ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γιόρτασαν» με την παράσταση του ΠΑΜΕ

Ο Γ. Μαυρίκος, στο βήμα, πριν από την παράσταση
Ο Γ. Μαυρίκος, στο βήμα, πριν από την παράσταση
Γέμισε την Κυριακή (2/10) το θέατρο του πολυχώρου «Αννα - Μαρία Καλουτά» στο Νέο Κόσμο από εργαζόμενους, ανέργους, νέους, συνταξιούχους που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το μπρεχτικό έργο «Ο κύκλος με την κιμωλία» από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ και να τιμήσουν τα 65 χρόνια της ΠΣΟ και την Παγκόσμια Μέρα Δράσης των συνδικάτων της.

Μιλώντας πριν την παράσταση ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ ανέδειξε - μεταξύ άλλων - τη σημασία του πολιτισμού στο δυνάμωμα της ταξικής πάλης και στην οργάνωση των λαϊκών στρωμάτων. Αυτές τις δύσκολες μέρες, που το ΠΑΜΕ έχει εντείνει την αγωνιστική του δράση, δεν «υποστέλλουμε» τον αγώνα για το δικαίωμα των εργαζομένων στον πολιτισμό, αλλά με μεγαλύτερη αυτοθυσία και μεράκι θα συνεχίσει να τον δίνει, είπε η Χρυσούλα Λαμπούδη εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Η παράσταση του ΠΑΜΕ θα παιχθεί το ερχόμενο Σάββατο (8/10), στις 8 μ.μ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαυρίου.

Εντατικές δοκιμές και πρεμιέρες

«Συμβολαιογράφος»
«Συμβολαιογράφος»
Το έργο «Υπό το μηδέν» του Αμπελ Θαμόρα ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο «Π.Κ.» (Κασομούλη 30 - Ρενέ Πυώ 2 , Νέος Κόσμος, 210.9011677), από 17/10, κάθε Δευτέρα - Τρίτη, για λίγες μόνο παραστάσεις. Σαββατόβραδο, ένα κρεοπωλείο γίνεται στόχος ληστών. Ο ιδιοκτήτης και ο υπάλληλος εγκλωβίζονται μέσα στο ψυγείο... Μια αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει. Νιώθουν να αδειάζει μια αόρατη κλεψύδρα και πρέπει πάση θυσία να τη σταματήσουν, πριν να είναι πολύ αργά. Παίζουν: Πέτρος Λαγούτης, Νεκτάριος Λουκιανός. Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ - Δημήτρης Ψαρράς. Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Φιλίππου.

  • Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Αίθουσα Ιφιγένεια Β, του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από τις 14/10 θα επαναληφθεί η τραγικωμωδία του Νίκου Βασιλειάδη «Συμβολαιογράφος» με την Υρώ Μανέ. Διασκευή Εμμανουέλας Αλεξίου - Γιώργου Καραμίχου. Σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου. Μια παράσταση απολογία και εξομολόγηση μαζί. Μια γυναίκα με πάθος. Σε λάθος χώρο και λάθος χρόνο. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Ελενα Παπανικολάου. Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης. Τραγούδι παράστασης: Κώστας Λειβαδάς.
  • Στο Νέο Ελληνικό Θέατρο - Γιώργου Αρμένη θα παρουσιαστούν (από 6/10) οι «Δούλες» του Ζενέ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Εφης Μουρίκη. Παίζουν: Κατερίνα Παπουτσάκη, Εφη Μουρίκη, Μάρα Μοτάκη. Σκηνικά - κοστούμια: Τόλης Τατόλας. Δύο αδελφές - υπηρέτριες σχεδιάζουν το φόνο της κυρίας τους. Παρασύρονται σε ένα παιχνίδι κυριαρχίας βασανίζοντας η μία την άλλη. Εθισμένες στην αλλαγή ρόλων, γίνεται η καθεμιά τους «κυρία», για να νιώσουν το μεγαλείο της εξουσίας της κυρίας και να αλληλοταπεινωθούν. Αυτό είναι που τις κρατάει στη ζωή.

«Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη κάνει έναρξη του πέμπτου χρόνου παραστάσεων σήμερα, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». «Το γάλα» είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας, με δύο γιους, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Η απόγνωση της μάνας και ο ψυχικός σπαραγμός της για την ασθένεια του μικρού της γιου, παράλληλα με το φόβο, που προέρχεται από τον κοινωνικό ρατσισμό του περιβάλλοντός της, παρουσιάζονται με σπαρακτικό τρόπο. Σκηνοθεσία: Αννα Βαγενά. Σκηνογραφία: Γιάννης Βάμβουρας (πάνω σε μια ιδέα της Αννας Βαγενά). Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Δημήτρης Πατσής, Βασίλης Παλαιολόγος, Ηλιάνα Αραβή.

  • «Η Παναγία των Παρισίων» σε μορφή μιούζικαλ αποτελεί ένα θαυμάσιο παραμύθι με πολλά διδάγματα για μικρά παιδιά αλλά και ένα θεατρικό αριστούργημα για τα μεγαλύτερα, που θα τα μυήσει στην αγάπη για το καλό θέατρο. Το έργο παρουσιάζεται στο θέατρο «Ορφέας», σε προσαρμογή - σκηνοθεσία Χάρη Βόρκα. Μουσικές διασκευές, ενορχήστρωση Γιώργου Νιάρχου. Στίχοι Αρη Δαβαράκη. Σκηνικά David Negrin. Χορογραφίες Ολιας Στεφανίδου. Σχεδιασμός φωτισμών Ελευθερίας Ντεκώ. Παίζουν: Κωνσταντίνος Καζάκος, Μαρία Κορινθίου, Βαγγέλης Τσιγάρας.
Μαντολίνο στη Μεσόγειο

«Το μαντολίνο στη Μεσόγειο» τιτλοφορείται η συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «ΑΤΤΙΚΑ», αύριο (6/10), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα). Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν έργα για ορχήστρα νυκτών εγχόρδων γραμμένα από συνθέτες της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία). Στο δεύτερο μέρος, θα γίνει αφιέρωμα στους σπουδαιότερους Ελληνες συνθέτες, από την εποχή του Μεσοπολέμου έως τις μέρες μας. Παίζουν: A΄ μαντολίνα: Αρης Δημητριάδης, Μαρία Φιλιππίδη. Β΄ μαντολίνα: Χρήστος Τάκος, Γιάννης Αρβανιτάκης. Mαντόλα άλτο: Μαρία Στέλλιου. Μαντόλα τενόρε: Γιάννης Γουμενάκης. Κιθάρα: Δημήτρης Κουφογιώργος. Κοντραμπάσο: Γιάννης Καραμανιόλας. Πιάνο: Νίκος Βελώνιας. Συμμετέχει η σοπράνο Ναταλία Κάντζια.

Προϊστορικές ζωγραφιές παιδιών!

Μέρος των προϊστορικών τοιχογραφιών στο σπήλαιο Ρουφινιάκ της Γαλλίας δημιουργήθηκαν από παιδιά ηλικίας 3-7 ετών! Στο εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με μια μέθοδο, με τη βοήθεια της οποίας υποστηρίζουν ότι μπορούν να προσδιορίσουν την ηλικία και το φύλλο των ζωγράφων του σπηλαίου, βάσει του ίχνους των δαχτύλων στην επιφάνεια του πετρώματος. Μελέτησαν τις γραμμές και τα άλλα στοιχεία που δημιουργήθηκαν στα τοιχώματα του σπηλαίου πριν 13 χιλιάδες χρόνια και συμπέραναν ότι η πιο ενεργητική ζωγράφος ήταν ένα πεντάχρονο κοριτσάκι! Γενικά οι ερευνητές προσδιόρισαν τέσσερις διαφορετικούς ζωγράφους, των οποίων τα ίχνη επαναλαμβάνονται σε όλο το σπήλαιο.

Στο σπήλαιο - γνωστό και ως «Σπηλιά των εκατό μαμούθ» - υπάρχουν συνολικά 250 ζωγραφιές. Το σπήλαιο αποκαλύφθηκε το 1575, αλλά μόλις το 1956 οι επιστήμονες κατέληξαν ότι πρόκειται για προϊστορικές τοιχογραφίες, που, οι περισσότερες, αναπαριστούν ζώα. Η πιθανότητα οι απλές γραμμές (και όχι οι χρωματιστές αναπαραστάσεις) να έγιναν από παιδιά άρχισε να ερευνάται το 2006.

Λόγω της σημερινής 24ωρης απεργίας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αναβάλλεται για αύριο (6/10,9μμ) η πρεμιέρα του έργου του Τιμ Κράουτς «Ο συγγραφέας», στο «Δώμα» του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου».

Αναβαλλονται επίσης οι προγραμματισμένες για σήμερα παραστάσεις «Tricky» και «Παράδεισος, τελευταία θέση», στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», που μετατίθενται ως εξής: Οσον αφορά στο «Tricky» προστίθεται μια εξτρά παράσταση στις 10/10 (9.30 μ.μ.). Οσον αφορά στο δεύτερο έργο προστίθεται μια εξτρά απογευματινή παράσταση (6 μ.μ.) στις 8/10, εκτός της προγραμματισμένης βραδινής, την ίδια ημέρα, στις 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ