ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Σχεδιάζουν 45 ημέρες νέων αντιδραστικών ανατροπών

Μέχρι τις 15 του Οκτώβρη τα «διαρθρωτικά μέτρα»

Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τρόικα, με την επικουρία της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., προωθούν νέο ορυμαγδό μέτρων, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέσα στην - «καυτή» όπως εξελίσσονται τα πράγματα - περίοδο Σεπτέμβρη - 15 Οκτώβρη. Μέσα στο διάστημα των 45 αυτών ημερών, θα πρέπει η κυβέρνηση να προωθήσει όλα τα «διαρθρωτικά» μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον ερμηνευτικό νόμο.

Συνεχίστηκαν και χτες οι μακροχρόνιες συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κλιμακίου της τρόικας, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί και, με μικρή διακοπή, συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Οπως προκύπτει από επίσημες, αλλά και ανεπίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, όλα τα σφυριά του κατεστημένου, στην παρούσα συγκυρία, χτυπάνε στην εφαρμογή των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Στο βραχύβιο αυτό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να:

  • Νομοθετήσει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις, η εφαρμογή του να επεκταθεί και στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η δε υλοποίησή του σηματοδοτεί και νέα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της κατάργησης δεκάδων επιδομάτων.
  • Εξαπολύσει πογκρόμ δεκάδων χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσω του θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας», ενώ έχουν διατυπωθεί «σκέψεις» το επαχθές αυτό μέτρο να εφαρμοστεί και στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία).
  • Νομοθετήσει την «απελευθέρωση» των θεωρούμενων κλειστών επαγγελμάτων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε τομείς που σήμερα κυριαρχούν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί κεφαλαιούχοι.
  • Φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι «φορτωμένο» με νέους, βαρύτατους αντιλαϊκούς φόρους, ενώ ιδιαίτερη μεταχείριση επιφυλάσσουν για τα μικρομεσαία στρώματα, με την επαναφορά των εξοντωτικών «αντικειμενικών» κριτηρίων, ενώ δεδομένη θεωρείται η νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών κερδών στο 15%...

Αυτή είναι η άμεση γραμμή πάλης για την κυβέρνηση και την ολιγαρχία της χώρας. Από εκεί και πέρα, η τρόικα εμφανίζεται να «συζητά» το θέμα των αποκλίσεων του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι ρεαλιστική η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές στις δαπάνες των Ταμείων και άρα στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, προκειμένου να «καλύψει» την υστέρηση στα έσοδα των Ταμείων και να τηρήσει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου. Το ζήτημα των οικονομικών των Ταμείων τέθηκε στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και Οικονομίας Ευ. Βενιζέλου. Και αυτό όταν ήδη με το «μεσοπρόθεσμο» η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας, προχωρά στην υφαρπαγή 6,845 δισ. ευρώ μόνο για την πενταετία 2011-2015 από εργαζόμενους και συνταξιούχους με χαράτσια, μείωση παροχών, κατάργηση επιδομάτων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Καρατομήσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Στην ...αποκήρυξη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προχώρησε χτες ο υπουργός Οικονομικών, μετά την εκτίμηση που περιέχεται σε σχετική έκθεση του Γραφείου ότι «η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου».

Ο Ε. Βενιζέλος, με καθόλου κομψό τρόπο, επιχείρησε να απαξιώσει και να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των εκτιμήσεων του Γραφείου, σημειώνοντας ότι ενώ οι υπεύθυνοι οργανισμοί όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ «γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών», «αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμα το Γραφείο Προϋπολογισμού».

Η ενόχληση του υπουργού είναι κατανοητή, δεδομένου ότι η εκτίμηση του Γραφείου καταρρίπτει το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα, ότι τα δολοφονικά μέτρα του μνημονίου αποσκοπούν στη ...μείωση του κρατικού χρέους.

Ο υπουργός προαναγγέλλει και παρεμβάσεις στη λειτουργία του Γραφείου, με προφανή στόχο το τελευταίο να προσαρμοστεί πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, καθώς επισημαίνει: «Οπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του Γραφείου Προϋπολογισμού»!

Στο διά ταύτα, η υπεύθυνη του Γραφείου Προϋπολογισμού, οικονομολόγος Στ. Μπαλφούσια, μετά από συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής, υπέβαλε την παραίτησή της.

Βουλευτές που φέρονται να βρίσκονται στον κύκλο του υπουργού Οικονομίας έκαναν χτες λόγο για «τρικλοποδιές» που οφείλονται στον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, επί της υπουργίας του οποίου στελεχώθηκε το εν λόγω Γραφείο με πρόσωπα της επιλογής του.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποτελεί υπηρεσία υποστήριξης της «Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους», ουσιαστικά αποτελεί παράρτημα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά διοικητικά υπάγεται στον πρόεδρο της Βουλής.

Η διευθύντρια του γραφείου Στ. Σάββα - Μπαλφούσια, είχε επιλεγεί τον προηγούμενο Μάρτη, μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου στην αρμόδια για την επιλογή Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος της Βουλής και 9 ακόμη βουλευτές, εκ των οποίων οι 6 ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Βούλιαξε μέχρι και 60% ο τζίρος

Τη ρήση «έλλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου» επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που συνέλεξε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από 84 εμπορικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα σχετικά με τις πωλήσεις των καταστημάτων στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων που επισήμως έριξαν αυλαία προχτές.

Η άγρια επίθεση της πολιτικής κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου στα λαϊκά εισοδήματα «αποτυπώθηκε» με αδιάψευστο τρόπο στα ταμεία των μαγαζιών. Περίπου οκτώ στους δέκα εμπόρους δηλώνουν ότι κατέγραψαν πτώση του τζίρου τους σε σύγκριση με την περσινή περίοδο των εκπτώσεων επαληθεύοντας το «κάθε πέρσι και καλύτερα», παρόλο που πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης του τζίρου ήταν κατά μέσο όρο 15% και πρόπερσι 20%.

Φέτος κατά μέσο όρο ο τζίρος σε όλη τη χώρα μειώθηκε κατά 25%, ενώ σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην περιφέρεια, όπως στη Φλώρινα και στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, έφτασε το 60% και σε άλλες όπως στο Ναύπλιο, στα Γρεβενά, στο Κρανίδι, στην Αιδηψό, έφτασε το 50% . Στην Αθήνα και σε παραδοσιακές συνοικιακές αγορές, όπως στο Μαρούσι και τη Γλυφάδα, η πτώση του τζίρου έφτασε 40%, στον Πειραιά 20%, στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, στο Αγρίνιο και αλλού 30% .

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε φέτος για τα λαϊκά νοικοκυριά, από ακόμα μια σκοπιά, είναι το γεγονός ότι, όπως παρατήρησαν οι έμποροι παραδοσιακών τουριστικών προορισμών, «έλειπαν» οι Ελληνες τουρίστες, ενώ μεγάλη μείωση σημειώθηκε σε τουριστικούς προορισμούς που προτιμούν ελληνικές οικογένειες. Οι ελάχιστοι έμποροι, ποσοστό 4,29% στο σύνολο, που δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα από πέρσι ή ότι ο τζίρος τους κυμάνθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ποσοστό 7,14%, προέρχονται από τουριστικές περιοχές όπου παρατηρήθηκε αύξηση ξένων τουριστών.

ΕΦΕΤ
Διακινούσαν χημικά με βυτία μεταφοράς υγρών τροφίμων

Το ψάρι κρέας επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων από την επικίνδυνη κερδοσκοπία των κάθε λογής επιτήδειων που δε διστάζουν να θυσιάσουν την ασφάλεια των τροφίμων στο βωμό της κερδοφορίας τους. Ετσι, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε χτες με τυμπανοκρουσίες ότι παρέπεμψε στον εισαγγελέα πέντε ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών τροφίμων και μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των μεταφορών (Logistics) γιατί στη διάρκεια ελέγχων βρέθηκαν να μεταφέρουν βιοντίζελ με βυτιοφόρα που είχαν άδειες αποκλειστικά για μεταφορά υγρών τροφίμων!

Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό εάν φανταστεί ότι το γάλα, οι χυμοί ή άλλα υγρά τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι μας μπορεί να έχει περάσει μέσα από βυτίο που την προηγούμενη μέρα ήταν γεμάτο ντίζελ!

Το «ζουμί» της υπόθεσης, πάντως, βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ΕΦΕΤ που με δηλώσεις του προέδρου του Γ. Μίχα έσπευσε να δρέψει δάφνες για την ...εγρήγορση και συστηματική ...κινητοποίηση του ΕΦΕΤ, είχε μαύρα μεσάνυχτα για την όλη ιστορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά καυσίμων με βυτιοφόρα που προορίζονταν για τη μεταφορά υγρών τροφίμων, έγινε γνωστή μετά από καταγγελία του Σωματείου Μεταφορέων Υγρών Τροφίμων. Με δυο λόγια, αν δεν υπήρχαν τα αντιτιθέμενα ιδιωτικά συμφέροντα, η φάμπρικα με τις παράνομες και επικίνδυνες μεταφορές θα συνεχιζόταν κανονικά.

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν οι Ευάγ. Κουλουμτούρης, Κ. Ζαρίφης, Κ. Τζαβέλας, Γ. Μητρούδης, Ευάγ. Κυριακίδης, και μαζί τους η εταιρεία ΜΑΚΙΟΣ ΑΕ (MAKIOS LOGISTICS 5ο χλμ. Καλοχωρίου - Θεσ/νίκης), που εμπλέκεται ως εκμισθωτής των βυτίων.

Για διάφορες παραβάσεις παραπέμφθηκαν και οι Β. Στρουμπούλη, Γ. Χατζηαραπίδης, Σ. Παπακωστόπουλος και Ν. Ανδρεάδης.

ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Ιδιώτες σε ρόλο «ελεγκτή»

Την εγκύκλιο για την καθιέρωση του λεγόμενου «φορολογικού πιστοποιητικού», για την εκχώρηση του φοροελεγκτικού έργου από τις Εφορίες σε ιδιωτικές εταιρείες - «ελεγκτές», κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά στον «έλεγχο» ισχυρών επιχειρήσεων (ΑΕ κ.ά.), προβλέπεται σε φορολογικό νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και είναι κομμάτι των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που συντελούνται συνολικά στην κρατική διοίκηση. Οι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες εφόσον δεν διαπιστώσουν κάτι το «μεμπτό» θα εφοδιάζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες με το λεγόμενο «πιστοποιητικό» με το οποίο και θα «καθαρίζουν» τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με την κυβερνητική εγκύκλιο εφόσον δεν υπάρχουν «παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας», δεν θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος. Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, επίσης όλες οι ΑΕ και ΕΠΕ εφόσον ελέγχονται υποχρεωτικά από ορκωτούς λογιστές.

Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του φορο-μηχανισμού, ετοιμάζει μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις για τουλάχιστον 180 Εφορίες σε ολόκληρη τη χώρ, από περίπου 300 σήμερα. Η κλιμάκωση του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ