ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Θα μείνει στα χαρτιά ο νόμος - πλαίσιο

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Οι φοιτητές και σπουδαστές, χτες βγήκαν ξανά στους δρόμους, δηλώνοντας πως συνεχίζεται ο αγώνας για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Την ίδια περίοδο που οι υποστηρικτές του συστήματος και των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση έχουν αναλάβει «δράση», επιδιώκοντας να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, οι φοιτητές και οι σπουδαστές ξεκαθαρίζουν: Ο νόμος - πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί!

Χτες το μεσημέρι στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έκαναν πορεία στη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα: «Ο νόμος πλαίσιο να μην εφαρμοστεί - Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», «Ανάγκη του λαού η δωρεάν Παιδεία - Εξω απ' τις σχολές μας κάθε εταιρεία» κ.ά.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην Ομόνοια ο Μάκης Σίμος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τώρα είναι ώρα που ο αγώνας μας πρέπει να κλιμακωθεί. Οσοι υπόσχονται λύσεις μια κι έξω είναι ψεύτες κι επικίνδυνοι. Ο αγώνας για τη μη εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να είναι φούσκωμα και μετά ξεφούσκωμα. Χρειάζεται, αντοχή, διάρκεια, εναλλαγή μορφών πάλης που βοηθάνε τη σύγκρουση, τη συμμετοχή και την οργάνωση φοιτητών, σε ζωντανούς Συλλόγους με δράση. Μόνο έτσι το κίνημα αποκτά ικανότητα μπλοκαρίσματος των αντιλαϊκών νόμων και του νόμου - πλαίσιο». Η Χριστίνα Κόλα, εκπρόσωπος του Συλλόγου της Νοσηλευτικής κάλεσε τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις διαδικασίες των Συλλόγων τους και να τις ξαναζωντανέψουν. Ο Ιάσονας Φανός, μετέφερε εμπειρία από το Σύλλογο ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, όπου ΠΑΣΠ και ΔΑΠ «έβαλαν λυτούς και δεμένους ν' ανοίξει η σχολή. Με απειλές στη γραμμή Διαμαντοπούλου πως θα χαθεί το εξάμηνο και η εξεταστική, θέλουν να στείλουν τους σπουδαστές σπίτι τους, να απογοητευτούν. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό».

Αθήνα
Αθήνα
Συνεχίζουν να ενοχλούν οι καταλήψεις του ΜΑΣ σε διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων και ιδιαίτερα εκεί που «ρέει» το χρήμα και οι μπίζνες: Προχτές, κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά, κλήθηκε η Αστυνομία, η οποία... παρακολούθησε την κινητοποίηση.

Σε άλλες πόλεις

Νέα μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησε χτες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και στη Θεσσαλονίκη, με πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και ολοκληρώθηκε στα πανεπιστήμια, αφού προηγουμένως οι φοιτητές έκαναν στάσεις στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας. Κατήγγειλαν την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποταγή της στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου και απαίτησαν «έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές».

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Βόλο, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης (με τη συμμετοχή και μαθητών και εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ).

Στην Αλεξανδρούπολη έγινε πανεξόρμηση στις στάσεις των αστικών λεωφορείων με τα οποία μετακινούνται οι φοιτητές. Απαίτησαν αύξηση των δρομολογίων για να σταματήσει η πολύωρη ταλαιπωρία των φοιτητών και προειδοποίησαν ότι θα αντιδράσουν αγωνιστικά σε κάθε προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου (τώρα οι φοιτητές μετακινούνται δωρεάν).

Στην Κοζάνη, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη Λέσχη ως αντίδραση στη μείωση του αριθμού των δικαιούχων σίτισης. Με την κινητοποίηση, οι φοιτητές σιτίστηκαν χτες το μεσημέρι δωρεάν.

Στο ΤΕΙ Λάρισας, ξεκίνησε χτες κατάληψη του Γραφείου Διασύνδεσης και Ερευνών.

Στα Γιάννενα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία, με απαίτηση να καταργηθεί το ποσό των 2,50 ευρώ για τα πάσο.

Στην Κέρκυρα έγινε κινητοποίηση για τη δωρεάν στέγαση.

Καλύπτει η κυβέρνηση την απαράδεκτη απόφαση ενάντια στο Σύλλογο του ΤΕΙ Λαμίας

Σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Oυσιαστική κάλυψη στην αντιδραστική και άκρως επικίνδυνη απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας να απορρίψει την ίδρυση Συλλόγου Σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας με το σκεπτικό ότι οι αντιιμπεριαλιστικοί σκοποί του Συλλόγου αντίκεινται στη νομιμότητα και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής.

Με το πρόσχημα ότι ως υφυπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να σχολιάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ο Γ. Πεταλωτής πρόσφερε την απαραίτητη κάλυψη στην αντιδραστική απόφαση, ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις σε αυτήν.

Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, καταγγέλλοντας ότι ο εν λόγω Σύλλογος κρίθηκε παράνομος γιατί αναφέρει ανάμεσα στους σκοπούς του ότι θα δίνει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αυτό, είπε, στην πράξη σημαίνει ότι κηρύσσεται παράνομη η αντιιμπεριαλιστική φιλειρηνική δράση, όλες οι λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις, όλοι οι αγώνες που έγιναν κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε ότι η εν λόγω απόφαση ποινικοποιεί και απαγορεύει την πολιτική δράση και έρχεται να εναρμονιστεί με μια σειρά αποφάσεις που έχουν παρθεί στην ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης όπου ποινικοποιείται η δράση κατά της ΕΕ, κατά των πολέμων, ποινικοποιείται η κομμουνιστική ιδεολογία.

Ο Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε ότι οι αντιδρώντες προεκτείνουν «παραπάνω από ό,τι πρέπει τις συνέπειες μιας δικαστικής απόφασης, ζούμε σε μια δημοκρατία που δεν ποινικοποιεί τις πολιτικές απόψεις και τις ιδέες». Εφτασε δε στο σημείο να πει ότι το ΚΚΕ έχει «μια άκρα επιλεκτική στάση ως προς το ποια ιδεολογία μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα ή όχι, εμείς η δημοκρατική παράταξη έχουμε δώσει αγώνες, έτσι ώστε και εσείς και ο καθένας μας να μπορεί να εκφράζει την ιδεολογία του σε όλες τις χρονικές περιόδους» και επέκτεινε την επίθεση κατά του ΚΚΕ, λέγοντας: «Να σας υπενθυμίσω ότι υπήρχαν ιδεολογίες όπου στα καθεστώτα που υποστηρίζετε ούτε ενδομύχως μπορούσε να διανοηθεί κανείς ότι θα μπορούσε να κάνει σκέψεις, όχι να τις εκφράσει».

Είναι απαράδεκτο είπε ο Θ. Παφίλης ότι ο υπουργός με την τοποθέτησή του ουσιαστικά συγκαλύπτει, για να μην πω προτρέπει σε τέτοιες αποφάσεις που θέτουν εκτός νόμου όποιον διαφωνεί με τις πολιτικές των ιμπεριαλιστών. Είναι, τόνισε, ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα και η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη όταν προσπαθεί να οχυρωθεί με στρουθοκαμηλισμό περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Με αυτή την έννοια, συνέχισε, εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα, που λέει έξω από την ΕΕ, είμαστε παράνομοι! Και κατέληξε: «Θέλουμε να σας πούμε ότι ο λαός έχει καθήκον να παλεύει κατά του ιμπεριαλισμού - η νεολαία πολύ περισσότερο - και δεν πρόκειται με τέτοιες μεθόδους να υποταχθεί. Θα επιβάλει τη δική του νομιμότητα, αφού παράνομοι είναι αυτοί που διαιωνίζουν ένα σύστημα βάρβαρο, που εξαπολύουν πολέμους και εκμεταλλεύονται τον κόσμο».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων ενάντια στην κατάπτυστη απόφαση του Πρωτοδικείου. Οι Επιτροπές Αγώνα και οι Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΤΕΦ-ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας καταδικάζουν την απόφαση του Πρωτοδικείου και, παράλληλα, καταγγέλλουν τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που αρνήθηκαν την αλληλεγγύη στο Σύλλογο της Λαμίας, είτε καταψηφίζοντας είτε μη παίρνοντας θέση.

Ανάλογο ψήφισμα που καταδικάζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας εξέδωσε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μιχάλης Παπαμαύρος».

Αναζητούν εξιλαστήρια θύματα για τα σχολικά βιβλία

Εξιλαστήρια θύματα αναζητά η κυβέρνηση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα σχολικά βιβλία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου άσκησε χτες πειθαρχική δίωξη κατά του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ν. Αγγελάρα και διαβίβασε την πειθαρχική αγωγή μαζί με το φάκελο της υπόθεσης στον πρόεδρου του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου καταλογίζει στον Ν. Αγγελάρα ότι καθυστέρησε να εκδώσει την απόφαση που αφορούσε τον προέλεγχο του διαγωνισμού προμήθειας χαρτιού για την έκδοση των σχολικών βιβλίων.

Πάντως, όποιες κι αν είναι οι ευθύνες του συγκεκριμένου δικαστή για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έκδοση της δικαστικής απόφασης, είναι αδιανόητο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση να προσπαθούν να δικαιολογήσουν το φετινό μπάχαλο με τα σχολικά βιβλία και να τα «φορτώνουν» τις ανεπάρκειές τους σ' ένα δικαστή. Αυτό που συνέβηκε φέτος με τα βιβλία δεν έχει ξαναγίνει εδώ και δεκαετίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ