ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απεργοσπαστικές «Παρεμβάσεις»...

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την απόφαση εκλεγμένων με τις «Παρεμβάσεις» στο Ρέθυμνο, να μην απεργήσουν στην απεργία των δασκάλων, στις 22 Σεπτέμβρη

Την τυχοδιωκτική στάση των «Παρεμβάσεων», που φτάνει μέχρι την απεργοσπασία καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Η «Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση» Ρεθύμνου, που έχει εκλεγμένους με τις «Παρεμβάσεις,» δήλωσε ανοιχτά πως δε θα απεργούσε στις 22 Σεπτέμβρη, μέρα απεργίας των δασκάλων!

Σε κείμενο της παράταξης αναφέρεται συγκεκριμένα: «Δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να απεργήσουμε και καταθέτουμε τα χρήματα της απεργίας στο σχολείο μας»! Το... σκεπτικό της απεργοσπασίας καταγράφεται στην ανακοίνωση της συγκεκριμένης παράταξης: «Θεωρούμε αναποτελεσματική και αδιέξοδη τη λογική της πλειοψηφίας της ΔΟΕ. Δεν μπορείς να κάνεις κλαδικές απεργίες, δεν μπορείς να συνεχίσεις την περσινή τακτική (μια απεργία ανά μήνα) που δεν οδήγησε πουθενά»...

Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την απεργοσπαστική στάση των «Παρεμβάσεων»:

«Φτάνουν στο σημείο, την περικοπή, λόγω απεργίας, που αποτελεί τιμή για κάθε εργαζόμενο, να την καταθέτουν στο σχολείο για να καλυφθούν οι ελλείψεις, που γεννά η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης! Λίγο ακόμα και θα καλέσουν τους εργαζόμενους να μην απεργούν, αλλά να καταθέτουν μέρος του μισθού τους στο ταμείο για τη "σωτηρία της Ελλάδας"»!

Το ΠΑΜΕ έφερε το θέμα στο ΔΣ ΔΟΕ και, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Οι εκπρόσωποί των "Παρεμβάσεων" στο ΔΣ της ΔΟΕ ανέφεραν απλά ότι δεν "επικροτούν" τη στάση τους! Οχι μόνο αρνήθηκαν να καταδικάσουν απερίφραστα τη στάση τους, αλλά προσπάθησαν να τη δικαιολογήσουν κιόλας. Δηλαδή, θα μπορούσαν και να την επικροτήσουν;

Φαίνεται πως καθώς η κρίση βαθαίνει και η επίθεση προς τους εργαζόμενους αγριεύει, διαμορφώνονται νέα "ήθη" συνδικαλιστικής στάσης και δεοντολογίας.

Το περιστατικό αυτό είναι χαρακτηριστικό, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Σε πολλούς Συλλόγους, συνδικαλιστές των Παρεμβάσεων καλούσαν τους συναδέλφους μόνο στα απεργιακά συλλαλητήρια 22/9 και 5/10. Ουκ ολίγες είναι οι φορές που αναπαράγουν τη λογική της αναποτελεσματικότητας των απεργιών, μηδενίζουν τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα»!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει: «Καμιά εμπιστοσύνη στις "Παρεμβάσεις". Είναι δύναμη αφερέγγυα, κινείται "όπου φυσάει ο άνεμος". Και με την απεργία και τους αγώνες και με την απεργοσπασία, όταν τα ποσοστά είναι χαμηλά! Προσαρμόζονται ανάλογα με το ακροατήριο, χωρίς στοιχειώδεις αρχές. Την ώρα που στο ΔΣ της ΟΛΜΕ οι "Παρεμβάσεις" πρότειναν τριήμερη απεργία, στη ΔΟΕ δικαιολογούσαν την απεργοσπασία! Μπορεί κανείς στα σοβαρά ν' "ακουμπήσει" πάνω σε μια τέτοια δύναμη;»...

ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
«Κομπρεμί» για τις έδρες στη Σύγκλητο

Καταγγελία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τα παζάρια που έγιναν για τις έδρες στη Σύγκλητο

Μαζεύτηκαν οι «επάνω», μοίρασαν τις έδρες για τη Σύγκλητο, τσακώθηκαν, τα ξαναβρήκαν, μοίρασαν τα κουκιά όπως τους βόλευε και τώρα εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των φοιτητών! Ο λόγος για τη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ, τα ΕΑΑΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που με διαδικασίες «πάρε - δώσε», εκτός οργάνων, παζάρεψαν τις έδρες που δικαιούνται οι φοιτητές για τη Σύγκλητο. Το παζάρι ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα όταν κάλεσαν σε διαπαραταξιακό των δυνάμεων του πανεπιστημίου, ώστε να γίνει «κεντρικά» η μοιρασιά των εδρών! Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών δεν καλέστηκαν, αλλά ακόμα κι αν γινόταν αυτό δε θα αναγνώριζαν το «καπέλο» και το κομπρεμί από τα πάνω, που μοναδικό στόχο είχαν να βολευτούν οι συγκεκριμένες δυνάμεις.

Οπως καταγγέλλει το ΜΑΣ, οι «φοιτητοπατέρες» συναντήθηκαν 3 φορές για να μοιράσουν τις 21 έδρες των φοιτητικών συλλόγων της Πάτρας στη Σύγκλητο «γράφοντας τους φοιτητές και τους συλλόγους τους για ακόμα μια φορά στα παλιά τους τα παπούτσια». Αφού, όπως φαίνεται, τα βρήκαν μεταξύ τους, κάλεσαν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) την Παρασκευή 7/10. Ομως, ξαναδιαφώνησαν γιατί, όπως περιγράφει το ΜΑΣ, «η μία από τις τρεις οργανώσεις των ΕΑΑΚ (το ΝΑΡ) δε θα είχε μέλος της στη Σύγκλητο και ήθελαν οπωσδήποτε την έδρα του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού, την ίδια που ήθελε και η ΔΑΠ»! Ετσι, διέλυσαν τα ΔΣ. Προφανώς ακολούθησαν άλλα κομπρεμί και στη συνέχεια, τη Δευτέρα 10/10 ξανακάλεσαν τα ΔΣ και ενωμένοι πρότειναν τελικά στα ΔΣ την αρχική τους συμφωνία.

Το ΜΑΣ κατήγγειλε στα ΔΣ τη στάση των παραπάνω δυνάμεων, την Πέμπτη διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου και στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Αποδεικνύεται ότι έχουν κοινό σχέδιο να αποκόψουν τις δυνάμεις του ΜΑΣ από τη Σύγκλητο γιατί φοβούνται τη γραμμή του για Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις σχολές που πρώτη δύναμη είναι η παράταξη που στηρίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, όπως οι Ηλεκτρολόγοι και το Φυσικό, το μαύρο μπλοκ ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει για αντιπροσώπους μέλη των ΕΑΑΚ, που είναι τρίτη και δεύτερη δύναμη αντίστοιχα»!

Το ΜΑΣ, τέλος, τονίζει: «Τώρα που είναι ώρα μάχης για τα οξυμένα προβλήματά μας και των οικογενειών μας, πρέπει και μπορούμε να απομονώσουμε το μαύρο μπλοκ των φοιτητοπατέρων ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ, τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΔΣ και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Οργάνωση της πάλης - εστίες δράσης παντού! Με ζωντανές συνελεύσεις ετών και εξαμήνων, με ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους, με τις Επιτροπές Αγώνα, οργανώνουμε την πάλη, βάζουμε εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, παλεύουμε να μην πληρώσει κανένας φοιτητής και καμία οικογένεια για τις σπουδές μας και την πλουτοκρατία. Η απάντηση των φοιτητών στο οργανωμένο σχέδιο χτυπήματος του κινήματος είναι η κλιμάκωση της πάλης! Ολοι στις κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα»!

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των απογραφέων

Το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλούν τους εργαζόμενους να μην παραιτηθούν από τα δεδουλευμένα τους

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των απογραφέων, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας του Πειραιά, για το θέμα, ενώ έγινε και κινητοποίηση των απογραφέων. Οπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η συνάντηση ήταν «ανάμεσα σε εργαζόμενους που δούλεψαν στην πρόσφατη απογραφή και στη Διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσία του γενικού επιθεωρητή κ. Χάλαρη. Από τη Στατιστική Αρχή παρουσιάστηκαν δυο εργαζόμενοι από την Οικονομική υπηρεσία και ένας πληρεξούσιος δικηγόρος».

Οι απογραφείς είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες και ούτε, χτες, πήραν συγκεκριμένη απάντηση. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η «συζήτηση από την αρχή σκόπιμα πήγε στο καθεστώς πρόσληψης και στη σύμβαση, αν δηλαδή υπάρχει εξαρτημένη εργασία ή αν είναι σύμβαση έργου. Σε κάθε περίπτωση η απουσία σύμβασης, η απουσία εγγράφων που να πιστοποιούν πως η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις εργαζόμενων σε όλη τη χώρα, χωρίς να υπάρχει ούτε μια υπογραφή, χωρίς ένα συμφωνητικό, αφήνει έκθετη την "ανεξάρτητη αρχή", το κράτος».

Το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ σημειώνουν τα παραπάνω, γιατί «η πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε πως η καθυστέρηση στα δεδουλευμένα των εργαζομένων, οφείλεται σε καθυστερήσεις που ξεφεύγουν από την ευθύνη της, καθώς πολλά στοιχεία εργαζόμενων ήταν λάθος (σε mail και δήθεν καταστάσεις πρόσληψης), είχαν κενά τα ονόματάτους, αρκετά στοιχεία ήταν σε μορφή greeklish, υπήρχαν λάθος αριθμοί iban και οι τράπεζες είχαν κλείσει τους λογαριασμούς (αν και δεν έχει πληρωθεί κανείς)»!

Σημειώνεται πως «με βάση τα σημερινά λεγόμενά τους, τα λεφτά υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ». Πάντως, παρά την επιμονή των απογραφέων να δοθεί καταληκτική ημερομηνία πληρωμής και να σταματήσει η μεταφορά ευθυνών απ' το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΛΣΤΑΤ και το ανάποδο, «ακούστηκαν ημερομηνίες για τα τέλη Νοέμβρη, χωρίς και αυτή η ημερομηνία να δεσμεύει άλλες υπηρεσίες». Η Επιθεώρηση Εργασίας έδωσε «επιπλέον 48 ώρες αβάντα στην ΕΛΣΤΑΤ ώστε να γίνει πιο συγκεκριμένη».

Το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ καλούν «κάθε εργαζόμενο που δούλεψε στην απογραφή να μην τους κάνει τη χάρη, να μην παραιτηθεί από τα δεδουλευμένα του, διότι αυτό έχουν βάλει στόχο. Να οξύνουμε την πάλη μας σε κάθε Δήμο, σε κάθε σχολή. Να τους πολιορκήσουμε με κάθε τρόπο».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγελίες του πρύτανη

Επιστολές στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού έστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, Θ. Πελεγρίνης, καταγγέλλοντας ότι «από τις αρχές Ιουλίου ο χώρος μπροστά και γύρω από τα Προπύλαια έχει γίνει κέντρο χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών». Στις επιστολές καλεί τους υπουργούς να ενεργήσουν για «να σταματήσει το φαινόμενο αυτό».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΕΠ ΑΠΘ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος - πλαίσιο

Σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 19 Οκτώβρη καλούν ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ (ΕΣΔΕΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ, παράλληλα, καλούν σε δράση για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, στην άρνηση πληρωμής των χαρατσιών κ.ά. Την προηγούμενη βδομάδα, στη συνέλευση του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ, επιβεβαιώθηκε η «πλήρης αντίθεσή της με νέο νόμο πλαίσιο (Ν.4009/11)», καλώντας τους πανεπιστημιακούς «να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του», «να αποκρούσουν απειλές και εκβιασμούς, να ακυρώσουν στην πράξη τις επόμενες διαδικασίες εφαρμογής του νόμου» κ.ά. Επίσης, εξουσιοδοτεί το ΔΣ «να οργανώσει την άρνησή μας να πληρωθούν τα χαράτσια, σε συντονισμό με άλλες επαγγελματικούς ενώσεις και σωματεία εργαζομένων, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη κάθε μηχανισμός επιβολής τους». Το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών «δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στο νέο νόμο πλαίσιο και στην οικονομική αφαίμαξη του ελληνικού λαού» και καλεί, επίσης, να μην υπάρξει συμμετοχή στις διαδικασίες υλοποίησης του νόμου και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ