ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Εκβιάζουν το λαό για να σώσουν το κεφάλαιο

Η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό ανησυχούν για τα εμπόδια που συναντά η πορεία των ανατροπών στην Ελλάδα

Με οργανωμένη ανυπακοή και συμμαχία, ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει την αλυσίδα μέτρα - εκβιασμοί, να φέρει τα πάνω - κάτω
Με οργανωμένη ανυπακοή και συμμαχία, ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει την αλυσίδα μέτρα - εκβιασμοί, να φέρει τα πάνω - κάτω
Με ενιαίο τρόπο οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας κλιμακώνουν τους εκβιασμούς προς το λαό, με φόβητρο τη μη καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου της τρόικας και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, γίνονται όλο και πιο φανερά τα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς η κρίση βαθαίνει και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας εντείνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα ύφεση σε ορισμένα εκ των πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου και, παράλληλα, προβλέπει ενδεχόμενο βάθεμα της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου ετησιοποιημένο μέσο όρο ανάπτυξης 1,6%, και επιβράδυνση στο 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, για τη Γερμανία προβλέπει κατά το τρίτο τρίμηνο ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 2,6%, αλλά συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στις ΗΠΑ αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,4% το τέταρτο τρίμηνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, δηλώνει ότι αναμένει ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 1,4% και 1,8% το 2011 και μεταξύ 0,4% και 2,2% το 2012. Οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ιούνη, που μιλούσαν για ανάπτυξη μεταξύ 1,5% και 2,3% το 2011 και μεταξύ 0,6% και 2,8% το 2012.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, εντείνονται οι εκβιασμοί προς το λαό να γονατίσει, καθώς ήδη στα κράτη - μέλη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιούλη για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας με νέα δάνεια και αναδιάρθρωση του χρέους. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να γίνει και έκτακτη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Προχτές, το γαλλικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το νέο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η σχετική συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο άρχισε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος περίπου του μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένει υιοθέτηση της απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό, κυρίως ενόψει των ανησυχητικών ειδήσεων από την Ευρωζώνη, να είναι αυτό το ταμείο σε θέση, αν παραστεί ανάγκη, να αποδεσμεύσει βραχυπρόθεσμα τα μέσα για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες».

Τους ανησυχεί το κίνημα στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, διαφορετικά η έκτη δόση δε θα καταβληθεί, το δεύτερο δάνειο δε θα προχωρήσει και παράλληλα θα τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει αντίσταση μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού στα μέτρα λιτότητας (...) αλλά τελικά εναπόκειται στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο κοινό νόμισμα. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις», τονίζει ο Β. Σόιμπλε.

Επισημαίνει ακόμα ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή» και ξεκαθαρίζει ότι «ενδέχεται να υπάρξουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες και για το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας «πρόωρη» τη συζήτηση για το δεύτερο δανειακό πακέτο, στο βαθμό που δεν είναι σαφές αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης από το πρώτο δάνειο.

Στο χορό των εκβιασμών προς τον ελληνικό λαό, καθώς και τους λαούς σε άλλα κράτη - μέλη, μπαίνουν και οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων στη Γερμανία, αποδεικνύοντας ότι όταν πρόκειται για το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων, όλες οι μερίδες της πλουτοκρατίας αφήνουν «στην μπάντα» τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συνασπίζονται για το γενικό συμφέρον της τάξης τους.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ράινερ Μπρίντερλε, σημειώνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται οριστικά σε σημείο καμπής (...) Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να υποθηκεύει το μέλλον της επειδή μια χώρα παραβιάζει ισχύουσες συνθήκες (...) Οποιος δεν τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού τίθεται εν ανάγκη εκτός παιχνιδιού». Αντίστοιχα, και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζει ότι «η Ελλάδα θα πάρει βοήθεια μόνο αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters», η Γερμανία φέρεται να σχεδιάζει ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει πλήρως το αντιλαϊκό πρόγραμμα. Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από την ΕΕ και σημειώνει ότι στη συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης που έγινε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η Γερμανία προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση που «δεν πιάσει τους στόχους» θα καταφύγει σε ένα «σχέδιο Β». Αδιευκρίνιστο παραμένει αν το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει πιστή στο αντιλαϊκό της πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «ΕΕ και ΔΝΤ έκαναν ό,τι ήταν να κάνουν» και τώρα είναι η σειρά της. Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 1,5%.

Σενάρια εξόδου από το ευρώ

Προχτές, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, πρότεινε την εθελοντική αποχώρηση από την Ευρωζώνη όποιου κράτους δε συμμορφώνεται με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας. Διευκρινίζοντας περαιτέρω τις προτάσεις τους, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ, σε άρθρο τους στους «Financial Times», προτείνουν να θεσπίσει η ΕΕ νέα θέση επιτρόπου «πειθαρχίας στον προϋπολογισμό», ο οποίος θα έχει την εξουσία να επιβάλλει σταδιακά πιο σκληρές ποινές στις «απείθαρχες» χώρες, μεταξύ των οποίων και την παρακράτηση κεφαλαίων από ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης και την απώλεια του δικαιώματος ψήφου.

Μάλιστα, προτείνουν αν μια χώρα συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για περιορισμό των δαπανών να υποχρεώνεται να εναποθέτει τον προϋπολογισμό της στον επίτροπο, ο οποίος θα μπορεί να θέτει βέτο πριν η κυβέρνηση τον παρουσιάσει στο εθνικό Κοινοβούλιο. Μακροπρόθεσμα, προτείνουν να μπορεί ο επίτροπος να υποχρεώνει χώρες να εγκαταλείπουν το ευρώ αν δεν υπακούουν στις αποφάσεις του.

«Τα κράτη που δεν θέλουν να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς μπορούν να διαλέξουν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη (...) Στο μέλλον, η έσχατη κύρωση θα είναι χώρες να υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν το ευρώ», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας υποστηρίζει ότι οι προτάσεις έγιναν δεκτές ευνοϊκά από τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Φινλανδίας, τους οποίους συνάντησε την Τρίτη στο Βερολίνο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέο Αλταφάζ, ξεκαθαρίζει ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δε συζητάνε καν για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Παράλληλα, δε χάνει την ευκαιρία να διαμηνύσει πως «είναι ξεκάθαρο ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια πάντα είχε ως προϋπόθεση την ισχυρή σύγκλιση με τους στόχους και τους όρους που έχουν τεθεί (...) Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σχετικά με την χορήγηση των κεφαλαίων εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι».

Απαντώντας στα σενάρια που προβλέπουν διάλυση της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογραμμίζει: «Αυτοί που πιστεύουν ότι το ευρώ θα αποσυντεθεί, δεν γνωρίζουν πλήρως τις δυναμικές της ένωσής μας (...) Κάθε φορά που η Ευρώπη αντιμετώπισε κρίση, έχουμε κινηθεί προς βαθύτερη ολοκλήρωση. Η συζήτηση στην Ευρώπη είναι έντονη, αλλά είναι μια συζήτηση για το πόσο μακριά θα φτάσει η ολοκλήρωση μάλλον και όχι για το αν θα ακυρωθεί η ολοκλήρωση».

Τέλος, η γερμανική «Handelsblatt» καταγράφει τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας, «αν η Αθήνα συνεχίσει τη σημερινή πολιτική αδράνειας». Ως πιο πιθανό σενάριο θεωρεί την αναμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης της τρόικας, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να τα «πιάσει» και τη συνέχιση της παροχής των δόσεων του δανείου. Τα άλλα τρία σενάρια είναι: Αποκλεισμός της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εθελοντική αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λαϊκή πάλη να σπάσει το φαύλο κύκλο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τα νέα μέτρα και τους νέους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του επισημαίνει:

«Η αλυσίδα: Αγρια μέτρα, νέοι εκβιασμοί και τρομοκρατικά διλήμματα, δεν πρόκειται να έχει τέλος για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, από κυβέρνηση - τρόικα σήμερα, από συγκυβέρνηση - τρόικα αύριο. Παρεμπόδιση και τέλος μπορεί να βάλει ο λαός, με οργανωμένο αγώνα, πείσμα, αντοχή, αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, με ισχυρό ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ