ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Σήμερα η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πραγματοποιείται η διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

Στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση, στην οποία θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, θα τεθεί η τραγική κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές διεκδικήσεις (δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καλύτερες τιμές στα προϊόντα).

Θα συζητηθούν ιδιαίτερα τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια, οι εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αρρώστιες (πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, περονόσπορος στ' αμπέλια, φουζικλάδιο στα μήλα) και θεομηνίες (παγετός, χαλάζι), η νέα αύξηση του κόστους παραγωγής στα κτηνοτροφικά προϊόντα με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν ανέβει κατά 25% περίπου, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στο γάλα και στο κρέας πέφτουν συνεχώς μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτής της αγωνιστικής δράσης η ΠΑΣΥ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να πάρει μαζικά και δυναμικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Θα συμμετέχει, επίσης, μαζί με τις άλλες αγωνιστικές λαϊκές συσπειρώσεις - το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, (ΠΑΜΕ), την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ, (ΠΑΣΕΒΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) - στο παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην πολιτική των αντιλαϊκών χαρατσιών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 10 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Αγροτική κινητοποίηση τη Δευτέρα από την ΠΑΣΥ

Κινητοποίηση στο Επιμελητήριο Αγρινίου διοργανώνουν τη Δευτέρα και ώρα 4.30 μ.μ. η ΠΑΣΥ και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλάθι προϊόντων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, προσπαθεί να πείσει τους αγρότες ότι τάχα ενδιαφέρεται για το μέλλον τους. Είναι εμπαιγμός η προπαγάνδα της ότι μοιράζει "τζάμπα" γη στους νέους αγρότες τη στιγμή που χιλιάδες στρέμματα είναι ακαλλιέργητα, μη αρδεύσιμα, ενώ και από αυτά που καλλιεργούνται το εισόδημα είναι πενιχρό, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής και ζωής αυξάνεται.

Παρουσιάζει σαν λύση στην καπιταλιστική κρίση και στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών "τα καλάθια των αγροτικών προϊόντων". Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Κοροϊδεύουν και προκαλούν συνειδητά τους μικρομεσαίους αγρότες. Δεν έχουν στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, ούτε να εξαλείψουν τους μεσάζοντες ούτε να εξασφαλίζουν οι λαϊκές οικογένειες φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Αυτό που θέλουν είναι η επίσπευση της εφαρμογής της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ.

Εχουν στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγους καπιταλιστές αγρότες, με ταυτόχρονο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Με κριτήριο τα κέρδη και την καπιταλιστική αγορά θα βάζουν στο καλάθι συγκεκριμένα προϊόντα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών που θα παίρνουν τις επιδοτήσεις, ενώ την ίδια ώρα δε θα στηρίζονται άλλα αναγκαία αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ανακάλυψαν 12.019 προτάσεις για ... επενδύσεις

Mε μεγαλοστομίες, ατάκτως ερριμμένα νούμερα που υποτίθεται ότι δημιουργούν εντυπώσεις και γενικόλογες διακηρύξεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να στείλει μήνυμα στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο για την αποφασιστικότητά της να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κερδοφόρες επενδύσεις, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα ότι έχουν συμφέρον τάχα να συναινέσουν στην πολιτική της ολόπλευρης στήριξης του κεφαλαίου.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με θέμα την «πορεία υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων του υπουργείου». Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να στοιχειοθετήσει την κυβερνητική προπαγάνδα ότι ...«κάτι κινείται», όπως λέει ο λαός, ότι «προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων» και επιδόθηκε σε κορόνες περί «νέου μοντέλου ανάπτυξης», περί «ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας» κ.λπ.

Ο «απολογισμός» των τελευταίων δύο χρόνων (2009 - 2011) για τις χρηματοδοτήσεις που περνούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όσον αφορά τον παλιό αναπτυξιακό νόμο, το νέο και το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, συνοψίζεται σε 12.019 επενδυτικές προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. ευρώ και συνολικής χρηματοδότησης 1,8 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της κοροϊδίας και του εμπαιγμού των λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που η επίσημη ανεργία αγγίζει τις 800.000, που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ ότι μέχρι το 2015 θα έχουν απολυθεί από το Δημόσιο 150.000 εργαζόμενοι, που ήδη καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις και νέοι άνεργοι προστίθενται στις στρατιές των ανέργων, η κυβέρνηση κομπάζει ότι εφόσον υλοποιηθούν τα παραπάνω σχέδια θα δημιουργηθούν 15.500 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη διετία!

Ακόμη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι έχουν αξιολογηθεί και βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων με τη διαδικασία του fast track τέσσερα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, σε δύο από τα οποία συμμετέχουν ξένα κεφάλαια. Πρόκειται για τρία έργα στον τομέα των φωτοβολταϊκών και ένα στα μεταλλεία χρυσού στον Εβρο. Επίσης, στη φάση της αξιολόγησης βρίσκονται ακόμα 20 σχέδια συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ στους τομείς της Ενέργειας, του τουρισμού και αλλού.

Και από τη μύγα ξίγκι

Πρώτα έβαλαν σε εφαρμογή το κόλπο με τις αποδείξεις λιανικής, στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι δεν τους βγαίνουν τα «νούμερα» λόγω ...«υψηλών επιστροφών φόρου» και στον αμέσως επόμενο «τόνο» επέβαλαν πρόσθετους φόρους, έκτακτες εισφορές και κάθε είδους μαζικά αντιλαϊκά χαράτσια.

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στις ΔΟΥ ειδική εγκύκλιο για τον έλεγχο της χαρτούρας με τις αποδείξεις που έχουν στοιβάξει στα «συρτάρια» της Εφορίας, μπας και λείψει δεκάρα τσακιστή από τα ταμεία της πλουτοκρατίας και των μεγαλοπιστωτών τους.

Κριτήριο ελέγχου είναι η αναλογία του ποσού των αποδείξεων σε σχέση με το ποσό του εισοδήματος που δηλώθηκε. Σύμφωνα με τις οδηγίες τους μετά το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» θα ελεγχθεί δείγμα που για τις μεγάλες ΔΟΥ (με πάνω από 30.000 δηλώσεις) αριθμεί στις 300, δηλαδή στο 1%.

Σε άλλη υπηρεσιακή εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει «σημαντική καθυστέρηση» στις αποστολές των προς εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων από τις ΔΟΥ στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία (ΓΓΠΣ), «απαιτώντας» να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταχώρησης, συμπλήρωσης και αποστολής στη ΓΓΠΣ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ρυθμίσεις για όσες βρεθούν στο «κόκκινο»

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Κινδύνους απότομης όξυνσης και κλυδωνισμών γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα βλέπουν μπροστά τους η κυβέρνηση μαζί και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί σπεύδοντας να πάρουν σειρά από κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, μέτρα «ελέγχου» και «εποπτείας» για τράπεζες που βρεθούν στο «κόκκινο».

Το νομοσχέδιο ««ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων» που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη σύσταση «μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπου θα μεταβιβάζονται τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που δεν ανταποκρίνονται στις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας. Είναι φανερό ότι στα νέα πιστωτικά ιδρύματα - τύπου bad banκ ή κακής τράπεζας - θα μεταφερθούν και τα διάφορα απαξιωμένα τοξικά παράγωγα, τυχόν άλλοι «σκελετοί» που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της αρχικής τράπεζας. Το μετοχικό κεφάλαιο του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος θα καταβάλλεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτκής Σταθερότητας, δηλαδή από τα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που πηγαίνουν απευθείας στους τραπεζίτες. Σε αυτή την περίπτωση το παλιό πιστωτικό ίδρυμα μπαίνει σε καθεστώς «εκκαθάρισης».

Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας δίνεται στους τραπεζίτες δυνατότητα παράτασης μέχρι και 30 ημέρες προκειμένου να εκπληρώσουν «ορισμένες ή και το σύνολο των υποχρεώσεων» δηλαδή και για τις καταθέσεις, ενώ στο ίδιο διάστημα (30 ημέρες) δεν ενεργοποιείται η διαδικασία αποζημίωσης καταθετών και επενδυτών -πελατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ