ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με βέτο σταμάτησαν Κίνα και Ρωσία το σχέδιο απόφασης που προωθούσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία - Πορτογαλία - Δανία με την υποστήριξη των ΗΠΑ σε βάρος της συριακής ηγεσίας. Το σχέδιο καλούσε το καθεστώς Ασαντ να τερματίσει άμεσα τη στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να επιτρέψει την ελεύθερη λειτουργία των ΜΜΕ θέτοντας χρονοδιάγραμμα 30 ημερών και απειλώντας με «επανεξέταση των κυρώσεων».

Τα πνεύματα, πλέον, στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με αφορμή το θέμα της Συρίας είναι εξαιρετικά τεταμένα. Ο Γάλλος πρέσβης Ζεράρ Αρνό μίλησε για «απόρριψη της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας», ο Βρετανός Μαρκ Λάιαλ Γκραντ για «τρομακτική απογοήτευση του συριακού λαού και όλης της περιοχής» υποστηρίζοντας ότι «όσοι άσκησαν βέτο έχουν την ευθύνη πλέον να πείσουν τη συριακή ηγεσία για άμεσες μεταρρυθμίσεις», ενώ η Αμερικανίδα Σούζαν Ράις κατηγόρησε Ρωσία - Κίνα ότι «θέλουν να πουλούν όπλα στη Συρία» καταλήγοντας ότι «είναι πια ξεκάθαρο ποιος στηρίζει την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Την οργή τους εξέφρασαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Δανίας.

Κατηγορηματικά διέψευσε τους ισχυρισμούς περί όπλων ο Ρώσος πρέσβης. Ο Βιτάλι Τσούρκιν υποστήριξε ότι το ρωσικό βέτο «δεν έχει να κάνει ούτε με στήριξη του Ασαντ, ούτε με στήριξη της καταστολής, αλλά με την άρνηση μιας συγκρουσιακής λογικής που χαρακτήριζε όλο το σχέδιο απόφασης, μια λογική χρονοδιαγραμμάτων και κυρώσεων, η οποία δεν καλεί και την αντιπολίτευση να αποστασιοποιηθεί από εξτρεμιστές». Ο δε Κινέζος πρέσβης Λι Μπανγκόγκ επέμεινε ότι «οι κυρώσεις και οι απειλές δε συνεισφέρουν αλλά περιπλέκουν την κατάσταση». Οσο για τον Σύρο εκπρόσωπο υπενθύμισε στους «εξοργισμένους» πρέσβεις των χωρών που προώθησαν το ψήφισμα, ότι οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει 50 φορές βέτο για να προστατεύσουν το Ισραήλ, περιφρονώντας τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, οπότε είναι μάλλον υποκριτικό το τωρινό τους ενδιαφέρον.

Την απογοήτευσή του για την μη επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Συρίας έσπευσε να εκφράσει και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, στη συριακή κρατική τηλεόραση εμφανίστηκε μια 18χρονη που οι αντικαθεστωτικοί αλλά και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, είχαν ονομάσει «την πρώτη γυναίκα που πέθανε υπό κράτηση στη Συρία» υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η σορός της είχε ακρωτηριασθεί. Η νεαρή στην τηλεόραση είπε ότι είναι η Ζαϊνάμπ αλ Χόσνι και ότι το όνομά της αξιοποιήθηκε για «ψευδή προπαγάνδα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένουν οι Παλαιστίνιοι στο αίτημα μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας

ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σχέδιο απόφασης για να γίνει δεκτή ως κανονικό μέλος στην Unesco (Ουνέσκο) κατέθεσε, χτες, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στον Επιστημονικό - Εκπαιδευτικό - Πολιτιστικό Οργανισμό του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της διπλωματικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει με την κατάθεση αιτήματος μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ. Στόχος της παλαιστινιακής κίνησης είναι να αξιοποιήσει κάθε βήμα και κάθε μέσο προκειμένου να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση τόσο προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το σχέδιο απόφασης έγινε δεκτό από το διοικητικό συμβούλιο της Unesco, στο οποίο τη συγκεκριμένη στιγμή εκπροσωπούνταν τα 40 από τα 58 μέλη του, και αποφασίστηκε να παρουσιαστεί επισήμως στο 193μελές σώμα των μελών της Οργάνωσης που θα συνέλθει, για την ετήσια σύνοδό του, μεταξύ 25 Οκτώβρη και 10 Νοέμβρη. Οι Παλαιστίνιοι διατηρούν, από το 1974, το καθεστώς του παρατηρητή στην Unesco και έχουν διατυπώσει και στο παρελθόν παρόμοιο αίτημα, το οποίο έχει απορριφθεί.

Την έντονη δυσφορία της εξέφρασε η ισραηλινή αντιπροσωπεία, κατηγορώντας τους Παλαιστινίους ότι προσπαθούν να «πολιτικοποιήσουν έναν πολιτιστικό οργανισμό και τελικά να παρεμποδίσουν την καθιερωμένη λειτουργία του». Εξαιρετικά αρνητική ήταν η αντίδραση και της επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου (ένα 24ωρο νωρίτερα είχε ανακοινώσει «πάγωμα» 200 εκατομμυρίων δολαρίων, που απομένουν να δοθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο της ετήσιας αμερικανικής βοήθειας). Η Ιλιάνα Ρος - Λέντινεν, μέλος των Ρεπουμπλικανών, απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη χρηματική συμβολή τους και προς την Unesco αν αποδεχτεί το αίτημα των Παλαιστινίων!

Νέους τρόπους πίεσης αναζητά το Κουαρτέτο

Στο μεταξύ στο Παρίσι αναμενόταν εντός των επομένων 24ώρων ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα για το Παλαιστινιακό, Ντέιβιντ Χέιλ, προκειμένου να έχει διμερείς επαφές με εκπροσώπους του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ). Το Κουαρτέτο έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες, την Κυριακή, για να εξετάσει «την κατάληξη συγκεκριμένων προτάσεων προς την παλαιστινιακή πλευρά» έτσι ώστε να την πιέσουν περαιτέρω να υπαναχωρήσει από το αίτημα μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας και να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών εγκαταλείποντας τις δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει: Εναρξη των συνομιλιών από τα σύνορα του '67 και πάγωμα του εποικισμού.

ΧΙΛΗ
Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις

Συνεχείς είναι οι διαδηλώσεις της νεολαίας στην Χιλή
Συνεχείς είναι οι διαδηλώσεις της νεολαίας στην Χιλή
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Χθες (βράδυ ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των φοιτητών και μαθητών με τον υπουργό Παιδείας Φελίπε Μπούλνες, δεδομένης της πρότασης που έχει κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 7,2%. Ωστόσο ο διάλογος έχει υπονομευτεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα είναι αυτή που υπονόμευσε το διάλογο καθώς ναι μεν κατέθεσε σχέδιο για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, 48 ώρες αργότερα ωστόσο, προώθησε στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο ποινικοποίησης των αγώνων των μαθητών, των φοιτητών αλλά και οποιουδήποτε άλλου μαζικού και λαϊκού αγώνα, καθώς προβλέπει αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι και τριετή φυλάκιση σε όσους συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολείων και Πανεπιστημίων και κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις όπου μπορεί να προκληθούν επεισόδια! Σύσσωμο το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα απέρριψε το νομοσχέδιο που κατά τον Πινιέρα υποτίθεται «στρέφεται κατά του εγκλήματος και όλων αυτών που απειλούν τη δημόσια τάξη». Το νομοσχέδιο συνάντησε και σφοδρές αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αλντο Κορνέχο, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κεντρώου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που τόνισε ότι «η κυβέρνηση λανθάνει εάν επιζητεί την επίλυση των δομικών προβλημάτων της Παιδείας με τη φυλάκιση των φοιτητών. Προφανώς, η καταστολή δεν είναι ο τρόπος».

Το συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα είναι δεδομένης της πολιτικής του προέδρου Πινιέρα, από την αρχή να αντιμετωπίσει το κίνημα αυτό με ανείπωτη καταστολή - το ίδιο έπραξε και τη Δευτέρα στο νέο γύρο διαδηλώσεων όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις - είναι ότι η πρόταση αποτελεί πολιτικό ελιγμό δίχως να έχει την πρόθεση να την υλοποιήσει. Εξάλλου το φοιτητικό κίνημα έτεινε έτσι κι αλλιώς στην απόρριψη της «νέας πρότασης» δεδομένου ότι αποτελεί ναι μεν βελτιωμένη αλλά δεν εξασφαλίζει μία «πραγματικά δημόσια και ποιοτική Παιδεία», το βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων που οδεύουν προς συμπλήρωση 6 μηνών, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο Πινιέρα «δεδομένης της οικονομικής κατάστασης».

Στο μεταξύ, η Συνομοσπονδία των Υγειονομικών στις Τοπικές Κοινότητες-(CONFUSAM) συνεχίζουν την απεργία ολόκληρη την εβδομάδα μετά την απεργία 72 ωρών της προηγούμενης. Οι Υγειονομικοί απαιτούν την κύρωση της συμφωνίας για τις συλλογικές συμβάσεις που έχει λήξει από τον προηγούμενο Δεκέμβρη, μία κύρωση που δεν έχει γίνει παρά τη συμφωνία με την κυβέρνηση και μεγαλύτερες δαπάνες για τη δημόσια υγεία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
«Αντιτρομοκρατική» συμφωνία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε σύσφιξη των σχέσεων με την Ινδία προχωρά το Αφγανιστάν, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, με αφορμή και τη διήμερη επίσκεψη του εγκάθετου Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, στο Νέο Δελχί, η οποία ολοκληρώθηκε χτες. Το στίγμα της επίσκεψης Καρζάι έδωσε η υπογραφή συμφωνίας για στενότερη πολιτική συνεργασία Αφγανιστάν - Ινδίας, όσον αφορά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο Χ. Καρζάι σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, περί ρήξης των σχέσεων με το Πακιστάν, δεδομένου ότι η Ινδία κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ για «υπόθαλψη και ενίσχυση τρομοκρατών», υποστήριξε ότι η συμφωνία που υπεγράφη δε θα επηρεάσει καθόλου τις σχέσεις του με τη γείτονα χώρα, την οποία ο Αφγανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δίδυμο αδελφό του Αφγανιστάν».

Ωστόσο η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Καρζάι στην Ινδία, ενώ έχει προηγηθεί η «ένταση» με το Πακιστάν, με αφορμή την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, μετά την οποία το Ισλαμαμπάντ κατηγορείται για ελλιπή μέτρα αντιμετώπισης των «Ταλιμπάν», θεωρείται συμβολική, ενώ το Νέο Δελχί αξιοποιεί την επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση της επιρροής του στο Αφγανιστάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ινδικά μονοπώλια έχουν «επενδύσει» περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν, για κατασκευή υποδομών, ενώ στο Αφγανιστάν έχουν μπει και κινεζικά μονοπώλια κυρίως στον ορυκτό πλούτο.

Χτες επίσης οι μυστικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν υποστήριξαν ότι απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της χώρας, συλλαμβάνοντας ένα σωματοφύλακα και πέντε ακόμα υπόπτους για διασυνδέσεις με το δίκτυο Χάκανι, που φέρεται να έχει την έδρα του στο Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ