ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν πληρώνουμε!

Οι μαρτυρίες που καταθέτουν καθημερινά εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, λαϊκές οικογένειες, που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς, είναι σε πολλές περιπτώσεις συγκλονιστικές και ενδεικτικές του αδιεξόδου. Υπάρχουν άνεργοι με επίδομα ανεργίας 400 ευρώ που θα πρέπει να στερηθούν ένα πιάτο φαΐ για να πληρώσουν. Νέα ζευγάρια που το ποσό που καλούνται να πληρώσουν θα πρέπει να το στερήσουν από το παιδί τους που πάει στον παιδικό σταθμό ή από το εμβόλιο που πρέπει να κάνει. Συνταξιούχοι που με το ποσό του χαρατσιού θα αγόραζαν τα φάρμακά τους. Αγροτικά νοικοκυριά που θα αγόραζαν πετρέλαιο για να ζεσταθούν το χειμώνα. Νεφροπαθείς με αναπηρία 85% που εάν πληρώσουν δεν θα μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους. Εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για 7 και 8 μήνες και δεν έχουν μία στην τσέπη. Νέοι εργαζόμενοι που παίρνουν 500 ευρώ το μήνα πρώτο μισθό.

Αυτό το χαράτσι, όπως και τα υπόλοιπα, δεν είναι η μοναδική οικονομική αφαίμαξη που δέχεται η λαϊκή οικογένεια. Ηδη, τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν παρθεί τους τελευταίους μήνες, τούς έχουν ξετινάξει στην κυριολεξία. Για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι που καλούνται να πληρώσουν, ήδη βιώνουν την εξής κατάσταση: Η κυβέρνηση πάγωσε για πέντε χρόνια τις ήδη πενιχρές συντάξεις. Εκοψε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας (στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών τα έκοψε τελείως). Επέβαλε από τον περασμένο Αύγουστο αυξημένο το χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ. Πετσόκοψε τις επικουρικές συντάξεις από 1η του Σεπτέμβρη. Πρέπει να πληρώνουν φάρμακα αφού πολλά έχουν κοπεί από τη λίστα συνταγογραφούμενων. Πώς να πληρώσει λοιπόν; Πού να τα βρει;

Από την άλλη, μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που με δυσκολία, με πολύ ζόρι και αρκετές στερήσεις από άλλες βασικές ανάγκες, μπορεί και να βρουν το ποσό και να έχουν να το πληρώσουν. Ομως, για παράδειγμα: ο δημόσιος υπάλληλος που ο μισθός του μένει παγωμένος τουλάχιστον μέχρι το 2014, που του έχουν κοπεί δύο μισθοί, που έμαθε χτες ότι ο μισθός του θα κοπεί επιπλέον 20% από τον Νοέμβρη και που δεν ξέρει εάν αύριο θα δει το όνομά του στη λίστα του αίσχους με την εργασιακή εφεδρεία, πώς θα πληρώσει το χαράτσι; Μπορεί να βρει τα χρήματα σήμερα, αλλά πρέπει να αρνηθεί να τα δώσει. Γιατί θα του λείψουν από άλλες ανάγκες που έχει ο ίδιος και η οικογένειά του. Γιατί, θα παρακαλάει να μην αρρωστήσει γιατί δεν θα έχει να πληρώσει. Γιατί, σύντομα, στο σπίτι θα υπάρχει μόνο ένας μισθός - όπως είπε ο πρωθυπουργός - και δεν θα μπορεί να ζήσει η οικογένεια.

Επιπλέον, εκείνος που, με χίλια ζόρια, θα προσπαθήσει να πληρώσει, δεν πρέπει να το κάνει. Να συνταχτεί με αυτόν που δεν έχει. Πρέπει να εκφράσει έτσι την αλληλεγγύη του, την ταξική αλληλεγγύη, για να υπονομεύσει στην πράξη την φοροεπέλαση της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να πληρώσει γιατί θα ανοίξει το δρόμο στην κυβέρνηση για να επιβάλλει και νέα μέτρα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Τα δισεκατομμύρια που «πρέπει να βρεθούν», όπως κάθε μέρα επαναλαμβάνουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης, ας τα βρουν από εκείνους που τα έχουν. Τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.

«Πνεύμα» ρήξης και ανατροπής

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι Ελληνες δεν έχουν να δώσουν πια πολλά, εκτός από ένα πνεύμα αλλαγής, προσπάθειας και προσαρμογής. Και αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει αυτό το πνεύμα να το υποδαυλίσουμε - αν μπορώ να το πω έτσι». Δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να αποκωδικοποιήσει κανείς το μήνυμα που επιχείρησε να μεταφέρει με την παραπάνω φράση του ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο Βερολίνο ενώπιον των Γερμανών μεγαλοβιομηχάνων. Ουσιαστικά τους είπε ότι έχουν να κερδίσουν πολλά περισσότερα, αν από κοινού καταφέρουν ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι και να «προσαρμοστεί» στην νέα κατάσταση, δηλαδή να αποδεχθεί ως φυσιολογικό να μην έχει δικαιώματα, να είναι ένας σύγχρονος «δούλος» των μονοπωλίων, εγχώριων και ξένων, μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός έδειξε στους μεγαλοκαπιταλιστές την πραγματική αστείρευτη πηγή για το αυγάτεμα της κερδοφορίας τους, την φτηνή εργατική δύναμη. Προϋπόθεση βέβαια για να διασφαλιστεί είναι να τσακιστούν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και ταυτόχρονα να επιταχυνθούν η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Αυτός ακριβώς είναι και ο πραγματικός στόχος του ταξικού πολέμου που από κοινού με την τρόικα διεξάγει η κυβέρνηση και η εγχώρια πλουτοκρατία. Ο λαός πρέπει να απαλλαγεί από τις αυταπάτες, να αντιμετωπίσει άφοβα τους ατέλειωτους εκβιασμούς και την τρομοκρατία και να περάσει στην αντεπίθεση για να παρεμποδίσει την εφαρμογή των χαρατσιών και όλων των αντιλαϊκών μέτρων με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ευτυχώς υπάρχει εναλλακτική

«Ποια άλλη επιλογή έχει ο πολίτης και η κοινωνία;», «ποια είναι η εναλλακτική; Μήπως η επαναδιαπραγμάτευση της ΝΔ;» είναι ορισμένα από τα δήθεν αμείλικτα ερωτήματα που με περίσσιο θράσος προβάλλουν, μεταξύ άλλων, τα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να εμφανίσουν ως μονόδρομο την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Μπορεί πριν από κάμποσο καιρό τέτοια ψευτοδιλήμματα και εκβιασμοί να εγκλώβιζαν τμήμα των λαϊκών στρωμάτων. Τώρα όμως έχουν καταρρεύσει και αχρηστευθεί κάτω από το βάρος της εφιαλτικής πραγματικότητας. Αν κάτι έχει αποδειχθεί, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, είναι ότι όσο ο λαός αποδέχεται τη λογική του παραπάνω μονόδρομου, τόσο εξοντώνονται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά του, τόσο καταστρέφεται η ζωή του και η ζωή των παιδιών του. Αποδείχθηκε επίσης ότι τα άγρια μέτρα, στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού μονόδρομου, δεν έχουν τελειωμό και δεν είναι προσωρινά, όπως του έλεγαν. Πλέον συνειδητοποιεί ότι όσο ακολουθεί αυτό το μονόδρομο, δεν κινδυνεύει να χάσει πολλά, αλλά θα τα χάσει όλα. Δεν μπορεί λοιπόν ο μονόδρομος που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας να είναι μονόδρομος για το λαό. Από την άλλη, ευτυχώς, ναι υπάρχει εναλλακτική λύση που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες. Αρκεί να πιστέψει στη δύναμή του και να ορθώσει το ανάστημά του. Είναι η λαϊκή συμμαχία για την παρεμπόδιση των μέτρων, την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, της αντεπίθεσης για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ, δείχνοντας εμπιστοσύνη και συμπλέοντας με το ΚΚΕ.

Θα σωθεί ο λαός ή τα μονοπώλια

«Συνθήκες γενικευμένης αναταραχής και αναρχίας» διαβλέπει να διαμορφώνονται στο εσωτερικό της χώρας στο χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιό της η «Καθημερινή», καλώντας «το σύνολο του (σ.σ. αστικού) πολιτικού συστήματος να τεθεί προ των ευθυνών του». Προτείνει μάλιστα η εφημερίδα να συγκληθεί πάλι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή αυτή τη φορά των πρώην πρωθυπουργών, «οι οποίοι διαθέτουν τεράστια εμπειρία και μπορούν να συνεισφέρουν στη συζήτηση για το τι πρέπει να συμβεί άμεσα και δεν δεσμεύονται πλέον από τον εφιάλτη του πολιτικού κόστους». Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, εκφράζοντας τα ίδια κέντρα και συμφέροντα, έκανε λόγο για «ένα Συμβούλιο Δημοκρατίας», το οποίο, όπως είπε, «θα συμφωνήσει να υπάρξει μία κυβέρνηση με ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη για τα επόμενα δύο χρόνια, που θα αναλάβει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση». Είναι ολοφάνερο ότι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν το ανάλογο κλίμα ώστε να περάσουν τα ασύλληπτης βαρβαρότητας νέα μέτρα χωρίς αντιστάσεις. Και προβάλλουν σενάρια σύμπραξης και σε κυβερνητικό επίπεδο όλου του αστικού πολιτικού κόσμου, επιδιώκοντας τη σύμπνοια και συστράτευση των αστικών κομμάτων ώστε να μεγιστοποιήσουν τη δύναμη πυρός της πλουτοκρατίας, προσδοκώντας ότι έτσι θα τσακίσουν την αντίσταση και τη λαϊκή πάλη. Ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί. Τέτοια σύμπραξη είναι ακόμη πιο ισχυρός μοχλός για το τσάκισμά του. Το ζήτημα που σήμερα κρίνεται είναι ή θα σωθεί ο λαός ή τα μονοπώλια και ο καπιταλισμός. Σε αυτό το δίλημμα πρέπει να πάρει θέση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ