ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
«Οίκοι», κυβερνήσεις, μηχανισμοί: Ετοιμοι για το «νέο γύρο»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης στοχεύουν τώρα οι «αγορές», αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό χρέος ήταν το προπέτασμα καπνού για μια γενικευμένη επίθεση κατά των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την απαξίωση της εργατικής δύναμης και την έξοδο από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες για το κεφάλαιο.

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε την υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες. Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ισπανίας σε Α1 από Aa2. Είναι ο τρίτος οίκος, μετά τη Standard & Poor's και τη Fitch, που υποβαθμίζει την Ισπανία.

Ο λόγος για την υποβάθμιση είναι τα υψηλά επίπεδα χρέους του τραπεζικού και επιχειρηματικού τομέα, τα οποία προκαλούν ανησυχία για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας σε περιβάλλον φθίνουσας οικονομικής δραστηριότητας. Η ισπανική κυβέρνηση υπόσχεται μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ φέτος, από 9,3% το 2010. Ο στόχος για το έλλειμμα των περιφερειακών κυβερνήσεων, το οποίο θεωρείται ένα από τα αγκάθια της δημοσιονομικής πολιτικής, είναι να φτάσει στο 1,3% του ΑΕΠ φέτος. Ο οίκος Moody's, στη χτεσινή του ανακοίνωση, για υποβάθμιση της Ισπανίας, απείλησε με περαιτέρω υποβάθμιση, αν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιδεινωθεί.

Αν, όμως, η υποβάθμιση της Ισπανίας θεωρούνταν δεδομένη, η απειλή για υποβάθμιση και της Γαλλίας προκάλεσε εντύπωση. Σημειώνουμε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας βρίσκεται προς το παρόν στην ανώτατη βαθμίδα, την ΑΑΑ. Ομως, η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι αυτή που οδήγησε τον οίκο Moody's στη διατύπωση απειλής να θέσει τη Γαλλία υπό αρνητικές προοπτικές το επόμενο τρίμηνο, αν το κόστος ενίσχυσης της διάσωσης των τραπεζών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης ξεπεράσει τον προϋπολογισμό.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ έχει ανακοινώσει πριν από δύο μήνες πακέτο μέτρων, ύψους 12 δισ. ευρώ, το οποίο αφορούσε κυρίως την κατάργηση φοροαπαλλαγών, θέλοντας να αποφύγει αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας, έχοντας μπροστά του (τον Απρίλη) εκλογές.

Τυχόν υποβάθμιση της Γαλλίας θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για την Ευρωζώνη, καθώς η Γαλλία, με την υψηλή αξιολόγησή της, είναι με τη Γερμανία ο άξονας που καθορίζει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ότι αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Moody's λειτούργησαν τα ανακλαστικά των κυβερνήσεων, αφ' ενός για την ανάγκη νέας ενίσχυσης των τραπεζών μέσω των κρατικών προϋπολογισμών και των πάσης φύσεως μηχανισμών, αφ' ετέρου για τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους εργασίας. Ετσι ετοιμάζεται ο «επόμενος γύρος».

Απολύσεις και κέρδη

Τα μονοπώλια μετρούν την κερδοφορία τους, υπολογίζοντας τον αριθμό των απολύσεων και τον αριθμό των ανέργων. «Οσο περισσότερες απολύσεις τόσο μεγαλύτερα κέρδη», φαίνεται να είναι το σύνθημά τους. Και δεν είναι κάποια εκδικητική μανία που διακατέχει τους εργοδότες, απλώς είναι ο καπιταλισμός. Που αποδεικνύει την ανειρήνευτη αντίθεση της εργασίας και του κεφαλαίου.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την είδηση ότι η ολλανδική «Phillips» προχωρεί σε 4.500 απολύσεις με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας της.

Οι απολύσεις ισοδυναμούν με το 3,7% του ύψους 120.000 υπαλλήλων εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως και έρχονται σε συνέχεια των 6.000 περικοπών θέσεων εργασίας, στις οποίες η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λαμπτήρων στον κόσμο προέβη από το 2009.

Οι περικοπές έχουν στόχο την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ και τη «βελτίωση της κερδοφορίας». Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της «Phillips» στο γ' τρίμηνο του 2011 προσέγγισαν τα 368 εκατ. ευρώ και ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα 747 εκατ. ευρώ που είχε καταγράψει στην αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η επίδοση αυτή, που αντιστοιχεί σε περιθώριο κέρδους 5,8% επί των εσόδων, δεν ικανοποίησε τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία είχε φετινό στόχο περιθώριο της τάξης του 10-12%.

Αυτή είναι η φύση του καπιταλισμού, τα κέρδη «χτίζονται» πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία, πάνω στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης. Και από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της «Phillips» ανέβηκε στα διεθνή χρηματιστήρια μόλις ανακοινώθηκε το πλάνο των απολύσεων.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την οικονομία προχώρησε η ιαπωνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών. Επισημαίνει ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας πλήττει την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών της χώρας. Η μηνιαία έκθεση της κυβέρνησης έρχεται μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας νωρίτερα αυτόν το μήνα να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΝΕΟΙ Συναγερμό σημαίνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο ότι η ανεργία σαρώνει στις νέες ηλικίες, είναι και η έλλειψη προοπτικής για εργασία στο μέλλον. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία δίνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της νεανικής ανεργίας, με 32,9% το 2010, έναντι 22,9% το 2007, το ίδιο και στον πίνακα επί μακρόν ανέργων νέων 11,7% το 2010, από 9,5% το 2007.

«SIEMENS» - ΡΩΣΙΑ Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει στη Ρωσία, εντός των επόμενων τριών ετών, η «Siemens». Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Siemens» Πίτερ Λέσερ, οι επενδύσεις «υποδηλώνουν τη μεγάλη σημασία που έχει η Ρωσία ως στρατηγικά βασική αγορά για τη "Siemens"». «Εισερχόμενοι σε μια τεχνολογική συνεργασία, στηρίζουμε τα φιλόδοξα σχέδια εκσυγχρονισμού της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Λέσερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ