ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΣΟ - ΠΑΜΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια μέρα για τη φτώχεια

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή εκδήλωση
Ινδοί εργάτες - μετανάστες με τις γυναίκες και τα παιδιά τους βρέθηκαν προχτές Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Κορωπίου, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή τη χτεσινή παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας, από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ και την Επιτροπή Αγώνα Εργατών βιομηχανικής ζώνης της περιοχής.

Μετανάστες βιομηχανικοί εργάτες που ζουν 10 και 15χρόνια στην περιοχή. Σήμερα πολλοί από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι και δεν μπορούν να πάρουν ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας, γιατί η κυβέρνηση τους αποκλείει. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα παιδιά, με τα σχολεία επειδή δεν υπάρχουν θέσεις, πρέπει να τα πηγαίνουν πιο μακριά. Οπως ανέφεραν και στο «Ριζοσπάστη» σημαντικό γι' αυτούς και κυρίως για τις γυναίκες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για τη συνένωση των οικογενειών, είναι να μάθουν Ελληνικά γιατί δεν ξέρουν και αυτό τούς απομονώνει. Θεωρούν πολύ σημαντικό το σχολείο μεταναστών στην περιοχή που έχει κάνει το ΠΑΜΕ και ήδη πολλές Ινδές γυναίκες μετανάστριες έχουν αρχίσει να πηγαίνουν.

«Ζούμε στο πετσί μας τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Βλέπουμε και το διαπιστώνουμε καθημερινά ότι και στο λεγόμενο αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, η φτώχεια, η ανέχεια, η αμάθεια για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι μια τραγική πραγματικότητα», είπε η Ειρ. Τσέκα από την Επιτροπή Αγώνα Εργατών βιομηχανικής ζώνης Κορωπίου. Η Χρ. Λαμπούδη από το ΠΑΜΕ είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτοί που κερδίζουν από τη φτώχεια τη δική μας, είναι αυτοί που ελέγχουν τις πολυεθνικές εταιρείες, τα μονοπώλια, τις βιομηχανίες είναι αυτοί που με ένα όνομα τους λέμε καπιταλιστές και φυσικά και οι κυβερνήσεις που τους βοηθούν στο να μας εκμεταλλεύονται». Ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι «βασική θέση μας είναι ότι οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους εργαζόμενους όπου κι αν βρίσκονται». Και κάλεσε τους μετανάστες με τις οικογένειες και τα παιδιά τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Τα παιδικά χαμόγελα «άνθισαν» στα πρόσωπα των μεταναστόπουλων και στα κατάπληκτα μάτια των μωρών, όταν βγήκε ο γελωτοποιός με τις κωμικές γκριμάτσες του και τα παιχνίδια. Στα παιδιά μοιράστηκαν και δώρα από το ΠΑΜΕ.

Γενική Συνέλευση δικαστών και εισαγγελέων

Σε ανοιχτή σύγκρουση βρίσκονται οι δικαστές με την κυβέρνηση με αφορμή την οικονομική και θεσμική τους υποβάθμιση. Το κλίμα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του περασμένου Σάββατου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ήταν εκρηκτικό και αποφασίστηκαν από χτες μέχρι την τακτική γενική συνέλευση της ΕΔΕ τρίωρες στάσεις εργασίας (θα δικάζουν μέχρι τις 12 το μεσημέρι). Παράλληλα, από τις 7 Νοέμβρη κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ξεκινώντας, ουσιαστικά, «λευκή απεργία», καθώς δε θα παίρνουν δικογραφίες στο σπίτι, αλλά θα απασχολούνται μόνο στα δικαστήρια μέσα στο νόμιμο ωράριο.

Ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έθεσε τους δικαστές προ των ευθυνών τους στη σημερινή φάση που τα λαϊκά στρώματα δέχονται ολόπλευρη επίθεση στα δικαιώματά τους. «Χρέος και συμφέρον σας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι να συνταχθείτε κι εσείς με τον εργαζόμενο λαό που παλεύει για τα δικαιώματα και την επιβίωσή του». Ο Σπ. Χαλβατζής μιλώντας στους δικαστικούς λειτουργούς αναφέρθηκε και στις δικαστικές αποφάσεις που στη συντριπτική πλειοψηφία κρίνουν παράνομη κάθε απεργιακή κινητοποίηση. «Μιλάνε για Σύνταγμα. Για το νόμιμο και την ανομία. Ποιο είναι το νόμιμο και ποιο το μη νόμιμο; Εν μια νυκτί κατάργησαν το 8ωρο, το 5ήμερο, το 40ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση. Και γνωρίζουμε όλοι ότι αυτά κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες και χύθηκε πολύ αίμα γι' αυτά. Οι εργάτες δεν έχουν άλλο όπλο, παρά την απεργία, την κατάληψη, τη διεκδίκηση. Κι αυτό το όπλο η αστική τάξη θέλει να τους το αφαιρέσει».

Ακόμα, έντονη κριτική άσκησε στα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη λεγόμενη επιτάχυνση της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δίκης λέγοντας ότι «επιχειρείται να προσαρμοστεί και η Δικαιοσύνη στις σύγχρονες ανάγκες των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων», προσθέτοντας, για εισαγωγή θεσμών έμμεσης ιδιωτικοποίησης (διαμεσολάβηση). Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της άρχουσας τάξης να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τον κατασταλτικό χαρακτήρα της Δικαιοσύνης και μίλησε για ταξική επιλογή. «Οι εισαγγελικές αρχές, είπε, αντί να είναι προσανατολισμένες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος του κοινού ποινικού δικαίου, καταπιάνονται νυχθημερόν με τις διώξεις όποιου τμήματος του λαού μας κάθε φορά κινητοποιείται διεκδικώντας το δίκιο του, είτε αυτοί είναι εργάτες των εργοστασίων, είτε αγρότες, είτε ναυτεργάτες, είτε οδηγοί ταξί, είτε μαθητές».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δικάζονται 17 αγωνιστές αγρότες και εργάτες

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν την Πέμπτη 20 Οκτώβρη οι Τάκης Στρούζας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, στέλεχος του ΚΚΕ, Δημήτρης Σούλης, μέλος της ΠΑΣΥ, στέλεχος του ΚΚΕ και άλλοι 15 αγρότες, επειδή τον Γενάρη του 2009 μαζί με πλήθος αγροτών και εργατών έκλεισαν το λιμάνι διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που εξαθλιώνει τους μικρούς αγρότες. Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, σε ανακοίνωσή του, καλεί, τα σωματεία, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους συνδικαλιστές και να παραβρεθούν στις 9 το πρωί στο δικαστήριο.

Θάνατος δημοσιογράφου

Εφυγε την Κυριακή 16.10.2011 ο παλαίμαχος αντιστασιακός, δημοσιογράφος, Δημήτρης Δεμερτζής, σε ηλικία 82 ετών. Η κηδεία του έγινε χτες το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Καισαριανής. Ο Δημήτρης Δεμερτζής, ο οποίος γεννήθηκε στη Θήβα το 1929 και τέλειωσε πολιτικές επιστήμες, ως δημοσιογράφος εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Εκτός των άλλων συνεργάστηκε και με τη «ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» και τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνοπολωνικού Συνδέσμου και του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, ενώ είχε εκλεγεί μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΙΟΥΛΑΦΑ

Ετών 70

Κηδεύουμε αύριο Τετάρτη 19/10/2011 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών. Η ταφή θα γίνει στη Σάμο.

Η σύζυγος: Ιωάννα - Ειρήνη. Η κόρη: Μαρία. Τα εγγόνια: Παρασκευή, Κυριάκος. Η αδελφή: Χρυσούλα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και αποθήκες, σπίτια που πλημμύρισαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση που κράτησε για πολλές ώρες σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου. Συγκεκριμένα, επλήγησαν κυρίως η Βόρεια Ηλεία και η Δυτική Αχαΐα.

Συγκέντρωση και πορεία ενστόλων

Συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο και πορεία προς τη Βουλή, έκαναν χτες εργαζόμενοι σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό. Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στη Βουλή και ειδικότερα στη Λ.Β. Σοφίας, όπου και παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας, οι Ομοσπονδίες εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους «για τη συνεχιζόμενη πολιτική των περικοπών και των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων που παγώνουν κάθε πτυχή ανάπτυξης της Χώρας και καταδικάζουν στη φτώχεια το λαό».

«Η επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι μέρος της συνολικής επίθεσης κατά όλων των εργαζομένων και του λαού. Αυτή η πολιτική οδηγεί το λαό στη φτώχεια για να σωθεί το κεφάλαιο». Αυτά τόνισε χτες το απόγευμα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στο Καλλιμάρμαρο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο και το φορολογικό προσθέτοντας πως η επίθεση θα κλιμακωθεί αν δεν περάσει ο λοός στην αντεπίθεση οργανώνοντας τους αγώνες του.

Νέοι αρχηγοί σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική

Στην αλλαγή των αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, προχώρησε χτες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψής του, το ΚΥΣΕΑ. Παράλληλα, άλλαξε και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς παραιτήθηκε.

Συγκεκριμένα, τη θέση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος και την αντίστοιχη του Πυροσβεστικού Σώματος ο Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος. Στους τέως Αρχηγούς της Αστυνομίας, Ε. Οικονόμου και της Πυροσβεστικής, Στ. Στεφανίδη, απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού.

Μετά την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, Γρηγόρη Τασούλα, για προσωπικούς λόγους όπως ανέφερε στο κείμενο της παραίτησης, τη θέση του πήρε - με σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Χ. Παπουτσή - ο τέως αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες είχε αποφασισθεί η αλλαγή των Διευθυντών στα ΜΑΤ (ανέλαβε ο Ταξίαρχος Θ. Κούτσιαρης), στην Αμεση Δράση / Ομάδα ΔΙΑΣ (με νέο Διευθυντή τον Ταξίαρχο Ευάγγελο Βενέτη) και στην Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (που ανέλαβε ο Ταξίαρχος Στέφανος Κοζυράκης).

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η επίθεση που - όπως καταγγέλλεται - σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα σε βάρος 19χρονου φρουρού της Μονάδας Καυσίμων Αλιάρτου Βοιωτίας της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με μεταγενέστερες πληροφορίες στις έρευνες ενεπλάκη και η αντιτρομοκρατική, ενώ επισημαίνεται πως υπάρχουν αντιφάσεις όσον αφορά στην περιγραφή του περιστατικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ