ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει σχεδιασμούς στελέχωσης πλοίων με ένοπλες ομάδες

Ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τους επικίνδυνους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΝ) για τη θεσμοθέτηση νομοθετικής διάταξης που θα επιτρέπει την παρουσία ιδιωτικών ένοπλων ομάδων στα εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία, με τη δικαιολογία της έξαρσης των πειρατικών επιθέσεων, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΝ) μελετούν τη θεσμοθέτηση νομοθετικής διάταξης που θα επιτρέπει την παρουσία ιδιωτικών ένοπλων ομάδων στα εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία, με τη δικαιολογία της έξαρσης των πειρατικών επιθέσεων, ιδίως στον κόλπο του Αντεν, στα παράλια και ανοιχτά της Σομαλίας. Παρόμοια νομοθετικά μέτρα έχουν θεσπίσει ή δρομολογούν και άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία). Οι πολεμικές επιχειρήσεις και η τεράστια συγκέντρωση πολεμικών ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με τη δύναμη EUNAVFOR ATALANTA, ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας κ.ά. στην περιοχή όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την πειρατεία, αλλά οξύνουν το φαινόμενο, το οποίο κλιμακώνεται με τη ραγδαία αύξηση των πειρατικών επιθέσεων.

Εκτιμά το Συμβούλιο ότι η αύξηση των πειρατικών επιθέσεων, παρά την πρωτοφανή συγκέντρωση ναυτικών πολεμικών δυνάμεων, επιβεβαιώνει ότι σκοπός των στρατιωτικών αυτών επιχειρήσεων δεν είναι η καταπολέμηση της πειρατείας, αλλά η προστασία των μονοπωλιακών συμφερόντων για την εκμετάλλευση - εν μέσω σκληρών ανταγωνισμών - των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών της περιοχής; Θεωρεί ότι η επάνδρωση εμπορικών πλοίων με ιδιωτικές στρατιωτικές ομάδες θα συμβάλει στην έξαρση του φαινομένου, στον εκσυγχρονισμό του οπλισμού των πειρατών, με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των ναυτεργατών και των λαών της περιοχής; Πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα ένα τέτοιο φαινόμενο που ενισχύεται στις συνθήκες των πολιτικοστρατιωτικών επεμβάσεων για την καταλήστευση κρατών και λαών, όπως δείχνει η πείρα των τελευταίων χρόνων;».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Να παρθούν μέτρα ανακούφισης για τους πυροπαθείς

Motion Team

Αμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, προστασίας της περιοχής που αντιμετώπισε καταστροφές από πυρκαγιές, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μπάμπης Χαραλάμπους και κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση:

«Επανειλημμένα προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση για τις τεράστιες ελλείψεις στην πυροσβεστική σε υλικοτεχνικά μέσα και προσωπικό που φτάνουν στο 40-50%, τις σοβαρές ελλείψεις στους σταθμούς, στον στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων. Την κατάσταση υποβάθμισης της Δασικής υπηρεσίας με τα τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, τις ανύπαρκτες δαπάνες που έχουν ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας για τα δάση και δασικές εκτάσεις. Ιδιαίτερα στο νομό μας με τεράστια έκταση, δασική και ορεινή, το δίκτυο δασικών δρόμων είναι ελλιπές και το υπάρχον είναι δύσκολα προσβάσιμο.

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός έχει τεράστιες ελλείψεις σε κρουνούς, υδατοδεξαμενές, καθαρισμούς, ακάλυπτα πυροφυλάκια σε όλο το νομό λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στην πυροσβεστική. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογη γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο ουσιαστικής αντιπυρικής προστασίας ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στο νομό ανέδειξαν ότι η ηρωική δράση των πυροσβεστών και των κατοίκων δεν είναι δυνατό να αναπληρώσει τις πολιτικές ευθύνες για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μετράνε στο πέρασμά τους καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, χιλιάδων ελαιόδεντρων, αποθηκών με ζωοτροφές, σταβλικών εγκαταστάσεων μελισσιών και ζώων».

Ακολούθως παρατίθενται συγκεκριμένα τι ζητά το ΚΚΕ για την περιοχή και ερωτώνται οι υπουργοί αν θα προχωρήσουν στην υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα:

  • Αμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση 100% των πληγέντων, σε φυτική και ζωική παραγωγή από τον ΕΛΓΑ.
  • Καταβολή των αποζημιώσεων από τις πυρκαγιές του 2008, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στα χέρια των πληγέντων και έχει προκαλέσει αναβρασμό και αγανάκτηση στους ίδιους.
  • Πλήρη κάλυψη σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας.
  • Καταγραφή και άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των δασών και δασικών εκτάσεων που κάηκαν.
  • Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την αντιπυρική προστασία και την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες στις 9 Σεπτέμβρη

Με κεντρικό σύνθημα «Κοινός εχθρός, κοινός αγώνας, όπλο μας η αλληλεγγύη», η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ, στις 9 Σεπτέμβρη, διοργανώνει εκδήλωση - συγκέντρωση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στην πλατεία Αγίου Ιωάννη στο Ρέντη. Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή του Πειραιά και θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα. Στις 8.30 μ.μ. θα γίνει κεντρική ομιλία με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ελληνικά και μεταναστευτικά ερασιτεχνικά σχήματα και αφιέρωμα στα τραγούδια της μετανάστευσης από λαϊκό συγκρότημα.

Επίσης, στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», καθώς και περίπτερα μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Σε δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής αναφέρεται:

«Η εκδήλωση, που διοργανώνεται για 1η χρονιά στον Πειραιά, εντάσσεται στη γενικότερη δουλειά των κομμουνιστών στην εργατική τάξη, της οποίας οι μετανάστες αποτελούν κομμάτι, στην επιδίωξη της ενδυνάμωσης τόσο της ταξικής ενότητας και συσπείρωσης, όσο και της αντεπίθεσης ολόκληρης της εργατικής τάξης με προοπτική το σοσιαλισμό». Και συνεχίζει: «Στο χώρο, Ελληνες και ξένοι εργάτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά για τα κοινά τους προβλήματα, για την αιτία της μετανάστευσης και, πολύ περισσότερο, πώς θα ξεμπερδέψουν από τους εκμεταλλευτές τους, να γνωριστούν με τις θέσεις του ΚΚΕ».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ: Στο ...έλεος των νομικών διαδικασιών φαίνεται ότι «κολλάει» η διερεύνηση των υπαίτιων της επίθεσης στον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην πλατεία Συντάγματος. Οπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «ανακύπτουν και ερωτηματικά ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε αυτός ο τραυματισμός, ως προς τους υπαίτιους» αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της μη εμπλοκής της αστυνομίας. Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει ζήτημα με το αν θα διενεργηθεί εισαγγελική ή αστυνομική έρευνα και «η αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση ακριβώς γι' αυτό το λόγο έχει αποστείλει σχετικό ερώτημα προς την Εισαγγελία Αθηνών η οποία όμως ακόμα δεν έχει απαντήσει. Γνωρίζω όμως ότι η Αστυνομία διεξάγει εσωτερική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα δικά της όργανα φέρουν ευθύνη». Παράλληλα στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Παπουτσής επιτέθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη θυμίζοντας δήλωσή του «στην οποία μιλούσε για τους "πραίτορες" του Παπουτσή οι οποίοι θα αιματοκυλίσουν την Αθήνα. Πού το ήξερε ο κ. Θεοδωράκης;».

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Υπό έλεγχο βρίσκονταν χθες όλα τα πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι πυροσβέστες, κατάφεραν να «δαμάσουν» το πύρινο μέτωπο που κατάκαιγε από νωρίς το μεσημέρι δύσβατη δασική περιοχή στη Παλαιοκαριά Αιτωλοακαρνανίας, κυρίως λόγω της συμβολής των τεσσάρων καναντέρ και του πεζοπόρου τμήματος. Επίσης, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα έθεσαν υπό έλεγχο και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δερβένι Θεσσαλονίκης και που έκαψε δασική και αγροτική έκταση.

Προσφορά

Ο Γ.Κ. προσφέρει στη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ το ποσό των 150 ευρώ, ελάχιστη συμβολή στην αποπεράτωση των γραφείων της, στον Πύργο Ηλείας που θα χρησιμοποιηθεί και για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Φραστική επίθεση στον Θ. Πάγκαλο

Σύλληψη δύο ατόμων, μιας γυναίκας 26 χρόνων και ενός άνδρα 24 χρόνων πραγματοποίησε χτες η Αστυνομία, οι οποίοι φέρεται να επιτέθηκαν φραστικά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. Ολα ξεκίνησαν περίπου στις 12.00, όταν ο Θ. Πάγκαλος βρισκόταν πεζός και κατευθυνόταν προς το πολιτικό του γραφείο που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς, κοντά στην Ομόνοια. Οι δύο νεαροί τον πλησίασαν και του επιτέθηκαν φραστικά. Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας, η οποία, σε έλεγχο που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι το ζευγάρι είχε στην κατοχή του ένα σάκο που περιείχε ένα μαχαίρι και σπρέι πιπεριού και γι' αυτό το λόγο προχώρησε στη σύλληψή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ