ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Ποινική δίωξη για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπίας

Ασκήθηκε χτες κατά παντός υπευθύνου και δείχνει προς την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα

Οι κεραίες της «Vodafone» σε Λυκαβηττό, Πύργο Αθηνών και «Λευκό Σταυρό» οριοθετούν το τρίγωνο των υποκλοπών, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η αμερικάνικη πρεσβεία

ICON

Οι κεραίες της «Vodafone» σε Λυκαβηττό, Πύργο Αθηνών και «Λευκό Σταυρό» οριοθετούν το τρίγωνο των υποκλοπών, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η αμερικάνικη πρεσβεία
Ποινική δίωξη για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπίας κατά παντός υπευθύνου, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ύστερα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών και μετά τα νέα στοιχεία που φαίνεται ότι προέκυψαν από την έρευνα. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης το 2006 και την έρευνα που ακολούθησε, η σχετική δικογραφία είχε αρχειοθετηθεί το 2008 και είχαν παραγραφεί τα πλημμελήματα της παραβίασης του τηλεφωνικού απόρρητου.

Ωστόσο, μετά το έγγραφο αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και του Εφετείου αποφάσισε να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και να συνεχιστεί η έρευνα. Τα στοιχεία που είχαν προκύψει τότε για το τρίγωνο των «κυψελών» που ανήκαν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Vodafone» και μέσα στο οποίο γίνονταν οι υποκλοπές, έδειχναν την αμερικάνικη πρεσβεία.

Από τη νέα έρευνα του εισαγγελέα Εφετών Δ. Δαδούλα, προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή της αμερικάνικης πρεσβείας για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, καθώς ένα κινητό που λειτούργησε κανονικά το διάστημα των υποκλοπών (Ιούλης 2004 - Φλεβάρης 2005), φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από υπαλλήλους της πρεσβείας. Η δίωξη θα προσωποποιηθεί στο στάδιο των ανακρίσεων, ενώ μέχρι στιγμής οι αμερικάνικες αρχές δεν έχουν απαντήσει σε κανένα αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών, που φέρνει στη δημοσιότητα το περιοδικό «Επίκαιρα», οι ΗΠΑ υποδεικνύονται ως αυτουργός των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και της τότε ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΥΠ, αλλά και επιχειρηματιών. Βασικός σκοπός των παρακολουθήσεων ήταν «να περιέλθουν στη γνώση των δραστών ειδήσεις της αρμοδιότητας των παρακολουθούμενων προσώπων και που τα συμφέροντα της πολιτείας επέβαλαν να μείνουν μυστικά σε ξένη κυβέρνηση(...), έτσι ώστε να μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως η ασφάλειά του».

Επιπρόσθετα, οι δράστες «ενήργησαν με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τις ανωτέρω ειδήσεις μεταβιβάζοντας αυτές σε τρίτους, έτσι ώστε να μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως η ασφάλειά του». Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, οι δράστες δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους και η υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών δεν κατέστη δυνατή, έγιναν αντιληπτοί και το λογισμικό αφαιρέθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε εξουσιοδοτημένος χρήστης του λογισμικού νομίμων συνακροάσεων της «Vodafone» και παραλήπτης του σχετικού υλικού από την προμηθεύτρια εταιρεία «Εricsson», ήταν ο Κ. Τσαλικίδης. Ο θάνατός του είχε αποδοθεί σε αυτοκτονία και είχε συνδεθεί από την εισαγγελέα με την υπόθεση των υποκλοπών, την ίδια ώρα που η οικογένειά του μιλούσε για δολοφονία. Σύμφωνα, τέλος, με χτεσινό δημοσίευμα στον Τύπο («Παρασκευή και 13»), ενήμερος για τις εξελίξεις στην υπόθεση είναι και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση υπό τουρκικές απειλές

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η Αγκυρα απειλεί ακόμα και με στρατιωτική απάντηση στις κυπριακές γεωτρήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν, χτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Κυπριακό στη Λευκωσία. Χτες, οι δύο πλευρές έδωσαν έγγραφα με τις προτάσεις τους σχετικά με το περιουσιακό και το εδαφικό και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε λεπτομερέστερη συζήτηση τη Δευτέρα, μέσω και των αντιπροσώπων τους.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν χάρτες και στοιχεία στο τέλος της διαδικασίας, λέγοντας ότι αν μετακινηθούν σύνορα, αυτό θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν από την αλλαγή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο από νομικής όσο και από πρακτικής άποψης.

Στην αρχή της χτεσινής συνάντησης παρέστη και ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζορζ Σεζάρ ντας Νεφές, ο οποίος είχε συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Τη Δευτέρα ο Α. Ντάουνερ θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδη, στο πλαίσιο, όπως είπε ο ίδιος, της «διατήρησης επαφών και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις».

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εκτοξεύει νέες απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά στις έρευνες που διεξάγει για την ανεύρεση φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα. Σε δηλώσεις του στη «Ζαμάν», ο αρμόδιος αξιωματούχος της Τουρκίας για θέματα ΕΕ χαρακτήρισε «παράνομες» τις έρευνες σε έδαφος που «δεν ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία», απειλώντας ότι η Τουρκία «θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα».

Αναφερόμενος σε παλαιότερες έρευνες της Λευκωσίας, ο Ε. Μπαγίς θύμισε ότι πλοία του πολεμικού στόλου της Τουρκίας είχαν σπεύσει στην περιοχή, σημειώνοντας προκλητικά ότι «γι' αυτό το λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες μας»...

Το ΚΚΕ για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη στη συζήτηση σχετικού άρθρου στη Βουλή

Τις έντονες επιφυλάξεις του ΚΚΕ, σχετικά με τον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση το θέμα της αναγκαίας από κάθε άποψη ίδρυσης ισλαμικού τεμένους στην Αττική, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τοποθετούμενος πάνω σε σχετικό άρθρο που περιέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τα αυθαίρετα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την Τρίτη.

Στο άρθρο ορίζονται σειρά οικιστικών παραμέτρων σε σχέση με την περιοχή του Βοτανικού, όπου θα οικοδομηθεί το τέμενος. Η ευθύνη της μελέτης ανατίθεται στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Κτιριακών (ΕΥΔΕΚ), ενώ η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με το άρθρο τροποποιείται η ρύθμιση του νόμου 3512 του 2006, με τον οποίο είχε αρχικά αποφασιστεί η ίδρυση του τεμένους.

Σχολιάζοντας το εν λόγω άρθρο ο Θ. Παφίλης σημείωσε πως «ο τρόπος που η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση ισλαμικού τεμένους δεν ικανοποιεί τις διευρυμένες ανάγκες άσκησης των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μουσουλμάνων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Αντίθετα, θα υπάρξουν προβλήματα και στους ίδιους - απόσταση, θα συγκεντρωθούν πολλοί, συνωστισμός σε ένα μικρό χώρο - όσο και για τους υπόλοιπους κατοίκους που ζουν στην περιοχή εξαιτίας της γιγάντωσης μεγάλου αριθμού πιστών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ δήλωσε πως «ψηφίζουμε με επιφύλαξη το συγκεκριμένο σημείο και θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, όπως και του προβλήματος της ίδρυσης μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική - και αυτό στα πλαίσια γενικότερων αιτημάτων που έχουμε για τους μετανάστες στη χώρα μας».

Ομιλίες στη Β. Εύβοια

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις των κομματικών οργανώσεων στη Βόρεια Εύβοια με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Συγκεκριμένα:

  • Αύριο Κυριακή 4/9 στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Λίμνη.
  • Την Τρίτη 6/9 στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Μαντούδι.
Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Συγκέντρωση στην Παραλία Λουτρών Αιδηψού με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Νάνος, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας θα περιοδεύσει τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη, στις 8.30 π.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απαντήσουν ευθέως για το ρόλο των ΗΠΑ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την υπόθεση των υποκλοπών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει: «Οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ πρέπει να απαντήσουν ευθέως στο λαό, χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές, ποια είναι η πολιτική τους θέση για το ρόλο των ΗΠΑ στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης το 2006».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ