ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Επιβεβαιώνοντας τους ιμπεριαλιστικούς στόχους

Παιδί, θύμα αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ
Παιδί, θύμα αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι «συνήθεις ύποπτοι» εξακολουθούν να παραμένουν και συνήθεις και ύποπτοι για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς οι λόγοι, που δεν είναι άλλοι από την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων, παραμένουν ως έχουν: Κούβα, Ιράν, Συρία, Σουδάν είναι χώρες που «συνεχίζουν να υποθάλπουν την τρομοκρατία», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία ωστόσο δόθηκε στη δημοσιότητα με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων μηνών.

«Το Ιράν παραμένει το πιο ενεργό κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία το 2010», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται την υποτιθέμενη «οικονομική, υλική και υλικοτεχνική υποστήριξη που παρέχει το Ιράν» σε ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Μέση Ανατολή έως την Κεντρική Ασία», αναφέροντας συγκεκριμένα, τη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τους σιίτες Ιρακινούς μαχητές, ακόμη και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αναλόγως και η Συρία, που βρίσκεται στη λίστα από το 1974 και βρίσκεται αυτόν τον καιρό στο ιμπεριαλιστικό στόχαστρο. Η Συρία, λοιπόν, «συμμαχεί με το Ιράν», ενώ πολλές παλαιστινιακές οργανώσεις, κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τρομοκρατικές», «έχουν έδρα τη Δαμασκό και δρουν στη Συρία».

Για την Κούβα, όπως αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι έχει διακόψει τις σχέσεις τους με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - FARC», παρά τη δημόσια εκδηλωμένη επίσημη θέση της κουβανικής κυβέρνησης ενάντια στην τρομοκρατία. «Ενοχοποιητικό στοιχείο», επίσης, για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι και το γεγονός «ότι ενεργά ή πρώην μέλη της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ ζουν στην Κούβα».

Κατά τα άλλα, η Αλ Κάιντα παραμένει «η κυρίαρχη τρομοκρατική απειλή», κυρίως χάρη στα δίκτυά της στο Πακιστάν, στην Υεμένη και στη Σομαλία.

Για την Ελλάδα

Στην κατηγορία των χωρών που αντιμετώπισαν «αξιοσημείωτα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά περιστατικά μέσα στην περασμένη χρονιά» κατατάσσει τη χώρα μας η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι αναρχικοί στην Ελλάδα στόχευσαν κατ' εξακολούθηση κυβερνητικά γραφεία, διπλωματικές αρχές και κρατικά σύμβολα στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, σημειώνοντας με σημασία ότι για πρώτη φορά καταγράφεται «δραστηριότητα και στο εξωτερικό», αναφερόμενη στις επιστολές - βόμβα.

Κατά την έκθεση, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η εγχώρια τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί «σοβαρή πρόκληση», με ένοπλες ή εμπρηστικές επιθέσεις ή ακόμη και με χρήση όπλων και χειροβομβίδων, αναρχικών κατά τραπεζών, αστυνομικών τμημάτων, δημοσιογράφων, πολιτικών και αντιιμπεριαλιστικών - αντικαπιταλιστικών στόχων, ενώ παρά τις συλλήψεις υπόπτων ως μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», οι επιθέσεις άλλων τρομοκρατικών ομάδων συνεχίστηκαν, έχοντας ως συνέπεια 6 νεκρούς, 3 εκ των οποίων από εμπρηστική επίθεση κατά τράπεζας.

Στην έκθεση καταγράφονται, επίσης, οι συλλήψεις των δύο μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και η «ουσιαστική πρόοδος» στο νομοθετικό τομέα, κυρίως με την ψήφιση νέου νόμου κατά του ξεπλύματος χρήματος και των οδών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΣΛΟ.-- Στην απομόνωση για άλλες τέσσερις βδομάδες, δηλαδή έως τις 19 Σεπτέμβρη, θα παραμείνει ο φασίστας, ρατσιστής και αντικομμουνιστής Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους. Την Πέμπτη, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των δύο τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε ο Μπρέιβικ στην αστυνομία για να παραδοθεί, όπου, ανάμεσα στα άλλα, πριν το μακελειό, είχε αποκαλέσει τον εαυτό του «διοικητή του νορβηγικού αντικομμουνιστικού κινήματος αντίστασης».

NEA ΥΟΡΚΗ.-- Στην περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας έως τα τέλη Σεπτέμβρη, θα προχωρήσει η τράπεζα Bank Of America, ώστε να περιορίσει τις ζημίες στο χαρτοφυλάκιό της, σύμφωνα με τους «Financial Times». Οκτώ τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Royal Bank of Scotland, Barclays, UBS και HSBC, ανακοίνωσαν περισσότερες από 60.000 απολύσεις τον περασμένο μήνα.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Σε λιγότερο από 24 ώρες, 11 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικούς στο Αγουάν, ενώ ακόμη 14 τραυματίστηκαν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν μέλη του κινήματος των αγροτών MUCA, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους στρατούς των μεγαλοτσιφλικάδων.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Το πρόγραμμα εθνικοποίησης όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του χρυσού, δηλαδή χρυσωρυχεία και εταιρείες επεξεργασίας, θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Τις περιπτώσεις ακόμα 9.800 θυμάτων της δικτατορίας Πινοτσέτ, αναγνώρισε η Χιλή αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν, από το 1973 ως το 1990, σε 40.018. Επίσης ο αριθμός των νεκρών ή αγνοουμένων επανεκτιμήθηκε σε 3.227 μετά την προσθήκη άλλων 30 περιπτώσεων.

TZOYMΠΑ.-- Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε συγκρούσεις μεταξύ φυλών στο Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της επαρχίας Τζόνγκλεϊ, Κιολ Μανγιάνγκ Τζούουκ.

ΤΟΚΙΟ.-- Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε χτες ανοικτά της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, με το επίκεντρο σε απόσταση 80 χλμ. από τις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό σε βάθος 20 χλμ.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονία μέλους της Κομμουνιστικής Νεολαίας

Στις 9 το βράδυ της 16ης Αυγούστου τα μέλη της Κομμμουνιστικής Νεολαίας Κολομβίας, οι Ραφαέλ Αντρές Γκονσάλες Γκαρνίκα και Φράνκλιν Μεδίνα δέχτηκαν επίθεση από δύο ενόπλους δολοφόνους μέσα σε εστιατόριο στην Καρταχένα της Τσαϊρά, στην επαρχία Κακετά.

«Ο σύντροφος Ραφαέλ Αντρές έπεσε νεκρός, ενώ ο σύντροφος Φράνκλιν κατόρθωσε να διαφύγει αλλά έχουν χαθεί τα ίχνη του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΝ Κολομβίας- JUCO που σημειώνει επίσης ότι οι δύο τους είχαν γίνει στόχος προβοκάτσιας εκ μέρους των αρχών ασφαλείας, που τους φωτογράφιζαν ως «συνεργάτες υπονομευτών», εξαιτίας «της συνεργασίας τους με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - FARC στον τομέα της προπαγάνδας» μόνο και μόνο γιατί είχαν κατάστημα που έβγαζε φωτοτυπίες. Η δολοφονική ενέργεια ενάντια στα μέλη της ΚΝ Κολομβίας λαμβάνει μάλιστα χώρα σε μία περίοδο όπου η κοινότητα της Καρταχένα έχει μετατραπεί σε θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν προκαλέσει κύμα εκτοπίσεων, έχει γενικεύσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως συνέπεια προκαλούν μία πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή.

Η ΚΝ Κολομβίας καταδικάζει με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική ενέργεια και απαιτεί από τις πολιτικές δυνάμεις και τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσουν στην ενεργή καταδίκη της συστηματικής εξόντωσης και των εξαφανίσεων, τη στρατηγική του κράτους για την εξουδετέρωση των κομμουνιστικών και προοδευτικών δυνάμεων και οποιασδήποτε αντιπολίτευσης στην Κολομβία. Απαιτεί επίσης την πλήρη και ενδελεχή έρευνα όσον αφορά τη δολοφονία και την παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων αλλά και των ηθικών αυτουργών.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Νέα αντικομμουνιστική επίθεση

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Μια νέα αντικομμουνιστική επίθεση, παρόμοια με αυτές που διεξάγονται σε σειρά από χώρες της ΕΕ, κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, προωθείται και στην Σλοβακία 20 χρόνια μετά τις ανατροπές του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Σε λίγες μόλις μέρες, την 1η Σεπτέμβρη, τίθενται σε ισχύ οι νέες τροπολογίες του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με τις οποίες όποιος αρνείται, στηρίζει ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα που πραγματοποίησαν ο κομμουνισμός και ο φασισμός θα υπόκειται σε ποινές από έξι μήνες έως και τρία χρόνια...

Πρόκειται για διατάξεις που επιδιώκουν να εδραιώσουν και με ποινικά μέτρα την πλαστογραφία της Ιστορίας, την ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό, θέτοντας παράλληλα εμπόδια στη δράση και τη λειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σλοβακίας, στην προκειμένη περίπτωση.

Το ΚΚ Σλοβακίας αντιτίθεται στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων τροπολογιών του Ποινικού Δικαίου, σημειώνοντας πως πρόκειται για αντισυνταγματικές ενέργειες, που στόχο έχουν την ποινικοποίηση κάθε άλλης εναλλακτικής πρότασης προς το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ δηλώνει έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσω ώστε να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του νόμου, απευθυνόμενο ακόμα και στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ