ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρομοκρατία και απειλές σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Τρομοκρατική εισαγγελική παρέμβαση κατά των μαθητικών καταλήψεων
  • Ο πρωθυπουργός ταύτισε τις κινητοποιήσεις με καταστροφές δημόσιας περιουσίας

Αντί για τον παιδαγωγικό ρόλο που οφείλουν να έχουν οι εκπαιδευτικοί, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες τους επιφυλλάσσει ένα νέο ρόλο, αυτόν του χαφιέ. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με εγκύκλιό του ζήτησε τη συμβολή των εκπαιδευτικών σε όποιες έρευνες γίνουν στα σχολεία με αφορμή τις καταλήψεις. Στην εγκύκλιό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει από τους διευθυντές των σχολείων να καταδίδουν τους μαθητές που αγωνίζονται και συμμετέχουν στις καταλήψεις.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, παίρνοντας το κυβερνητικό μήνυμα για καταδίωξη των αγωνιζόμενων μαθητών, έδωσε χτες εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Συγκεκριμένα, στο έγγραφό του αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί που κατά κανόνα, αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες ασφαλίζουν τις εισόδους των σχολείων τους και παρεμποδίζουν την είσοδο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές υποδομών του σχολείου, ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη ενηλίκων, ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι πάντοτε παρέχουν την δυνατότητα αυτή.

Οι συμπεριφορές αυτές, όπως γνωρίζετε, έχουν αξιόποινο χαρακτήρα με τη μορφή εγκλημάτων α) της διατάραξης οικιακής ειρήνης (α. 334 παρ. 3 του ΠΚ), β) της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος (α. 382, παρ. 1 και 2 περ. α. του ΠΚ) και γ) της κλοπής (α. 372, παρ. 2 του Π.Κ.).

Επειδή τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπάγγελτα είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας μέσω των αστυνομικών αρχών τόσο για την βεβαίωση των εγκλημάτων αυτών όσο και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους. Στα πλαίσια αυτά να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις.

Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών δραστών. Αντίθετα η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών θα πρέπει να αποφεύγεται.

Τέλος σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς (α. 360 παρ. 1 του Π.Κ.)».

Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελέας έχει ήδη ζητήσει εδώ και εννέα ημέρες τον κατάλογο των σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη, αλλά δεν τον έχει πάρει μέχρι σήμερα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καλέσει ο ίδιος τους διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων που είναι σε κατάληψη και θα τους ζητήσει λεπτομέρειες για το θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Εισαγγελία δεν αποκλείεται να στραφεί και κατά των καθηγητών, με διώξεις για παράβαση καθήκοντος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια στάση θα τηρήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και με τους άλλους εργαζόμενους που αντιδρούν (φωτογραφίζονται οι καταλήψεις που έγιναν χτες σε διάφορα υπουργεία), αλλά και στα πανεπιστήμια.

Με κυβερνητική εντολή...

Την κατεύθυνση για την καταστολή των κινητοποιήσεων την έδωσαν χτες ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας. Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή του εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ταύτισε το δίκαιο αγώνα των μαθητών με καταστροφές σχολείων λέγοντας: «Ούτε φεύγει η Τρόικα, με το να καταστρέφουμε τα σχολεία μας, τη δική μας δημόσια περιουσία. Αντίθετα, υπονομεύεται η υπόσταση της χώρας, υπονομεύεται η οικονομία μας, η συνοχή μας και, αυτά, τα πληρώνει μόνο ο Ελληνας φορολογούμενος, κανένας άλλος».

Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, υποστήριξε πως «υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένα σχολεία που κάνουν καταλήψεις», απειλώντας πάλι με το κόστος των αγώνων: «Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του για την κατάληψη του σχολείου και δεν μπορεί η κατάληψη να είναι μία πράξη που δεν έχει επιπτώσεις». Ισχυρίστηκε ακόμα, πως τα σχολικά συμβούλια και οι σχολικές επιτροπές είναι τα μόνα αρμόδια όργανα να αποφασίζουν διεκδικήσεις απαξιώνοντας έτσι τα όργανα και τις μαζικές γενικές συνελεύσεις των μαθητών, ενώ υποστήριξε πως «δεν νοείται να χάνεται ούτε μία ώρα μαθήματος», τη στιγμή που στα σχολεία ουσιαστικά δεν γίνεται μάθημα λόγω έλλειψης βιβλίων και εκπαιδευτικών.

Ανασύρουν θέμα «αναπλήρωσης ύλης»

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να θέσει επιτακτικά ζήτημα αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών που δεν πραγματοποιούνται λόγω καταλήψεων, σε μια προφανή προσπάθεια να ανακόψει τη δυναμική που έχουν οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για πάγια τακτική η οποία απευθύνεται στους μαθητές για να τους τρομοκρατήσει και στους εκπαιδευτικούς για να στραφούν ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές τους.

Η εγκύκλιος λέει ότι «στα σχολεία που έχασαν διδακτικές ώρες, η αναπλήρωση είναι δυνατό να εξασφαλίζεται, σταδιακά, με τους παρακάτω τρόπους: α. Περικοπή περιπάτων και εκδρομών. β. Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών. γ. Προσθήκη διδακτικών ωρών μετά την ολοκλήρωση του ημερησίου προγράμματος, όπου ο σύλλογος κρίνει εφικτό ότι μπορεί να γίνει. δ. Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα). ε. Αξιοποίηση Σαββάτων» και τέλος, αν χρειαστεί παράταση του διδακτικού έτους θα γίνει με απόφαση του υπουργείου.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα τους, με συλλογική προσπάθεια να αποκρούσουν και να απομονώσουν τις προσπάθειες τρομοκράτησής τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές σε όλη τη χώρα. Τα κατειλημμένα σχολεία πανελλαδικά χτες ξεπερνούσαν τα 300, ενώ από την αρχή των κινητοποιήσεων μέχρι τώρα φαίνεται ότι ο αριθμός των σχολείων που έχουν προχωρήσει σε ολιγοήμερες ή πολυήμερες αποχές και καταλήψεις ξεπερνάει τα 500. Υπάρχουν περιοχές (Κορυδαλλός, Λάρισα κ.ά.) όπου σε κατάληψη βρίσκονται όλα τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ.

Στα περισσότερα σχολεία, οι αποφάσεις για τις καταλήψεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις παίρνονται με συλλογικές διαδικασίες και αξιοσημείωτο είναι ότι οι μαθητές πραγματικά δίνουν «μάχη» με διευθυντάδες και μερίδα εκπαιδευτικών, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να ...κάνουν γενική συνέλευση! Με πείσμα κι εφευρετικότητα, πάντως, τα καταφέρνουν και συνελεύσεις να κάνουν και αγωνιστικές αποφάσεις να παίρνουν κόντρα στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους.

Παράλληλα, δε μένουν ...μέσα στις αυλές των σχολείων. Καθημερινά βγαίνουν στους δρόμους, διαδηλώνουν στις γειτονιές τους, κλείνουν δρόμους, κάνουν καθιστικές διαμαρτυρίες και, κυρίως, συντονίζονται.

Στα Συντονιστικά Αγώνα σχολείων που συγκροτούνται μέσα από αγωνιστικές διεργασίες προστέθηκε χτες στην Αθήνα και το Συντονιστικό Αγ. Δημητρίου.

Μεγάλη διαδήλωση στο Πέραμα

ΙΚΑΡΙΑ
ΙΚΑΡΙΑ
Μία από τις μεγαλύτερες μαθητικές διαδηλώσεις που έχει ζήσει η πόλη του Περάματος συγκρότησαν χτες το πρωί μαθητές από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια του Περάματος. Πάνω από 500 μαθητές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην πλατεία Ηρώων, την κεντρικότερη της πόλης. Από εκεί με τα απανωτά συνθήματά τους, με τα οποία διατράνωσαν την απαίτησή τους «Θέλουμε βιβλία, καθηγητές σχολεία», και ξεσηκώνοντας με τη ζωντάνια, τον ενθουσιασμό και τον παλμό τους τους πάντες στο πόδι, έκαναν μαχητική πορεία στο δημαρχείο της πόλης. Στο πλευρό τους ήταν και γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος.

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Περάματος με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά έχει γίνει κατάληψη, που αποφασίστηκε μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των μαθητών, στο 1ο, 2ο και 3ο Γυμνάσιο και στο 3 Γενικό Λύκειο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος, οι οποίοι επί τόπου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα, και μαθητές από το 1ο Γενικό Λύκειο. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα Λύκεια και Γυμνάσια του Περάματος για τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, των οποίων σταθμός θα είναι η συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί από συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς του Πειραιά για τις 5 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.

Σε άλλες περιοχές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες μαθητές σχολείων του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές 7 σχολείων που τελούν υπό κατάληψη συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί, με πορεία στους δρόμους της πόλης, κατευθύνθηκαν στη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση που τους αφήνει χωρίς βιβλία και καθηγητές στο όνομα των ελλειμμάτων και των χρεών και την ίδια ώρα σκορπίζει δισεκατομμύρια ευρώ για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και πολεμοφόδια στους μηχανισμούς καταστολής.

Μαθητικές πορείες πραγματοποιήθηκαν χτες επίσης σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα. Πολλοί μαθητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, στις τρεις πόλεις, συμμετείχαν μαχητικά στις κινητοποιήσεις διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την οργανωμένη, μαζική αγωνιστική δράση τους για το δικαίωμα στο δημόσιο, δωρεάν σχολείο. Στη Λάρισα, όπου τελούν υπό κατάληψη 36 σχολεία, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους, καταλήγοντας στην Α' ΔΟΥ, όπου συναντήθηκαν με τις δυνάμεις των αγωνιστικών συσπειρώσεων που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση ενάντια στα χαράτσια. Στο Βόλο, η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Πανεπιστημίου, ενώ με τους διαδηλωτές έξω από την εφορία συναντήθηκαν και οι μαθητές στα Τρίκαλα.

Την κατάληψη που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα συνεχίζουν οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου Ραχών Ικαρίας, με αποφάσεις μαζικής συνέλευσης και με συντριπτική πλειοψηφία, κόντρα σε απειλές, σε πιέσεις, σε προσπάθεια τρομοκράτησής τους, στην προσπάθεια κάποιων «αποφασισμένων» να τελειώνουν με την κατάληψη κόβοντας με τροχό τα λουκέτα και την αλυσίδα της πόρτας του σχολείου. Να σημειωθεί ότι πέρα από την απουσία βιβλίων, στην Ικαρία η μεταφορά μαθητών ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και τα παιδιά φτάνουν στο σχολείο όπως να 'ναι, κυρίως τα μεταφέρουν οι γονείς τους.

Τροφοδοτούν τραμπουκισμούς και αυταρχισμό

Στην προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να ποινικοποιηθούν οι μαθητικοί αγώνες συνδράμουν σύμφωνα με καταγγελίες που γίνονται καθημερινά ορισμένοι μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί και άλλοι, με τον «αέρα» της κάλυψης που τους παρέχει η κυβερνητική πολιτική. Η ίδια η υπουργός Παιδείας, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ούτε λίγο ούτε πολύ έδωσε εύσημα σε εκπαιδευτικούς που με διάφορα μέσα, ακόμα και με την τρομοκράτηση μαθητών και γονιών, στέκονται εμπόδιο στους αγώνες. «Υπάρχουν και εκπαιδευτικοί οι οποίοι λήγουν τις καταλήψεις σε μία μέρα γιατί αναγνωρίζουν τη σημασία του μαθήματος. Υπάρχουν διευθυντές που δεν επιτρέπουν να γίνουν καταλήψεις στα σχολεία τους, μπαίνουν μπροστά και ανοίγουν τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και σύμφωνα με καταγγελίες, το μένος με το οποίο γονιός επιχείρησε χτες να κόψει το λουκέτο στο 4ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης, είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι ενός από τους μαθητές που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι μέλος του συλλόγου γονέων συνοδευόμενος από άλλα άτομα, έφτασε στο κατειλημμένο σχολείο, κρατώντας κόφτη προκειμένου να σπάσει την κατάληψη. Οι μαθητές που ήταν παρόντες προσπάθησαν με τα χέρια τους και τα σώματά τους να τον εμποδίσουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση που κατέληξε στο να σπάσει τον καρπό του ένας μαθητής του σχολείου. Οι μαθητές προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την επίθεση, κάλεσαν την αστυνομία για να παρέμβει. Το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών έξω από το σχολείο.

Την οργανωμένη προσπάθεια χτυπήματος των αγωνιστικών διαθέσεων των νέων, αγωνιστικών διαθέσεων που όλο φουντώνουν, καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου της ΚΝΕ, με αφορμή τις απειλές διευθυντών και τις παρεμβάσεις της αστυνομίας σε βάρος στελεχών της ΚΝΕ. Σύμφωνα με την καταγγελία, στην Αλεξανδρούπολη, την περασμένη Τετάρτη, η αστυνομία έκανε έλεγχο για εξακρίβωση στοιχείων σε στελέχη της ΚΝΕ για την πολιτική τους δράση έξω από σχολεία της πόλης. Επίσης, επιχείρησε έλεγχο μαθητή έξω από το σχολείο του, το ΕΠΑΛ Ορεστιάδας, ενώ στο 4ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης οι μαθητές την ώρα της προσευχής έγιναν δέκτες απειλών από τη διεύθυνση ότι αν κάνουν κατάληψη θα βρουν μπελά κι αυτοί και οι γονείς τους.

Διαφορετικό «πρόσωπο» είχε η προσπάθεια τρομοκράτησης στο 2ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς, οι μαθητές του οποίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη. «Η διεύθυνση του Σχολείου, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, με προσχηματικό τρόπο, ζήτησε από τους μαθητές να υπογράψουν σε ονομαστική κατάσταση αν συμφωνούν ή όχι με την κατάληψη και δίπλα να υπογράψουν(!)» καταγγέλλει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Βοιωτίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ξεσηκωθεί θύελλα λαϊκής αγανάκτησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση για τις μαθητικές καταλήψεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους εισαγγελείς για να τρομοκρατήσει και να πνίξει την οργή και τη φωνή των δεκαπεντάχρονων παιδιών, κυρίως της λαϊκής οικογένειας, που διαμαρτύρονται για τα βιβλία που δεν τους έστειλε, για το θράσος να τους ζητούν χρήματα για τη λειτουργία των σχολείων, όταν οι οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση και ήδη μεγάλος αριθμός παιδιών υποσιτίζονται. Η επιχείρηση αυτή πρέπει να γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, να ξεσηκώσει θύελλα λαϊκής αγανάκτησης, πρώτα απ' όλα από όλους τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή με δικαιώματα, από τους καθηγητές.

Ο ρόλος του εισαγγελέα Τέντε είναι αντιδραστικός - τρομοκρατικός. Οι εντολές να αποκτήσουν οι καθηγητές ρόλο καταδότη και χωροφύλακα είναι επαίσχυντες. Οι διευθυντές των σχολείων που θα αναλάβουν να αντιμετωπίσουν με απειλές και βία τους μαθητές δεν πρέπει να βρουν μπροστά τους μόνο το πείσμα των δεκαπεντάχρονων, αλλά όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα, και πρώτα απ' όλα των καθηγητών που νοιάζονται για τα δικαιώματα των μαθητών τους, των παιδιών των εργαζομένων.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν και οι κρατικοί μηχανισμοί, να επιχειρούν να δικαιολογήσουν την καταστολή με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονται για ανοιχτά σχολεία, αυτοί που κλείνουν και τα σχολεία και τα σπίτια των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Αυτοί που νομιμοποιούν τα ναρκωτικά και δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στις γειτονιές, παρά μόνο ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Το ΚΚΕ καλεί τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς να περιφρουρήσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, να εξασφαλίσουν τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους, να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο λαϊκής αντεπίθεσης για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΟΛΜΕ
Καταγγέλλει τα κρούσματα βίας σε μαθητές

Ανακοίνωση του ΔΣ της Ομοσπονδίας μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, «καταγγέλλει τα κρούσματα αυθαιρεσίας από ορισμένους διευθυντές σχολείων, υποδιευθυντές και "αγανακτισμένους" γονείς, που σε συνεργασία προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες εναντίον μαθητών, οι οποίοι συμμετέχουν στις καταλήψεις Γυμνασίων και Λυκείων». Μάλιστα, αναφέρεται συγκεκριμένα πως «υποδιευθυντής Λυκείου στο Γαλάτσι προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό μαθήτριας. Σε Γυμνάσιο της Αργυρούπολης "αγανακτισμένος" γονέας κτύπησε με τον κόπτη, που κρατούσε, μαθητή που συμμετείχε σε κατάληψη. Τα κρούσματα βιαιοπραγίας σε βάρος μαθητών είναι πάμπολλα και η Ομοσπονδία μας αδυνατεί να τα καταγράψει»!

Στην ανακοίνωση συμπληρώνεται: «Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι οι απειλές, οι προπηλακισμοί και η σωματική βία σε βάρος μαθητών είναι απαράδεκτες από παιδαγωγική άποψη και όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο σχολείο. Οι συνάδελφοι που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θεωρεί ότι ηθικά υπεύθυνο για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι το υπουργείο Παιδείας, που με την εγκύκλιο, που απέστειλε στις 20/9/2011: Βαφτίζει "πρόληψη και παιδαγωγική αντιμετώπιση" την καταστολή των μαθητικών αγώνων, καλλιεργεί τον "κοινωνικό αυτοματισμό", το διαίρει και βασίλευε, επιδιώκει να στρέψει τους γονείς ενάντια στα παιδιά. Ονομάζει "δυσλειτουργία" τον αγώνα των μαθητών ενάντια στα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε. Καλούμε τους συναδέλφους να προασπίσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο. Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τις πιέσεις προς τα στελέχη της εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση τέτοιων ακραίων συμπεριφορών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ