ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιθέσεις και μέτρα για τη θωράκιση των τραπεζών

Αύριο Κυριακή στο Βερολίνο η νέα συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί

Επιπλέον τρόπους για τη στήριξη των τραπεζών και κατ' επέκταση της καπιταλιστικής οικονομίας αναζητούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου
Επιπλέον τρόπους για τη στήριξη των τραπεζών και κατ' επέκταση της καπιταλιστικής οικονομίας αναζητούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου
Εντείνονται τα παζάρια ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, καθώς και η αναζήτηση τρόπων για νέα στήριξη στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να θωρακιστούν έναντι της χρεοκοπίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, δηλώνει ότι μέσα στις επόμενες μέρες είναι πιθανό να παρουσιάσει η Κομισιόν τις προτάσεις της για την ενίσχυση των τραπεζών, διευκρινίζοντας ότι «θα ήταν άσκοπο για τις χώρες - μέλη να δράσουν διμερώς, μεμονωμένα (...) Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση και πρέπει να συζητήσουμε την προσέγγιση αυτή».

Με θέμα τις τράπεζες, την οικονομική διακυβέρνηση και την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, συναντιούνται ξανά αύριο Κυριακή η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Από την πλευρά του, ο κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτώβρη θα καταλήξει σε συμφωνία για έναν τρόπο ενίσχυσης των τραπεζών. «Είμαι αισιόδοξος ότι τουλάχιστον όλες οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ μπορούν (να ενισχύσουν τις τράπεζές τους) είτε μέσω των αγορών, είτε μέσω δικών τους κεφαλαίων», σημειώνει ο Ο. Ρεν, συμπληρώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών μόνο ως έσχατη λύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δηλώνουν ότι συμφωνούν πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και ότι οι τράπεζες που χρειάζονται ενίσχυση θα πρέπει οι ίδιες να καθορίσουν τις μεθόδους με τις οποίες θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, πρώτα μέσα από τις αγορές, μετά από τις κυβερνήσεις τους και μόνο ως έσχατη λύση να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο, υπό τον αυστηρό όρο της εξυγίανσής τους. «Αυτό θα συζητηθεί οπωσδήποτε στην επόμενη σύνοδο Κορυφής», διευκρινίζει η Α. Μέρκελ.

Παράλληλα, η Α. Μέρκελ και ο Μ. Ρούτε, στη ρότα της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, τάσσονται υπέρ της σύστασης μιας θέσης «επιτρόπου του ευρώ», ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με το ενιαίο νόμισμα και την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε ευρύτερα, επειδή το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης συνιστά μεγάλη πρόοδο, όμως το δικαίωμα παρέμβασης, το οποίο χρειαζόμαστε όταν κάποιες χώρες επιμένουν να μην τηρούν το Σύμφωνο, δε διατυπώνεται επαρκώς», σημειώνει σχετικά η Α. Μέρκελ.

Γαλλογερμανικές αντιθέσεις

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται πηγή στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε να οριστεί από πού θα προέλθουν τα απαραίτητα κεφάλαια και ποια θα είναι τα εργαλεία και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας επιχείρησης. Ακόμα, σημειώνεται ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν ήδη συμφωνήσει ότι «οι πηγές κεφαλαιοποίησης πρέπει πρώτα να είναι ιδιωτικές» και «μόνο σε έσχατη ανάγκη θα πρέπει να γίνει έκκληση για ενισχύσεις με δημόσια κεφάλαια».

Διαφορετική εικόνα για τις επιδιώξεις της Γαλλίας παρουσιάζει η γερμανική «Handelsblatt». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί στο μέγιστο βαθμό τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών, παρά την εναντίωση του Βερολίνου στην προοπτική αυτή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, Γαλλία και Γερμανία δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επί των κανόνων εφαρμογής του «νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης η ενίσχυση του οποίου αποφασίσθηκε στις 21 Ιούλη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ευρύτερης δυνατής ερμηνείας των νέων ευρωπαϊκών μηχανισμών: Της επαναγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, για τον κατευνασμό των αγορών, και τη διάθεση κεφαλαίων στα κράτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους. Αντίθετα, η Γερμανία υποστηρίζει ότι τα κράτη θα πρέπει να καταφεύγουν στη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων μόνο «αν απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης».

Μάλιστα, η «Handelsblatt» ερμηνεύει αυτήν τη φράση της Α. Μέρκελ ως προειδοποίηση με αποδέκτη τη Γαλλία, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται σε αρκετά σταθερή οικονομική κατάσταση, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει με ίδια μέσα σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ υπενθύμισε ότι οι τράπεζες, πριν καταφύγουν σε κρατική βοήθεια, διαθέτουν και άλλα μέσα ανακεφαλαιοποίησης: Με την κεφαλαιοποίηση των κερδών τους, εφαρμόζοντας περιοριστική μισθολογική πολιτική και με την προσφυγή στην αγορά ιδιωτικών κεφαλαίων, για παράδειγμα πωλώντας νέες μετοχές στο χρηματιστήριο.

Για τις τράπεζες υπάρχουν λεφτά

Με διαπιστωμένο το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, προχτές η Κεντρική Τράπεζα της Μεγ. Βρετανίας διοχέτευσε 75 δισ. στερλίνες, οι οποίες θα κατευθυνθούν στην αγορά ομολόγων των τραπεζών. Είναι η δεύτερη παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας μετά το 2009, όταν έριξε στην αγορά 240 δισ. στερλίνες. Πάντως, χτες ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» υποβάθμισε 12 βρετανικές τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντα Κένι, προαναγγέλλει την επάνοδο της χώρας στις αγορές το «συντομότερο δυνατόν» και πάντως εντός του 2012, σημειώνοντας ότι από τις τρεις χώρες της Ευρωζώνης (την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία), η Ιρλανδία βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να πει πρώτη «αντίο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Η Ιρλανδία είναι η τέταρτη «πλέον φιλική χώρα για επενδύσεις» στον κόσμο, σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού Forbes - η Ελλάδα βρίσκεται στην 68η θέση - και το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της Ιρλανδίας είναι η πολύ χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων (12,5%).

Τέλος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, «η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα είναι θετική». Οπως σημειώνει, «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο αλλά υπάρχουν ακόμα θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Απομένει σίγουρα κάποιος καιρός μέχρι να καταλήξουμε». Προχτές, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ δήλωσε ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη στις 24 Οκτώβρη.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνυπογράφει τον πυρήνα του πολυνομοσχεδίου

Οι αντιδραστικές ρυθμίσεις που περιέχει, αποτελούν τη βάση της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που και η ίδια ευαγγελίζεται

Το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, στηρίζει η ηγεσία της ΝΔ, μπαίνοντας ταυτόχρονα δυνατά στη μάχη για την πλήρη υλοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες απέφυγε οποιοδήποτε αρνητικό σχολιασμό για το πολυνομοσχέδιο, παραπέμποντας - με δήλωση του γραμματέα του κόμματος Α. Λυκουρέντζου - στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή! Τόσο ο ίδιος, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου, δεν είπαν λέξη για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για την εργασιακή εφεδρεία και τη σφαγή των μισθών και των συντάξεων, τη νέα φοροληστεία. Η μόνιμη επιφύλαξη που εκφράζουν, είναι ότι πρόκειται για μέτρα «αναποτελεσματικά» επειδή δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου και του μνημονίου.

Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι συμφωνεί πλήρως με τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για τις «διαρθρωτικές αλλαγές» και την ανάπτυξη της χώρας! «Με τον κ. Ρέσλερ μιλήσαμε μια κοινή γλώσσα. Τη γλώσσα της ανάπτυξης, για την οποία - όπως ξέρετε - παλεύω και επιμένω δύο χρόνια τώρα», είπε, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς, υπονομεύεται ή βραχυκυκλώνεται από την κυβερνητική οικονομική πολιτική». Επιπλέον επικρότησε την «πρόθεση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα», προτρέποντας μάλιστα «να θεωρηθεί από όλους μας ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη».

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και του προέδρου της ΝΔ για το «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» της χώρας, καθώς και οι δύο συμπίπτουν πλήρως με την φοροασυλία των μονοπωλιακών ομίλων, τη διασφάλιση ρευστότητας και νέων προνομίων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τουλάχιστον στα επίπεδα των γειτονικών κρατών. Ανάλογα μέτρα, όμως, προωθεί και η κυβέρνηση και αυτά εκθείασε ο Γερμανός αξιωματούχος στη χθεσινή συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου.

Δεν είναι τυχαίο ότι με χθεσινή δήλωσή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Ν. Μηταράκης, ανέδειξε «την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ως βασικό εργαλείο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση». Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αντιτάχθηκε, όπως έκανε στο παρελθόν, στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται στην απόφαση της 21ης Ιουλίου, λέγοντας ότι «ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια» και ότι «δεν είναι λεπτομέρεια, ούτε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το νούμερο ένα ζήτημα, ούτε και το μέλλον των Ασφαλιστικών μας Ταμείων» τα οποία η ΝΔ έχει λεηλατήσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ