ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές

Εξακολουθούν να κινδυνεύουν οι οικισμοί Κοίλα και Μελία

Μέχρι την Αλεξανδρούπολη έφτασαν οι καπνοί από την πυρκαγιά στη Λευκίμμη. Η απόσταση είναι 40 χιλιόμετρα

Motion Team

Μέχρι την Αλεξανδρούπολη έφτασαν οι καπνοί από την πυρκαγιά στη Λευκίμμη. Η απόσταση είναι 40 χιλιόμετρα
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε χτες το απόγευμα η περιοχή του Εβρου που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά ενώ εκτός αυτής, οι πυροσβέστες καλούνται να σβήσουν πολλά και σημαντικά μέτωπα σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως πολλές από τις πυρκαγιές, εκδηλώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης και ενισχύθηκαν λόγω των δυνατών ανέμων.

Ανεξέλεγκτα μαίνονταν για δεύτερη μέρα χτες τα πύρινα μέτωπα στον Εβρο. Περισσότερα από 30.000 στρέμματα δάσους, δασικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης και γεωργικών εκτάσεων, έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Από τη φωτιά εξακολουθούν να απειλούνται οι οικισμοί Κοίλα και Μελία, ενώ το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε νότια με κατεύθυνση το Φράγμα Λουτρών στο Δρυμό. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι γύρω οικισμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσης. Εως αργά χθες το βράδυ δεν απειλούνταν το δάσος της Δαδιάς.

Από χτες το απόγευμα, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της τοπικής κοινότητας Λευκίμμη - Σαράντα Σπίτια - Ερείπια Βυρίνης - ερείπια Κιτρινόπετρας - Υψωμα Καρβουνιάρης - Μέλια - Β. Οικισμού Κοίλων - Ερείπια Αμυγδαλιάς. Ο συντονισμός των δράσεων ανατέθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι καπνοί από την πυρκαγιά έφτασαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη (σε απόσταση δηλαδή 40 χιλιομέτρων!) η Διεύθυνση Υγείας Εβρου καλεί τους κατοίκους να έχουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών τους για να μην υπάρξουν ενδεχόμενα αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα, έχει τεθεί σε ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 47 πυροσβεστικά οχήματα με περίπου 140 άνδρες, τέσσερα «Καναντέρ» και δύο ελικόπτερα. Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σταμάτησαν της ρίψεις με τη δύση του ήλιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται τέσσερα «Καναντέρ» από Γαλλία και Ισπανία προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια των ελληνικών εναέριων δυνάμεων.

Η περιοχή που παραδόθηκε στις φλόγες, περιλαμβάνει εκτάσεις που είχαν αναδασωθεί το 1987 ενώ και η περιοχή που απειλείται προς το Φράγμα των Λουτρών είχε αναδασωθεί το 1970. Με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια συνελήφθη ένας αγρότης, από το Μικρό Δέρειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεταχειρισμένο τρακτέρ που μόλις πριν από λίγη ώρα είχε αγοράσει και με το οποίο επέστρεφε στο χωριό του μέσω του δασικού δρόμου, προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά, καθώς έβγαζε σπίθες από την εξάτμιση αφήνοντας πίσω του εστίες φωτιάς.

Αλλες πυρκαγιές

Στα άλλα μέτωπα, δασικές εκτάσεις κατέκαιγαν οι πυρκαγιές στις περιοχές Στάνος Αμφιλοχίας, Κορπή Βόνιτσας, Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας (ρίψεις νερού έκαναν εκεί τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο - αργά χθες το βράδυ η Πυροσβεστική χαρακτήριζε την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη», ότι υπήρχε «μεγάλο πρόβλημα» καθώς ξεπηδούσαν νέες εστίες «συνέχεια και παντού»), Νεγράδες Πωγωνίου Ιωαννίνων και Ευηνοχώρι Μεσολογγίου (αργά χθες το βράδυ η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Από την άλλη, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε δύσβατη δασική περιοχή στην Ομπλού Αχαΐας και που είχε εκδηλωθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης. Υπό μερικό έλεγχο είχαν θέσει νωρίτερα οι πυροσβέστες την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χθες τα ξημερώματα στην περιοχή Εξω Ποταμοί Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

  • Ενας 48χρονος συνελήφθη χθες, κατηγορούμενος για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Πράσινος Λόφος Βραυρώνας.
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Τέσσερα χρόνια μετά ακόμα στενάζουν

«Ευρεία σύσκεψη» γίνεται, σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου Πύργου για την πορεία εφαρμογής του σχεδίου ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης Ηλείας και την τύχη των κονδυλίων του γνωστού ως «Ταμείο Μολυβιάτη». Τη σύσκεψη συγκαλεί ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας λόγω της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τις πυρκαγιές του 2007. Αναμένεται να συμμετάσχουν βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι και φορείς του νομού.

Η σύσκεψη συγκαλείται τέσσερα χρόνια μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, ενώ οι βιοπαλαιστές κάτοικοι της Ηλείας εξακολουθούν να αγωνίζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες για να σταθούν στα πόδια τους. Οι κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική τους, τόσο πριν όσο και μετά τις πυρκαγιές, συνεχίζουν να «καίνε» τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής. Λόγω και της ανείπωτης καταστροφής, εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν το βιος τους και η συντριπτική πλειοψηφία δίνει καθημερινά αγώνα για την επιβίωση. Τουλάχιστον μέχρι πέρσι τέτοιον καιρό από το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 205 εκατομμύρια ευρώ) είχαν διατεθεί στους πυρόπληκτους μόλις 65.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων διοργανώνει, την Κυριακή 28.8 και ώρα 7 μμ στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Παλαιά Σφαγεία, εκδήλωση τιμής για τα 67 χρόνια από το Μπλόκο της Καλλιθέας και από το κάψιμο των Παλαιών Σφαγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους.
  • Εκδήλωση για να τιμηθεί η ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, που έγινε στις 20 Ιούλη του 1942 στο Μπεχτέσι Καρυάς Ολύμπου, οργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη θέση «Ξερόλακας» της Καρυάς. Καλούνται να πάρουν μαζικά μέρος τα μέλη και οι φίλοι των αντιστασιακών οργανώσεων, αλλά και η νεολαία και οι μαζικοί φορείς της περιοχής. Τα λεωφορεία από τη Λάρισα θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί από την πλατεία Εβραίων. Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410.252.611, καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.
Επίσκεψη - προσκύνημα στη Γυάρο

Ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», διοργανώνει, για δέκατη συνεχή χρονιά, επίσκεψη - προσκύνημα στη μαρτυρική Γυάρο στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2011.

Η αναχώρηση θα γίνει από τον Πειραιά, την Παρασκευή 16/09/2011, ώρα 12:00 το μεσημέρι με προορισμό και διαμονή στη Σύρο. Η επίσκεψη και το προσκύνημα στη Γυάρο θα γίνει το Σάββατο 17/09/2011. Επιστροφή από τη Σύρο για τον Πειραιά την Κυριακή 18/09/2011, ώρα 18:10.Αφιξη στον Πειραιά 21:35.

Το κόστος της επίσκεψης στη Γυάρο το οποίο περιλαμβάνει: τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (Πειραιάς - Σύρος - Πειραιάς), το ναύλο Σύρος - Γυάρος - Σύρος, δύο (2) διανυκτερεύσεις με πρωϊνό σε ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας στο Γαλησσά, καθώς και ένα δείπνο το Σάββατο το βράδυ στο ξενοδοχείο, είναι 185 ευρώ κατ' άτομο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.9709405 και 6977347896.

Δηλώσεις συμμετοχής από 22 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου 2011.

Αριθμός λογαριασμού για την κατάθεση χρημάτων: 263002310006972 στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ. (Θα πρέπει, υποχρεωτικά, να αναγράφεται το όνομα του καταθέτη).

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο πλοίο μεταφοράς στη Γυάρο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ