ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πράσινο φως για επιχειρηματική δράση στη Γυάρο

Με την «οριοθέτηση χρήσεων» αποφάσισε επί της ουσίας τον αποχαρακτηρισμό του νησιού από τόπο ιστορικής μνήμης

Ο χάρτης που συνοδεύει την υπουργική απόφαση και δείχνει την περιοχή του νησιού που οριοθετείται πλέον σαν «χώρος ιστορικής μνήμης»
Ο χάρτης που συνοδεύει την υπουργική απόφαση και δείχνει την περιοχή του νησιού που οριοθετείται πλέον σαν «χώρος ιστορικής μνήμης»
Τον αποχαρακτηρισμό της Γυάρου από ιστορικό τόπο μνήμης αποφάσισε «διά της οριοθέτησης χρήσεων» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας το νησί όπου μαρτύρησαν δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές - κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών! Τη σχετική απόφαση - πρόκληση, που κοινοποιήθηκε στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, υπογράφει ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος.

Η μεθόδευση επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει «ιερό και όσιο» στην προσπάθεια να εξασφαλίσει νέα πεδία δράσης στην πλουτοκρατία, για να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της. Είναι γνωστές, άλλωστε, οι πιέσεις που επί χρόνια ασκούν οι μεγαλοεταιρείες για τον αποχαρακτηρισμό της Γυάρου - αλλά και της Μακρονήσου! - προκειμένου να μπορέσουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες παραγωγής ρεύματος.

Διπλά προκλητικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει την οριοθέτηση του νησιού για επιχειρηματικές δράσεις, εξαιρώντας τα «στενά όρια» των περιοχών του νησιού που περιλαμβάνουν τους όρμους, τα κτίσματα των φυλακών κλπ, δηλαδή ένα ελάχιστο τμήμα του νησιού. Πέρα από το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο αποσπάται το νησί από την ιστορία του και βεβηλώνεται η ιστορική μνήμη, σε κάθε περίπτωση, λόγω της μορφολογίας του νησιού, για κάθε πιθανή εκμετάλλευση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τους κάθε λογής επιχειρηματίες οι όρμοι που οριοθετούνται στους υπό προστασία χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε εδώ και καιρό τον αποχαρακτηρισμό αξιοποιώντας και σχετικό αίτημα των εκλεγμένων με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης. Οπως κατάγγειλαν στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»,«η πλειοψηφία αυτή των συμβούλων, προτάσσοντας δήθεν το ενδιαφέρον της για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές του λαού μας, λειτουργεί ως πλασιέ γνωστού και "αξιόπιστου" (κατά την επιχειρηματολογία της) επιχειρηματικού ομίλου, που ενδιαφέρεται να "αξιοποιήσει" το ιστορικό αυτό νησί».

Τη μεθόδευση αυτή κατάγγειλε και αντιπροσωπεία των διοικήσεων του ΣΦΕΑ 1967-1974 και του Συλλόγου «ΓΥΑΡΟΣ» με παρέμβασή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974 που έγινε προχτές, καταγγέλθηκε η κυβερνητική απόφαση και αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες για την αναίρεσή της.

ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Τιμούν τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Εκδήλωση την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, στο Περτούλι Τρικάλων

Το μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΕΛΑΣ, στο Περτούλι Τρικάλων
Το μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΕΛΑΣ, στο Περτούλι Τρικάλων
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ διοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της περιοχής, την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2011, στις 12 το μεσημέρι, στο Περτούλι Τρικάλων, όπου πρωτοεγκαταστάθηκε και λειτούργησε το Γενικό Στρατηγείο του ένοπλου τμήματος του ΕΑΜ, του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο που στήθηκε προς τιμήν του ηρωικού ΕΛΑΣ, από την ΚΕ του ΚΚΕ, πριν 3 χρόνια, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Σε ανακοίνωσή της για την εκδήλωση, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Η ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου ΕΑΜ (27 Σεπτέμβρη 1941) με πρωτοβουλία του ΚΚΕ , το οποίο υπήρξε η ψυχή, η καθοδηγητική δύναμη και ο κύριος αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, προέκυψε από την ανάγκη οργάνωσης της αντίστασης του λαού μας κατά των κατακτητών.

Στο ΕΑΜ είχε συγκροτηθεί η συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη, τα φτωχά στρώματα της αγροτιάς και μικρομεσαία στρώματα της πόλης. Το ΕΑΜ ήταν κοινωνικοπολιτική συμμαχία.

Τιμή στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για τη μεγάλη αυτή εποποιία, που οργάνωσε και καθοδήγησε στην υπερενηντάχρονη ζωή και δράση του. Αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και τώρα και τότε, στα χρόνια του πολέμου, το ΚΚΕ αναδείκνυε τη δύναμη που έχει ο λαός, όταν θελήσει να δράσει και να οργανώσει τον αγώνα του.Αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ συνεχίζει αυτόν τον ηρωικό και δύσκολο δρόμο του σήμερα και θα τον συνεχίζει και αύριο για τη Λαϊκή Εξουσία και το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Η ανάγκη θα φέρει και την οργή. Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο 21ος θα είναι ο αιώνας της αναζωογόνησης του Κομμουνιστικού Κινήματος, ο αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων, που θα φέρουν με μεγαλύτερη ωριμότητα και σταθερότητα την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική εξουσία, για να είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κίνητρο της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πραγματική δημοκρατία είναι η λαϊκή εξουσία

Η δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Σε κάθε εποχή έχει ή παίρνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και για το ΚΚΕ το κύριο είναι να υπάρχει δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, αφού η πραγματικότητα λέει ότι όταν κλείνει η πύλη του εργοστασίου, η δημοκρατία είναι άγνωστη λέξη. Αυτό τόνισε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής στην παρέμβασή του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την «Παγκόσμια Μέρα Δημοκρατίας», που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δημοκρατία, είπε, με ένα εκατομμύριο ανέργους δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει με συνεχώς μειούμενους μισθούς και συντάξεις, με ημιαπασχόληση, με δεκάδες χιλιάδες λουκέτα σε μικροκαταστήματα. Στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, συνέχισε, παίρνονται συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ και κατέληξε: «Το ΚΚΕ αγωνίζεται για μια δημοκρατία όπου ο λαός θα έχει την εξουσία, όπου η εργατική τάξη με τους συμμάχους της από τα άλλα λαϊκά στρώματα θα διαφεντεύουν τον τόπο για την ικανοποίηση των υλικών, πνευματικών και πολιτιστικών αναγκών όλων των εργαζομένων, όλου του λαού».

Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Μάλι Μάδι

Εκδήλωση στο Μάλι Μάδι Καστοριάς, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, για να τιμηθεί η μεγάλη νίκη του ΔΣΕ στην ομώνυμη μάχη, που έγινε στις 13 Σεπτέμβρη 1948, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ