ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ν' ανακληθούν οι απολύσεις στη Λυρική Σκηνή

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Οι μαζικές απολύσεις στη Λυρική Σκηνή και η απόλυση εργαζόμενης με βαριά χρόνια πάθηση, μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς εργασίας, είναι το θέμα της Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού, που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Γιάννης Πρωτούλης.

«Η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που με συνέπεια υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΕΕ με αφορμή και την κρίση, χτυπάει ακόμα πιο δραστικά τα εργασιακά δικαιώματα. Εμπορευματοποιούνται ευαίσθητοι τομείς όπως είναι ο πολιτισμός και έχει δραματικές επιπτώσεις σε ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα ΑΜΕΑ και οι χρόνιοι πάσχοντες.

Η μοναδική λυρική σκηνή της χώρας είναι ένας χώρος, που αυτή η βάρβαρη πολιτική στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου εφαρμόζεται σε όλο της το μεγαλείο. Πάνω από 150 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί τον τελευταίο χρόνο, ανάμεσα σ' αυτούς εργαζόμενοι με πολυετή προσφορά στην Λυρική Σκηνή και μάλιστα μια εργαζόμενη, η Κωνσταντίνα Σταφέτα, που εργάζεται για οκτώ συνεχή χρόνια και πάσχει από σοβαρή χρόνια πάθηση, σκλήρυνση κατά πλάκας.

Φαίνεται ότι το ίδρυμα Νιάρχου που θέλει η κυβέρνηση να παραδώσει τη Λυρική Σκηνή, την θέλει απαλλαγμένη από εργαζόμενους με δικαιώματα, με εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους και συμβάσεις έργου δίμηνες ή τρίμηνες για να μπορούν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι να κερδοφορούν με τον πολιτισμό ή και να φτιασιδώνονται ως άνθρωποι ευαίσθητοι της τέχνης και των γραμμάτων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα: 1. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και αυτή της εργαζόμενης Κωνσταντίνας Σταφέτα με τη βαριά χρόνια πάθηση που δουλεύει εδώ και οκτώ χρόνια ανελλιπώς. 2. Να είναι αποκλειστικά κρατική η Λυρική Σκηνή, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να χρηματοδοτηθεί αποφασιστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορέσει ως κέντρο πολιτισμού να φέρει πιο κοντά τα αγαθά του πολιτισμού σ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο σ' αυτή τη χώρα, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. 3. Να σταματήσει κάθε διαδικασία και να ακυρωθούν οι όποιες αποφάσεις για την εμπορευματοποίηση της Λυρικής Σκηνής και το πέρασμα στο ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου».

Επίδειξη αναλγησίας

Τις φωνές τους σμίγουν σήμερα, στο Ηρώδειο, η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, δύο σημαντικοί ερμηνευτές από διαφορετική γενιά, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με το θεραπευτικό πρόγραμμα «Νόστος» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)σε μια συναυλία αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του θεραπευτικού προγράμματος καθώς και στα προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, που κινδυνεύουν άμεσα από το γεγονός ότι το κράτος δε χρηματοδοτεί σε τακτική βάση και με τα ποσά που απαιτούνται αυτά τα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά χωρίς υποκατάστατα, την ίδια στιγμή που προωθεί ευρέος τα υποκατάστατα.

Ενώ, όμως, ο στόχος της συναυλίας είναι σαφής κι ενώ σε άλλες περιπτώσεις «φιλανθρωπικού σκοπού» η παραχώρηση του Ηρωδείου (από το ΚΑΣ) γίνεται δωρεάν (και μάλιστα πολλές φορές έχει ακουστεί ότι ο φιλανθρωπικός στόχος χρησιμοποιείται προσχηματικά), ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Γ. Λούκος - υπέρ του οποίου εισπράττει τα χρήματα από την ενοικίαση - απαίτησε από τον Σύλλογο Οικογένειας του «ΝΟΣΤΟΥ» να καταβάλει στο Φεστιβάλ Αθηνών το ποσό των 27.100 ευρώ, λίγο μικρότερο από αυτό που «κοστίζει» το Ηρώδειο σε άλλες εμπορικές εκδηλώσεις (περίπου 40.000).

Ο Σύλλογος Οικογένειας - ενεργός συμπαραστάτης στο έργο του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ - έστειλε στον Γ. Λούκο επιστολή που του ζητούσε αν όχι να περικόψει εντελώς το χρηματικό ποσό, τουλάχιστον να το μειώσει. Ο Γ. Λούκος όμως αγνόησε την επιστολή και ουδέποτε τους απάντησε και αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί τους.

Σήμερα η κηδεία του Λ. Καλλέργη

Κηδεύεται, σήμερα, στις 5 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, ο Λυκούργος Καλλέργης, που έφυγε από τη ζωή, το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 97 χρόνων.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, συνδικαλιστής, δάσκαλος δραματικής τέχνης, τ. βουλευτής, επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε στην Κρήτη, στο Χουμέρι Μυλοποτάμου, το 1914. Γιος του δημοσιογράφου, σοσιαλιστή ηγέτη Σταύρου Καλλέργη.

Φοίτησε στη Δραματική Σχολή της «Λαϊκής Σκηνής» του Κάρολου Κουν. Βγήκε στο θέατρο το 1934, με τη «Λαϊκή Σκηνή» του Κάρολου Κουν, με πρώτο ρόλο τον Πανάρετο στην «Ερωφίλη» του Χορτάτζη. Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του «Θεάτρου Τέχνης» του Κάρολου Κουν από το 1942 έως το 1950.

Πρωταγωνιστής σε διάφορους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, ερμήνευσε εξέχοντες ρόλους σε πολλά θεατρικά έργα, του ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου. Συνεργάστηκε με την Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τον Βεάκη, την Κυβέλη, την Παξινού, τον Μινωτή, κ.ά. Μετέφρασε: 4 θεατρικά έργα του Τσέχοφ, «Ο Γλάρος», «Θείος Βάνιας», «Οι τρεις αδελφές», «Ο Βυσσινόκηπος» και 4 μονόπρακτα, «Πρόταση Γάμου», «Η Αρκούδα», «Ο Γάμος», «Το Κύκνειο άσμα», «Εμείς και ο χρόνος» του Πρίσλεϊ, τα «Παντρολογήματα» του Γκόγκολ, «Οι Μικροαστοί» του Γκόρκι, το μονόπρακτο «Ροζαλίντα» του Μπάρι. Γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 1956 έως το 1967 και για ένα διάστημα πρόεδρος. Για 5 χρόνια πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Ηθοποιών. Το Νοέμβρη του 1977 εξελέγη βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Αθήνας για μια τετραετία ενώ μετά την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού στήριξε το οπορτουνιστικό μόρφωμα του «Συνασπισμού της Αριστεράς». Του έχουν απονεμηθεί το Βραβείο Πιραντέλο και το Βραβείο Βεάκη.

Με μουσική και θέατρο

Συναυλία, σήμερα, στο Θέατρο Παπάγου, με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Ζουγανέλη, Δημήτρη Σταρόβα, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο. Συμμετέχει η Ζηνοβία Αρβανιτίδη.

Στην Ελευσίνα, σήμερα, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων», θα δοθεί συναυλία της Cayetano Live Band (20.30).

Στο Μουσείο Καπράλου, στο πλαίσιο του 6oυ Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, σήμερα: Ρεσιτάλ τραγουδιού - Αριες και ντουέτι από έργα των Πουτσίνι, Ντβόρζακ, Γκουνό, Λεονκαβάλο, Βέρντι, Ντονιτσέτι. Ερμηνεύουν: Celia Costea (υψίφωνος), Δ. Σούρμπης (βαρύτονος), Δ. Γιάκας (πιάνο).

Αύριο, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας, στο θέατρο Αττικού Αλσους παρουσιάζεται η παράσταση «Δυτικά Βήματα. Στα βήματα της Ιεράς Οδού» από την Ομάδα Συν + Εργασία.

Στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, επίσης αύριο, θα δοθεί παράσταση με τίτλο «Θαλασσινοί έρωτες» του Α. Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του, σε σκηνοθεσία Μ. Γεμεντζάκη. Η παράσταση βασίζεται σε τρία ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Ερωτας στα χιόνια», «Ονειρο στο κύμα» και «Ερως - Ηρως» (20.30).

Τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων», του Κάρλο Γκολντόνι, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, αύριο, στο θέατρο Παπάγου. Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Γιάννης Κακλέας. Με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φαίη Ξυλά, Γιώργο Χρυσοστόμου, Αλέξανδρο Μυλωνά, Αννίτα Κούλη, Κίμωνα Φιορέτο, κ.ά.

  • Στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» το ΚΘΒΕ παρουσιάζει, αύριο, τα «Μικρά Διονύσια», αποσπάσματα από 28 έργα αρχαίου δράματος, σε σύνθεση του Κ. Χ. Μύρη, σε σκηνοθεσία των Γιάννη Ρήγα και Γρηγόρη Καραντινάκη. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Σαντάς, Νίκος Ψαρράς, κ.ά.
ΣΕΑΑΝ - ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη Λυρική

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Λυρικής Σκηνής (Πανεπιστημίου 39) πραγματοποιούν σήμερα στις 9.30 το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πολιτισμό ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων στη Λυρική σκηνή, ανάμεσά τους και μιας εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από 8 χρόνια υπηρεσίας.

Οπως σημειώνει η ΣΕΑΑΝ σε ανακοίνωσή της, «ως γνωστό με απόφαση της κυβέρνησης με την στήριξη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και της Δημοκρατικής Συμμαχίας η Λυρική σκηνή θα περάσει με βάση την προγραμματική συμφωνία που έχει υπογραφεί στο ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Για να προωθηθούν τα παραπάνω σχέδια απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα πάνω από 150 εργαζόμενοι». «Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι πρώτα θύματα αυτής της βάρβαρης πολιτικής είναι οι άνθρωποι με αναπηρίες, ιδιαίτερα οι γυναίκες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα», σημειώνει.

Η ΣΕΑΑΝ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο των καλλιτεχνών διεκδικούν:

  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις από τη Λυρική σκηνή και της εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στη Λυρική σκηνή.
  • Λυρική σκηνή αποκλειστικά κρατική, να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και το πέρασμά της στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ