ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συντονίζονται και κινητοποιούνται στη βάση των κοινών τους προβλημάτων

Από τη μαθητική κινητοποίηση στις 20 Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Από τη μαθητική κινητοποίηση στις 20 Σεπτέμβρη
Με οργάνωση του αγώνα τους και πολύμορφες πρωτοβουλίες οι μαθητές διεκδικούν την Παιδεία που τους αξίζει, απαντώντας στο «νέο σχολείο» της φωτοτυπίας, των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, της υποχρηματοδότησης. Το σύνθημα «θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία» ακούγεται σε κινητοποιήσεις που διοργανώνουν κατά τόπους, στις γενικές συνελεύσεις που γίνονται σε σχολεία, στις καταλήψεις, αποτυπώνεται στις αποφάσεις των συντονιστικών που συγκροτούνται.

Χτες το πρωί, στο πλαίσιο του καλέσματος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας για κατά τόπους κινητοποιήσεις, έγινε συμβολικός αποκλεισμός της λεωφόρου Γαλατσίου στο ύψος της Γκράβας από σχολεία του συγκροτήματος. Την κινητοποίηση ακολούθησε η απόφαση σχολείων να συγκροτήσουν τοπικό συντονιστικό, μετά και από μία διαδικασία γενικών συνελεύσεων των σχολείων, στις οποίες συζήτησαν το κάλεσμα και το πλαίσιό του.

Μαθητές από σχολεία των Σεπολίων και του Κολωνού συγκεντρώθηκαν χτες στο θεατράκι του λόφου, συζήτησαν τα κοινά τους προβλήματα και κατέληξαν στην απόφαση να συγκροτήσουν τοπικό συντονιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση που έγινε πολλοί μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους, έδειξαν ότι ο αυταρχισμός και η προσπάθεια τρομοκράτησης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι δεν τους τρομάζει καθώς, όπως σημειώθηκε, αυτό που προέχει είναι όλο και περισσότεροι μαθητές να μπουν στον αγώνα. Συντονιστικό αγώνα συγκροτήθηκε την προηγούμενη βδομάδα και στο Μαρούσι.

Phasma

Το κάλεσμα των συντονιστικών φτάνει στα σχολεία, παρά τις προσπάθειες ορισμένων διευθυντών και εκπαιδευτικών και μερίδας γονιών για το αντίθετο, και οι μαθητές συντονίζονται στη βάση κοινών τους προβλημάτων και αιτημάτων: Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους. Ούτε ένα ευρώ από τους γονείς για τη λειτουργία των σχολείων. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων. Κανένα κενό σε καθηγητές. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

Επόμενα αγωνιστικά βήματα των Συντονιστικών, που έχουν συνεδριάσει, είναι πολύμορφες δραστηριότητες στις 3 και 4 Οκτώβρη, συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη μαζί με τους αγωνιστές καθηγητές, τους φοιτητές και διενέργεια εκλογών για πενταμελή στις 29 Σεπτέμβρη και για δεκαπενταμελή στις 6 Οκτώβρη.

Πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις

Δυναμική κινητοποίηση και συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου Ευόσμου έκαναν χτες μαθητές από 6 σχολεία της περιοχής που τελούν υπό κατάληψη. Στη συνέχεια συνεδρίασαν μαζικά και προχώρησαν στη δημιουργία τοπικού συντονιστικού. Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τη δράση τους σήμερα και αύριο με εξορμήσεις στα σχολεία από κοινού με φοιτητές.

Με συγκέντρωση σήμερα στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους οι μαθητές στην Πάτρα. Σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πορεία και να περάσουν από ΔΟΥ της πόλης σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους που καλούνται να πληρώσουν τα χαράτσια. Στο μεταξύ χτες, το Μουσικό Σχολείο Πάτρας πραγματοποίησε μουσική κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο δρόμο κατέβηκαν χτες μαθητές από Γυμνάσια της Αρτας. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλκίς και από εκεί με πορεία πήγαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα Γιάννενα σε κατάληψη βρίσκονται το 5ο, 3ο, 6ο και 8ο Λύκειο, το 1ο ΕΠΑΛ και το Μουσικό. Χτες με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Περιφέρεια Ηπείρου για προβλήματα των σχολείων. Ο περιφερειάρχης δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος επίσης δε δεσμεύτηκε για τίποτα. Στο 4ο Γυμνάσιο οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματα. Το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών της πόλης καλεί για αύριο τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Εφορία ενάντια στο χαράτσωμα των γονιών τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαχρονικές οι προσπάθειες συκοφάντησης του οργανωμένου μαθητικού κινήματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με τίτλο «Η κατάληψη έληξε... με την καταστροφή του σχολείου», το οποίο συνοδεύεται και από εικόνες καταστροφής, το Γραφείο Τύπου του ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την προσπάθεια ταύτισης του οργανωμένου μαθητικού κινήματος με καταστροφές στα σχολεία.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα χιλιάδες μαθητές έχουν βγει στους δρόμους, στα σχολεία πραγματοποιούνται εκατοντάδες γενικές συνελεύσεις, αποφασίζονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, οι μαθητές συντονίζουν τον αγώνα τους με μαζικές διαδικασίες, οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, που τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες, που δημιουργεί τεράστια κενά και ελλείψεις στα σχολεία.

Κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που αναφέρονται σε βανδαλισμούς στα σχολεία και ανάλογες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, με τον αγώνα των μαθητών. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είναι σχεδιασμένες προσπάθειες για να συκοφαντηθεί ο δίκαιος αγώνας των μαθητών και οι κινητοποιήσεις τους.

Αυτά αξιοποιούν με πλήρη ετοιμότητα τα κανάλια και οι εφημερίδες των εφοπλιστών και των βιομηχάνων με πρωτεργάτη το γνωστό Αλαφουζέικο και τα ΜΜΕ του, ο ΣΚΑΪ και η "Καθημερινή". Ξέρουν καλά τα επιτελεία του εφοπλιστή να ξερνάνε χολή απέναντι στα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Ο οχετός τους για το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, για τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων δε μας εκπλήσσει. Αξιοποιούν παλιές μεθόδους για να ταυτίσουν το οργανωμένο μαθητικό κίνημα με καταστροφές και βανδαλισμούς.

Το Αλαφουζέικο υπερασπίζεται τα συμφέροντα της τάξης του. Υπερασπίζεται τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους που έχουν κάνει μαύρη τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, που έχουν στερήσει από τα παιδιά της κάθε δικαίωμα στη μόρφωση, στη ζωή, στη δουλειά. Υπερασπίζεται αυτούς που σήμερα έχουν πετάξει τους νέους στην αμάθεια, τη φτώχεια και την ανεργία.

Πάντως αν έχουν ελλείψεις ρεπόρτερ και φωτογράφων για να δείξουν μία φωτογραφία από Γενική Συνέλευση σε σχολείο ή αν θέλουν να μάθουν ποια είναι η γνώμη των αγωνιζόμενων μαθητών για αυτά τα περιστατικά ξέρουν πού να απευθυνθούν. Αλλά έχουν άλλο καθήκον. Να βγάλουν λάδι την πολιτική που εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Απεργοσπαστικές παρεμβάσεις

Την προηγούμενη Πέμπτη, 22 Σεπτέμβρη, οι δάσκαλοι απεργούσαν. Σύμφωνα με καταγγελίες, όμως, την ημέρα της απεργίας, στη Θεσπρωτία, έγιναν τηλεφωνήματα σε σχολεία της περιοχής για να μην απεργήσουν οι εκπαιδευτικοί, που έχουν μεταφερθεί απ' τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια! Υπενθυμίζουμε πως εκπαιδευτικοί απ' τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν μεταφερθεί στα δημοτικά, ως καθηγητές ειδικοτήτων και εκεί είναι ο χώρος εργασίας τους. Το «επιχείρημα» της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (από πρωτοβουλία της οποίας φαίνεται να έγιναν σχετικά τηλεφωνήματα) πως δεν δικαιούνται οι καθηγητές να απεργήσουν, επειδή τυπικά, ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δεν στέκει ούτε ως πρόσχημα! Ηταν μια ξεκάθαρη παρέμβαση για απεργοσπαστικό μηχανισμό, με σκοπό την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση για την Παιδεία

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία», αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χ. Τσακίρης» στη Σταυρούπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ