ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Οργανωμένη δράση ενάντια στη χαρατσοεπιδρομή

Kάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να αντιδράσουν μαζικά και οργανωμένα στη χαρατσοεπιδρομή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας απηύθυναν σε συνέντευξη Τύπου, χτες, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη».

«Δεν πληρώνουμε χαράτσια, δεν πληρώνουμε την κρίση τους, να πληρώσει η πλουτοκρατία», τόνισε ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε ότι το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη. Για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της απεργίας ανακοίνωσε την οργάνωση τεσσάρων αγροτικών συγκεντρώσεων στο νομό, που θα γίνουν, στο Βαλτινό τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στον Παλαιόπυργο την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, στη Φαρκαδόνα το Σάββατο 15 Οκτώβρη και στο Μεγαλοχώρι τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη.

Καταλήγοντας ο Απ. Θωμόπουλος υπογράμμισε: «Στην αντιλαϊκή πολιτική, στις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης απαντάμε αποφασιστικά και οργανωμένα με ανυπακοή σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή, με απειθαρχία και ρήξη στην πολιτική που στηρίζει την πλουτοκρατία, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και τους μεγαλεμπόρους. Τα χρέη είναι του κεφαλαίου και δεν αφορούν την αγροτιά. Να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι αποφάσεις τους. Να διεκδικήσουμε ανάπτυξη για το λαό και όχι για την πλουτοκρατία και το κεφάλαιο».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Στα 115,3 δισ. ευρώ οι οφειλές των νοικοκυριών τον Αύγουστο

Στα 115,3 δισ. ευρώ ανήλθαν τα υπόλοιπα των δανείων των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, τον προηγούμενο Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Από αυτά τα 79,6 δισ. ευρώ αφορούν υπόλοιπα στεγαστικών δανείων, τα 33,9 δισ. ευρώ υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων, ενώ τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν τα λοιπά δάνεια.

Οι συνολικές δανειακές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 252,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν στα 121,4 δισ. ευρώ, τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις στα 15,8 δισ. ευρώ και προς τα νοικοκυριά στα 115,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της τραπεζικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο του 2011 ήταν αρνητικός και διαμορφώθηκε στο -1,3% από -1,2% τον Ιούλη και 0,0% το Δεκέμβρη του 2010. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010.

Δηλαδή οι τράπεζες συνεχίζουν να χορηγούν νέα δάνεια με το σταγονόμετρο και από τη στιγμή που ο ρυθμός αποπληρωμής παλαιών δανείων είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό χορήγησης νέων δανείων, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης παραμένει αρνητικός.

ΦΟΡΤΗΓΑ
Πλήρες «άνοιγμα» ένα χρόνο νωρίτερα

Το «πλήρες άνοιγμα» και των οδικών εμπορευματικών μεταφορών θα προωθηθεί άμεσα και από την 1η Γενάρη του 2012 εκμηδενίζεται η άυλη αξία των αδειών, για την απόκτηση των οποίων θα απαιτείται μόνο το διοικητικό παράβολο των 1.500 ευρώ. Τα παραπάνω επανέλαβε ο υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ).

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ήδη η αγορά των φορτηγών έχει «παγώσει», με τις ελάχιστες αγοραπωλησίες αδειών που εκτελούνται να κυμαίνονται σε τιμές πολύ κάτω από τις αρχικές τους, συνέπεια της «σταδιακής απελευθέρωσης» που προέβλεπε ο σχετικός νόμος Ρέππα. Στην ουσία, δηλαδή, οι νέες αλλαγές στο καθεστώς απόκτησης των αδειών στα φορτηγά, έρχονται να θέσουν την υπουργική «σφραγίδα» στον εκμηδενισμό της τιμής των αδειών ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ενδιαφέρον του Κατάρ για την ενέργεια

«Δεδομένο και πολύ μεγάλο» χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του Κατάρ για τις «αποκρατικοποιήσεις» στο χώρο της ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις βλέψεις του Κατάρ σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ. Αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, έκανε λόγο για συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, καθώς - όπως είπε - «θέλουμε να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα».

Η αντιλαϊκή και καταστροφική για τα συμφέροντα του λαού, πολιτική της κυβέρνησης και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, έγινε και πάλι αισθητή από τον υπουργό, ο οποίος χτες εγκαινίασε τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου των ΕΛΠΕ, ισχύος 420 MW, στη Θίσβη Βοιωτίας. Στην τοποθέτησή του, ταύτισε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ - ΕΛΠΕ - ΔΕΗ με την... ενεργειακή ασφάλεια της χώρας!!!


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ
Διεργασίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Στην κατάθεση της αναθεωρημένης Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, στις 30 του Σεπτέμβρη, προχώρησε η εταιρεία «Trans - Balkan Pipeline BV», του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, σχέδιο της μελέτης είχε υποβληθεί νωρίτερα σε δημόσιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες, οι οποίες εκφράστηκαν θετικά ή λήφθηκαν υπόψη τα σχόλιά τους. Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου της Βουλγαρίας για την έγκριση ή μη της μελέτης θα πάρει το αργότερο ένα μήνα.

Στο μεταξύ, η εταιρεία του Αδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου («Trans- Adriatic Pipeline» - TAP) κατέθεσε το περασμένο Σάββατο, 1 του Οκτώβρη, προσφορά στην κοινοπραξία του κοιτάσματος «Shah Deniz II» στο Αζερμπαϊτζάν για μεταφορά 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία εκφράζει την πεποίθηση ότι η προσφορά της μπορεί να επικρατήσει, θεωρώντας ότι είναι το μόνο έργο που πληροί τα κριτήρια της κοινοπραξίας.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
«Αναπροσαρμογή» τιμών υπό όρους

Να προλάβουν τις εξελίξεις σε σχέση με τις εγγυημένες τιμές, σπεύδουν οι επιχειρηματίες των φωτοβολταϊκών, μιλώντας για «εύλογη αναπροσαρμογή», αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ, (που διοχετεύεται στην κάλυψη των υψηλών τιμών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), αλλά και αύξηση της συμμετοχής των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα. Ολα αυτά περιλαμβάνονται σε μελέτη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, που ανησυχεί για τη «συκοφάντηση» της ακριβής φωτοβολταϊκής ενέργειας και τη σύνδεσή της με την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, επιδιώκοντας αντισταθμιστικά οφέλη σε σχέση με τις μεταβολές στις τιμές.

Ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει τη θέση του ότι τα χρήματα των καταναλωτών για τις ΑΠΕ δεν πηγαίνουν σε αυτές. Εκτιμά ότι ο υπολογισμός του τέλους είναι «στρεβλός», κρύβει τα πραγματικά κόστη, ευνοεί συμβατικές ρυπογόνες μονάδες και πριμοδοτεί τους προμηθευτές που κερδίζουν σε βάρος των καταναλωτών. Δέχονται μια συντηρητική προσέγγιση στο θέμα των εγγυημένων τιμών, με αναπροσαρμογή που θα λαμβάνει υπόψη «όλες τις παραμέτρους κόστους» και δε θα ακολουθεί παραδείγματα άλλων χωρών, όπου υπήρξε δραστική μείωση και περικοπή. Ζητούν, επίσης, αύξηση των φωτοβολταϊκών στο σχεδιασμό έως το 2020 στα 5.500 MW, πέρα από τα 10.000 MW που προβλέπει το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».

ΕΦΕΤ
Ανακαλείται μπρίκι «Fest»

Ανακαλείται ανοξείδωτο μπρίκι υγραερίου Νο 5 μάρκας «Fest» με αριθμό γραμμοκώδικα 5202260638053 και κωδικό προϊόντος 0066072, προέλευσης Κίνας, που διακινήθηκε στην Ελλάδα μέσω της «Yalco - Σωκράτης Κωνσταντίνου και Υιός ΑΕ» καθώς διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση με τις σχετικές προδιαγραφές ως προς τη διάβρωση. Η συνολική ποσότητα που διακινήθηκε στην Ελλάδα είναι περίπου 3.500 τεμάχια. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ