ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Μέρα δράσης η αυριανή
  • Δεκάδες τοπικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα και τον Πειραιά
  • Συνεχίζει τις πιέσεις για ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων το υπουργείο Παιδείας

Μέρα πανελλαδικής δράσης είναι για τους μαθητές η αυριανή, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων. Ηδη, στα σχολεία γίνονται συνελεύσεις, συζητήσεις, ενημέρωση για τη συγκρότηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού και τις αποφάσεις του και σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα. Στο πλαίσιο της αυριανής μέρας δράσης, σε δήμους και γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από κινητοποιήσεις με αποχές τις τελευταίες διδακτικές ώρες και αποκλεισμούς δρόμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές, μέσα από το Πανελλαδικό Συντονιστικό τους, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε τριήμερες καταλήψεις στα σχολεία τους στις 19 - 20 - 21 Οκτώβρη με συμμετοχή στη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 19 του μήνα. Επίσης, οργανωμένες παρεμβάσεις στις σχολικές γιορτές και στις παρελάσεις για την 28η Οκτώβρη, οργάνωση συναυλιών και αθλητικών τουρνουά.

Στην Αθήνα και στον Πειραιά για αύριο κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στις εξής περιοχές: Στη 1 το μεσημέρι στα Πευκάκια από σχολεία της Ν. Ιωνίας, στους σταθμούς τρένου Μαρούσι και Ν. Ηράκλειο, στην οδό Αχιλλέως από σχολεία Κολωνού και Σεπολίων, στο σταθμό μετρό Νομισματοκοπείο από σχολεία Χαλανδρίου - Παπάγου - Χολαργού - Αγ. Παρασκευής, στην πλ. Γαρδένιας στου Ζωγράφου, στη διασταύρωση Θηβών και Ι. Οδού. Επίσης αύριο αποκλεισμοί δρόμων θα γίνουν και στην πλ. Δημαρχείου Α. Λιοσίων, στον πεζόδρομο Περιστερίου, στην οδό Αγχιάλου στον Πειραιά από σχολεία της Αγ. Σοφιάς, στην πλατεία Κοραή από σχολεία του κέντρου του Πειραιά, μπροστά στο Δημαρχείο της Νίκαιας, στο λιμάνι στο Πέραμα. Σε κινητοποίηση μαζί με την Ενωση Γονέων θα προχωρήσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Γκράβας την Παρασκευή μαζί με την Ενωση Γονέων, στη 1.30 το μεσημέρι στην οδό Γαλατσίου. Ανάλογες αποφάσεις παίρνονται και σε άλλες πόλεις.

Δίνουν απάντηση σε απειλές και συκοφαντία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτώβρη έξω από τα σχολεία Παπανδρέου καλούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, οι Επιτροπές Αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικού, Επιστήμης Υλικών. Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών στο συγκεκριμένο συγκρότημα από μερίδα απεργοσπαστών εκπαιδευτικών και δηλώνουν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας στο 4ο Λύκειο Ιωαννίνων (δύο νέοι μεταφέρθηκαν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ), αλλά και τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν από τον Τύπο, καταγγέλλει η Οργάνωση Ιωαννίνων της ΚΝΕ. «Ο στόχος τους είναι καθαρός! Να αξιοποιήσουν γεγονότα που καμία σχέση δεν έχουν με το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, ώστε να ενεργοποιήσουν τους λεγόμενους κοινωνικούς αυτοματισμούς, να σπείρουν την τρομοκρατία σε αγωνιστές μαθητές και γονείς, για να βγάλουν κάθε εμπόδιο από μπροστά τους, ώστε να εφαρμόσουν ανενόχλητοι την πολιτική της πλουτοκρατίας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν στο πλευρό τους και διάφορες ομάδες με ψευτοεπαναστατικό προφίλ που προβοκάρουν, αλλοιώνουν και εκφυλίζουν αγώνες», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Εντολές για ποινικοποίηση δίνει το υπουργείο Παιδείας

Σε καλλιέργεια ενός κλίματος επικείμενης... τιμωρίας όσων στηρίζουν ή δε στέκονται απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις παραπέμπουν οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για αποζημίωση από τους γονείς ζημιών από καταλήψεις, αναπλήρωση διδακτικών ωρών, καθώς και η «υπενθύμιση των νομικών υποχρεώσεων» των στελεχών Εκπαίδευσης.

«Σε όλη τη χώρα έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές στα σχολεία όπου υπήρξαν βανδαλισμοί, καταστροφές και άλλα φαινόμενα ανομίας με τις οποίες ζητείται και η αποζημίωση των ζημιών από τους δράστες ή από τους κηδεμόνες τους, όταν είναι ανήλικοι», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στο πνεύμα της ταύτισης των καταλήψεων με τους βανδαλισμούς.

Το υπουργείο Παιδείας επισυνάπτει έγγραφο προς τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης, στο οποίο αραδιάζει μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις που αναφέρονται στις ευθύνες των στελεχών Εκπαίδευσης, καλώντας τους ουσιαστικά να... ανασκουμπωθούν κατά των κινητοποιήσεων. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Η παράβαση καθήκοντος συνιστά πειθαρχικό αδίκημα». «Υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης - επίσημης γνωστοποίησης της κατάληψης δημόσιων χώρων στις αρμόδιες αρχές». «Το ευαίσθητο θέμα της αστικής ευθύνης άπτεται, αφενός μεν της άμεσης ζημίας λόγω της κλοπής ή καταστροφής εκπαιδευτικού υλικού (Η/Υ, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, θρανία, καρέκλες κ.λπ.) και των φθορών στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αφετέρου δε της έμμεσης ζημίας λόγω του (υπό προϋποθέσεις) υψηλότερου μισθολογικού κόστους για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών». «Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου» κ.λπ. Για τα παραπάνω παραπέμπει και στη σχετική νομοθεσία. Καταλήγοντας σημειώνει ότι «οφείλουμε να υλοποιήσουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία, τις νομικές και ηθικές μας υποχρεώσεις με το βέλτιστο παιδαγωγικό τρόπο και να ζητήσουμε την συμπαράσταση όλων όσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής».

Παρέμβαση ενάντια στην ποινικοποίηση

Διάβημα της ΑΣΓΜΕ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Κανένας μαθητής να μην τιμωρηθεί για τη συμμετοχή του σε αγώνες, να αποσυρθούν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και η εισαγγελική παραγγελία για τις καταλήψεις, ζήτησαν χτες με διάβημα στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Οι εκπρόσωποι των φορέων μίλησαν για όλα εκείνα που οδηγούν τα παιδιά σε κινητοποιήσεις, για τις μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία, για το ότι τους στερείται το δικαίωμα να μορφώνονται με επάρκεια και ασφάλεια, για το ογκούμενο φαινόμενο παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά. Αναφέρθηκαν στις ευθύνες της κυβέρνησης για αυτή την κατάσταση αλλά και της δικαιοσύνης που ποινικοποιεί κάθε συλλογικό αγώνα χωρίς να δείχνει ανάλογη ευαισθησία για τα όσα αντιμετωπίζουν οι μαθητές.

Από την πλευρά τους τόσο ο εισαγγελέας Ιω. Τέντες όσο και ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας Αθ. Κατσιρώδης σημείωσαν ότι η πρόσφατη εισαγγελική παραγγελία επισημαίνει προς τις εισαγγελίες της χώρας την υπάρχουσα νομοθεσία, αναφέρθηκαν επιλεκτικά σε φθορές που έγιναν σε σχολεία και υποστήριξαν ότι δεν είναι σωστός τρόπος αντίδρασης των μαθητών να κλείνουν τα σχολεία. Η απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων ήταν ότι οι μαθητές δεν κλείνουν τα σχολεία, αλλά αγωνίζονται και ο αγώνας για τη μόρφωση είναι ιερός. Οτι οι καταλήψεις στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι πρωτοβουλίες μειοψηφιών αλλά αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές.

Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκαν για την επιλεκτική προβολή που γίνεται και από τη δικαιοσύνη μεμονωμένων ενεργειών βανδαλισμών που, όπως τόνισαν, δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο μαθητικό κίνημα. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια που αποτυπώνονται σε μία από τις ανακοινώσεις των δεκάδων συντονιστικών αγώνα σχολείων: «Εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα σχολεία μας, δεν παλεύουμε ενάντια στα τζάμια και τα τούβλα αλλά ενάντια στην πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ - τρόικας!»...

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Κανένας γονιός δε θα γίνει "χαφιές"»

Πολιτική καταγγελία - απάντηση στον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων

Από την κινητοποίηση των γονιών χτες στην Αγία Παρασκευή
Από την κινητοποίηση των γονιών χτες στην Αγία Παρασκευή
Να καταγγείλουν όχι τα παιδιά τους, αλλά την πολιτική που εμποδίζει τα παιδιά να μάθουν γράμματα, καλεί τους γονείς η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις που γονείς μαθητών καλούνται στα τμήματα να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις μαθητικές καταλήψεις.

Η ΑΣΓΜΕ μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής: «Οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, λένε, αναζητούν το έγκλημα μέσα στις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των γονιών τους.

Εμείς λέμε ότι στον 21ο αιώνα έγκλημα είναι να μην απολαμβάνει ο λαός τα αγαθά που παράγει από τον ιδρώτα του. Εγκλημα είναι η ανεργία... Εγκλημα είναι να μην έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να μορφώνονται, να σιτίζονται σωστά, να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να έχουν ρεύμα και στέγη, να σχεδιάζουν με αυτοπεποίθηση το μέλλον τους.

Εγκλημα είναι να στερείς από τους μαθητές το δικαίωμα να εκλέγουν δημοκρατικά τα όργανά τους, να συνεδριάζουν, να συζητούν, να αποφασίζουν, να δραστηριοποιούνται, να επιλέγουν τους τρόπους και τις μορφές του αγώνα τους. Είναι έγκλημα να αποποινικοποιείς τα ναρκωτικά και να πλασάρεις τη ναρκω-κουλτούρα, να κλείνεις τα στεγνά προγράμματα και να γεμίζεις τις γειτονιές με ΟΚΑΝΑ.

Είναι έγκλημα απέναντι στις κινητοποιήσεις να ορθώνονται συκοφαντίες και διάφορα "σωφρονιστικά" μέσα (ξυλοδαρμοί μαθητών από λογής - λογής αγανακτισμένους, κατασυκοφάντηση με ανύπαρκτους βανδαλισμούς, διάταξη, απειλές με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βραδινές κλήσεις γονιών στα αστυνομικά τμήματα, ποινολόγια, σχολικά συμβούλια κρίσης, μέχρι και τσεκούρια βγήκαν). Το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί. Η κατά τα άλλα τυφλή δικαιοσύνη, που διώκει μαθητές και γονείς, είναι η ίδια που βγάζει όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, τους απεργούς και όσους κινητοποιούνται εν δυνάμει τρομοκράτες.

Οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, λένε, αναζητούν υποκινητές.

Υποκινητές είναι οι ασίγαστες ανάγκες μας...», απαντά η ΑΣΓΜΕ, τονίζοντας ότι «η καλύτερη καταγγελία είναι αυτή που θα συνταχθεί στους δρόμους του αγώνα. Θα δείχνει τους πολιτικούς υπεύθυνους και θα τους δικάζει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Καταλήγοντας, η ΑΣΓΜΕ τονίζει: «Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης, τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής του δίκαιου αγώνα των παιδιών μας, των αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας». Απαιτεί να καταργηθεί τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που στήνει μαθητοδικεία και δηλώνει ότι «κανένας γονιός δεν θα γίνει "χαφιές"».

  • Παράλληλα, οι Σύλλογοι, Ενώσεις και Ομοσπονδίες των γονιών οργανώνουν και κινητοποιήσεις στο πλευρό των παιδιών τους. Χτες συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και πικετοφορία στους γύρω δρόμους διοργάνωσε η Ενωση Γονέων Αγίας Παρασκευής.

Σήμερα οι Ενώσεις Γονέων Αιγάλεω και Χαϊδαρίου οργανώνουν συγκέντρωση στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Αιγάλεω.

Ακόμα, το Σάββατο 15 Οκτώβρη, η ΑΣΓΜΕ καλεί τους γονείς πανελλαδικά σε κινητοποιήσεις, σε όλες τις περιφέρειες, όλους τους δήμους και τις γειτονιές.

ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ελλείψεις και αβεβαιότητα

Σε τριήμερες κινητοποιήσεις προχωρά η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

Από περσινή κινητοποίηση μαθητών μουσικών σχολείων
Από περσινή κινητοποίηση μαθητών μουσικών σχολείων
Σε τριήμερη πανελλαδική κινητοποίηση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί τους Συλλόγους τους η Πανελλήνια Ενωση Γονέων των παραπάνω σχολείων στις 19, 20 και 21 Οκτώβρη καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι εκρηκτικά. Η Ενωση προτείνει να γίνουν μουσικές διαδηλώσεις την Πέμπτη 20 Οκτώβρη και την επόμενη μέρα συζητήσεις με πρωτοβουλία των Συλλόγων. Ηδη μια σειρά Σύλλογοι έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις για συμμετοχή.

Η Πανελλήνια Ενωση Γονέων περιγράφει μια ασφυκτική κατάσταση στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία. Αναφέρεται στις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό καθώς ακόμα δεν έχουν φτάσει οι καθηγητές των ειδικοτήτων της μουσικής για τα Μουσικά, Θεατρολογίας, Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά. Σε 16.700 υπολογίζονται οι ώρες που χάνονται εβδομαδιαίως με αποτέλεσμα να ακυρώνεται και ο ίδιος ο χαρακτήρας του σχολείου όταν ο μαθητής του μουσικού σχολείου δεν διδάσκεται μουσική και σπρώχνεται στο ιδιωτικό ωδείο. Παράλληλα, το ωράριο των Μουσικών Σχολείων έχει μειωθεί από 45 σε 42 ώρες για τα Μουσικά και η Ενωση διατυπώνει ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η μείωση. Δεν ξεκίνησε ακόμα η σίτιση των μαθητών. Υπάρχουν ελλείψεις στα βιβλία, όχι μόνο των καλλιτεχνικών μαθημάτων αλλά και των γενικών. Συγχρόνως εκκρεμεί από την ίδρυση των σχολείων η δωρεάν παραχώρηση των βιβλίων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά μαθήματα. Σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουν με τη μεταφορά των μαθητών καθώς η όποια δωρεάν μεταφορά γίνεται σήμερα, προβλέπεται μέχρι το Δεκέμβρη και άγνωστο παραμένει πώς θα αντιμετωπιστούν οι μαθητές από το Γενάρη. Οι γονείς, με βάση τα παραπάνω, εκτιμούν ότι «ο σκοπός του υπουργείου Παιδείας είναι η απαξίωση και συρρίκνωση των μουσικών σχολείων» δηλώνοντας ότι τα περιθώριά τους έχουν εξαντληθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ