ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Οι «αστοχίες» φέρνουν αντιλαϊκή κλιμάκωση

Στην κατρακύλα το ΑΕΠ, «ψάχνονται» για το... κούρεμα. Στα σκαριά και νέα «διορθωτικά» αντιλαϊκά πακέτα

Με φόντο την «αναθεώρηση» των μόλις προηγούμενων εκτιμήσεων ως προς το βαθμό κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ για την ερχόμενη χρονιά, μπροστά και στην τελική ευθεία για το «κούρεμα» που ετοιμάζουν για το κρατικό χρέος, τις νέες εκρηκτικές αβεβαιότητες και τις συνεχιζόμενες τρανταχτές αστοχίες, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας «επανασχεδιάζει» και εμπλουτίζει τα επόμενα πακέτα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Μέσα από τα βαθιά αδιέξοδα της εγκληματικής πολιτικής τους απέναντι στο λαό:

  • Για το καλάθι των αχρήστων προορίζουν τώρα το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2012. Η συρραφή του τελικού σχεδίου σκοντάφτει σε μια σειρά από νέες «αβεβαιότητες».
  • Ερχονται τώρα να ανεβάσουν την αρχική εκτίμηση για την κατρακύλα του ΑΕΠ για το 2012 από 2,5% τουλάχιστον στο 3%, εξέλιξη που από μόνη της έρχεται να χειροτερέψει, ένα προς ένα, όλα τα τελικά μεγέθη που θα εμφανίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Η παραπέρα επιδείνωση της μάζας των φορολογικών εσόδων, κυρίως από τους ισχυρούς ομίλους και επιχειρήσεις, στρώνει το χαλί στον εμπλουτισμό της αντιλαϊκής κλιμάκωσης με νέα μέτρα.
  • Αγνωστο για την ώρα είναι και το ύψος του «κουρέματος», μαζί με αυτό και οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν για την πλουτοκρατία. Και για το λόγο αυτό δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν ούτε καν τα τοκοχρεολύσια της ερχόμενης χρονιάς, ενώ άγνωστη είναι και η ημερομηνία κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, της μαζικής ανεργίας και της φτώχειας, συνθέτει το πεδίο των νέων «αβεβαιοτήτων» τους για την τελική διαμόρφωση των εμφανιζόμενων κρατικών ελλειμμάτων για το 2011, πολύ περισσότερο για το 2012.
  • Στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η έκθεση των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) σχετικά με τα αποτελέσματα της πολιτικής που συναποφάσισαν με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ούτε και οι φωστήρες της τρόικας είναι σε θέση να υπολογίσουν, έστω και από κάποια απόσταση, τα αποτελέσματα της εγκληματικής τους πολιτικής.
  • Από την πλευρά της η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), στη διοίκηση της οποίας φαίνεται να έχουν δώσει αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση της αντιλαϊκής κοπτοραπτικής, ανακοίνωσε χτες τα «αναθεωρημένα στοιχεία» για τα «ελλείμματα» του 2010. Για την ώρα, τα εμφανίζουν στο 10,5% του παραγόμενου ΑΕΠ.
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Μεγάλες ανατιμήσεις 6,6% τον Αύγουστο

Οι μισθοί κατακρημνίζονται στα τάρταρα, οι τιμές αυξάνονται.

Μια από τις όψεις της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του μνημονίου, είναι ότι τη στιγμή που οδηγεί σε μία βίαιη υποτίμηση τους μισθούς και τις συντάξεις, παρακολουθεί αδιάφορα εκ του μακρόθεν το όργιο των ανατιμήσεων που επιβάλλουν σε καθημερινή βάση οι μεγάλες εισαγωγικές και εξαγωγικές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισαγωγές βιομηχανικών εμπορευμάτων, τον Αύγουστο του 2011, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010, σημείωσαν αύξηση 6,4%, έναντι αύξησης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.

Από την εξέταση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου (Σεπτέμβρης 2010 - Αύγουστος 2011 προς Σεπτέμβρη 2009 - Αύγουστο 2010) προκύπτει αύξηση 6,6% έναντι αύξησης 5,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Με έτος βάσης το 2005, τα εισαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα έχουν ανατιμηθεί κατά 28,3% γεγονός που σημαίνει ότι οι ετήσιες μεσοσταθμικές αυξήσεις αγγίζουν το 5%. Αποτελεί και αυτό μία ακόμη ένδειξη της ληστείας που συντελείται σε βάρος του ελληνικού λαού, των εργαζομένων της χώρας, από το εισαγωγικό κεφάλαιο.

Την περίοδο Αύγουστος 2011 προς Αύγουστο 2010, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Προϊόντα διύλισης πετρελαίου 24,9%, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 20,7%, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 8,1%, παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών 7,8%, παραγωγή βασικών μετάλλων 5,4%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 3,1%, βιομηχανία τροφίμων 2,2%.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Συστάσεις» για συμβάσεις και λογαριασμούς

Μόνο στο φτηνό ρεύμα δεν έχουν δικαίωμα οι καταναλωτές

«Βελτιώσεις», που σχετίζονται με τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και τους λογαριασμούς, συστήνει στις εταιρείες ηλεκτρισμού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), μετά από έλεγχο για το αν υπάρχουν αποκλίσεις από το υφιστάμενο πλαίσιο. Βεβαίως, πρόκειται για επιμέρους ζητήματα που δε στοχεύουν, ούτε μπορούν, να ανατρέψουν την πραγματικότητα της, οδυνηρής για τα νοικοκυριά, πολιτικής αύξησης των τιμών και προσήλωσης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών της ενέργειας.

Η ΡΑΕ σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές τηρούνται οι κανονισμοί, ωστόσο συστήνει: Η καταγγελία σύμβασης προμήθειας να μην έχει καμία οικονομική ή άλλη συνέπεια για τον πελάτη, εκτός και αν συντρέχει παραβίαση όρων ελάχιστης παραμονής ή μη εξόφληση λογαριασμού. Η εγγύηση έναντι κατανάλωσης να μην υπερβαίνει την πραγματική ή κατ' εκτίμηση κατανάλωση για ένα... τρίμηνο!!!

Επιπρόσθετα, συστήνει ορισμένους όρους που έχει την πρόθεση να συμπεριλάβει και στην αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας: Ο λογαριασμός κατανάλωσης να περιλαμβάνει τις εξής χρεώσεις: Τη συνολική κατανάλωση κατά την περίοδο έκδοσης ή χρέωσης. Διακριτή αναγραφή καθαρού ποσού και του αναλογούντος φόρου για κάθε τμήμα χρεώσεων. Υποχρέωση εξόφλησης 20 μέρες μετά την παράδοση του λογαριασμού στο ταχυδρομείο! Η σύμβαση να έχει αόριστη διάρκεια με ενεργοποίηση την πρώτη μέρα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και σε χρόνο που δηλώνεται γραπτώς μέσα σε 5 μέρες από την υπογραφή της σύμβασης, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ενεργοποίησης και έχει πληρωθεί η εγγύηση.

Η ΡΑΕ προσθέτει ακόμη ότι πρέπει: Να αναφέρεται το δικαίωμα άσκησης εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, να προβλέπονται διαδικασίες διαχείρισης διαφωνιών και διόρθωσης των λογαριασμών. Η ευθύνη για κατηγορία τιμολόγησης ή επιλογή ενεργειακού πακέτου να μη βαρύνει μονομερώς τον πελάτη. Ο προμηθευτής να ελέγχει τα στοιχεία και να προτείνει το αντικειμενικά βέλτιστο πακέτο. Να προσδιορίζεται ανώτατο χρονικό διάστημα επιστροφής της προκαταβολής ή χρηματικής εγγύησης κατανάλωσης, μετά τη λύση της σύμβασης.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ
«Οχι» στα χαράτσια, «όχι» στις συγχωνεύσεις

Το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), σε ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης δηλώνει την άρνηση των μελών του να πληρώσουν τα χαράτσια της κυβέρνησης. «Το χρέος είναι της πλουτοκρατίας και όχι δικό μας. Δεν τους χρωστάμε ούτε ένα ευρώ», τονίζεται στο ψήφισμα. Επίσης, βγήκε ακόμα ένα ψήφισμα, στο οποίο εκφράζεται η κάθετη αντίθετη στα κυβερνητικά σχέδια που οδηγούν στη διάλυση, κατάργηση ή συρρίκνωση των ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ, ΟΠΕΓΕΠ και ΕΛΟΓΑΚ. Στο ψήφισμα αυτό απαιτείται: «Να σταματήσει τώρα η διαδικασία εξπρές με την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα των καταργήσεων, συρρικνώσεων και συγχωνεύσεων. Καμιά κατάργηση ή συρρίκνωση Δημόσιων κοινωφελών οργανισμών και φορέων. Διασφάλιση και αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα, της λειτουργίας και του έργου τους. Καμιά άμεση ή έμμεση απόλυση εργαζόμενου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ