ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενάντια στα αντικομμουνιστικά μέτρα στη Σλοβακία

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην πρεσβεία στην Αθήνα

Νεολαίοι της ΚΝΕ στην χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Νεολαίοι της ΚΝΕ στην χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Σλοβακίας πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στην κλιμακούμενη αντικομμουνιστική επίθεση στη χώρα αυτή, 20 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Την αντιπροσωπεία, που συναντήθηκε με τον πρόξενο της πρεσβείας, αποτελούσαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Ενώ συμμετείχε και εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» ο Αντώνης Αντανασιώτης.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την προσπάθεια που γίνεται στη Σλοβακία και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, να παγιωθεί η ανιστόρητη και προκλητική εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Στη Σλοβακία, χαρακτηριστικά, από χτες 1η Σεπτέμβρη τίθενται σε ισχύ οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες «όποιος αρνείται, στηρίζει ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος που βασίζονται στην κομμουνιστική ιδεολογία» θα διώκεται με ποινές από έξι μήνες έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Τα στελέχη του Κόμματος σημείωσαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή στα αντικομμουνιστικά μέτρα που κλιμακώνονται παντού και ότι θα συνεχιστεί η εκστρατεία ενημέρωσης και αντίστασης στα μέτρα αυτά. Αλλωστε, όπως τόνισαν, υπάρχει και προηγούμενη εμπειρία όπου με τη διεθνή αλληλεγγύη είτε πάρθηκαν μέτρα πίσω είτε μπήκαν εμπόδια στον αντικομμουνισμό, όπως η περίπτωση της άρσης της απαγόρευσης λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ μπροστά από την πρεσβεία της Σλοβακίας
Τα στελέχη του ΚΚΕ μπροστά από την πρεσβεία της Σλοβακίας
Το ΚΚΕ στο ψήφισμα που κατέθεσε στην πρεσβεία σημειώνει:

«Τα απανωτά κρούσματα αντικομμουνισμού, σε ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι προσπάθειες να ανακηρύξουν την 23η Αυγούστου ως μέρα εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό, αποτελούν πειστήριο ότι η συκοφαντική αντικομμουνιστική υστερία είναι αποφασισμένη και δρομολογημένη από την ΕΕ και την αστική τάξη σε κάθε χώρα.

Η ένταση του αντικομμουνισμού αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα των αντεργατικών μέτρων που παίρνει το κεφάλαιο σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων και βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης. Ανησυχεί τους κεφαλαιοκράτες ότι πλατύτατες λαϊκές δυνάμεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες νοσταλγούν το σοσιαλισμό που γνώρισαν, μπροστά στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την κατάργηση εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ομως οι κεφαλαιοκράτες ανησυχούν διπλά, γιατί οι κομμουνιστές, παρά τις δυσκολίες, πρωτοστατούν στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων, αναδεικνύοντας την ανάγκη ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΚΚ Σλοβακίας και θα πρωτοστατήσει για να δυναμώσει η πίεση, ώστε να παρθούν πίσω τα αντικομμουνιστικά μέτρα και να σταματήσουν οι διώξεις στη Σλοβακία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, να δυναμώσει η πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Οι υπεύθυνοι της πρεσβείας απάντησαν σχετικά με την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης με τα νέα μέτρα ότι πρόκειται για «απόφαση κυρίαρχου κράτους» και χρησιμοποίησαν τη γνωστή προκλητική δήθεν επιχειρηματολογία περί «40χρονης δικτατορίας και ολοκληρωτικών καθεστώτων», ενώ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν αυτά καθαυτά τα αντικομμουνιστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ, ότι δήθεν έχουν «συμβολικό χαρακτήρα».

ΡΩΣΙΑ
Προσφυγή του «Μετώπου» στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Στις 31 Αυγούστου οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων Ρωσίας («ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ»), που έχει συγκροτήσει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) με άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, απευθύνθηκαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας καταγγέλλοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας για δημιουργία τεχνητών εμποδίων στην καταγραφή του «Μετώπου» ως «πολιτικού κόμματος», ώστε να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στις προσεχείς εκλογές.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας αρνήθηκε για 6 συνεχόμενη φορά να επικυρώσει το «Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας», μέσα στο καλοκαίρι!

Στην καταγγελία σημειώνεται, πως οι γραφειοκράτες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το νόμο, δημιούργησαν ανυπέρβλητα εμπόδια στην καταγραφή των νέων πολιτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα να καταπατούνται τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών της Ρωσίας καθώς κι η «Ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», την οποία έχει επικυρώσει η Ρωσία.

Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του «ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ», με την προσφυγή τους «ουσιαστικά δεν ελέγχεται μόνον ο νόμος και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά η τήρηση του ίδιου του Συντάγματος της Ρωσίας: Αποτελεί αυτό το θεμελιώδη νόμο ή απλώς πρόκειται για όμορφα λόγια».


Ι.Π.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήριο προς το ΚΚ Πακιστάν

Για το θάνατο του ΓΓ του ΚΚ Πακιστάν

Συλλυπητήριο μήνυμα προς το ΚΚ Πακιστάν για το θάνατο του ΓΓ του ΚΚ Πακιστάν, Chacha Maula Bux Khaskheli, απέστειλε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ. Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε το νέο του θανάτου του ΓΓ του ΚΚ Πακιστάν, Chacha Maula Bux Khaskheli. Παρακαλούμε μεταβιβάστε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΠ καθώς και στην οικογένειά του.

Ο σύντροφος Khaskheli έδωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες του εργατικού συνδικαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος. Φυλακίστηκε από τα αστικά καθεστώτα, είτε "δημοκρατικά" είτε ανοικτά δικτατορικά, και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην παρανομία.

Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα που διεξάγει το ΚΚ Πακιστάν, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας καθημερινές επιθέσεις και απειλές.

Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του με την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, το λαό του Πακιστάν που ματώνουν καθημερινά από την επιθετικότητα και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών που εκδηλώνονται στην περιοχή και τη χώρα τους.

Θα συνεχίσει να αγωνίζεται, μαζί με τους κομμουνιστές του Πακιστάν, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των χιλιάδων Πακιστανών εργατών που ζουν στη χώρα μας και βιώνουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Ανταλλαγή πυρών στην περιοχή του Κασμίρ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας σημειώθηκε την Τετάρτη το πρωί στη μεθόριο των δύο χωρών στην περιοχή του Κασμίρ, με αποτέλεσμα τρεις Πακιστανοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους και ένας Ινδός να τραυματιστεί. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πακιστανικού στρατού, Ατάρ Αμπάς, το επεισόδιο άρχισε όταν Ινδοί στρατιώτες άνοιξαν «αναίτια» πυρ εναντίον των Πακιστανών στρατιωτών, παραβιάζοντας την εκεχειρία. Η Ινδία από την πλευρά της κατηγορεί το Πακιστάν για το επεισόδιο, υποστηρίζοντας ότι οι Πακιστανοί στρατιώτες άνοιξαν πρώτοι πυρ προκαλώντας την αντίδραση των Ινδών. Το επεισόδιο λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που Ινδία και Πακιστάν διεξάγουν «ειρηνευτικές συνομιλίες» υπό την πίεση των ΗΠΑ για εξομάλυνση των σχέσεών τους, με προοπτική τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

NEA ZHΛΑΝΔΙΑ
Νεκρός 14 μήνες μετά...

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Εάν δεν ήταν τα συνεργεία κατεδάφισης, κανείς δε θα είχε αντιληφθεί το θάνατό του, ούτε καν 14 μήνες μετά το μοιραίο γεγονός! Ο λόγος για έναν 88χρονο Νεοζηλανδό γέροντα που βρέθηκε χτες νεκρός, από συνεργεία κατεδάφισης, περίπου 14 μήνες μετά το θάνατό του, μέσα στο διαμέρισμα της υπό κατεδάφισης πολυκατοικίας.

Ισως πιο τραγικό γεγονός και από τον ίδιο το θάνατο μέσα στη μοναξιά να είναι η στάση των γειτόνων του. Οταν ρωτήθηκαν εάν είχαν ανησυχήσει για την τύχη του ηλικιωμένου γέροντα, είπαν πως δεν είχαν ιδέα, γιατί ...«δεν ήθελαν να παραβιάσουν την ιδιωτική του ζωή». Η εξαχρείωση ενός συστήματος που αποξενώνει τους ανθρώπους σε όλο της το μεγαλείο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ