ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
Τα χειρότερα έρχονται στον ΟΤΕ

Μόνο δεινά έχουν να προσμένουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ από τη νέα σύμβαση εργασίας που προσυπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού, παρά τα όσα εκ του αντιθέτου υποστηρίζουν, περί δήθεν διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Αυτό που στην - σκληρή - πραγματικότητα συνέβη, ήταν η ανοιχτή συμμαχία της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με την εργοδοσία ώστε να προσφερθούν στη δεύτερη οι καλύτεροι δυνατόν όροι - 3ετή «εργασιακή ειρήνη» - στον άγριο πόλεμο συμφερόντων που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι κάτι που ζητά επίμονα και ανοιχτά εδώ και δύο σχεδόν χρόνια ο μεγαλομέτοχος του ΟΤΕ, η «Ντόιτσε Tέλεκομ», αλλά και όλοι οι ιδιοκτήτες του ΟΤΕ δίνοντας ως, νεφελώδες, αντάλλαγμα την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενώ «υπόσχονται» ότι το 2015 οι απολαβές των εργαζομένων και οι ώρες εργασίας τους θα υποχωρήσουν στα επίπεδα του 2011!

Εδώ είμαστε για να διαψευστούμε, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι σταδιακά ο ΟΤΕ θα μετατρέπεται καθημερινά σε κάτι που θα θυμίζει ολοένα και περισσότερο «γαλέρα», ενώ ούτε οι θέσεις εργασίας πρόκειται να διασφαλιστούν. Η επερχόμενη συγχώνευση της «Cosmote» επιφυλάσσει άσχημες εκπλήξεις, για όσους εργαζόμενους πιστεύουν ακόμη τα επαίσχυντα ψεύδη της συνδικαλιστικής τους πλειοψηφίας. Οταν σε ολόκληρο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών κυοφορούνται συγχωνεύσεις και οι θέσεις εργασίας, τα μισθολογικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων καταπατούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο, ενώ χάνονται και θέσεις εργασίας, είναι τουλάχιστον φαιδρό να ισχυρίζεται κανείς ότι ο ΟΤΕ θα αποτελέσει τη «φωτεινή εξαίρεση» και σίγουρα αυταπάτη, καταστροφική, για όποιον το πιστέψει. Ποιος θα τις εξασφαλίσει σε συνθήκες κρίσης και έντασης της ανταγωνιστικότητας; Εξάλλου και μόνο το γεγονός ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ που προσέτρεξε να χαιρετίσει τη συμφωνία πριν αυτή καλά καλά οριστικοποιηθεί είναι ένα ασφαλές κριτήριο για να καταλάβει κανείς ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειές της. Για να μην αναφερθούμε στα αστικά ΜΜΕ που γι' αυτά έτσι οφείλει να είναι ο «ώριμος συνδικαλισμός»...

Τις κρίσιμες ώρες που ζει ο εργαζόμενος λαός της χώρας μας, τα λόγια οφείλουν να είναι ξεκάθαρα: Συμφωνίες σαν την παραπάνω αποτελούν καθαρή ταξική προδοσία. Η κοντόφθαλμη ταύτιση με τα συμφέροντα του εργοδότη με μοναδικό αντάλλαγμα μία δήθεν τριετή εργασιακή ασφάλεια επιστρέφει πάντα ως μπούμερανγκ. Διότι το «αβάτζο» των 350 εκατ. ευρώ που κέρδισε από αυτή την συμφωνία ο ΟΤΕ, είναι βέβαιο ότι οι ανταγωνιστές του στη χώρα μας θα θελήσουν με κάθε μέσο να ισοσκελίσουν, λαμβάνοντας και αυτοί τις ανάλογες αποφάσεις. Με συνέπεια το σύνολο των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου να βυθιστεί στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» την ίδια ώρα που τα κέρδη των τηλεπικοινωνιακών ομίλων θα ανεβαίνουν στον «αφρό».

Ο εκφοβισμός και τα τρομοκρατικά διλήμματα που θέτει στους εργαζόμενους και στον ΟΤΕ αλλά και σε κάθε χώρο εργασίας το συνδικαλιστικό προσωπικό της εργοδοσίας, πρέπει να τσακιστούν με την ενδυνάμωση της ταξικής αλληλεγγύης και ενότητας. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ οφείλουν να γυρίσουν την πλάτη στους πουλημένους της συνδικαλιστικής τους πλειοψηφίας και να θυμηθούν ότι όσο σκύβεις το κεφάλι τόσο θα σου το πατάνε, όσο και την τύχη των συναδέλφων τους στη Γαλλία...


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Περί ... καλής και κακής διαχείρισης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη γνωστή προπαγάνδα των καλών και κακών διαχειριστών του συστήματος, αφιερώνει το ...πόνημά του στα χτεσινά «ΝΕΑ» ο Ι. Κ. Πρετεντέρης. Το πρώτο παράδειγμα που χρησιμοποιεί είναι ενός Ελληνα πολιτικού, ο οποίος ξεπούλησε το 10% της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ, αντί για 740 εκατομμύρια ευρώ που πρότεινε πέρσι η τρόικα, 350 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Αρα, το συμπέρασμα του Πρετεντέρη, «το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 390 εκατομμύρια».

Το δεύτερο παράδειγμα που χρησιμοποιεί είναι αυτό του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος το 2000 προώθησε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, την περιβόητη «Ατζέντα 2010», «που οδήγησε τη Γερμανία στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας». Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Γερμανός πολιτικός, χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που θα απέδιδαν μετά από μια δεκαετία και σημειώνει με έμφαση: «Ο Σρέντερ από κοινού με τα συνδικάτα (τα οποία στη Γερμανία είναι σοβαροί οργανισμοί όχι νταραβεριτζήδες...) συμφώνησε την "Ατζέντα 2010" και την πέρασε στην Βουλή».

Πρόκειται για το γνωστό αποπροσανατολισμό, που αποδίδει τη σημερινή κρίση στην αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα ή μη των πολιτικών. Τι κρύβει ο Πρετεντέρης; Οτι, και στη μια, και στην άλλη περίπτωση, κερδισμένο βγαίνει το κεφάλαιο και χαμένοι οι εργαζόμενοι. Οτι δεν υπάρχει ενιαία Ελλάδα, όπως δεν υπάρχει και ενιαία Γερμανία, αλλά ταξικά συμφέροντα και αυτά υπηρετούνται από τους πολιτικούς. Οσο για το παράδειγμα που εκθειάζει, περί της επιτυχημένης «Ατζέντας 2010», αυτή ήταν πράγματι επιτυχημένη για τους Γερμανούς κεφαλαιοκράτες, αλλά για τους εργαζόμενους σήμανε πάγωμα των αυξήσεων μισθών για πάνω από μια δεκαετία, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθιέρωση του θεσμού των δανειζόμενων εργαζόμενων, χτύπημα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και όσο για τα συνδικάτα, δηλαδή τα συμβιβασμένα όργανα των κεφαλαιοκρατών, ας τα χαίρεται γιατί συνέβαλαν στο γκρέμισμα εργατικών κατακτήσεων. Οι εργάτες, όμως, οφείλουν να βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Και κάτι άλλο: Να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που παρουσιάζεται ως «ευημερία» των Γερμανών, είναι πρωτίστως των καπιταλιστών και, βέβαια, σχετίζεται με τη θέση που έχει κάθε χώρα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Θέμα τακτικής...

Η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί δεν είναι ο καλύτερος τρόπος, για να επιβληθούν τα μέτρα εξαθλίωσης και πτώχευσης του λαού, αποφάνθηκε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) διά του προέδρου της. Ο Β. Κορκίδης, με δήλωσή του, συνέστησε ούτε λίγο ούτε πολύ στην κυβέρνηση να βρει άλλο τρόπο να «νομιμοποιήσει» στη συνείδηση του λαού τη βάρβαρη επίθεση που ξετυλίγεται σε βάρος του. «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας τα ίδια τραγικά λάθη τακτικής επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στην ελληνική κοινωνία για να "περάσει" τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Ομως, αυτός είναι ο λιγότερο επιτυχής τρόπος για να νομιμοποιηθεί ένα πρόγραμμα σκληρών κοινωνικών και οικονομικών μέτρων. Ο κόσμος χρειάζεται να πειστεί ότι πράγματι υπάρχει βιώσιμη διευθέτηση του χρέους και χρησιμότητα στην εφαρμογή των μέτρων και όχι να αναγκαστεί να τα δεχθεί επειδή φοβάται και εκβιάζεται». Αυτό, λοιπόν, είναι το θέμα για τη διοίκηση της ΕΣΕΕ, θιασώτες της «αγοράς», των «εμπόρων» γενικώς και αορίστως, για τα παπαγαλάκια της παραπλανητικής «επαναδιαπραγμάτευσης των όρων» κ.λπ.: ότι εν ολίγοις η επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, το σάρωμα κοινωνικών κατακτήσεων, το βάθεμα της φτώχειας για τη διάσωση μιας μερίδας των καπιταλιστών είναι αναγκαία αλλά πάνε να τα περάσουν με... λάθος τρόπο! Οτι υπάρχει τρόπος να «πείσουν» το λαό ότι όλα αυτά είναι αναγκαία! Αυτό προσπαθεί να «συμβουλεύσει» την κυβέρνηση ο κύριος «συνδικαλιστής» των μεγαλεμπόρων σε βάρος των αυτοαπασχολουμένων που τους ξεκληρίζει ο ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια και η κρίση. Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι να εγκαταλείψουν τέτοιες ηγεσίες και να συνταχτούν με την ΠΑΣΕΒΕ και το εργατικό κίνημα στην ενιαία πάλη κατά των μονοπωλίων, της ΕΕ και των κομμάτων τους.

Εργα της ΕΛΣΤΑΤ

Πόσους ακριβώς εργαζόμενους έχει η γνωστή Στατιστική Υπηρεσία που η κυβέρνηση την μετέτρεψε σε Ελληνική Στατιστική Αρχή, δεν ξέρουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι αποτελείται από μερικές εκατοντάδες άτομα, πολλά από τα οποία είναι έμπειρα και επιστημονικά καταρτισμένα.

Επειδή ακριβώς τα πράγματα είναι έτσι και επειδή οι κυβερνώντες υποτίθεται ότι κόπτονται για τα δημόσια οικονομικά, την ορθολογική διαχείριση του κρατικού χρήματος, και την αξιοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αναρωτιόμαστε πώς και δεν υπήρξε ούτε ένας υπάλληλος της ΕΛΣΤΑΤ να του ανατεθεί να διεκπεραιώσει ζητήματα που έχουν σχέση με την «έρευνα κατασκευών», την «έρευνα υγείας» και την έρευνα «PRODCOM 2009»; Και ακόμα διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν αυτό που η διοίκηση δεν μπόρεσε να το κάνει με τους εκατοντάδες υπαλλήλους της, το κατάφερε πληρώνοντας ειδική αμοιβή σε μία και μόνο «ιδιώτη συνεργάτη», στην οποία βεβαίως καταβλήθηκαν και τα σχετικά ποσά;

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να δοθεί πειστική απάντηση για τα διάφορα «μαγειρέματα» στοιχείων, όπως για παράδειγμα το πώς φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009, ίσως να είναι ευκολότερο να πουν πώς τρεις δουλειές που δεν μπορούν να κάνουν οι εκατοντάδες υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, την έφερε σε πέρας μία εξωτερική συνεργάτιδα...

Αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ την παραμικρή ιδέα ποιο φορολογικό μέτρο θα ανακοινώσουν αύριο, όμως είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι έχουν μερικά ακόμα στο κεφάλι τους. Και επίσης μία απολύτως διαθέσιμη Κοινοβουλευτική Ομάδα για να τα ψηφίσει.

Αποδείχθηκε αυτό χτες με την ψηφοφορία για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και θα αποδειχθεί πολλές φορές ακόμη. Οσο για τις «προειδοποιήσεις» διαφόρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι «είναι η τελευταία φορά» που ψήφισαν, προφανώς μόνο για ψηφοθηρική κατανάλωση είναι.

Πάντως δε έχετε παράπονο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας φρόντισε να ...εξαιρέσει από το μέτρο τα λόμπι των ξενοδοχείων, δηλαδή τους «κοινόχρηστους χώρους».

Προφανώς, οι μεγαλοξενοδόχοι αποφάσισαν ότι τους έρχεται μεγάλο το έξοδο και φυσικά εισακούστηκαν.

Σε αντίθεση φυσικά με τους ασθενείς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους που οφείλουν να συμβάλουν χωρίς αποκλίσεις στην εθνική προσπάθεια...

ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟ να τον πεις; Προκλητικό να τον αποκαλέσεις; Μάλλον ο οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός είναι λίγος...

Για τον πρωθυπουργό φυσικά μιλάμε που δηλώνει ανερυθρίαστα πως ή τον υποστηρίζει ή όχι ο ελληνικός λαός ... «δεν είναι πρόβλημά μου»!

Μόνο που η πολιτική που ακολουθεί αυτός και η κυβέρνησή του είναι το δικό μας πρόβλημα κι θεωρεί λογικό να μας απαξιώνει έτσι σε όποιο βήμα βρεθεί στο εξωτερικό.

Οσο για το ανέκδοτο του είδους «εγώ θα σώσω την χώρα» μάλλον πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι ο ελληνικός λαός (που «δεν είναι πρόβλημά του») είναι ...η χώρα!

Εκτός αν μπούμε σε συζητήσεις του είδους «τι είναι η πατρίδα μας;»! Αφήστε που τόσο «τους κάμπους» όσο και τα «ψηλά βουνά» τα έχει ήδη ξεπουλήσει η κυβέρνηση και μάλιστα με ... «fast track»!


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ