ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αμεσα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την ανεργία, τις συνέπειές της στην εργατική - λαϊκή οικογένεια και τα ασφαλιστικά ταμεία

Μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων απαιτεί το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα, γεννιέται και αναπαράγεται από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος, οξύνεται από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ μαρτυρούν για πολλοστή φορά ότι η ανεργία καλπάζει και ότι μεγάλο ποσοστό είναι χρόνια άνεργοι. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες, για τις γυναίκες.

Με την επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης είναι βέβαιο ότι η ανεργία θα αυξηθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι της βιοπάλης υποφέρουν από τη μάστιγα της ανεργίας μαζί και οι οικογένειές τους με δραματικές επιπτώσεις σε όλες τις πλευρές της ζωής τους. Χιλιάδες οικογένειες ανέργων αδυνατούν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες. Για άλλους τόσους η ανεργία στέκεται σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους εξαναγκάζοντάς τους να αποδεχθούν μείωση των μισθών, να εργάζονται ανασφάλιστοι κ.ά.

Πέραν όλων των άλλων η ανεργία αποτελεί βόμβα για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών, αφού, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απολεσθεί ασφαλιστικές εισφορές δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χιλιάδες απολύσεις, απειλώντας ακόμη και τις πενιχρές συντάξεις και τις παροχές.

Η όποια ανάπτυξη ακολουθήσει την καπιταλιστική κρίση θα είναι αναιμική και βραχύβια. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και υποπολλαπλάσιες από αυτές που χάθηκαν και θα χαθούν. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν χιλιάδες απολυμένων από το Δημόσιο και συμβασιούχων που λήγει η σύμβασή τους. Ο τεράστιος αριθμός ανέργων που υπάρχει θα αυξηθεί από τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους - επαγγελματοβιοτέχνες, μικρούς και μεσαίους αγρότες που καταστρέφονται από την αντιλαϊκή πολιτική, την κρίση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Τα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας" το μόνο που εξυπηρετούν είναι να ανακυκλώνουν ένα μικρό κομμάτι ανέργων με μισθούς πείνας, καταργώντας ντε φάκτο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διευκολύνοντας παράλληλα το κράτος να αποσυρθεί από μία σειρά κοινωνικούς τομείς και τομείς Πρόνοιας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αγώνων για την προστασία και την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους, παράλληλα διατυπώνει και διεκδικεί μέτρα άμβλυνσης του δραματικού φαινομένου.

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:

  • Τι μέτρα θα παρθούν για τη γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας, για όλο το διάστημα που κάποιος παραμένει άνεργος, για την προστασία των ανέργων από τη διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ίδιων και των οικογενειών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την εγγραφή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς παιδιών άνεργων οικογενειών, για το πάγωμα όλων των δανείων και την αναστολή κατασχέσεων, για τις οικογένειες ανέργων με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι;
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε αγρότες που ξεκληρίστηκαν από την αντιαγροτική πολιτική και αυτοαπασχολούμενους που έκλεισε η επιχείρησή τους;».
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Επισπεύδεται το «Συμβούλιο συνεργασίας»

Εξελίξεις προαναγγέλλει ο ενεργειακός ανταγωνισμός στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Προάγγελο εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις διμερείς διευθετήσεις, ενδέχεται να αποτελέσει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για επιστροφή στα μειονοτικά κοινωφελή ιδρύματα της ακίνητης περιουσίας τους. Με δική του πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε χτες με τον ομόλογο του Τ. Ερντογάν, προκειμένου - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού. Ενόψει των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές της Τουρκίας για τη ματαίωσή της, οι ελληνοτουρκικές επαφές για το Αιγαίο παίρνουν νέα διάσταση.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί άμεσα η Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, η οποία είχε αναβληθεί για δεύτερη φορά τον περασμένο Ιούνη, εξαιτίας των εκλογών στην Τουρκία. Μέσω των Συνόδων του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δυο κυβέρνησης έχουν θέσει στόχο τη διευθέτηση των διμερών ζητημάτων σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση, με τους πολυεθνικούς ομίλους να ετοιμάζονται να ορμήξουν στον ορυκτό πλούτο της ευρύτερης περιοχής.

Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν επίσης τις διεθνείς εξελίξεις, κύρια στη Λιβύη και στη Συρία. Στόχος τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής κυβέρνησης είναι για λογαριασμό της αστικής τάξης της κάθε χώρας να διασφαλίσουν μερίδιο από τη λεία.

  • Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι. Ο ίδιος τάχτηκε υπέρ της «εντατικοποίησης της διπλωματικής δραστηριότητας για τη διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος εφόσον το επιθυμεί και η άλλη πλευρά».
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
«Ντοπάρισμα» ενόψει Εθνικής Συνδιάσκεψης

Στόχος, να συμμετέχει ο κομματικός μηχανισμός πιο αποτελεσματικά στην αντιλαϊκή επίθεση

«Σκληρή δουλειά και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στο παραγωγικό μοντέλο» ζήτησε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης το ερχόμενο Σάββατο.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού είναι να καταστεί ο λαός «συμμέτοχος» στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σ' αυτή την επιχείρηση επιστρατεύονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστές του, που αποτελούν τμήμα της εργατικής αριστοκρατίας. «Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και στο κόμμα και στη βάση», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα ότι δήθεν η κυβέρνηση «συνδιαλέγεται με την κοινωνία».

Πρέπει να «αντιμετωπίσουμε το μούδιασμα της οργανωμένης μας βάσης, λόγω των αναγκαίων μέτρων που πήραμε για τη σωτηρία της χώρας», σημείωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης. Ο ίδιος ωστόσο κάλεσε «το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ να είναι στην πρώτη γραμμή» και να συγκρουστεί με οποιονδήποτε μπαίνει εμπόδιο στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. «Είναι ανάγκη να είμαστε στην πρώτη γραμμή και της σύγκρουσης με νοοτροπίες που θέλουν να μας κρατήσουν κολλημένους στο παρελθόν, αλλά και της οικοδόμησης μιας κοινωνικής συμμαχίας, μιας συμμαχίας των δυνάμεων, που θέλει η χώρα μας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της», είπε.

Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την «αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση δομών και οργανισμών Πρόνοιας. Επίσης, αναμένεται να εγκριθούν τα σχέδια νόμου για «τη διενέργεια δημοψηφίσματος» και «την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων», δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σχέδιο νόμου για τις μεταφορές οπλικών συστημάτων εντός της ΕΕ. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης, θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ούτε συναίνεση ούτε δημοψήφισμα

Την ένταση μιας παράπλευρης προσπάθειας της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις, σηματοδοτεί η συζήτηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τα δημοψηφίσματα. Είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμαιεύσει μέσα από τα δημοψηφίσματα τη γνώμη του λαού για ζητήματα «εθνικής σημασίας» ή για ψηφισμένους νόμους. Είναι ψέμα ότι επιδιώκει τη μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού «στον έλεγχο της εξουσίας», όπως έλεγε τις προάλλες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών. Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να νομιμοποιήσει προσχεδιασμένα αντιλαϊκά μέτρα και αντιδραστικές αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα, αξιοποιώντας και το δημοψήφισμα.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες απ' όταν ο Χ. Καστανίδης έλεγε σε συνέντευξη ότι ακόμα και το Ασφαλιστικό θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση προανήγγειλε ακόμα δημοψηφίσματα για θέματα σχετικά με τη λειτουργία και τους θεσμούς του αστικού συστήματος, όπως η θητεία και ο αριθμός των βουλευτών, η συνταγματική αλλαγή για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ακόμα και τα οικονομικά των κομμάτων ή ο εκλογικός νόμος. Πρόκειται για μέτρα που είτε κάνουν το αστικό σύστημα πιο επιθετικό απέναντι στο ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ, είτε ρίχνουν νερό στο μύλο της αυταπάτης ότι μπορεί το πολιτικό σύστημα στον καπιταλισμό να γίνει «τίμιο», μέσα από το μερεμέτισμα των θεσμών του, ώστε να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις για την κυρίαρχη πολιτική.

Τα δημοψηφίσματα αποτελούν ψηφίδα στο μωσαϊκό της δρομολογημένης αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό, με στόχο να βρεθεί ο λαός στο καναβάτσο, να γίνει συμμέτοχος στην επίθεση εναντίον του ή να καταστεί ανενεργός στην άμυνα και την αναγκαία αντεπίθεση. Η συζήτηση για συναίνεση των αστικών κομμάτων μέχρι τη συγκυβέρνηση έχει τον ίδιο στόχο. Πετροβολούν το λαό με μέτρα και επιτίθενται με λύσσα στη συνείδησή του, σπρωγμένοι από τα αδιέξοδα της βαθιάς κρίσης και της αστικής διαχείρισης. Συμφέρον του λαού είναι να μεγαλώσει κι άλλο τις δυσκολίες τους. Να φοβίσει τους πάνω, που προσπαθούν να τον φοβίσουν. Ισχυρό ΚΚΕ και οργάνωση παντού, για να βγει ο λαός νικηφόρα στην αντεπίθεση.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ