ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Φοβέρες για τη «νομιμότητα» των αγώνων

Προκλητικό κήρυγμα χτες στη Βουλή, υπό το βάρος της επιρροής που ασκεί το κάλεσμα του ΚΚΕ σε οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή του λαού

Συνταξιούχοι καίνε τα χαράτσια. Η λαϊκή ανυπακοή ανησυχεί τα αστικά επιτελεία, τα οποία απειλούν το λαό και το κίνημα
Συνταξιούχοι καίνε τα χαράτσια. Η λαϊκή ανυπακοή ανησυχεί τα αστικά επιτελεία, τα οποία απειλούν το λαό και το κίνημα
Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που καταστρέφει τη ζωή της εργατικής τάξης, τόνισε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου που έθεσε θέμα «νομιμότητας» των λαϊκών αντιδράσεων απέναντι στα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας. Η αντιπαράθεση - στην οποία ενεπλάκησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων - προέκυψε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος», το οποίο ψηφίστηκε χτες επί της αρχής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για πολιτικά κόμματα που «οδηγούν το λαό, σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, σε μια μεθοδευμένη ανυπακοή στο νόμο». Υποστήριξε επίσης πως «δεν αντιστέκεσαι συμμετέχοντας αδάπανα σε λαϊκίστικα κι όχι λαϊκά κινήματα όπως το "δεν πληρώνω", όπως τα μηνύματα για ανυπακοή, γιατί στην ουσία καταλήγουν στη μετακύλιση των βαρών από τον χρήστη στον φορολογούμενο. Δεν υπερασπίζεσαι τις ακαδημαϊκές ελευθερίες καταλαμβάνοντας τις αίθουσες και τα εργαστήρια στο όνομα μιας διαφορετικής αντίληψης για το πώς θα διαμορφωθούν τα πανεπιστημιακά πράγματα. Δεν μπορείς να ζητάς σεβασμό, όταν παροτρύνεις την ανυπακοή στο νόμο». Μάλιστα, ανέφερε ότι «αν συνεχιστούν οι λογικές της ανυπακοής είναι βέβαιη η θεσμική αποδόμηση της χώρας»...

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος επισήμανε ότι «η νομιμότητά σας είναι η σκληρή σας αντιλαϊκή πολιτική, της ΕΕ των μονοπωλίων που συναποφασίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, σήμερα του ΠΑΣΟΚ, χθες της ΝΔ, ενώ στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής έχετε σύμμαχο το ΛΑ.Ο.Σ. και άλλες δυνάμεις». Συνέχισε λέγοντας ότι «στο όνομα του Μνημονίου, με αφορμή την κρίση, έχετε ακρωτηριάσει, καταστρέψει μεροκάματα, μισθούς, δώρα, επιδόματα» και «βάζετε κάθε μέρα καινούρια χαράτσια»...

«Στο όνομα της κρίσης -συνέχισε- καταργήσατε 8ωρο - 5ήμερο, τις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση. Χύθηκε πολύ αίμα για 8ωρο - συμβάσεις - μεροκάματο και σε μία νύχτα με μια πλειοψηφία τα καταργήσατε όλα». Σήμερα, πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «αναβιώνει η ανεργία, η φτώχεια» και την ίδια στιγμή υπάρχουν «610 εκατομμύρια ευρώ μόνο σε ελβετικές τράπεζες και παράγεται πλούτος σε αυτόν τον τόπο. Από πού αντλείτε αυτή τη νομιμότητα για να καταστρέψετε τη ζωή της εργατικής τάξης;».

Ο Σπύρος Χαλβατζής ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «η πολιτική σας δε θα μείνει έτσι. Εμείς, το ΚΚΕ, θα αντιπαλεύουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την ανατροπή της, με ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για διαμόρφωση όρων για μια άλλη πολιτική, ριζικά διαφορετική, όπου αυτοί που μοχθούν και παράγουν τον πλούτο θα τον γεύονται». Τέλος επισήμανε ότι «η πολιτική πρακτική ποινικοποίησης πολιτικής δράσης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν είναι κάτι ευκαιριακό. Και φοβούμαστε ότι ειδικά στη σημερινή κατάσταση, με το βάθεμα της κρίσης και τις τραγικές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δυστυχώς πολλά μπορούμε να περιμένουμε».

Σε ό,τι αφορά το συζητούμενο νομοσχέδιο, τοποθετούμενος εκ μέρους του Κόμματος, ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι θα ψηφίσει «παρών», τονίζοντας ότι «δε θα έχουμε καμιά σοβαρή αλλαγή στην κατάσταση», αφού «το ότι σέρνονται οι υποθέσεις και χρειάζεται επιτάχυνση οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και υποδομών».

ΕΕ - ΟΗΕ
Δίνουν άλλοθι στην επιθετικότητα της Τουρκίας

Αναγνωρίζουν στα λόγια τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αλλά καλούν σε επιδιαιτησία για να εκτονωθεί η ένταση

Στην πολιτική της διγλωσσίας επιμένουν ΟΗΕ και ΕΕ, όσον αφορά το Κυπριακό και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ του νησιού, δίνοντας αέρα στην τουρκική προκλητικότητα. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι η επιδιαιτησία παραμένει σαφής επιλογή των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αρμόδιος Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, υποστήριξε ότι «η Κύπρος, ως κράτος - μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της», πρόσθεσε όμως ότι στο πλαίσιο της αποφυγής εντάσεων «όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα, εάν χρειαστεί μέσω επιδιαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και κάθε απειλή χρήσης βίας απαιτείται να απορριφθεί». Εδωσε δηλαδή άλλοθι στα αντίποινα της Τουρκίας, δείχνοντας το δρόμο της επιδιαιτησίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στις δηλώσεις Φούλε, αλλά και στην τοποθέτηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι τα ΗΕ θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν για το θέμα των γεωτρήσεων, τόνισε ότι «το μήνυμα που πρέπει να φεύγει, τόσο από την ΕΕ, όσο γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα, είναι ότι η Τουρκία παρανομεί και ότι θα πρέπει να σταματήσει να παρανομεί». Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του, τονίζει ότι η αναφορά του Ευρωπαίου επιτρόπου «δίνει προσχήματα στις αιτιάσεις της Τουρκίας ότι δήθεν επηρεάζεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό». Κριτική ασκεί το ΑΚΕΛ και στον Α. Ντάουνερ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «λανθασμένες και έξω από τους όρους εντολής του».

Η Τουρκία από την πλευρά της επιμένει στις προκλήσεις, καθώς ο Εγκεμέν Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι ενόσω δεν έχει γίνει ο διαμοιρασμός του νησιού, ο καθένας έχει δικαίωμα έρευνας σε οποιοδήποτε σημείο, δικαιολογώντας την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού Πίρι Ρέις. Το Πίρι Ρέις συνεχίζει τις έρευνες σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Κύπρο, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη ενέργεια «εκφράζουμε μία βούληση, δείχνουμε την παρουσία μας, διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα».

Νέος κουρνιαχτός με τις βουλευτικές αποζημιώσεις

Με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής οι τέσσερις βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς» (Φ. Κουβέλης, Α. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γ. Ψαριανός) δηλώνουν ότι παραιτούνται από την αποζημίωσή τους για τη συμμετοχή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Η κίνησή τους εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις αποδοχές των βουλευτών και τις άλλες παροχές, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ότι αυτά ευθύνονται για την κρίση και όχι οι παροχές προς το κεφάλαιο και πως όλοι πληρώνουν για την κρίση, άρα ο λαός δεν πρέπει να αντιδρά για τα χαράτσια και τα μέτρα. Αλλωστε, οι ίδιοι που συντηρούν τη συζήτηση περί βουλευτικών «προνομίων», όπως το κόμμα του Κουβέλη, είναι αυτοί που με την πολιτική τους στηρίζουν πολύτροπα και επί της ουσίας την κυβέρνηση και τους συμμάχους της στο τσάκισμα και τον εγκλωβισμό του λαού.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι εδώ και ενάμιση χρόνο το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, για τη δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών και για την κατάργηση των διάφορων επιδομάτων για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Την πρόταση αυτή ακόμα δεν την έχει φέρει για συζήτηση το προεδρείο της Βουλής και τα άλλα κόμματα έχουν τοποθετηθεί διά της σιωπής τους.

Περιοδείες του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη

  • Στις 10 π.μ. περιοδεία στην ΕΡΤ (γραφεία Κατεχάκη) με τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 11 π.μ. περιοδεία στον «Αγ. Σάββα» με την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ στον Κόκκινο Μύλο θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
ΝΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση - ομιλία με θέμα: «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή» την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ