ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Κοινή σύσκεψη με τα όργανα των κεφαλαιοκρατών

Τον επιζήμιο για τους εργαζόμενους ρόλο τους καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο

Επιβεβαιώνουν συνεχώς το ρόλο τους ως εργαλείο για να υλοποιηθούν τα σχέδια των πλουτοκρατών

Icon

Επιβεβαιώνουν συνεχώς το ρόλο τους ως εργαλείο για να υλοποιηθούν τα σχέδια των πλουτοκρατών
Σύσκεψη πραγματοποίησαν προχτές οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με το ΣΕΒ και τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της ΕΕ, Χορστ Ράιχενμπαχ, επιβεβαιώνοντας ότι, παρά τους φραστικούς αγωνιστικούς λεονταρισμούς τους, ο ρόλος τους είναι να στηρίζουν τις αντεργατικές πολιτικές που προωθούν η κυβέρνηση, η ΕΕ και η τρόικα. Είναι άλλη μία απόδειξη ότι οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες έχουν γίνει μέρος της υπόθεσης σωτηρίας των καπιταλιστών από την οικονομική κρίση και εργαλείο τους. Αντί, λοιπόν, να ξεσηκώνουν τους εργάτες απέναντι στη λαίλαπα που καταστρέφει τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, συνδιαλέγονται με εκείνους που ρημάζουν τη ζωή της εργατικής τάξης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο κατήγγειλαν το γεγονός στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ να υπεραμύνονται των επιλογών τους. Από την άλλη, ούτε η Αυτόνομη Παρέμβαση είναι «αθώα του αίματος». Η όψιμη αγανάκτησή της δεν μπορεί να κρύψει ότι όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλει στη «νομιμοποίηση» των κάθε λογής «κοινωνικών διαλόγων» που υπονομεύουν τα συμφέροντα των εργατών.

Με αφορμή αυτή τη συνάντηση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους:

«Την ώρα που η θηλιά σφίγγει το σβέρκο των εργαζομένων οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ πήραν μέρος σε σύσκεψη των "κοινωνικών εταίρων" με τον επικεφαλής της "Ομάδας Δράσης" της ΕΕ. Την ώρα που οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι το βαρέλι της αντιλαϊκής πολιτικής δεν έχει πάτο, που νιώθουν καυτή την ανάσα της φτώχειας και της ανεργίας, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες, μαθημένες στη ρότα της ενσωμάτωσης στην πολιτική του κεφαλαίου και της καλλιέργειας εφησυχασμού, ξεπουλάνε για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους.

Αποδεικνύεται ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες αποτελούν μέρος του προβλήματος, υποταγμένες στον ταξικό αντίπαλο. Εκπληξη προκαλεί η όψιμη αγανάκτηση των δυνάμεων της "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν νομιμοποιήσει διαχρονικά όλους τους "κοινωνικούς διαλόγους", δίνοντάς τους αριστερούτσικο άλλοθι και με τη συμμετοχή τους στο προεδρείο στηρίζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο και την τακτική ενσωμάτωσης. Ακόμα και σήμερα, που καταγγέλλουν ψευδεπίγραφα τη συνάντηση, παραμένουν στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και απειλούν ότι θα αποχωρήσουν αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

Τώρα απαιτείται συστράτευση με το ΠΑΜΕ για συνολική λαϊκή αντεπίθεση.

Απαιτείται ένα κίνημα ανυπακοής και απειθαρχίας στα απανωτά χαράτσια, διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που θα παλεύει ενάντια στο μέτωπο κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ για να ακυρώσουμε, να παρεμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, για να υπερασπίσουμε τις ζωές μας».

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Στόχος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας η εκτόνωση των αγωνιστικών αντιδράσεων

Την απόφαση να κηρύξει απεργία στις 6 Οκτώβρη πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με τις ψήφους των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ, παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Η μέρα πραγματοποίησης της απεργίας μπορεί να αλλάξει αν συμφωνηθεί να γίνει από κοινού με τη ΓΣΕΕ σε κάποια άλλη κοντινή ημερομηνία.

Οι παρατάξεις αυτές απέρριψαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για κήρυξη 48ωρης απεργίας και να ακολουθήσει η πραγματοποίηση γενικής απεργίας. Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν ότι ο αγώνας πρέπει να υπακούει στην ανάγκη κλιμάκωσης των αγωνιστικών αντιδράσεων και του συντονισμού όλων των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται, στους φορείς και σε όσους τη στηρίζουν.

Αντιθέτως οι ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ απέδειξαν ότι εχθρεύονται τη γραμμή της ταξικής πάλης. Αυτό φάνηκε από τη στάση που κράτησαν απέναντι στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση της λαϊκής άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, ως ένα βήμα στον αγώνα ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Αν και οι προτάσεις είχαν κατατεθεί και οι ψηφοφορίες είχαν ξεκινήσει ο Η. Βρεττάκος, επικεφαλής της ΑΠ, βλέποντας την πολιτική δυναμική της πρότασης των ταξικών δυνάμεων έσπευσε να υπονομεύσει τη διαδικασία ψήφισής της, προτείνοντας τελευταία στιγμή τα εξής: Αγώνας ενάντια στα χαράτσια, πολιτική και συνδικαλιστική στήριξη όσων δεν πληρώνουν τα χαράτσια, στήριξη της απόφασης της ΓΕΝΟΠ να μην ενσωματωθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα νέα χαράτσια για τα ακίνητα.

Ακόμα και έτσι η ψηφοφορία έβγαλε 15 ψήφους υπέρ της πρότασης των ταξικών δυνάμεων, 8 λευκά και 5 υπέρ της πρότασης της ΑΠ, για να σπεύσουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚ να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα και να πουν ότι η ψηφοφορία θεωρείται ως μη γενόμενη!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Συνεχίζουν τον κοινό αγώνα

Νέα κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη Ομοσπονδίες και Σωματεία δημόσιων οργανισμών και φορέων (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΕΙΝ, ΠΟΘΑ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΗΔΙΚΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ) που καταργούνται ή συρρικνώνονται και το προσωπικό σε αυτούς οδηγείται άμεσα στην απόλυση ή έμμεσα, μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Την απόφαση πήραν σε χτεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες ακόμα σωματεία από άλλους δημόσιους φορείς.

Το πλαίσιο αιτημάτων που θέτουν είναι: Καμία κατάργηση - συρρίκνωση δημόσιου κοινωφελούς Οργανισμού και Φορέα. Διασφάλιση και αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα και του έργου τους. Καμία άμεση ή έμμεση απόλυση εργαζόμενου. Οχι στο αντιδραστικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας - απόλυσης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κάτω τα χέρια από τους μισθούς, τις συντάξεις, τις ΣΣΕ. Να σταματήσει πια η φορολογική «καταιγίδα». Δεν πληρώνουμε τα νέα «χαράτσια», αλλά τους τα επιστρέφουμε μέσω των Σωματείων μας. Την κρίση να πληρώσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικοί τους υποστηρικτές που την προκάλεσαν.

Επίσης, απαιτούν από τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν τον αγώνα τους με προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας στις 21 Σεπτέμβρη, 24ωρης απεργίας στις 28 Σεπτέμβρη, γενικής απεργίας το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ενάντια στην εφεδρεία και τις απολύσεις.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Γ. Δριβελέγκα, ο οποίος είπε ότι η αξιολόγηση θα γίνει μετά τη συγχώνευση στο νέο οργανισμό. Αρα, θα υπάρξει εργασιακή εφεδρεία και κατά συνέπεια απολύσεις. Εκπρόσωποι των εργαζομένων παραχώρησαν επίσης χτες συνέντευξη Τύπου τονίζοντας πως η συγχώνευση και η συρρίκνωση των οργανισμών πλήττουν τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους. Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

  • Σε κατάληψη των γραφείων της «Εγνατία Οδός ΑΕ» προχώρησαν προχτές, από τις 8 το πρωί και για δύο ώρες, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, αντιδρώντας στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ (ΜΛ) ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Φρενάρουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων

Το ρόλο του κυματοθραύστη της λαϊκής οργής για τα νέα φοροχαράτσια της κυβέρνησης, βάζοντας εμπόδια στην οργανωμένη άρνηση πληρωμών που καλεί το ΠΑΜΕ ανέλαβαν από κοινού ΠΑΣΚΕ και «Ταξική Πορεία» (ΚΚΕ-ΜΛ) στην πρόσφατη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων. Βλέποντας τη ομόθυμη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων σε μια μαζική γενική συνέλευση να στηριχθεί η πρόταση του ΠΑΜΕ και να παραδοθούν τα εντάλματα με οργανωμένο τρόπο κατέφυγαν σε κωλυσιεργίες και αντικομμουνισμό διαλύοντας τη συνέλευση, αρνούμενοι να βάλουν σε ψηφοφορία τη σχετική πρόταση του ΠΑΜΕ. Προηγούμενα, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ στην τοποθέτησή της τάχθηκε ενάντια στο να παρθεί σχετική απόφαση κατάθεσης των ενταλμάτων στο σωματείο και επιστροφής τους στην εφορία, ανασύροντας τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλήμματα περί προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στους μισθούς.

Στην ίδια εχθρική για την οργανωμένη αγωνιστική απάντηση του λαού συμπόρευση η «Ταξική Πορεία» χαρακτήρισε «κόλπο» το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε σωματεία και φορείς να εκφραστεί με πρακτικό και οργανωμένο τρόπο η λαϊκή απάντηση στους φόρους που πνίγουν το λαό, στα άγρια μέτρα που τον καταδικάζουν οριστικά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Οι επαναστάτες του γλυκού νερού παρέπεμψαν σε μελλοντικές κινητοποιήσεις, όταν τα χαράτσια έχουν αρχίσει να καταφθάνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ