ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Απώλεια κομμουνιστή ηγέτη

Χούλιο Κάσας Ρεγκέιρο
Χούλιο Κάσας Ρεγκέιρο
Πέθανε το Σάββατο στην Αβάνα από καρδιακή προσβολή ο στρατηγός Χούλιο Κάσας Ρεγκέιρο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου και υπουργός των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της χώρας. Προς τιμήν του το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας κήρυξε για χτες επίσημο πένθος. Ο Χούλιο Ρεγκέιρο γεννήθηκε στις 16 Φλεβάρη του 1939 στην ανατολική επαρχία της Μαγιάρι Αρίμπα και συμμετείχε στην Κουβανική Επανάσταση.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς το ΚΚ Κούβας απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ όπου σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε για τον θάνατο του συντρόφου Χούλιο Κάσας Ρεγκέιρο, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΚ, αντιπροέδρου του Κρατικού Συμβουλίου και υπουργού των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κούβας. Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΚ από το 1ο Συνέδριό του και μέλος του ΠΓ από το 4ο Συνέδριό του (1991) μέχρι σήμερα.

Ο σ. Χούλιο Ρεγκέιρο ανήκει στη γενιά των μαχητών που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για την ανατροπή της δικτατορίας του Μπατίστα, την απόκρουση της ιμπεριαλιστικής ένοπλης επέμβασης στον κόλπο των Χοίρων, τη νίκη της Επανάστασης.

Διέτρεξε τη ζωή του μαχόμενος, πιστός στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αφοσιωμένος στην υπόθεση της επανάστασης, του σοσιαλισμού.

Εκ μέρους των Ελλήνων κομμουνιστών, σας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και σας παρακαλούμε να μεταβιβάσετε στους οικείους του και στον κουβανικό λαό την αλληλεγγύη μας, καθώς και τη διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα στέκεται σταθερά στο πλευρό της Κούβας απέναντι σε κάθε ιμπεριαλιστική επίθεση, πίεση ή επιβουλή».

  • Η Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα (Σοφοκλέους 5, Φιλοθέη) έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων για σήμερα Τρίτη 6/9 από 10 π.μ. ως 12 μ. και αύριο Τετάρτη 7/9 από 10 π.μ. ως 12 μ. και από 2 μ.μ. ως 4 μ.μ.
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις εκατέρωθεν

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αντιδράσεις σε οργανώσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών προκαλεί η «συμβιβαστική» συμφωνία που έκλεισαν το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες οι αντιπροσωπείες διαπραγματευτών από το Βελιγράδι και την Πρίστινα σχετικά με τις τελωνειακές σφραγίδες οι οποίες πλέον θα αναγράφουν μόνον «Τελωνεία Κοσόβου» δίχως εθνικά κρατικά σύμβολα...

Η εξέλιξη έκανε και τις δύο κυβερνήσεις να «πανηγυρίζουν». Το Βελιγράδι καμώνεται πως η αναγραφή «Τελωνεία Κοσόβου» σηματοδοτεί απλώς το όνομα της επαρχίας, ενώ η Πρίστινα θεωρεί πως η αποδοχή της συγκεκριμένης φράσης ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου. Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχουν κοινότητες και οργανώσεις των δύο πλευρών.

Οι δήμαρχοι των βόρειων σερβοκατοικούμενων περιοχών του Κοσσυφοπεδίου Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ ανακοίνωσαν χτες πως δεν επιθυμούν περαιτέρω συνεργασία με τον επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, σημειώνοντας ότι, αφ' ενός, πλέον δεν τον εμπιστεύονται, αφ' ετέρου, αποδέχθηκε μία επιβλαβή συμφωνία με την αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών για τις τελωνειακές σφραγίδες. Κάλεσαν μάλιστα τη σερβική κυβέρνηση να συζητήσει τη συγκεκριμένη συμφωνία στο Κοινοβούλιο ώστε να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Το περασμένο Σάββατο, διαδηλωτές του αντικυβερνητικού «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Πρίστινα ενώ πέταξαν ντομάτες και φώναξαν αποδοκιμαστικά συνθήματα κατά της επικεφαλής των Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών Εντίτα Ταχίρι κατηγορώντας την κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι και την διαπραγματευτική ομάδα για «ενδοτισμό» στις απαιτήσεις του Βελιγραδίου και υποχώρηση στα εθνικά θέματα με αιχμή του δόρατος τις τελωνειακές σφραγίδες.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Χιλιάδες τα θύματα του λιμού

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η έκτη κατά σειρά επαρχία της Σομαλίας, η περιφέρεια Μπέι που είναι υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», τέθηκε χτες και επίσημα στον κατάλογο των περιοχών της χώρας που πλήττονται από το λιμό.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, η εξέλιξη προοιωνίζεται πολύ άσχημη για το αβέβαιο μέλλον περίπου 750.000 Σομαλών που απειλούνται με λιμοκτονία, εάν μέσα στο επόμενο τετράμηνο δεν φθάσει επαρκής βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και καθαρό νερό. Ηδη πάνω από 30.000 παιδιά έως πέντε ετών έχουν πεθάνει από πείνα και ασθένειες μέσα στο πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους...

Πάντως, οι ίδιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επισημαίνουν πως έως σήμερα έχει καταβληθεί μόνον το 59% της διεθνούς βοήθειας, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα δισ. δολάρια από τα 2,4 δισ. που έχει ανάγκη όχι μόνον η Σομαλία, αλλά και οι άλλες χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Βεβαίως αυτή η περιοχή, που δήθεν ο ΟΗΕ δείχνει την ευαισθησία του, βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών για πολλά χρόνια, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Με το πρόσχημα της πειρατείας και της ασφάλειας των πλοίων, το ΝΑΤΟ (με την συμμετοχή της Ελλάδας) επιτηρεί την περιοχή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις άρχισε, χτες, ο συριακός στρατός κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στην πόλη Χομς. Ο εμίρης του Κατάρ, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι «η θέληση του συριακού λαού είναι ξεκάθαρη και το ζήτημα είναι ν' αρθεί το αδιέξοδο». Πιέσεις για επισκέψεις σε περιοχές συγκρούσεων ασκούν η Ερυθρά Ημισέληνος και ο Ερυθρός Σταυρός ενώ την Τετάρτη μεταβαίνει στη Δαμασκό ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

ΚΑΪΡΟ.-- Εν μέσω διαμαρτυριών των συγγενών των θυμάτων επαναλήφθηκε χτες η δίκη του πρώην Προέδρου Μουμπάρακ και των γιων του, καταρχήν, για την κατηγορία της εντολής δολοφονίας αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, χωρίς κάμερες εντός αίθουσας, όπως στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

TOKIO.-- Καταστροφικό απεδείχθη το πέρασμα του τυφώνα «Τάλας» πάνω από τη δυτική Ιαπωνία, καθώς προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 32 ατόμων, αγνοείται η τύχη άλλων 57, ενώ σημείωσε τις χειρότερες ζημιές της τελευταίας επταετίας. Ανάγκασε μάλιστα περίπου μισό εκατομμύριο άτομα να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια αμερικανική πολιτεία της Λουζιάνα καθώς η τροπική καταιγίδα «Λι» (Lee) ήδη διέρχεται τις ακτές της προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή και αυξάνοντας τους φόβους για πλημμύρες. Την ίδια στιγμή συνεχώς δυναμώνει ο κυκλώνας «Κάτια» στον Ατλαντικό και εκφράζονται φόβοι ότι μετά το πέρασμα της «Αϊρίν» και τρίτος κυκλώνας - καταιγίδα θα πλήξει τις ΗΠΑ.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ο Πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος για τα 21 θύματα από τη συντριβή στον Ειρηνικό Ωκεανό - κοντά στο νησί Ροβινσώνας Κρούσος - ενός μεταγωγικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, την Παρασκευή.

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Αναγνωρίζεται «υποτίμηση του κινδύνου»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφορικά με τη φονική έκρηξη κατασχεμένων εκρηκτικών στη Ναυτική Βάση στο Μαρί από πλοίο ιρανικό και προορισμό τη Συρία που στοίχισε την ζωή σε 13 ανθρώπους. Στην κατάθεσή του, σημείωσε ότι «από την αρχή η Κύπρος έγινε δέκτης διαβημάτων, παραστάσεων και πιέσεων από χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή με την υπόμνηση ότι, ιδιαίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να επιδεικνύει ευαισθησία στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», με δεδομένο ότι η εφαρμογή τους «ήταν και είναι κρίσιμης σημασίας για τον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή» και υπογράμμισε ότι ο «όλος χειρισμός έγινε λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απαραβίαστη αρχή η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το εθνικό μας συμφέρον».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες να βρεθεί τρόπος το φορτίο να μη μείνει στην Κύπρο, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε ότι «δεν θα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει και αποθηκεύσει το φορτίο», ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα το φορτίο με απόφαση του ΣΑ να μεταφερθεί κάπου αλλού. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έδωσε έγκριση και αρνήθηκε την παραλαβή του φορτίου.

Ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι το ζήτημα της φύλαξης και διαχείρισης του φορτίου «ανατέθηκε λογικά και φυσιολογικά σε εκείνους που είχαν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν ένα τέτοιο ζήτημα. Δηλαδή στην Εθνική Φρουρά», χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «μια αποτυχία του συστήματος». Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι δεν είχε ως πρόεδρος ενημέρωση από τους αρμόδιους, όπως και για τη σύσκεψη μια βδομάδα πριν από την έκρηξη, σχετικά με το διαφαινόμενο κίνδυνο και είπε ότι υπήρξε από τους αρμόδιους «υποτίμησή» του. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, υπήρξε αντιδράσεις και φραστικές επιθέσεις από κάποιους συγγενείς των θυμάτων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΛΕΜΒΟΥΡΓΟ - Δ. ΠΟΜΕΡΑΝΙΑ
Ηττα για την Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μία ακόμη ήττα υπέστησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία (χριστιανοδημοκρατικό CDU και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες FDP), την πέμπτη κατά σειρά σε έξι περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν φέτος, αυτή τη φορά στην περιφέρεια της καγκελαρίου Αγγέλα Μέρκελ, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας. Η αιτία σύμφωνα με αναλύσεις είναι η συσσωρευμένη λαϊκή οργή εξαιτίας της επίθεσης στα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μία επίθεση που ξεκίνησε επί των χρόνων διακυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και εντάθηκε από το μεγάλο συνασπισμό και στο συγκεκριμένο κρατίδιο (Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών) και σε παγγερμανικό επίπεδο σήμερα (χριστιανοδημοκρατών - φιλελευθέρων).

Στα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), που δεν ήταν έτσι κι αλλιώς πρώτο κόμμα στο κρατίδιο, παίρνει το 23,1% από 28,8% ενώ οι εταίροι τους στην κυβέρνηση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) υπέστησαν πανωλεθρία (2,7% από 9,6%) και δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 5% και να εισέλθουν στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά των «κερδισμένων» φυσικά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που σήμερα προβάλλεται ως καλύτερος διαχειριστής, ανέβηκε περίπου 4% αποσπώντας το 35,7% των ψήφων. Το οπορτουνισικό κόμμα «Η Αριστερα» - Die Linke είχε 18,4% (άνοδος κατά 1,6%) ενώ το κόμμα των Πρασίνων πήρε 8,4% (από το 3,4%). Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποχή έφτασε το 47%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ