ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ονειρα σε «μαύρο» φόντο

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Lewis Caroll που περιγράφει το ταξίδι της Αλίκης στη χώρα της ονειροφαντασίας ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας με τη μαγεία του Εθνικού Μαύρου Θεάτρου της Πράγας. Η σκηνή του Μαύρου Θεάτρου είναι ο ιδανικός τόπος για τη δημιουργία της μαγικής ατμόσφαιρας που περιγράφει το βιβλίο. Απόδραση από τη μονότονη πραγματικότητα της καθημερινότητας, νοσταλγική επιστροφή στην παιδική μας ηλικία, στο μαγικό κόσμο που ονειρευόμαστε πίσω από τον καθρέφτη, ένα άνοιγμα στην πόρτα της φαντασίας, ένα ταξίδι μαγικό, πετώντας πάνω από τη Χώρα των Θαυμάτων, μαζί με τους ήρωες του παραμυθιού. Ενα θέαμα μαγικό, μοναδικό, με μαύρο φως, χωρίς λόγια, για όλη την οικογένεια.

Η «Αλίκη»... λοιπόν σε μια καλοκαιρινή περιοδεία! Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου - Προαύλιο Γυμνασίου στο Λουτράκι. Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου - Θέατρο «ΣΑΡΑΣ» στο Μαρκόπουλο. Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου - Κάστρο «ΚΑΝΗΘΟΥ» στη Χαλκίδα. Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 21:00, στο Θέατρο Πέτρας και Παρασκευή, 9 Σεπτεμβριου 21:00, στο Αλσος Βεΐκου.

Ο διευθυντής και συνιδρυτής του Εθνικού Μαύρου Θεάτρου της Πράγας, Jakub Marek, είναι ο άνθρωπος που ταξιδεύει την πιο διάσημη ομάδα Μαύρου Θεάτρου σε όλο τον κόσμο και έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, καθώς και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου του Εδιμβούργου και στο διεθνές φεστιβάλ μουσικού θεάτρου του Κάρντιφ.

Η καταγωγή του «Μαύρου Θεάτρου» εντοπίζεται στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας και στην τεχνική του «μαύρου δωματίου» ή μαύρου κουτιού, που είχε αναπτυχθεί εκεί όπου σε μια μικροσκοπική σκηνή επενδυμένη με ύφασμα, αθέατοι μαριονετίστες ντυμένοι στα μαύρα κινούνταν σαν αντικείμενα που φωτίζονταν από κεριά. Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και το 1961 ο Jiri Srnec ίδρυσε το «Μαύρο Θέατρο της Πράγας» όταν, με αφορμή τη διατριβή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, άρχισε να πειραματίζεται με το black light και τις εφαρμογές του στη θεατρική σκηνή. Η τεχνική του Μαύρου Θεάτρου στηρίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο (μαύρο βελούδο) εντός του οποίου κινούνται οι καλλιτέχνες και οι χειριστές διάφορων αντικειμένων ντυμένοι με κατάμαυρα ρούχα από την κορυφή ως τα νύχια, πράγμα που τους καθιστά αθέατους στους θεατές. Αυτό που βλέπουν οι θεατές, είναι ένα μαγικό παιχνίδι του πιθανού και του απίθανου όπου πολύχρωμα αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα σα να έχουν δική τους ανεξάρτητη βούληση και ζωή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ηθοποιούς που «αφηγούνται» στο θεατή την ιστορία τους μέσα από τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας.

1ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας

«Ηρακλής μαινόμενος»
«Ηρακλής μαινόμενος»
Η επίσημη έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας (25 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου), με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Γιάννη Μαργαρίτη, θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου, στις 21.00 στον εξωτερικό χώρο του Καλλιμάρμαρου με την παράσταση «Προμηθέας» από το Θέατρο Δρόμου HELIX.

Επίσης, στο Φεστιβάλ θα προβληθούν κινηματογραφικές ταινίες σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα οργανωθεί σεμινάριο υποκριτικής τεχνικής αρχαίας τραγωδίας και έκθεση προσωπείων του Θάνου Βόβολη (6- 21/9, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων), καθώς και συναυλία με την Αλίκη Καγιαλόγλου (7/9, Αττικό Αλσος)), με τραγούδια Ελλήνων συνθετών ειδικά γραμμένα για παραστάσεις τραγωδίας και κωμωδίας. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με ένα διήμερο Συμπόσιο θεωρητικού προβληματισμού (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο «Αντώνη Τρίτση», 16-17/9) που θα αφορά στη σχέση του σημερινού θεατή αλλά και του σημερινού καλλιτέχνη με το αρχαίο κείμενο και τον τραγικό μύθο, το οποίο θα διοργανωθεί με τη συνεργασία του Τμήματος Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτο Θεάτρου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Θέατρο Αττικού Αλσους: 29/8: ώρα 21.00, «Σκηνοβάτες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή από το Εθνικό Θέατρο. 31/8: «Δυτικά Βήματα. Στα βήματα της Ιεράς Οδού» από την Ομάδα Συν + Εργασία. 3/9: «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη από τη «Θεατρική Διαδρομή». 5/9: «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη από την Εταιρεία Πολιτισμού «anagnosis». 9/9: «Ηρακλής μαινόμενος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού από το Εθνικό Θέατρο. 11-12/9: «Κρήτες» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζαμπουλάκη με προσωπεία του Θάνου Βόβολη, από την ομάδα «deviant GaZe». 14 - 15/9 «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά από τη θεατρική ομάδα «Projector».

1/9: Παρέλαση εθελοντών με αποσπάσματα αρχαίας τραγωδίας στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας. Από 2 - 7/9: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προβολή ταινιών με θέμα την τραγωδία ή κινηματογραφημένες παραστάσεις σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Θεάτρου Πανεπιστημίου Αθηνών. 10/9, Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων, παραστάσεις από Μαθητικούς Θιάσους. Στον ίδιο χώρο, 11/9, σεμινάριο και συζήτηση με τους μαθητές σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. 15-16/9, «Ιερά οδός 2» από την Ιωάννα Ρεμεδιάκη, ώρα 19.30, μια θεατρική ξενάγηση στην Διαδρομή από Αγίων Ασωμάτων - Θερμοπυλών, αριστερά Πειραιώς, λήξη Ιερά Οδό και Πειραιώς. 17/9, Κέντρο Τεχνών - Εξωτερικός χώρος, ώρα 21.00, «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά από το Εθνικό Θέατρο.

Ταξιδεύοντας με θέατρο και μουσική
Βεντουζάς - Νινιός
Βεντουζάς - Νινιός
  • Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει, αύριο και τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Συκεών, τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινός. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Γιάννης Βογιατζής, κ.ά.
  • Ενώ η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού, «Σκηνοβάτες», παρουσιάζεται, αύριο, στο Θέατρο Ε.Η.Μ. στα Ιωάννινα. Μετάφραση - δραματουργία - σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Παίζουν: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Ευαγγελία Μουμούρη, κ.ά.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει, αύριο, στο Green Theater, Αρχαίες Κλεωνές, Νεμέα, την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δυο αφεντάδων». Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, κ.ά.
  • «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, με πρωταγωνίστρια την Αννα Βαγενά, σε σκηνοθεσία της ίδιας, θα παρουσιαστεί, επίσης αύριο, στη Σαρωνίδα, κινηματογράφος «ΟΡΦΕΑΣ». Παίζουν επίσης: Δημήτρης Πατσής, Βασίλης Παλαιολόγος, Ηλιάνα Αραβή.
  • Τη Δευτέρα, ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Παπάγου - Χολαργού, με τον Γιώργο Νινιό και τον Γιώργο Βεντουζά «σε λαϊκά τραγούδια». Μαζί τους η Ονειρική Κομπανία και η Μαρία Διχτά. Είσοδος Ελεύθερη.
  • «Τα κορίτσια με τα μαύρα» των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου, παρουσιάζονται τη Δευτέρα και Τρίτη, στο θέατρο Δάσους. Παίζουν: Χρύσα Ρώπα, Ελένη Καστάνη, Ρένος Χαραλαμπίδης, Σωτήρης Καλυβάτσης, Σοφία Μουτίδου και η Χρυσούλα Διαβάτη.
  • Η «Κατσαρίδα» παρουσιάζεται, τη Δευτέρα, στα Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μουσική - Στίχοι: Κώστας Γάκης. Παίζουν: Θοδωρής Πετρόπουλος, Σεραφείμ Ράδης.
Οι περιπέτειες του Νιλς

Ο αγαπημένος ήρωας, από «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» μετά από το επιτυχημένο του ταξίδι στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών τον περασμένο χειμώνα, συνεχίζει το ταξίδι του κοντά στα παιδιά στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας! Αύριο στην Ιεράπετρα, τη Δευτέρα στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης και την Τρίτη στη Σητεία στο Φρούριο Καζάρμα.

Οι «Μαγικές σβούρες» και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης, διασκεύασαν και παρουσιάζουν το έργο της Σουηδής συγγραφέα Σέλμα Λάγκερλεφ, βραβευμένης με Νόμπελ. Ενα οικολογικό παραμύθι, που γίνεται μια παράσταση γεμάτη ονειρεμένες εικόνες. Σκανδιναβοί συνθέτες, όπως ο Grieg, ο Sibelious, o Gade, αλλά και φολκλορικά τραγούδια μοναδικού λυρισμού συνθέτουν το μουσικό χαλί του ταξιδιού του Νιλς. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Κίνηση - Χορογραφία: Αρτεμις Ιγνατίου. Ενορχήστρωση - Διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης. Παίζουν: Αντώνης Γκρίτσης, Γεωργία Κούρτη, Γόνη Λούκα, Μαρία Μαμούρη, Δημήτρης Πάσσος, Γιάννης Φιλίππου, Μαριλίζα Χρονέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ