ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Δρομολογημένη η νέα μεγάλη αύξηση

Η κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο αυξήσεων κατά 30%, αλλά ετοιμάζει νέο μεγάλο χαράτσι από τις αρχές του νέου χρόνου

Να αποφύγει τη «σταγόνα» που θα «ξεχειλίσει το ποτήρι» προσπαθεί η κυβέρνηση, με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να δηλώνει χτες ότι «δεν έχουν απολύτως καμία βάση» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος που φθάνουν και το 30%». Η αλήθεια είναι παρεμφερής, αφού είναι αποφασισμένη και δρομολογημένη η νέα, μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Οσο και να παίζει με τις λέξεις και τα νούμερα η κυβέρνηση, τα νέα τιμολόγια που η «πρώτη πράξη» του «εξορθολογισμού» τους παίχτηκε το 2011, θα είναι ιδιαίτερα φουσκωμένα και όχι μόνο λόγω της αύξησης «στην τιμή του ρεύματος», αφού η κυβέρνηση κρύβει ότι βασικός στόχος είναι η αύξηση των επιμέρους στοιχείων που διαμορφώνουν το σύνολο του λογαριασμού. Που σημαίνει, νέες αυξήσεις για τις υπηρεσίες Μεταφοράς και Διανομής μέσω αλλαγής του τρόπου κοστολόγησης, αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ, στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ενδεχομένως και στα πάγια. Ακόμη και σταθερή να μείνει η τιμή του ρεύματος, τα τιμολόγια θα εκτιναχθούν.

Το ΥΠΕΚΑ προσθέτει ότι «επεξεργάζεται τις προτάσεις που αφορούν στις μεταβολές των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ώστε να μην επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα νοικοκυριά». Πρόκειται για κόλπα και ψέματα της κυβέρνησης, η οποία έχει φέρει σε απόγνωση τα λαϊκά νοικοκυριά και απεργάζεται μεθόδους για να περάσει «μαλακά» το νέο χαράτσωμα. Εκατοντάδες χιλιάδες δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να πληρώσουν σήμερα. Η οποιαδήποτε αύξηση, σημαίνει καταδίκη στο σκοτάδι για χιλιάδες νοικοκυριά.

Διάφορα σενάρια έχουν διαρρεύσει για τις αλλαγές, το βασικό όμως ζήτημα είναι ξεκαθαρισμένο. Η ΕΕ αρχικά, η τρόικα στη συνέχεια- μέσω και των Μνημονίων- οι επιχειρηματίες της ενέργειας, αλλά και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνομολογούν στο ότι τα τιμολόγια πρέπει να «εξορθολογιστούν» και να γίνουν «κοστοβαρή», ώστε να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταβολές τους. Μετά από «πρόταση» της ΔΕΗ και επεξεργασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αποφασίστηκε η τριετής προσαρμογή τους έως το 2013.

Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στους ισχυρισμούς των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους υπηρετών. Γιατί αυτά τα «μη ορθολογικά» τιμολόγια εξασφαλίζουν ήδη μεγάλα κέρδη στη ΔΕΗ και στις υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Γι' αυτό και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους όσο και αν διαμαρτύρονται.

Βάρος στις ομάδες παραγωγών

Η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης χαντακώνει τους συνεταιρισμούς και προωθεί τις ομάδες παραγωγών - κεφαλαιούχες εταιρείες, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών μονάδων και να κυριαρχήσουν τέτοιου είδους μονάδες. Η πολιτική αυτή ενισχύθηκε με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τους συνεταιρισμούς. Και όλο αυτό έχει να κάνει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2020, η οποία έχει στόχο την οικονομική μεγέθυνση και ανταγωνιστικότητα. Να δημιουργηθούν δηλαδή και στον αγροτικό τομέα, μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, καταστρέφοντας μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Αυτό είναι το μοντέλο που προωθεί ΕΕ μέσω της ΚΑΠ εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής ενισχύει ακόμα περισσότερο το ρόλο των ομάδων παραγωγών, καθώς και των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Αλλωστε, πείρα και γνώση, για τις ομάδες παραγωγών υπάρχει. Μεγαλοπαραγωγοί για να εισπράττουν λεφτά από προγράμματα και επιδοτήσεις έχουν φτιάξει ομάδες παραγωγών με μέλη της οικογένειας και συγγενείς τους. Πράγμα που θα ενισχύσει περαιτέρω η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013. Ο σχεδιασμός αυτός για τον αγροτικό τομέα δεν ωφελεί τη φτωχομεσαία αγροτιά η οποία δε θα μπορεί να έχει θέση ούτε στους όποιους συνεταιρισμούς - εταιρείες προκύψουν, ούτε στις ομάδες παραγωγών - εταιρείες που θα προκύψουν μετά την εφαρμογή του νόμου 4015/2011. Επίσης, δεν αφορά τη διατροφική αυτάρκεια με ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα για το λαό, αλλά την ενίσχυση της ατομικής οικονομικής μεγέθυνσης και κερδοφορίας. Επιπλέον, η διατήρηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων ανά προϊόν ή σε ομάδα ομοειδών προϊόντων έχει ως στόχο τη διασφάλιση των κερδών των βιομηχάνων, των εμπόρων σε βάρος βέβαια της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν οι μικρομεσαίοι αγρότες να διασφαλίσουν σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα, παράγοντας φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας. Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται μέτωπο αγώνα και σύγκρουση με τα μονοπώλια και την ΕΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο «μάτι» της κυβέρνησης και οι γεωτρήσεις

Περιορισμούς στην άρδευση των χωραφιών, νέα χαράτσια και τσουχτερά πρόστιμα θα επιφέρει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση την οποία θα πρέπει να γίνουν αιτήσεις για αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων έως τις 16/12/2012.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποχρεώνει τους αγρότες να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για όλες τις αρδευτικές γεωτρήσεις είτε δεν έχουν άδεια, είτε έχουν αλλά έχει λήξει είτε στην άδεια δεν αναφέρεται η χρονική διάρκεια ισχύος της. Για όσους υποβάλουν αιτήσεις μετά τις 16/12/2012 και μέχρι την 16-11-2013 θα πρέπει να καταβάλουν και πρόστιμο που θα είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Επίσης, αναφέρεται πως όσες γεωτρήσεις δεν νομιμοποιηθούν μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2013, τότε η αρμόδια υπηρεσία υδάτων πρέπει να προβεί στη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους, στη σφράγιση και στην καταστροφή τους. Ακόμα, προβλέπεται πως η έκδοση άδειας χρήσης νερού καθεμιάς γεώτρησης θα εκδοθεί για τη δυναμικότητα της ποσότητας νερού που είχε η γεώτρηση πριν την 20ή Δεκεμβρίου 2005, άρα θα μπορεί η συγκεκριμένη γεώτρηση να «συνδεθεί» με συγκεκριμένο αριθμό αγροτεμάχιων που βρίσκονται γύρω από αυτήν και τα οποία η δυναμικότητα της γεώτρησης (παροχής σε κυβικά μέτρα νερού) μπορεί να αρδεύσει.

Για το θέμα αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως για τις γεωτρήσεις με μέγιστη αντλούμενη ποσότητα νερού 100.000 κυβικά μέτρα νερού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ή στις κατά τόπους Ενώσεις για το χάρτη ή το απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη που πρέπει να συνοδεύει την αίτηση χορήγησης άδειας. Επίσης, αναφέρεται ότι για την ανανέωση της άδειας δεν απαιτείται η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης «Πηγές Κωστηλάτας ΑΕ - Eurowaterland» που βρίσκεται στην Αρτα και συσκευάζει φυσικό μεταλλικό νερό με την εμπορική επωνυμία «Πηγές Κωστηλάτας στην Ηπειρο» προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είναι σε θέση να αποσύρει από την αγορά όλες τις παρτίδες του προϊόντος που βρέθηκε να περιέχει σε υψηλή συγκέντρωση βρωμικά ιόντα. Οι επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, συσκευασίας και παρτίδας καλούνται να μην το διαθέσουν στους καταναλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ