ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
Οργή και αγανάκτηση για το 23%

Αλαλούμ στην αγορά. Στάση πληρωμών μέχρι να μειωθεί ο ΦΠΑ αποφάσισαν οι εστιάτορες

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, όπου από χτες άρχισε να ισχύει ο συντελεστής 23% του ΦΠΑ, ενώ στον υψηλό συντελεστή μετατάχθηκαν και τα αναψυκτικά και νερά που πωλούνται στα καταστήματα τροφίμων.

Χτες στην αγορά υπήρξε κυριολεκτικό αλαλούμ, αφού οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν μπόρεσαν ακόμα να προσαρμόσουν τις ταμειακές τους μηχανές στις διάφορες εκδοχές εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων, μια και το ίδιο ακριβώς είδος από το ίδιο ακριβώς κατάστημα κατά περίπτωση θα πωλείται και με συντελεστή 13% και με συντελεστή 23%.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επεγγελμάτων, με ψήφισμα έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών της, αφού καταγγέλλει τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ, ομόφωνα αποφάσισε:

  • Στάση πληρωμών προς το Δημόσιο μέχρι την άρση της απόφασης και τη μείωση του ΦΠΑ.
  • Κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων.
  • Οργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με κινητοποιήσεις στα πλαίσια της ΔΕΘ.
  • Νομικές και δικαστικές ενέργειες υποστήριξης των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης.

Με την ομόφωνη απόφασή τους οι εστιάτορες ζητούν τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% για τις επιχειρήσεις του τουρισμού (εστιατόρια, συναφή καταστήματα και ξενοδοχεία).

Η κυβέρνηση

Με απόλυτο εμπαιγμό απέναντι στα βάσανα του λαού, που οι ίδιοι προετοίμασαν, μεθόδευσαν και οργάνωσαν από κοινού με την τρόικα και διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξαναθυμήθηκε αυτό που οι ίδιοι με απόλυτα απαξιωτικούς όρους αποκάλεσαν «κίνημα των αποδείξεων».

Στόχος τους, μπας και καταφέρουν να πιάσουν τις νόρμες της αντιλαϊκής πολιτικής, να μαζέψουν και τα νέα αυξημένα χαράτσια του ΦΠΑ που ισχύουν από χτες 1η του Σεπτέμβρη στον κλάδο της εστίασης - στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς και το ταβερνάκι της γωνίας - όπως επίσης και σε μια σειρά από εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.

«Οι πολίτες είναι αυτοί που αναβιώνοντας το κίνημα των αποδείξεων μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές», σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών. Στηλιτεύοντας «συμπεριφορές που παραβιάζουν το νόμο», έρχονται να «θυμίσουν» στους επιχειρηματίες της εστίασης την «υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ»...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να καλύψει ο ΕΛΓΑ τις ζημιές από τις αρρώστιες

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία - το καταψήφισαν οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ - το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Ψήφισμα με το οποίο ζητούν ν' αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες η παραγωγή των οποίων υπέστη μεγάλες ζημιές από αρρώστιες και θεομηνίες, κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας οι σύμβουλοι του ΚΚΕ που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία - το καταψήφισαν οι σύμβουλοι της Μείζονος Αντιπολίτευσης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά:

  • Να υπογραφεί υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να εντάξει στα αναγνωρισμένα παθογόντα αίτια το πράσινο σκουλήκι και τον περονόσπορο, αρρώστιες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο βαμβάκι και στα σταφύλια αντίστοιχα, ώστε να μπορεί να καλύψει, ασφαλιστικά, αυτές τις περιπτώσεις και, με τη διαδικασία της εξατομίκευσης των ζημιών, να προχωρήσει σε δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.
  • Να δοθούν έγκαιρα, και για το 100% των ζημιών, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή που έχουν προκληθεί από τον παγετό, τις βροχοπτώσεις, το χαλάζι και την ανεμοθύελλα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι σύμβουλοι του ΚΚΕ - Β. Μπούτας, Ν. Γκατζής, Β. Κρανιάς - επισήμαναν ότι ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ, που ψηφίστηκε πρόσφατα και μπήκε σε εφαρμογή, αν και επέβαλε τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την αγροτική ασφάλιση, αλλά, επί της ουσίας, θέτει εμπόδια στο δικαίωμα αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Πρόβλημα υπάρχει και με τις εκτιμήσεις των ζημιών, που δεν μπορούν να γίνουν στην ώρα τους και όπως πρέπει, αφού, λόγω της πολιτικής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δε γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ενώ, ταυτόχρονα, έχουν περιοριστεί πολύ οι έξοδοι των εκτιμητών στα χωράφια, εξαιτίας των δραστικών περικοπών στα κονδύλια που προορίζονταν γι' αυτή τη δουλειά.

Σε ό,τι αφορά στα ΠΣΕΑ, όπου η κυβέρνηση προτίθεται να «εξαποστείλει» τους αγρότες των οποίων η παραγωγή έχει πληγεί από τις συγκεκριμένες αρρώστιες, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι, μετά τη μεταφορά τους από τον ΕΛΓΑ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα ΠΣΕΑ δεν έχουν, ακόμα, ενεργοποιηθεί και «βρίσκονται στον αέρα», τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται μέσω των ΠΣΕΑ είναι κυριολεκτικά ψίχουλα κι αποτελούν «σκέτη κοροϊδία» για τους αγρότες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ελεγχοι για εντυπωσιασμό

Eντυπώσεις ότι τάχα η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προστασία των εργαζομένων από τους επιτήδειους και τους κερδοσκόπους στην αγορά επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με κορόνες περί αύξησης των ελέγχων από την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Οπως ανακοίνωσε χτες, στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.753 επιχειρήσεις, έναντι 4.690 σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, διαπιστώθηκαν 902 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 704.300 ευρώ. Μεταξύ άλλων ελέγχθηκαν εμπορικά καταστήματα, λαϊκές αγορές, καταστήματα εστίασης για διαδικαστικά θέματα, αφού σ' αυτά εξαντλείται η αρμοδιότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, στο καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς», όπως είναι η ανάρτηση τιμοκαταλόγων, η ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του πωλούμενου είδους κ.ά. Ακόμη, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια συνολικού ύψους 134.423 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί παγώματος των διδάκτρων την προηγούμενη σχολική χρονιά.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Αύριο η διευρυμένη συνεδρίαση

Στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πραγματοποιείται η διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης.

Στη συνεδρίαση, στην οποία θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, θα συζητηθεί η τραγική οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής και θα ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστικές διεκδικήσεις (δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καλύτερες τιμές στα προϊόντα).

Στο επίκεντρο θα τεθούν τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια, οι εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αρρώστιες (πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, περονόσπορος στ' αμπέλια, φουζικλάδιο στα μήλα) και θεομηνίες (παγετός, χαλάζι), η νέα αύξηση του κόστους παραγωγής στα κτηνοτροφικά προϊόντα με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν ανέβει κατά 25% περίπου, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στο γάλα και στο κρέας πέφτουν συνεχώς μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, κ.ά.

Η ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα ενταθούν με τις αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, αλλά και το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και που βάζει, ταυτόχρονα, στο στόχαστρο το αγροτικό κίνημα επιχειρώντας να το χειραγωγήσει και να το ελέγχει ώστε να βάλει εμπόδια στους αγώνες και στη δράση του ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτής της αγωνιστικής δράσης η ΠΑΣΥ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να πάρει μαζικά και δυναμικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Θα συμμετάσχει, επίσης, μαζί με τις άλλες αγωνιστικές λαϊκές συσπειρώσεις - το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) - στο παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην πολιτική των αντιλαϊκών χαρατσιών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 10 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ