ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συμβιβασμοί και αντιθέσεις για τη σωτηρία των τραπεζών

Ο επιμερισμός της ζημιάς από το βάθεμα της ελληνικής ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί

Η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και παζαρεύουν τον επιμερισμό της ζημιάς

Icon

Η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και παζαρεύουν τον επιμερισμό της ζημιάς
Οι τράπεζες και η ενίσχυσή τους με ζεστό κρατικό χρήμα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο επικείμενο μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στην ελεγχόμενη δηλαδή χρεοκοπία της Ελλάδας, βρέθηκαν την Κυριακή στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. Οι οριστικές αποφάσεις για το εύρος της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παραπέμπονται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναβλήθηκε τελικά για τις 23 Οκτώβρη. Θα προηγηθεί η έκθεση της τρόικας για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους και οι συνεδριάσεις των Γιούρογκρουπ και Εκοφίν.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, η αναβολή της Συνόδου Κορυφής «θα επιτρέψει να οριστικοποιηθεί η ολοκληρωμένη στρατηγική μας για το ευρώ, που καλύπτει μια σειρά αλληλένδετων ζητημάτων», όπως είναι τα «περαιτέρω στοιχεία που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αυξημένη αποτελεσματικότητα της σταθεροποίησης εργαλείων (EFSF)». Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε από την πλευρά του ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη κατάσταση» και πως η γαλλο - γερμανική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε την Κυριακή, έχει στόχο «να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να γίνει πιο ήπια η διάχυση στην πραγματική οικονομία».

Τόσο η αναβολή της Συνόδου, η οποία μέχρι και χτες ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 17 - 18 Οκτώβρη, όσο και η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, επιβεβαίωσαν τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης. Το βάθος της κρίσης και η ανταγωνισμοί στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, καθιστούν ήδη ξεπερασμένο τον ενδοκαπιταλιστικό συμβιβασμό της 21ης Ιούλη και κάνουν αναγκαία μια νέα συμφωνία, η οποία θα αποδειχτεί και αυτή πρόσκαιρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωνε πριν τη συνάντηση της Κυριακής ότι «ίσως υποτιμήσαμε την έκταση της αναγκαίας μείωσης του ελληνικού χρέους» κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, διαπιστώνοντας παράλληλα υψηλό κίνδυνο έντασης και επέκτασης της κρίσης.

Παζάρια για τον επιμερισμό της χασούρας

Αυτό που συζήτησαν την Κυριακή Μέρκελ και Σαρκοζί, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ενισχυθούν οι τράπεζες της ΕΕ, και κατ' επέκταση η πλουτοκρατία, προκειμένου να καλύψουν τη χασούρα από το επικείμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε ποσοστό ακόμα και μεγαλύτερο του 50%, όπως παζαρεύουν τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό. Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των τραπεζών, είναι ο «προσωρινός μηχανισμός στήριξης», το λεγόμενο EFSF. Μέρκελ και Σαρκοζί δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι συμφωνούν στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη λειτουργία του EFSF, ωστόσο στο παρασκήνιο οι αντιθέσεις είναι μεγάλες.

Η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία, ήταν 672 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτη, περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών. Με αυτό το δεδομένο, η Γαλλία ζητάει να ενεργοποιηθεί άμεσα το EFSF, για να δώσει ζεστό χρήμα στις τράπεζες που χάνουν από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ η Γερμανία επιδιώκει προηγουμένως να εξαντληθεί κάθε άλλη πηγή ανακεφαλαιοποίησης, ξεκινώντας από τα κρατικά ταμεία της κάθε χώρας και τον απευθείας δανεισμό από τις καπιταλιστικές αγορές.

Είναι φανερό ότι ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα του επιμερισμού της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Η μόνη σταθερά που παραμένει αναλλοίωτη, είναι τα μέτρα που τσακίζουν το λαό και συνοδεύουν κάθε νέο συμβιβασμό ανάμεσα στις μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για το εύρος της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας. Μέρκελ και Σαρκοζί ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτώβρη, και πάντως έως τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες (3 και 4 Νοέμβρη).

Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θα υπάρξει στενή συνεργασία με την τρόικα, από την οποία αναμένεται η έκθεση προόδου με συμπεράσματα που θα περιλαμβάνουν την τελική λύση για το ελληνικό ζήτημα». Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την τρόικα ράβουν νέο κοστούμι στο λαό, όπως δείχνουν και οι διαπραγματεύσεις τους στην Ελλάδα. Από αυτή τη σκοπιά, όποια «λύση» και αν συμπεριλάβει η τρόικα στην έκθεσή της, το βέβαιο είναι ότι αυτή θα περιέχει νέα μέτρα - λαιμητόμο για το λαό, που τον οδηγούν με ανεξέλεγκτους ρυθμούς πιο βαθιά στη χρεοκοπία.

Ανησυχούν για το τραπεζικό σύστημα

Για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δώσουμε τα αναγκαία κεφάλαια στις τράπεζες» και πρόσθεσε ότι μαζί με τη Γαλλία επιθυμούν «να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια, τα οποία να γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές».

Ομοίως, ο Ν. Σαρκοζί είπε ότι για το θέμα υπάρχει «απόλυτη συμφωνία με τη Γερμανία και ως προς τους τρόπους και ως προς τον σκοπό», ότι δεν υπάρχει διαφωνία για το EFSF, και ότι «υπάρχουν κάποιες τεχνικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα συνεργαστούμε». Για το ίδιο θέμα, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο θεωρούν ότι είναι προτεραιότητα το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των 40 περίπου ευρωπαϊκών τραπεζών, που διατηρούν μεγάλη έκθεση στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, σκοπεύει να προτείνει κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής «συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενα «έξυπνο κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά περίπου 50% θεωρεί απαραίτητο και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland. «Αυτή η μερική διαγραφή χρέους πρέπει να διαμορφωθεί με τρόπο, ώστε ούτε ο τραπεζικός τομέας να πληγεί δραστικά, ούτε να υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει.

Συνοψίζοντας, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα διαθέτουν την κεφαλαιακή επάρκεια που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στο μέγεθος των ζημιών που θα προκύψουν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και απέρριψε ξανά την ιδέα να αποδοθεί στο EFSF τραπεζικό καθεστώς, ώστε να μπορεί να δανείζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις γαλλογερμανικές συνομιλίες κυριάρχησε και το θέμα της «οικονομικής διακυβέρνησης», με στόχο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά να προωθούνται τα αντιδραστικά μέτρα που αποφασίζονται στην ΕΕ, και ταυτόχρονα να επιβάλλονται κυρώσεις σε χώρες - μέλη που καθυστερούν. Σ' αυτό το πνεύμα, ο Ν. Σαρκοζί μίλησε για πρόταση προς τους εταίρους που να ενισχύει την οικονομική διακυβέρνηση, ώστε το ευρωπαϊκό σύστημα να καταστεί πλήρως λειτουργικό. Αντίστοιχα, η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εισήγηση για αναθεώρηση Συνθηκών.

Οπως είπε, η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν «σημαντικές τροποποιήσεις» των ευρωπαϊκών συνθηκών, προσθέτοντας πως η ίδια τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης «ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», με «πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών (...) Χρειάζεται πιο ουσιαστική τοποθέτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζαρεύει για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας

Καλοδέχεται το μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους θριαμβολογώντας για τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει στις εγχώριες τράπεζες

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της έχουν λεφτά με τη σέσουλα για να σώσουν τις τράπεζες. Είναι λεφτά που κατάκλεψαν από τους εργαζόμενους και το λαό, που τώρα τους οδηγούν βίαια στη χρεοκοπία
Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της έχουν λεφτά με τη σέσουλα για να σώσουν τις τράπεζες. Είναι λεφτά που κατάκλεψαν από τους εργαζόμενους και το λαό, που τώρα τους οδηγούν βίαια στη χρεοκοπία
Στο φόντο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης και της ολοκλήρωσης των συζητήσεων με την τρόικα, συναντήθηκαν χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα νέα σκληρά μέτρα που ετοιμάζεται να «ξεφουρνίσει» η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, αλλά και τα παζάρια μέσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους.

Χτες, μετά την επίσημη ανακοίνωση της αναβολής της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ από τις 18 και 17 Οκτώβρη την Κυριακή 23 Οκτώβρη, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον οποίο θα συναντήσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι στο επίκεντρο βρέθηκε το σχέδιο που επεξεργάζονται Γερμανία και Γαλλία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα εξάλλου με χτεσινή ανακοίνωση, ο Γ. Παπανδρέου είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με την Α. Μέρκελ, ενώ στις 5 Δεκέμβρη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο, την υπουργό Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, τον υπουργό Εσωτερικών, Χ. Καστανίδη, και τον υπουργό Υποδομών, Γ. Ραγκούση, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των αντιδραστικών μέτρων. Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ηλ. Μόσιαλο, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε ενημερωτικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις θα τεθεί επί τάπητος η επιβολή του νέου πακέτου των αντιδραστικών μέτρων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν:

  • Την άμεση κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη μείωση των κατώτατων μισθών.
  • Τη διεύρυνση του καθεστώτος της «εργασιακής εφεδρείας» για άλλους 20.000 εργαζόμενους (συνολικά 50.000).
  • Την επέκταση του νέου μισθολογίου και των περικοπών των μισθών στις ΔΕΚΟ και σε κατηγορίες υπαλλήλων που είχαν εξαιρεθεί «προσωρινά».
  • Αμεσες απολύσεις στο δημόσιο τομέα σε υπηρεσίες και θέσεις που καταργούνται.
  • Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
  • Μεγαλύτερες περικοπές στην Υγεία.
Ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού

Η καταιγίδα των πρόσθετων μέτρων, που ξεπερνούν πλέον τα 10 δισ. ευρώ, έρχεται στο φόντο των διεργασιών στους κόλπους της ΕΕ για μεγαλύτερο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους που μπορεί να ξεπεράσει και το 50%. Μέσα στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που κορυφώθηκαν την Κυριακή στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιούλη της ΕΕ, καλλιεργώντας την αυταπάτη στο λαό ότι διαπραγματεύεται προς όφελός του και όχι βέβαια προς όφελος της πλουτοκρατίας, για τα συμφέροντα της οποίας πασχίζει.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια βελτιώνει αυτή τη συμφωνία είναι καλοδεχούμενη, με την προϋπόθεση ότι είναι νομικά ασφαλής και κατοχυρώνει πλήρως τις θεμελιώδεις προοπτικές της Ευρωζώνης και την παρουσία της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημείωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Με τους πολιτικούς εκπροσώπους των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρωζώνης να παζαρεύουν ο καθένας για λογαριασμό των τραπεζικών τους ομίλων τη μικρότερη καταστροφή κεφαλαίου από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση προτάσσει την αποφασιστικότητά της να πτωχεύσει τον ελληνικό λαό για να διασφαλιστεί η ελληνική πλουτοκρατία. Το μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους συμμάχους της προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου, θα σηματοδοτήσει:

-- Νέες, ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

-- Εκτίναξη της ανεργίας, αφού θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

-- Διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και κατ' επέκταση δραστική περιστολή όλων των παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Θριαμβολογώντας για λογαριασμό του κεφαλαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί, σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως είναι πολύ θετική η απόφαση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι θα υπάρχουν κεφάλαια επαρκή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών».

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, ανέφερε ότι η κυβέρνηση συμμετέχει στις διεργασίες και «συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις», γιατί περιμένει ένα βελτιωμένο συνολικό «πακέτο βοήθειας» για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. «Περιμένουμε ένα συνολικό πακέτο καλύτερο απ' ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας νέες παραμέτρους», ανέφερε ο ίδιος.

Προκαλούν το λαό

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μπροστά στο φόβο της διεύρυνσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, επιτίθεται με λύσσα στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε χτες «απαράδεκτες» και «μη αποδεκτές» τις «καταλήψεις δημοσίων κτιρίων», και κάλεσε τους εργαζομένους στην καθαριότητα να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους και να προχωρήσουν σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης, μιλώντας εξ ονόματος του αστικού πολιτικού συστήματος, προειδοποίησε για το «ενδεχόμενο εξέγερσης» και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει «πολιτικές πρωτοβουλίες».

Η κυβέρνηση προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα δημοσίευσε προχτές τον κυβερνητικό απολογισμό διετίας, διαφημίζοντας μεταξύ άλλων: Τη μείωση της «φαρμακευτικής δαπάνης» από τις περικοπές φαρμάκων, τη μείωση κατά 15% των μισθών στο δημόσιο τομέα, τις περικοπές των συντάξεων, την απόλυση, μέχρι το τέλος του 2011, 200.000 εργαζομένων στο Δημόσιο και τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου με τη χορήγηση επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανάσα για το κεφάλαιο το «κούρεμα» του χρέους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση για το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, το κούρεμα του χρέους που τώρα το εμφανίζουν ως τελική λύση, ήταν από την αρχή μονόδρομος για το κεφάλαιο, πράγμα που όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, το έκρυβαν. Ο λαός πρέπει να αποκρούσει τους εκβιασμούς και να απορρίψει ό,τι του παρουσιάζουν ως "σωτήρια" λύση οι πολιτικοί εκπρόσωποι του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου.

Κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία χρησιμοποίησαν την κρατική χρεοκοπία ως επαναλαμβανόμενο εκβιασμό, για να εφαρμόσουν προαποφασισμένα μέτρα, για να ξεθεμελιώσουν εργατικές λαϊκές κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών, να επιβάλουν μισθούς πείνας, να εκτοπίσουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες. Αυτοί ήταν οι στόχοι του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Γι' αυτό ψεύδονται τα κόμματα που ισχυρίζονται ότι δεν υλοποιείται ή δεν έχει αποτελέσματα. Το κεφάλαιο δεν μπορεί να πάρει ανάσα από την κρίση χωρίς κούρεμα του δημόσιου χρέους και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ καθυστέρησαν την κρατική χρεοκοπία για να περισώσουν τον διεθνή χρηματοπιστωτικό μηχανισμό από έναν ισχυρό κλονισμό που μπορεί να στοιχίσει τη συνοχή του, την έστω και στο σημερινό βαθμό σταθερότητά του. Ο πρωταρχικός στόχος των κυβερνήσεων της ΕΕ και των οργάνων της ήταν και είναι να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γιατί αυτό είναι η καρδιά του καπιταλισμού που τροφοδοτεί με αίμα τις μεγάλες βιομηχανίες, το σύνολο των επιχειρηματικών ομίλων. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. Η προστασία των τραπεζών και του καπιταλισμού, με όποιον τρόπο και αν γίνει, για τη λαϊκή πλειοψηφία φέρνει μεγάλα και απίστευτα δεινά.

Ο λαός πρέπει να εμπιστευθεί το ΚΚΕ. Οι θέσεις του για την κρίση επιβεβαιώθηκαν πλήρως σε αντίθεση με ό,τι έλεγαν και συνεχίζουν να λένε τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Λύση υπέρ του λαού, χωρίς να θιχτούν καίρια τα συμφέροντα των μονοπωλίων και χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν υπάρχει. Ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια στον μακροχρόνιο όλεθρο, να μειώσει και να βάλει τέλος στις συνέπειες από την καπιταλιστική βαρβαρότητα μόνο αν εμπιστευθεί τη δύναμη και το δίκιο του, διαμορφώσει μια μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία με στόχο τη δική του εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να κουρέψει ο λαός το πολιτικό τους μπόι

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή από τη Λαμία

Σε δηλώσεις της από τη Λαμία, όπου παραβρέθηκε την Κυριακή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

Για το «κούρεμα» του χρέους...

«Το "κούρεμα" είναι κάτι που είχε προδιαγραφεί εδώ και δύο χρόνια. Για μας ήταν πασίγνωστο. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να τους κουρέψει ο λαός το πολιτικό μπόι, να τους αφαιρέσει την πολιτική δύναμη. Αν δε γίνει αυτό, η επόμενη δεκαετία θα είναι τραγική».

Για το αν το «κούρεμα» είναι χρεοκοπία...

«Ετσι καταλήγει η κρίση του καπιταλισμού. Σε τσεκούρωμα των δικαιωμάτων του λαού και σε μια μελετημένη ζημιά του κεφαλαίου που θα ανακτήσει τα κέρδη του στις πλάτες και στα λείψανα του λαού».

Για τις εκλογές...

«Με τις εκλογές επιδιώκουν να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση συναίνεσης ενάντια στο λαό. Εμείς με τις εκλογές επιδιώκουμε ο λαός να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα. Και πρέπει να σας πω, πως η πάλη κατά του "κουρέματος" και των συνεπειών, χωρίς συμπόρευση, συμπαράταξη με το ΚΚΕ δεν γίνεται».

Για το αν το ΚΚΕ είναι έτοιμο για εκλογές...

«Είμαστε πανέτοιμοι!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ