ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη

Με πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς της περιφέρειας του Πειραιά εκπέμπουν το μήνυμα της λαϊκής οργάνωσης και δράσης, του αγωνιστικού ξεσηκωμού ενάντια στη νέα φοροεπέλαση και συνολικά στη βάρβαρη ταξική αντιλαϊκή πολιτική. Παράλληλα με το κάλεσμα, που απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά να συμμετέχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, προχωρούν στην προετοιμασία παμπειραϊκού συλλαλητηρίου στις 5 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή.

Επιπλέον, διοργανώνονται και οι εξής παρεμβάσεις:

Την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στις 7.45 το πρωί θα γίνει παράσταση στον ΟΑΕΔ από την Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας. Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα, η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, την οποία έχουν συγκροτήσει τα ταξικά Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Περάματος, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και γύρω Δήμων και ο Σύλλογος «Εστία της Γυναίκας» (μέλος της ΟΓΕ), διοργανώνει σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κεντρικό σύνθημα του καλέσματος που απευθύνει η Επιτροπή στο λαό του Περάματος είναι: «Φτάνει πια δεν πάει άλλο. Αδυνατούμε και αρνούμαστε οργανωμένα να πληρώσουμε άλλα χαράτσια».

Επίσης, την ίδια μέρα (Πέμπτη 22 του μήνα) ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Κορυδαλλού καλεί τους μαζικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Πλειάδες.

Την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, η αγωνιστική παράταξη ΕΣΑΚ Οδηγών διοργανώνει σύσκεψη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Στις 29 Σεπτέμβρη το πρωί τα Σωματεία της Ζώνης, η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος και άλλοι φορείς διοργανώνουν κινητοποίηση στην Ε' ΔΟΥ Πειραιά. Ταυτόχρονα, από τα Σωματεία της Ζώνης και την Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας θα γίνει κινητοποίηση στη ΔΟΥ Νίκαιας.

Στις 30 Σεπτέμβρη Σωματεία και μαζικοί φορείς του Κορυδαλλού διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης.

ΕΣΑΚ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ
Καταγγέλλει την καταπάτηση των δικαιωμάτων

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ
«Περισσότερο από δύο εβδομάδες, 80 περίπου εργαζόμενοι, δουλεύουν σα σκλάβοι, 12ωρα, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, μέσα σε ένα προκατασκευασμένο κτίριο στη Μάνδρα Αττικής, δίπλα από τις αποθήκες της τράπεζας». Ετσι ξεκινά η ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΑΚ, που περιγράφει την πλήρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την εργοδοσία.

Ο,τι συμβαίνει στη Μάνδρα Αττικής, καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και σε άλλες υπηρεσίες, διευθύνσεις και καταστήματα της τράπεζας. «Κανονικές άδειες έχουν "κοπεί", δουλειά μέχρι το βράδυ και Σαββατοκύριακα. Διευθυντές απειλούν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν». Προειδοποιούν «έξω υπάρχουν πολλοί άνεργοι. Πρόσεχε γιατί αύριο μπορεί να είσαι ένας από αυτούς», «πρόσεχε γιατί μπορεί να χάσεις το μισθό σου», «αν δεν έλθεις Σαββατοκύριακο να μην πατήσεις το πόδι σου τη Δευτέρα στο κατάστημα, να φύγεις από εδώ τώρα να μη σε ξαναδώ».

Πιο κάτω, οι ταξικές δυνάμεις τονίζουν: «Είναι σαφές ότι η διοίκηση της τράπεζας ασκεί ψυχολογική βία στους εργαζόμενους. Μετά τα διάφορα "πανοράματα και τον εθελοντισμό" ήρθε και η ώρα των ωμών εκβιασμών. (...) Η διοίκηση επιδιώκει την πλήρη υποταγή μας».

Τα παραπάνω κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις «την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη σε διάφορα αστυνομικά τμήματα (οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι κλειστές) και στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο κεντρικό κατάστημα για να κάνουν έλεγχο δεν μπόρεσαν να μπουν στο κατάστημα επειδή ήταν ...ιδιωτικός χώρος. Να ποια είναι η νομιμότητά τους. Οι τραπεζίτες σέβονται τους νόμους μόνο όταν τους βολεύουν, μόνο όσο τους εξυπηρετούν». Επίσης, να σημειωθεί ότι χτες το πρωί το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής παρενέβη στις διευθύνσεις της τράπεζας, απαιτώντας να σταματήσει η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να αντισταθούν σε αυτή την κατάσταση, να απευθύνονται στους εκπροσώπους των ταξικών δυνάμεων, να διεκδικήσουν την πληρωμή όλων των μέχρι τώρα υπερωριών και του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους που δούλεψαν στη Μάνδρα Αττικής. Τέλος, καταγγέλλεται ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός και αναδεικνύεται η ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στο ΠΑΜΕ.

Παραδίδουν εγκαταστάσεις του ΝΑΤ για εκπαίδευση της Αντιτρομοκρατικής

Ετοιμάζονται να παραδώσουν τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) στα Μελίσσια, πιο γνωστό ως Ναυτικό Νοσοκομείο, στην Ελληνική Αστυνομία για την εκπαίδευση της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ)! Πρόκειται για μία ακόμα ανοιχτή πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, η οποία θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ. Η εισήγηση δε της σχετικής υπηρεσίας του Ταμείου είναι θετική απέναντι στο αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. Οι τεράστιες εγκαταστάσεις του ΝΙΕΝ και ο εξοπλισμός, τα οποία χτίστηκαν από τον ιδρώτα και το αίμα των ναυτεργατών, όχι μόνο ουδέποτε λειτούργησαν, αλλά συνειδητά εγκαταλείφθηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ενα από τα βασικά αιτήματα των ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών Ενώσεων είναι το ΝΙΕΝ να αποτελέσει πανεπιστημιακή κλινική, κλάδο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών των ναυτεργατών, των οικογενειών τους, συνολικά των εργαζομένων. Αντί αυτού τώρα επιχειρούν να παραχωρήσουν το Ναυτικό Νοσοκομείο για την εκπαίδευση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των ναυτεργατικών και συνολικά των εργατικών αγώνων. Η εισήγηση του Τμήματος Κατασκευής και Συντήρησης Ακινήτων του ΝΑΤ προς τη διοίκηση του Ταμείου, της οποίας η πλειοψηφία ανήκει σε εκπροσώπους των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, είναι σαφής: «Η Υπηρεσία εισηγείται τη διάθεση του χώρου στην Ελληνική Αστυνομία»!

Οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Συνταξιούχων ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, με κοινό δελτίο Τύπου καταγγέλλουν αυτή τη μεθόδευση, αναφέρουν ότι εντάσσεται στη συνολική αντιλαϊκή πρωτοφανή επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι στους εργαζόμενους και αναλαμβάνουν δράση.

ΡΗΤΙΝΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Κινητοποίηση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό να συναντήσουν τον αναπληρωτή Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, διοργανώνουν αύριο το πρωί, οι ρετσινοπαραγωγοί της Εύβοιας, απαιτώντας να ανακληθεί το αντιλαϊκό μέτρο της κυβέρνησης που μειώνει κατά 20% το σχετικό επίδομα, κι οδηγεί τον κλάδο που πλήττεται από τα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα, στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

Να σημειώσουμε ότι το επίδομα αυτό αποτελεί την καρδιά της αμοιβής των εργαζομένων που μαζεύουν το ρετσίνι, οι οποίοι παράλληλα υπερασπίζονται το χαρακτήρα του επαγγέλματος, που είναι βαρύ και επικίνδυνο, με το να μην εξαιρεθεί από τα ΒΑΕ.

Πρόσφατα, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, με επιστολή του προς τον Φ. Σαχινίδη, ανέδειξε τα προβλήματα των ρετσινοπαραγωγών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οπως είναι γνωστό οι ρητινοσυλλέκτες της Βόρειας Εύβοιας, ασκούν ένα σκληρό επάγγελμα, δουλεύουν μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, συμβάλλουν στην προστασία των δασών και προσπαθούν να σταθούν στον τόπο τους αντιπαλεύοντας ένα σωρό δυσκολίες. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν συνεχή όξυνση των προβλημάτων τους και είναι εξοργισμένοι μετά την πληροφόρηση ότι η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε μείωση της επιδότησης 20% αφού αυτός είναι ο βασικός πόρος που κρατάει τους ρετσινοπαραγωγούς στο επάγγελμα. Θεωρούμε τη μείωση αυτή καταστροφική για τις λαϊκές οικογένειες που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης και της παραμονής στον τόπο τους και ζητάμε άμεση ανάκληση του αντιλαϊκού μέτρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ