείπουν μέσα στην τουριστική περίοδο σε άδειες και επιπλέον η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου υπονομεύει ανοιχτά την απεργία όταν λέει δημόσια ότι οι εργαζόμενοι έχουν κουραστεί από τις κινητοποιήσεις!

Αντίστοιχη στάση υπονόμευσης της απεργίας έχει και το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ, που αποφάσισε η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει το απόγευμα, «στέλνοντας» ουσιαστικά τους εργαζόμενους το πρωί στη δουλειά...

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Καταγγέλλουν εγκατάλειψη ναυτεργάτη

«Να σιτίζεσαι από την εκκλησία»! Αυτή ήταν η απάντηση που πήρε ναυτεργάτης μηχανοδηγός Β' του επιβατηγού πλοίου «ΔΙΑΣ», από τις λιμενικές αρχές του Ηρακλείου Κρήτης, όταν απαίτησε την καταβολή των δεδουλευμένων του, καθώς η εταιρεία «Κρουαζιέρες Νοτίων Ακτών Ζακύνθου» έχει παρατήσει το πλοίο στο λιμάνι από τις 10 Ιούνη, εγκαταλείποντας το ναυτεργάτη απλήρωτο και χωρίς τροφοδοσία! Την εγκατάλειψη του ναυτεργάτη και την αντιμετώπισή του από τις λιμενικές αρχές καταγγέλλουν, με χτεσινό τους έγγραφο προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, απαιτώντας την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου για την εφαρμογή του νόμου 3816/2010 «περί εγκατάλειψης στην αλλοδαπή ή ημεδαπή Ελλήνων ναυτικών» για την προστασία του ναυτεργάτη.

Ομως, η υπόθεση δε σταματά εδώ. Οπως προκύπτει από συγκεκριμένο έγγραφο του ΝΑΤ που παραθέτουν τα σωματεία, το Ταμείο έχει απαγορεύσει την ελευθεροπλοΐα του πλοίου από τις 5 Απρίλη του 2011 λόγω οφειλών. Παρά την απαγόρευση, στις 12 Ιούνη του 2011, το πλοίο πήρε άδεια απόπλου από τις αρμόδιες αρχές - δείχνοντας έτσι την «κάλυψη» που παρέχεται στους εφοπλιστές - και απέπλευσε από το λιμάνι της Καλύμνου για το Ηράκλειο! «Προκύπτουν, υπογραμμίζεται από τα σωματεία, σοβαρές ευθύνες παραβίασης της νομοθεσίας από τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΝ και του ΝΑΤ».

Τα δεδουλευμένα τους διεκδικούν και οι ναυτεργάτες που αποτελούν το πλήρωμα του φορτηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΕΥΓΕΝΙΑ» της ναυτιλιακής εταιρείας «Νέα Οχηματαγωγική», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Ελευσίνας. Ορισμένοι από αυτούς έχουν να «δουν» μισθό εδώ και 5 μήνες.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Δύο νεκροί εργάτες

Ακόμα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν χτες και προχτές, αποτυπώνοντας τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Το ένα θανατηφόρο έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Κόρινθο. Ο 62χρονος Κυριάκος Παπαδημητρίου, εργάτης καθαριότητας, με σύμβαση αορίστου χρόνου, στο Δήμο Κορίνθου, έπεσε από το πίσω μέρος του απορριμματοφόρου κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί παρόμοια εργατικά «ατυχήματα» σε μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ο «Ρ» έχει καταγράψει δύο ακόμα θανατηφόρα και πέντε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια εργασιών με απορριμματοφόρα από το φετινό Μάρτη μέχρι τώρα. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη εντατικοποίησης της εργασίας, η οποία προκαλείται πιθανόν λόγω της έλλειψης προσωπικού που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα όλο και πιο λίγοι εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να εκτελούν μεγαλύτερο όγκο εργασιών.

Το δεύτερο θανατηφόρο έγινε χτες το πρωί σε χωριό του Ρεθύμνου. Πρόκειται για τον 30χρονο Παντελή Κογεράκη, ο οποίος εργαζόταν σε συνεργείο εργολάβου στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Ο 30χρονος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε ψεκάζοντας τις ελιές. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Μύρθιος του Δήμου Ρεθύμνου. Ο εργάτης μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την ευθύνη για το πρόγραμμα δακοκτονίας την έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία εκχωρεί το έργο σε εργολάβους. Στη συνέχεια, ο κάθε εργολάβος προσλαμβάνει το προσωπικό από αγρότες των περιοχών που πάνε για το μεροκάματο, διαθέτοντας τα γεωργικά τους μηχανήματα και τις περισσότερες φορές ανασφάλιστοι.

Στα 28 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Στα 28 ανέρχονταν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέχρι και προχτές. Από αυτά, τα 23 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 5 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα), χωρίς να έχει σημειωθεί κανένας θάνατος. Από τους 23, οι 9 νοσούντες βρίσκονται στην Ανατολική Αττική και οι άλλοι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 17 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο και 10 νοσηλεύονται ακόμη, από τους οποίους οι 4 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ενας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, ενώ οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 25 - 87 έτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ