ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις συγχωνεύσεις

Συνεχίζεται η κατάληψη των εργαζομένων στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς»

Συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι έξω από τη σφραγισμένη πόρτα του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας
Συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι έξω από τη σφραγισμένη πόρτα του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας
Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η κυβερνητική πολιτική των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, καθώς τα σχέδια για τους νέους οργανισμούς οδηγούν σε δραματική μείωση των - ήδη ανεπαρκών - κλινών. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε αναβρασμό και μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Συνεχίστηκε και χτες για δεύτερη μέρα η κατάληψη του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γεώργιος Γεννηματάς» - το οποίο πρόκειται να συγχωνευτεί με το νοσοκομείο «Σωτηρία». Η απόφαση για κατάληψη πάρθηκε ομόφωνα σε Γενική Συνέλευση, αφού οι κλίνες μειώνονται κατά 24%. Από προχτές οι εργαζόμενοι έχουν κλείσει τα ταμεία του νοσοκομείου και τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών. Συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι συζητούσαν για την πολιτική που έχει οδηγήσει τους Υγειονομικούς και όλο το λαό στην εξαθλίωση, για τη βίαιη κατάργηση κλινών και οργανικών θέσεων που θα στερήσει πολύτιμες υπηρεσίες στο λαό και θέτει τους εργαζόμενους σε καθεστώς αβεβαιότητας και ταυτόχρονα χαρίζει κλίνες στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα πάρουν για 15ήμερο μόλις λίγο πάνω από 100 ευρώ, μετά τις περικοπές και τη δόση του δανείου τους που παρακρατείται. Οι περικοπές κατά μέσο όρο φτάνουν στα 370 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τεράστια και τα προβλήματα των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία, όπως μέρος των μαγείρων του νοσοκομείου, οι οποίοι αμείβονται με περίπου 550 ευρώ το μήνα!

Νέα Γενική Συνέλευση έγινε χτες το πρωί στο 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, το οποίο έχει συγχωνευτεί με το Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο. Το τελευταίο διάστημα στο 7ο Θεραπευτήριο γίνονται καθημερινά Γενικές Συνελεύσεις, οι πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων και οι οποίες απαιτούν: Να γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου, ούτε ένα κρεβάτι λιγότερο, ΟΧΙ στα χαράτσια, ΟΧΙ στην εφεδρεία, ΟΧΙ στο ενιαίο μισθολόγιο, αυξήσεις στους μισθούς.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Κραυγή αγωνίας από γονείς - εργαζόμενους

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας
Τον κυβερνητικό εμπαιγμό απέναντι στην κραυγή αγωνίας για τον άμεσο κίνδυνο που μπαίνει στη ζωή μικρών παιδιών, εφήβων και ενήλικων ασθενών από την κατάργηση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», τη συγχώνευση του Τμήματος Ινοκυστικής και του Τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας πήραν σαν απάντηση εργαζόμενοι και γονείς ασθενών παιδιών στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Την παράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, γονείς ασθενών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μεσογειακής Αναιμίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής. Παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία εδώ και τρείς ημέρες όταν πήγαν στο υπουργείο τους είπαν ότι δεν βρίσκεται κανείς εκεί.

Εργαζόμενοι και γονείς παρέμειναν στο υπουργείο και διαμήνυσαν ότι δε θα φύγουν αν δεν συναντηθούν με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας. Τελικά, και κάτω από την επιμονή και την πίεση που άσκησαν, συναντήθηκαν στη αρχή με τον ...αναρμόδιο γενικό γραμματέα Γ. Κατριβάνο και στη συνέχεια με τον Νίκο Πολύζο, γενικό γραμματέα του υπουργείου αρμόδιου για θέματα Νοσοκομείων. Ακρως προκλητικά ο γγ του υπουργείου εμφανίστηκε «έκπληκτος» για το γεγονός της κατάργησης και της συγχώνευσης των συγκεκριμένων τμημάτων. Μάλιστα, επικοινώνησε εκείνη την ώρα με το διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για να ζητήσει ...διευκρινίσεις. Τελικά, δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα σε κοινή σύσκεψη στο νοσοκομείο μεταξύ του υπουργείου, του διοικητή και των εκπροσώπων εργαζομένων και γονέων.

«Η αποκάλυψη και προβολή του ζητήματος από επιστημονικό προσωπικό και εργαζόμενους του νοσοκομείου μαζί με γονείς τούς έχει ενοχλήσει, γι' αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορες καθυστερήσεις και προβλήματα ώστε να καμφούν οι αντιδράσεις. Εμείς θα βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και θα δώσουμε μάχη για να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα», τόνισε μετά τη συνάντηση ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους του ΣΕΑΑΝ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ ΑΕ
Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ ΑΕ
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους - φτάνουν μέχρι και 7 μήνες - απαίτησαν χτες δεκάδες εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε εργολάβους (Γατζούλας, Ωρίωνας) σε έργα της ΔΕΗ ΑΕ, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ ΑΕ (στην Αριστείδου) με τη συμμετοχή του Συνδικάτου Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας η αντιπροσωπεία που συνάντησε τον αρμόδιο διευθυντή κάλεσε την ίδια τη ΔΕΗ ΑΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για την πληρωμή των εργαζομένων. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ ΑΕ να πληρώνει κανονικά τους εργολάβους για τα έργα που εκτελούν και αυτοί με τη σειρά τους να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Ο διευθυντής, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να «νίψει τας χείρας του», δήλωσε πως ο εργολάβος εμφανίζει καταθετήρια από τράπεζες σύμφωνα με τα οποία φαίνεται πως οι εργολάβοι πληρώνουν τους εργαζόμενους. Ωστόσο, τα καταθετήρια έχουν ελάχιστα ποσά - καταβάλλει έναντι 200 έως 300 ευρώ - κάτι το οποίο είναι ευδιάκριτο και όπως είναι φυσικό δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι σε τέτοιου είδους δουλειές να αμείβονται με τόσο μικρά ποσά για να πιστεύει κανείς πως αυτό είναι το μηνιάτικό τους.

Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι με οργανωμένο τρόπο πήγαν σε έργο που είναι σε εξέλιξη στο Νέο Κόσμο (του εργολάβου Γατζούλα) και σταμάτησαν τις εργασίες, διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Εληξε η κατάληψη στο υπουργείο Υγείας

Αυταπάτες και στάση αναμονής από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Εληξε χτες μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης η κατάληψη στο υπουργείο Υγείας από τους εργαζόμενους σε αυτό. Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ πρότειναν αναστολή των κινητοποιήσεων και καλλιέργησαν στάση αναμονής και αυταπάτες στους εργαζόμενους. Μάλιστα, η ΔΑΚΕ πρότεινε να καλέσουν κάποιον ...«ειδικό» για να τους εξηγήσει το πολυνομοσχέδιο! Δεν έλειψαν δε και οι αποπροσανατολιστικές και ανώδυνες «φωνές» που υποστηρίζουν «έξω τα κόμματα», «έξω οι συνδικαλιστικές παρατάξεις» κλπ. Η παράταξη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, πρότεινε κινητοποιήσεις, 5ήμερη κατάληψη, παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Υγείας και συμμετοχή στην απεργία στις 19 Οκτώβρη. Νέα γενική συνέλευση ορίστηκε για την Τρίτη, 11 Οκτώβρη.

Συνεχίζεται η κατάληψη των εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, στη μείωση των μισθών κατά περίπου 30% που έχει επιβληθεί και στη νέα που επίκειται, στη συγχώνευση του Οργανισμού στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Κινητοποίηση των τυφλών τη Δευτέρα

Σε πανελλαδική κινητοποίηση προχωρούν τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών. Στην κινητοποίηση καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η ΕΣ Τυφλών αναδεικνύοντας τις πραγματικές ανάγκες των τυφλών. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ