ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΟΡΟΦΟΣ ΣΕ ΝΕΟΑΝΑΓΕΙΡΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ
Από τύχη δε σκοτώθηκαν οικοδόμοι

Πέντε τραυματίες στον Ερυθρό Σταυρό

Η οροφή έχει καταρρεύσει. Μόνο από τύχη δεν υπήρχαν θύματα νεκροί οικοδόμοι...
Η οροφή έχει καταρρεύσει. Μόνο από τύχη δεν υπήρχαν θύματα νεκροί οικοδόμοι...
Μόνο από τύχη δεν σκοτώθηκε οικοδόμος, χτες, όταν σε οικοδομή στην Κηφισιά (Προμηθέως 12), κατέρρευσε η πλάκα με το μπετό του δευτέρου ορόφου, κατά τη διάρκεια κατασκευής βιομηχανικού κτιρίου. Απ' την κατάρρευση τραυματίστηκαν 4 εργάτες, οι τρεις αλλοδαποί και ο ιδιοκτήτης της οικοδομής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με όσα τόνισε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που έσπευσε στο χώρο, ο τύπος του ξύλου που είχε χρησιμοποιηθεί στην οικοδομή δεν άντεχε το βάρος του μπετού, η όλη δουλειά έγινε πολύ γρήγορα χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας για τη ζωή των εργαζομένων.

«Εδώ γλίτωσαν οι εργάτες, σε άλλα γιαπιά δε γλιτώνουν και η αίτια είναι πάντα η ίδια: το κίνητρο του κέρδους», τόνισε ενδεικτικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Πάσουλας. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Η εργοδοσία επιχείρησε να φτιάξει το έργο γρήγορα, αφήνοντας στην άκρη στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας για την κατασκευή και τη ζωή των εργαζομένων. Στόχος της, όπως πάντα, σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, το κέρδος». Σε άλλο σημείο, τονίζει: «Οι οικοδόμοι κάτω από το φόβο της ανεργίας και της εξαθλίωσης της ζωής τους από τα μέτρα που παίρνουν κυβέρνηση, τρόικα, αναγκάζονται να θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί για την οικογένειά τους».

Και επισημαίνει: «Καλούμε τους οικοδόμους να πάρουν την υπόθεση της ασφάλειας της ζωής τους στα χέρια τους. Συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, να βάλουν φραγμό στο μακελειό που συντελείται στους χώρους δουλειάς. Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται τόσα χρόνια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δίνει κάλυψη για την ένταση της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το θανατηφόρο ατύχημα στην «Αλυκές Μεσολογγίου»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε χτες, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, με αφορμή νέο θανατηφόρο ατύχημα με έναν 36χρονο εργάτη νεκρό, που έγινε στην εταιρεία «Αλυκές Μεσολογγίου ΑΕ».

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται:

«

Το τελευταίο μεροκάματο έκανε πριν από μερικές μέρες ένας 36χρονος εργάτης, πατέρας δυο παιδιών, στην εταιρεία "Αλυκές Μεσολογγίου ΑΕ". Το ατύχημα έγινε την ώρα της δουλειάς, όταν έπεσε από μηχάνημα ύψους περίπου 10 μέτρων χάνοντας την ισορροπία του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από αιμορραγία. Δεν είναι το πρώτο στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η εργατική τάξη μετράει 4 νεκρούς.

Αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όσο και για την παντελή έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων. Για το ΚΚΕ αποτελεί μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της κυρίαρχης πολιτικής που στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου πετσοκόβει τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Εντατικοποιούν τη δουλειά και δεν παίρνουν μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη για το ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα, δεν κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους, αλλά βάζουν πλάτη για να συγκαλύψουν τις ευθύνες της εργοδοσίας τόσο σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας που δεν παίρνονται όσο και για τα εργατικά ατυχήματα - τραυματισμοί που γίνονται και δεν έρχονται στην επιφάνεια».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:

«Τι μέτρα θα παρθούν για να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους; Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να στηριχθεί (οικονομικά κλπ.) η οικογένεια του άτυχου εργάτη;

Τι μέτρα θα παρθούν ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση να γίνουν τέτοια ώστε να μη θρηνεί η εργατική τάξη νεκρούς και τραυματίες».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
Ευχαριστήρια επιστολή στο ΚΚΕ για τις πρωτοβουλίες του

Ο Σύλλογος για την Κυστική Ινωση (ΣΚΙ) με επιστολή του προς τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, τον ευχαριστεί για την πρωτοβουλία του να καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για τη συγχώνευση του τμήματος Ινοκυστικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με άλλα τμήματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνει η συγχώνευση, ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι οι προτάσεις για γενικότερες συγχωνεύσεις κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία ήταν ανορθολογικές. «Μας χαροποιεί, αναφέρεται στην επιστολή, ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τμήμα δε θα καταργηθεί διά της συγχωνεύσεως με τις παιδιατρικές. Ομως, εκφράζουμε έντονα τις αμφιβολίες μας σχετικά με τις δυνατότητες στελέχωσής του, δεδομένου ότι ο υπουργός Υγείας έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι δεν πρόκειται εφεξής να προσληφθεί ιατρός στα νοσοκομεία (παρά μόνο νοσηλευτές), καθώς επίσης και ότι η στελέχωσή του με επικουρικούς ιατρούς, όπως ο ίδιος απάντησε στη Βουλή, δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το διαιωνίζει, αφού ένας επικουρικός γιατρός έχει συγκεκριμένη θητεία και σε καμία περίπτωση δεν προλαβαίνει ούτε και μπορεί να εξειδικευτεί στο νόσημα».

Αναφερόμενος στη μονάδα Κυστικής Ινωσης στη Βόρεια Ελλάδα, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι οι απαντήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου είναι ίδιες με αυτές που δίνει εδώ και 12 μήνες στον ίδιο το Σύλλογο. Δηλαδή υποσχέσεις. Οσον αφορά την Κρήτη, όπως σημειώνει ο Σύλλογος, τα υπομνήματα είναι πολλά με αίτημα τη δημιουργία μονάδας κυστικής ίνωσης για παιδιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης. Ωστόσο όμως, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, η κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε απλά ευχολόγια. Ειδικότερα όσον αφορά τον προγεννητικό έλεγχο ο ΣΚΙ αναφέρει ότι «είναι πάγια τακτική της εκάστοτε κυβέρνησης να υπόσχεται τη λήψη μέτρων για την κυστική ίνωση και τίποτε να μην πράττει».

«Θέλουμε, τονίζει ο Σύλλογος, ενόψει και της βαθύτατης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρας και με δεδομένο ότι -δυστυχώς- στις μέρες μας οι ανθρώπινες ζωές κοστολογούνται ανάλογα με το πόσο δαπανηρές είναι, κάποιος αρμόδιος θα ενδιαφερθεί επιτέλους και θα φροντίσει ώστε να καθιερωθεί υποχρεωτικός ο προγεννητικός έλεγχος για την κυστική ίνωση και το κόστος να καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η κυστική ίνωση είναι μια ανίατη, ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή, κληρονομική, μη μεταδοτική ασθένεια της λευκής φυλής. Ενα ελαττωματικό γονίδιο προκαλεί τον οργανισμό να παράγει μια αφύσικα παχιά, κολλώδη βλέννα, που φράζει τους πνεύμονες και οδηγεί σε επικίνδυνες λοιμώξεις των πνευμόνων. Αυτές οι παχιές εκκρίσεις καταστρέφουν την εξωκρενή μοίρα του παγκρέατος, η οποία παράγει ένζυμα. Ετσι λόγω της απουσίας τους αδυνατούν οι τροφές να διασπαστούν και στη συνέχεια να απορροφηθούν.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 500.000 - 550.000 των Ελλήνων είναι φορείς, οι οποίοι έχουν την πιθανότητα, εφόσον παντρευτούν έναν άλλο φορέα, να αποκτήσουν ένα παιδί με κυστική ίνωση. Οι φορείς του γονιδίου της κυστικής ίνωσης είναι χωρίς συμπτώματα. Κάθε χρόνο αναμένεται η γέννηση 50 παιδιών, δηλαδή κάθε βδομάδα γεννιέται 1 παιδί με κυστική ίνωση.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη συλλογική σύμβαση

Το σοβαρό ζήτημα της μη εφαρμογής της υποχρεωτικής Διαιτητικής Απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ) από τους ξενοδόχους της Κέρκυρας, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Χαραλάμπους.

Οπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση:

«Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας το 2009 κατέθεσε στην Ενωση Ξενοδόχων Κέρκυρας πρόταση για σύναψη τοπικής Συλλογικής Σύμβασης. Μετά από συζήτηση η πρόταση οδηγήθηκε στον ΟΜΕΔ και τελικά εκδόθηκε η Διαιτητική Απόφαση 55/2009, η οποία καθορίζει τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κέρκυρας.

Με την υπ' αριθ. 147/120/25-01-11 απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 276/6/22-2-11) η Διαιτητική Απόφαση κηρύχτηκε υποχρεωτική με ισχύ από 20 Απριλίου 2010.

Παρότι η Διαιτητική Απόφαση κηρύχτηκε υποχρεωτική, η πλειοψηφία των ξενοδόχων της Κέρκυρας αρνείται προκλητικά να την εφαρμόσει».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ούτως ώστε να εφαρμοστεί η Διαιτητική αυτή Απόφαση και αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και μηνυτήριες αναφορές από το ΣΕΠΕ Κέρκυρας για τη μη καταβολή από το 2010 του τοπικού επιδόματος και της προσαύξησης για την αργία της 11ης Αυγούστου.

Ποια μέτρα έχει πάρει το υπουργείο για τη στελέχωση του ΣΕΠΕ Κέρκυρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ