ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με την ποίηση του αγώνα και βαλκανικούς ρυθμούς

Σήμερα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τα αφιερώματα στον Βάρναλη και τον Αγγουλέ και μεγάλη συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς από την παρουσία του στο 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς από την παρουσία του στο 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Με «πυξίδα» τον ποιητικό λόγο δύο κομμουνιστών ποιητών, του Κώστα Βάρναλη και του Φώτη Αγγουλέ, πραγματοποιούνται τα δύο αφιερώματα σήμερα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (στο Πάρκο «Τρίτση», Ιλιον).

«Και στον ίδρο το δικό γίνε συ τ' αφεντικό» τιτλοφορείται το μουσικο-θεατρικό αφιέρωμα στον ποιητή Κώστα Βάρναλη, που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή, στις 9.30 μ.μ., με την ορχήστρα της ΚΝΕ και τους Ειρήνη Σακαλή, Σταμάτη Σαμοΐλη, Νατάσα Μουσάδη, Γιώργο Γεωργακάκη, Γιώργο Κουφαλάκη. Θα ξεδιπλώσουν ένα πρόγραμμα μπολιασμένο από τη ριζοσπαστική ποίησή του, εκείνη που ενέπνευσε δεκάδες Ελληνες μουσικούς δημιουργούς και γέννησε αθάνατα τραγούδια.

Σήμερα επίσης (9.30 μ.μ.) στη Λαϊκή Σκηνή θα παρουσιαστεί το μουσικό αφιέρωμα: «100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Φώτη Αγγουλέ», σε επιμέλεια της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με το συγκρότημα της Νατάσας Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα. Μια βραδιά τιμής στον κομμουνιστή αγωνιστή και ποιητή που γνώρισε διώξεις και εξορίες, τόσο από τους Αγγλους όσο και από τις ελληνικές κυβερνήσεις, εξαιτίας της ένταξής του στο ΚΚΕ.

Μεγάλη συναυλία του Μπρέγκοβιτς

Με τη μεγάλη συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα κορυφωθεί το σημερινό πρόγραμμα στην Κεντρική Σκηνή (11 μ.μ.). Ο ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας καλλιτέχνης - έχει γεννηθεί στο Σεράγεβο από Κροάτη πατέρα και Σέρβα μητέρα - θα παρουσιάσει ένα πανόραμα βαλκανικών ήχων και ρυθμών. Τις μεγάλες προσωπικές του επιτυχίες, αγαπημένα τραγούδια και συνθέσεις που τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό στο ευρύ κοινό: «Καιρός των Τσιγγάνων», «Underground», «Arizona Dream», «Reine Margot», «Karmen» κ.ά. Μουσική από «τσιγγάνικες τρομπέτες» ή από συμφωνικές ορχήστρες, πλασμένη πάντα με το άρωμα των βαλκανικών ήχων.

Μυκηναϊκό νεκροταφείο

Μυκηναϊκό νεκροταφείο του 14ου αι. π.Χ. αποκαλύφθηκε τυχαία, μετά από δυνατή βροχόπτωση, δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, κοντά στο χωριό Βασκίνα, στη θέση «Σοχά».

Η ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προχώρησε σε σωστική ανασκαφή, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους με περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη.

Οι δύο πρώτες πρεμιέρες

Ο Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος παρουσιάζει, από τις 23/9, στο Studio Μαυρομιχάλη, για δεύτερη χρονιά, το έργο του Λένου Χρηστίδη «Δύο Θεοί», σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

Η δράση τοποθετείται κάπου στο μέλλον με τους δύο ήρωες, τον Πάτρικ και τον Μιγκέλ, να βρίσκονται για χρόνια κλεισμένοι σε ένα ίδρυμα παλεύοντας να απεξαρτητοποιηθούν από τον εθισμό τους στη χρήση κομπιούτερ. Εξω από το ίδρυμα ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο υπερκράτη, την Αμερική και την Ευρασία, που με την έναρξη του έργου, μαθαίνουμε ότι βρίσκονται στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης με χρήση πυρηνικών όπλων. Μια σύρραξη, που, αν συμβεί, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση κάθε είδους ζωής στον πλανήτη. Οι δύο φίλοι τότε αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το κομπιούτερ, που κρυφά έχουν φέρει στο δωμάτιό τους, για να καταγράψουν την ιστορία του ανθρώπινου γένους σε μια δισκέτα, έτσι ώστε αν κάποτε κατοικηθεί ξανά ο πλανήτης, οι νέοι του κάτοικοι να πληροφορηθούν την ύπαρξη αυτού του πολιτισμού που πλησιάζει στο τέλος του. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης. Φωτισμοί - Βίντεο: Στέφανος Κοπανάκης. Παίζουν: Γιώργος Νινιός, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης.

  • Την 1η του Οκτώβρη ξεκινά η χειμερινή σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με το έργο «Ο Συγγραφέας» του Τιμ Κράουτς, που παρουσιάζεται στο Δώμα. Πρόκειται για ένα έργο που μιλάει σε πρώτο επίπεδο για τη βία και για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Στην ουσία, όμως, μιλάει για τη βία που κρύβει ο καθένας μέσα του και για την ηδονοβλεπτική διάθεση του θεατή. Μιλάει για την ευθύνη των θεατών. Οι ηθοποιοί αφηγούνται την εμπειρία τους από μια παράσταση που έχει παιχτεί στο πρόσφατο παρελθόν. Τα πρόσωπα του έργου είναι ο συγγραφέας εκείνης της παράστασης, οι δύο ηθοποιοί που έπαιζαν και ένας θεατής που την έχει δει. Οι προσωπικές τους ιστορίες, σε σχέση μ' αυτή την παράσταση, μπλέκονται σιγά-σιγά και καταλήγουν σε μια σοκαριστική και βίαιη σύγκρουση. Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Παντελής Δεντάκης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής.
Με το πενάκι του σκιτσογράφου

Μια καλή ευκαιρία για να δούμε «μαζεμένα» το πώς αντιμετωπίζουν οι γελοιογράφοι του ελληνικού Τύπου την καπιταλιστική κρίση, τα «μνημόνια», την «τρόικα» και τα λοιπά... «δαιμόνια» προσφέρει η πρωτοβουλία της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων να διοργανώσει έκθεση στο προαύλιο του Μουσείου Μπενάκη (στο κτίριο της οδού Πειραιώς) από 21/9 - 2/10.

Στην έκθεση συμμετέχουν 24 δημιουργοί, ανάμεσά τους και οι σκιτσογράφοι του «Ρ», Κώστας Γρηγοριάδης και Βασίλης Παπαγεωργίου. Στο πωλητήριο, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθενται και πρόσφατες εκδόσεις άλμπουμ των γελοιογράφων που συμμετέχουν, ενώ, την Κυριακή 2 Οκτώβρη, από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ., οι γελοιογράφοι θα παραβρίσκονται στο αίθριο του μουσείου, για να συζητήσουν με τον κόσμο και να σκιτσάρουν επιτόπου.

Γεμάτο φωτεινά αλλά και μελαγχολικά «χρώματα» είναι το συναυλιακό πρόγραμμα του Γιώργη Χριστοδούλου, τη Δευτέρα (19/9, 10 μ.μ.), στο «Black Duck» (Χρήστου Λαδά 9α, πλ. Καρύτση). Λίγο πριν τα προγραμματισμένα live του τον Οκτώβρη στην Ισπανία, ο Γ. Χριστοδούλου, παρέα με δύο μουσικούς, θα παρουσιάσει τα τραγούδια από το πρόσφατο άλμπουμ του «Flaneur», που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και κυκλοφορεί σε τρεις χώρες. Επίσης, θα ερμηνεύσει επιλογές από την υπόλοιπη δισκογραφία του, που περιλαμβάνει πέντε προσωπικούς δίσκους, καθώς και τραγούδια των Boris Vian, Gino Paoli, Cole Porter κ.ά. Τον συνοδεύουν οι: Αλφρεντ Ρούτσι - ακουστική κιθάρα, Αντώνης Αρβανίτης - κοντραμπάσο.

Την Πέμπτη εγκαινιάζεται στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ρουφ, η έκθεση «ΗΧΩ» της Κωνσταντίνας Αραπάκη. Η εικαστικός με γραμμές και σύμβολα ξορκίζει τη βία που μας επιβάλλεται, όπως ο πρωτόγονος άνθρωπος ζωγράφιζε το δέος του στα σπήλαια. Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια με μελάνι ή λάδι σε χαρτί και μουσαμά. Αναπαριστούν βιώματα της παράλληλης πορείας των ανθρώπων στην πόλη. Πορείες που διασταυρώνονται βίαια και ρυθμικά. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 9 Οκτώβρη. Ωρες λειτουργίας Πέμπτη - Κυριακή 19.30-22.30.

Την πολύχρωμη «Κουρελού» της ξεδιπλώνει η Βασιλική Καρακώστα, στην Ικαρία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πολιτισμικών διαλόγων «Ικαρος». Στις 26/9 στον κινηματογράφο «ΡΕΞ» (Αγιος Κήρυκος) και στις 27/9 στην Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Πολυκάρπου Ραχών (9.30 μ.μ.), παρουσιάζει το δικό της πανηγύρι, τη δική της γιορτή. Αγαπημένα τραγούδια παραδοσιακά, δημοτικά και λαϊκά, ενορχηστρωμένα και ερμηνευμένα με αγάπη και απλότητα. Μαζί της στη σκηνή ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης (τσέλο) και guest ο Βαγγέλης Φάμπας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ