ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΒΖ

Συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου Εποχικών Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών με την Αλέκα Παπαρήγα

Αποψη από τη χτεσινή συνάντηση
Αποψη από τη χτεσινή συνάντηση
Το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των εργαζομένων σ' αυτήν, μετά τη δρομολογημένη απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημά της, για το οποίο μάλιστα ήδη έχει προκηρύξει και διεθνή διαγωνισμό, συζητήθηκαν χτες το μεσημέρι στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με εκπροσώπους του Σωματείου Εποχικών Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Παναγιώτης Μεντρέκας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Οπως γνωρίζετε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα, την συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εποχικών εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από το εργοστάσιο των Σερρών.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα που κάνουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο εργοστάσιο. Βεβαίως, και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η δράση και η αλληλεγγύη του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, μια δράση υποστήριξης αυτού του αγώνα. Τα αιτήματά τους, όπως είπα, είναι δίκαια αλλά μας ενδιαφέρει και το ζήτημα της προστασίας της βιομηχανίας παραγωγής ζάχαρης στη χώρα. Γιατί αυτό - η ιδιωτικοποίηση, το κλείσιμο - στην ουσία δε θα έχει μόνο αρνητικότατες συνέπειες στους εργαζόμενους στη βιομηχανία, έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες και στην αγροτική παραγωγή, στους αγρότες που παράγουν τα τεύτλα, αλλά θα οδηγήσει στην παραπέρα διατροφική εξάρτηση της χώρας. Οπως γνωρίζουμε όλοι, η ζάχαρη είναι ένα βασικό αγροτικό βιομηχανικό προϊόν. Θεωρούμε ότι είναι ένα σχεδιασμένο έγκλημα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πρέπει να παρεμποδιστεί από όλους τους εργαζόμενους, από όλα τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο των Σερρών, από όλη τη χώρα».

Ο Χρήστος Καλτσάς, πρόεδρος του σωματείου των εποχικών εργαζομένων σημείωσε: «Ηρθα ως εκπρόσωπος των 240 συναδέλφων να εκφράσω τις ανησυχίες όλων μας για το τι μέλλει γενέσθαι και ποιο θα είναι το αύριο της ζάχαρης, το μέλλον της ζάχαρης». Ηδη, όπως είπε, ενδιαφέρον για την αγορά της έχουν εκφράσει δέκα εταιρείες και πρόσθεσε: «Μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει πουληθεί η ζάχαρη. Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, τι θα ξημερώσει αύριο, αν θα εργαζόμαστε, με ποιο καθεστώς θα εργαζόμαστε και είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση εδώ. Πιστεύουμε στη βοήθεια του ΚΚΕ, που είναι άλλωστε πάντα μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων και από κοινού θα κάνουμε προσπάθεια, ώστε να μείνει το καθεστώς αυτό που υπάρχει, δηλαδή να είναι υπό την κρατική επιμέλεια η ζάχαρη και να μην πάει σε ιδιώτες».


ΠΑΣΥ
Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στο Σουφλί

Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων, τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο του Σουφλίου στον Εβρο, διοργανώνει η ΠΑΣΥ. Θα μιλήσει o Ρίζος Μαρούδας, το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Εβρου, καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στη σύσκεψη και να μπουν αποφασιστικά στην οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής. Αναφέρει: «Οι εφαρμοζόμενες σκληρές, αντιλαϊκές πολιτικές στα πλαίσια του λεγόμενου "Μεσοπρόθεσμου" Προγράμματος πλήττουν άγρια και τους αγρότες, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση στην ίδια αντιαγροτική ρότα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που εδώ και χρόνια συναποφασίζουν και εφαρμόζουν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και στηρίζουν ΛΑΟΣ και "παρελκόμενοι".

Με τα νέα μέτρα οξύνεται το οικονομικό αδιέξοδο και η αβεβαιότητα των μικρομεσαίων αγροτών. Η άνοδος του ΦΠΑ στο 23%, για μια σειρά προϊόντα θα αυξήσει κατακόρυφα και το κόστος ζωής στο χωριό. Ο νέος νόμος του ΕΛΓΑ, αυξάνει κατακόρυφα τις εισφορές των αγροτών, χωρίς όμως να εξασφαλίζει κάλυψη της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Η κτηνοτροφία καταρρέει, καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις. Με την άνοδο των τιμών στις ζωοτροφές κατά 25% περίπου το τελευταίο διάστημα και την ταυτόχρονη μείωση στις τιμές παραγωγού στο γάλα που επιβάλλει το καρτέλ, όπως και οι χαμηλές τιμές στο κρέας μειώνουν δραματικά το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημά.

Οι αποφάσεις για την νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα εντείνουν τα προβλήματα της αγροτιάς. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τους συνεταιρισμούς και ταυτόχρονα βάζει στο στόχαστρο διάλυσης το αγροτικό κίνημα, προσπαθώντας να το χειραγωγήσει και να το ελέγξει, ώστε να μην είναι ικανό να βάλει εμπόδια με τους αγώνες και τη δράση του στην αντιαγροτική λαίλαπα που έρχεται».


ΕΛΛΗΝΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αμοιβαίο ενδιαφέρον για επιχειρηματικά κέρδη

Οι δυνατότητες ενίσχυσης του ελληνικού και του ουκρανικού κεφαλαίου με εκατέρωθεν διείσδυσή τους στις δύο χώρες απασχόλησε το επιχειρηματικό συνέδριο μεταξύ επιχειρηματιών από Ελλάδα και Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ), με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Καρ. Παπούλιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δημιουργία «σφαιρικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών» θα «ενδυναμώσει» τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με εμπειρία στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι έτοιμες να αποσπάσουν μερίδιο από την πίτα της διοργάνωσης του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που πρόκειται να διεξαχθεί στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προωθώντας από την πλευρά του τα συμφέροντα των Ουκρανών επιχειρηματιών έδειξε το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην Ενέργεια. Μιλώντας για τα δύο έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που γίνονται στην Κριμαία, ισχυρίστηκε ότι ένα αντίστοιχο πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον δείχνουν και για ναυτιλία, κατασκευές, δομικά υλικά, φάρμακα, περιβάλλον, υψηλή τεχνολογία, μεταφορές, αγροτικά προϊόντα, βιομηχανικό εξοπλισμό, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ακίνητα κλπ. Ακόμα και στην περίθαλψη και στην εκπαίδευση προσβλέπει να διεισδύσει το ουκρανικό πολυεθνικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Ανέφερε, ακόμη, ότι φέτος η παραγωγή σταριού αναμένεται ότι ξεπεράσει τους 50 εκατ. τόνους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών προς την Ουκρανία κατά 17,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και στην αύξηση των εισαγωγών κατά 6%, διατηρώντας το ελλειμματικό ισοζύγιο, με τις εισαγωγές να κυμαίνονται σε υπερτριπλάσια αξία από τις εξαγωγές. Στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται 45 ελληνικές επιχειρήσεις με άμεσες επενδύσεις της τάξης των 328 εκατ. ευρώ το 2010. Ζήτησε «μεγαλύτερη κινητοποίηση» στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στην απελευθέρωση της βίζας και την αναβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών, με δρομολόγηση απευθείας πτήσεων. Αξίωσε, ακόμη, για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών συναλλαγών σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ανάπτυξη της οδικής και θαλάσσιας σύνδεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ