ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εστησε αστυνομική επιχείρηση σε βάρος μεταναστών

Το αποκρουστικό της πρόσωπο, υποκριτικό και φιλοκυβερνητικό, έδειξε η Τοπική Διοίκηση της Νέας Ιωνίας (υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ, τμήμα του ΠΑΣΟΚ και άλλες ...αριστερές δυνάμεις), κυνηγώντας άγρια πρόσφυγες που αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί, συντασσόμενη με τις πιο αντιδραστικές πολιτικές και θέσεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα περί το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Ηρ. Γκότσης, ενεργώντας και ως πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Νέας Ιωνίας, έδωσε εντολή να σχηματιστεί μικτό κλιμάκιο αντρών της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ., συνοδεία απορριμματοφόρου να μεταβούν σε κεντρικό σημείο του Δήμου (Μικράς Ασίας και Ηρακλείου) να καταστρέψουν την πραμάτεια (αντικείμενα των δύο - τριών ευρώ) αλλοδαπών μικροπωλητών, να πετάξουν στη σκουπιδιάρα ακόμα και τα κουλούρια κουλουρά που στεκόταν παραδίπλα. Μάλιστα, εφαρμόζοντας κατά γράμμα το νόμο, συνέλαβαν έξι και επέβαλαν στον καθένα τους πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ, που κυρίως προέρχονται απ' το Πακιστάν. Ακολούθως μπούκαραν και σε σπίτια μικροπωλητών όπου επίσης κατέστρεψαν όποια πραμάτεια είχαν εκεί.

Το βράδυ της Δευτέρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έφεραν το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος ομολόγησε ότι η επιχείρηση έγινε μετά από παρέμβαση που δέχτηκε από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, ο οποίος του έβαλε ζήτημα ότι δήθεν τα μαγαζιά κλείνουν από τη δράση αυτών των μικροπωλητών. Ο δήμαρχος συνέχισε ότι σε αυτό το πλαίσιο η αστυνομική επιχείρηση έγινε για να χτυπηθεί το «παρεμπόριο» και για να «προστατευτούν οι νόμιμοι έμποροι». Επικαλέστηκε δε τη σχετική νομοθεσία για να δικαιoλογήσει τις αποφάσεις του.

Ουσιαστικά, από τις απαντήσεις του επιβεβαιώθηκε η υποκρισία του, καθώς από τη μία τάχα κόπτεται για τα δικαιώματα των μεταναστών, και από την άλλη τους διώκει αλύπητα. Γενικά, άλλωστε, η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας πρωτοστατεί στην εφαρμογή της πιο αντιλαϊκής πολιτικής και της νομοθεσίας, του «Καλλικράτη», έσπευσε δε να πάρει απόφαση, ώστε να νοικιάσει από ΜΚΟ καθηγητές για «ενισχυτική διδασκαλία».

Το «δις εξαμαρτείν»

Είναι η δεύτερη φορά που η Τοπική Αρχή της Νέας Ιωνίας μετατρέπεται σε απηνή διώκτη των μειονοτήτων και των μεταναστών που ζουν στην περιοχή. Την 1.8.2011 η Τοπική Αρχή, με επικεφαλής το δήμαρχο και τη συνεργασία των όμορων δήμων Γαλατσίου, Ψυχικού, Φιλοθέης κατεδάφισαν τον αυθαίρετο καταυλισμό των τσιγγάνων στο άλσος της Ομορφοκλησιάς (Βεΐκου). Η επιχείρηση οργανώθηκε παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικής δύναμης. Οι διωγμένοι τσιγγάνοι, μετανάστες απ' την Αλβανία, μετακόμισαν σε κάποια ερείπια στο συνοικισμό Αλσούπολη της Νέας Ιωνίας, που βρίσκεται απέναντι απ' τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο!

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΙ ΟΔΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ
Διεκδικούν πρόσθετες εγγυήσεις και ποινικές ρήτρες

Οι μεγαλοκατασκευαστές και οι τράπεζες που έχουν αναλάβει με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την κατασκευή και εκμετάλλευση για 30 χρόνια των πέντε οδικών αξόνων, εκβιάζουν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πάλι τα έργα - για τα οποία ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να πληρώνει πανάκριβα διόδια - αν δεν αλλάξουν οι συμβάσεις, έτσι ώστε να οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία τους! Αυτό παραδέχτηκε μιλώντας προχτές στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης.

«Οι παραχωρησιούχοι και οι τράπεζες διατείνονται ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα και προτείνουν να αλλάξουν οι συμβάσεις, δήλωσε συγκεκριμένα ο υφυπουργός. Στις προτάσεις που φέρνουν τώρα οι παραχωρησιούχοι και οι τράπεζες αρνούνται ότι ισχύει πως το Δημόσιο δεν θα παρέχει καμιά εγγύηση για τα δάνεια, ζητώντας πρόσθετη ενίσχυση από το Δημόσιο, ύψους που παραβιάζει τις συμβάσεις και το Δημόσιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέχει. Οι τράπεζες ζητούν να αλλάξουν βασικές ρήτρες των συμβάσεων με αποτέλεσμα το κράτος να πληρώσει μεγαλύτερο επιτόκιο». Οπως, μάλιστα, πρόσθεσε διεκδικώντας τις πρόσθετες εγγυήσεις του Δημοσίου και τα μεγαλύτερα επιτόκια απορρίπτουν τον εγγυητικό λογαριασμό των 500 εκ. ευρώ που ήταν έτοιμη να δημιουργήσει η κυβέρνηση και περιλαμβανόταν στην ενδιάμεση συμφωνία που είχαν μονογράψει οι δύο πλευρές.

Επίσης, ο Γ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι οι μεγαλοκατασκευαστές διεκδικούν διάφορα μεγάλα ποσά ως ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις και στην απελευθέρωση των εργοταξίων, χωρίς να αναφερθεί στο ακριβές νούμερο, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε πως ποινικές ρήτρες έχει επιβάλει και το Δημόσιο γιατί και οι παραχωρησιούχοι δεν τήρησαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις συμβατικές τους υποχρεώσεις...

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ανήκει στο σκληρό πυρήνα άσκησης δημόσιας εξουσίας και γι' αυτό θα έπρεπε να ασκείται αποκλειστικά και μόνο από δημόσιες υπηρεσίες. Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) με αφορμή την ανάθεση σε ιδιώτες (ελεγκτικές εταιρείες, κοινοπραξίες, δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία) της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο (ΠΟΛ 1195/14-9-2011 του υπουργείου Οικονομικών). Παράλληλα, ο ΔΣΑ με άλλη ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή του για την πρόσφατη εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή σχετικά με την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα της φοροδιαφυγής και της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο. Ο ΔΣΑ σημειώνει τον κίνδυνο για σωρεία φορολογικών αδικημάτων που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 2423/1997 να θεωρούνται διαρκή και κατά συνέπεια αυτόφωρα. Επίσης, για την εγκύκλιο του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι εντάσσεται σε μια προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης με κάθε τρόπο ενός παραπαίοντος φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αντί να συμβάλλει στην ορθολογική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των σχετικών εγκλημάτων.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΑ με ομόφωνη απόφαση αφαίρεσε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συνταξιούχο δικηγόρο Θ. Πάγκαλο τον τίτλο του επίτιμου δικηγόρου, για όσα συκοφαντικά και μειωτικά περί συλλήβδην φοροφυγάδων ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσφατα για τους δικηγόρους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θ. Πάγκαλος καταφέρεται απαξιωτικά κατά των δικηγόρων, τη στιγμή που κυρίως οι νέοι πλήττονται από τη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης και την επέλαση της κυβέρνησης στα εισοδήματα των εργαζομένων.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Πρόπλασμα του «ελάχιστου πακέτου»

Την κωδικοποίηση των παροχών υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο περιλαμβάνει το προσχέδιο του «Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Το πολυσέλιδο κείμενο - εκ πρώτης όψεως - περιλαμβάνει τις παροχές των ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ, που εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και οι οποίες θα καταλήξουν στο «ελάχιστο παροχών υγείας» στα πλαίσια της λειτουργίας του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι τα προβλεπόμενα χαράτσια, όπως στις παρακλινικές εξετάσεις, διατηρούνται στις περιπτώσεις που προβλέπονται μέχρι τώρα.

Κουκουλοφόροι της Αστυνομίας με τα αυτόματα μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ακόμα και στα έδρανα των δικαστών (μέχρι να έρθουν οι δικαστές), μέσα στην μέση της αίθουσας, ανάμεσα στους κατηγορούμενους, στους συγγενείς και φίλους στο ακροατήριο, αστυνομικοί με πολιτικά στις θέσεις του ακροατηρίου και στο διάδρομο, δυνάμεις των «μέτρων τάξεις» (ΥΜΕΤ) και ΜΑΤ έξω από το δικαστήριο... Εισαγγελέας και δικαστές, ν' απορρίπτουν το αίτημα των συνηγόρων να φύγουν οι ένοπλοι κουκουλοφόροι από την αίθουσα ή τουλάχιστον να βγάλουν τις κουκούλες, λέγοντας ότι η δίκη θα «συνεχιστεί ως έχει», αφήνοντας να εννοηθούν λόγοι τάξης και ασφάλειας...

Κι όλα αυτά στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο, στη δίκη των κατηγορουμένων Σ. Σεϊσίδη και Α. Σειρινίδη. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σ. Σεϊσίδης πυροβολήθηκε πισώπλατα (επίσημη ιατροδικαστική έκθεση) από το βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον αστυνομικό Π. Μπώκο με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του. Στο δικαστήριο έρχεται με ασθενοφόρο από τις φυλακές και περπατάει με τεχνητό πόδι στηριζόμενος σε πατερίτσες. Ο κατηγορούμενος πυροβολήθηκε γιατί δε σταμάτησε σε σήμα περιπολικού. Να υπενθυμίσουμε ότι τότε ήταν καταζητούμενος και επικηρυγμένος για υπόθεση που αθωώθηκε πρόσφατα από το δικαστήριο.

Τελικά, οι ΕΚΑΜίτες έφυγαν από την αίθουσα συνοδεύοντας τον Σ. Σεϊσίδη που αποχώρησε γιατί δεν αισθάνονταν καλά στην υγεία του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συμμετέχουν στην εκδήλωση πολιτικής αποκατάστασης του Αρη Βελουχιώτη που πραγματοποιείται, την Κυριακή 9 Οκτώβρη ώρα 11 το πρωί στην Λαμία και δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από πλατεία Κάνιγγος στις 7 το πρωί της ίδιας μέρας (πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων κλπ στα τηλ: 210.8831.368 και 210.8225.407.

-- Το παράρτημα Λουτρακίου-Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 2.10.2011 στις 11, στο πνευματικό κέντρο Λουτρακίου, εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ. Την ομιλία θα ακολουθήσει συναυλία με αντάρτικα τραγούδια από το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός».

-- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ραφήνας, Αρτέμιδας και περιχώρων και η ΚΟ Ραφήνας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής στην επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και μνήμης των αγωνιστών ΕΑΜιτών συμπολιτών μας. Η εκδήλωση θα γίνει, την Κυριακή 2.10. 2011 ώρα 11 πμ στο χώρο του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ