ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
Οργανωμένο ταξικά άλμα μπροστά

Δεδομένη η απόλυτη επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Δεδομένη η μαζικότατη συμμετοχή στις διαδηλώσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ. Δεδομένη και η έκφραση της συσσωρευμένης λαϊκής οργής με πολιτικούς όρους.

Ολα μαζί συνιστούν κίνδυνο για το σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης την ώρα που έχει αδιέξοδα για τη διαχείριση της κρίσης και τους οξύτατους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς στην ΕΕ για τη χασούρα. Οι εργάτες αποκτούν συνείδηση της δύναμής τους όταν αρνούνται να παράξουν για το κέρδος του καπιταλιστή και απεργούν. Οι εργάτες της κάθε ξεχωριστής επιχείρησης αποκτούν συνείδηση της δύναμής τους όταν βγαίνουν στο δρόμο και συναντιούνται με τα ταξικά αδέλφια τους που επίσης απεργούν. Οι εργάτες αποκτούν συνείδηση της δύναμής τους όταν μέσα από όλη τη διαδικασία οργάνωσης του αγώνα τους και εφαρμογής της απόφασής τους αντιμετωπίζουν όλο το μηχανισμό του συστήματος της εκμετάλλευσης και νιώθουν στην πράξη ότι ο αντίπαλος δεν είναι ανίκητος.

Η προπαγανδιστική μηχανή της αστικής τάξης προσπαθεί να φέρει στα μέτρα του και τη διαδήλωση. Ερμηνεύοντάς την σαν ενίσχυση της καλής κυβέρνησης απέναντι στους κακούς ξένους. Καλή η τακτική της αλεπούς αλλά οι διαδηλωτές είχαν γραμμένο στα πανό τους «Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας».

Κατανοητή η αγωνία της αστικής τάξης. Πάνω που μερικά στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη, η κρίση βαθαίνει. Το πικρό ποτήρι της καταστροφής κεφαλαίων είναι υποχρεωμένοι να το πιουν, όχι από κάποιο καπρίτσιο της μοίρας αλλά γιατί αυτή η εξέλιξη υπακούει σε σιδερένιους νόμους ανάπτυξης του καπιταλισμού (για όσους το ψάχνουν, ας κοιτάξουν λίγο το νόμο της αξίας στον Μαρξ, στο όνομα του οποίου πολλοί πίνουν νερό, αλλά μόλις φτάνουν στο διά ταύτα, ζητάνε δημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού, αντί για την προφανή ιστορική ανάγκη: την ανατροπή του, γιατί δεν πάει άλλο, γιατί όσο υπάρχει αυτό το σύστημα μόνο δεινά μπορεί να φέρνει για την εργατική τάξη, δύναμη της οποίας επίσης καταστρέφεται).

Αυτή την ιστορική ανάγκη, την ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του συστήματος που σωρεύει δεινά για την εργατική τάξη, ήρθαν να υπηρετήσουν όλοι όσοι συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα διαδήλωσαν στο δρόμο, ακόμα κι εκείνοι που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τέτοια συνείδηση. Η συνείδηση διαμορφώνεται ακριβώς εκεί. Στην άμεση αντιπαράθεση με τους καπιταλιστές. Κι αυτή εξελίσσεται πριν απ' όλα μέσα στους χώρους δουλειάς. Είναι η αντιπαράθεση που πρέπει να οξυνθεί. Γι' αυτήν την αντιπαράθεση συγκεντρώνονται διαρκώς δυνάμεις, σ' αυτή τη γραμμή καλεί το ΚΚΕ. Αυτήν τη γραμμή την έκαναν απόφασή τους χιλιάδες και χιλιάδες διαδηλωτές σ' όλη τη χώρα ψηφίζοντας το ίδιο ακριβώς ψήφισμα για την κλιμάκωση της ταξικής πάλης. Είναι νομοτέλειες της ταξικής πάλης όλα αυτά, για να επιταχυνθεί αυτή η εξέλιξη δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους οι κομμουνιστές, το ΚΚΕ.

***

Η τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις όταν ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο με όρους ταξικής αντιπαράθεσης, κινητοποιεί στο έπακρο τις δυνάμεις της αντίδρασης. Ο αντίπαλος κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη, χτες έφτασε και σε ανοιχτή οργανωμένη δολοφονική επίθεση στη διαδήλωση. Παράλληλα, εκεί που θεωρούν πως δεν τους ακουμπά η οργανωμένη λαϊκή αντίδραση, αυτοί που με τις αποφάσεις τους τσακίζουν εκατομμύρια λαϊκών ανθρώπων, στήνουν - κακοστημένες - παραστάσεις «κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», όπως χτες στη Βουλή, με δήθεν αντιπαράθεση, ελπίζοντας πως ο κουρνιαχτός θα δημιουργήσει απυρόβλητο για την κοινή πολιτική τους που απειλεί να βάλει ταφόπλακα στα δίκια της εργατικής τάξης.

***

Εξω στο δρόμο, η λέξη «ψωμί» επιβίωνε στα χείλη. Λέξη ιερή, λέξη που κινητοποιεί πέρα από τις ανάγκες της επιβίωσης. Μαζί με την απόφαση: «Μπορούμε χωρίς αφεντικά!».

Η εργατική τάξη έκανε ένα βήμα, συγκεντρώνει δυνάμεις για ένα άλμα. Η ταξική πάλη οξύνεται. Η ταξική πάλη αναγκαστικά θα οξυνθεί. Οι καπιταλιστές δε θα αφεθούν ανεμπόδιστοι να κάνουν περίπατο πάνω στα σακατεμένα κορμιά των εργατών. Η εργατική τάξη έχει κάθε συμφέρον να οξύνει την πάλη της. Να συσπειρωθεί γύρω από τη γραμμή του ΠΑΜΕ, να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ - που εγγυάται ότι η πάλη της θα έχει τη διέξοδο που τη συμφέρει.

Στενεύει ο χρόνος. Εξαφανίζονται τα περιθώρια για αυταπάτες. Τώρα είναι η ώρα για την εργατική τάξη να κάνει το άλμα μπροστά. Οπως μόνο το ΚΚΕ διακηρύσσει την ώρα που όλοι οι άλλοι ζητάνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποταγή στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Καμιά υποταγή, διέξοδος με πάλη λαϊκή.

Ασχετο; «Ως τι περιφρουρεί το ΚΚΕ τη Βουλή;» αναρωτήθηκε, δήθεν αθώα, από το βήμα της Βουλής ο Πάγκαλος. Ο ίδιος γνώριζε, βέβαια, ότι το σύνολο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ υπεράσπιζε τη διαδήλωση από την κρατική και παρακρατική επίθεση. Γιατί έκανε αυτή τη δήλωση μέσα στη Βουλή; Η απάντηση αυτονόητη όταν προστεθεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα ο αρχισυντάκτης της «Καθημερινής» από τη συχνότητα του «Σκάι», κάποιος Ξυδάκης, επαναλάμβανε την ίδια «ερώτηση», που ταυτόχρονα μεταδιδόταν και ως εκτίμηση από το ραδιοσταθμό του «ΣΥΝ», «το Κόκκινο», ενώ αυτή η «εκτίμηση» είχε προαναγγελθεί και ως σύνθημα για τη δολοφονική επίθεση στη διαδήλωση από διάφορα «μπλογκ». Την αυλαία αυτών είχε ανοίξει το «Κυριακάτικο Βήμα». Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δίνει απόλυτη απάντηση στο ποια μηχανή κίνησε τα νήματα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΝΑ ΟΞΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ

ΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Hταν από κάθε άποψη πρωτοφανής η χθεσινή κινητοποίηση των πολιτών (...) Η τραγική θέση στην οποία έχει περιέλθει η κατώτερη αλλά και η μεσαία εισοδηματικά τάξη λειτούργησε ως κίνητρο συμμετοχής στη χθεσινή διαδήλωση ακόμη και για ανθρώπους που ίσως να μην είχαν μετάσχει άλλη φορά σε τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ: «Μπορεί μια μαζική και επιτυχημένη απεργία να αλλάξει τη φορά των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων; (...) Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες η ίδια η πραγματικότητα (...) Οι πόροι που απαιτούνται για τη σωτηρία πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Κυρίως σε όσους φοροδιαφεύγουν και αλλοιώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση. Αυτό ήταν το μήνυμα της απεργίας. Ενα μήνυμα πολιτικό και απολύτως ευκρινές...» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ: «η προσεχής Κυριακή θα είναι μια "κολασμένη" ημέρα (...) "Κολασμένη" και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς θα κριθεί η ικανότητα των σημερινών ηγετών της να περιορίσουν τις διαστάσεις της κρίσης (...) κινδυνεύει να επεκταθεί (...) απειλώντας συνολικά το οικοδόμημά της. Ηδη (..) η κρίση απειλεί την ισχυρή Ιταλία, ενώ (...) αρχίζει να μπαίνει και η, ακόμα πιο ισχυρή, Γαλλία» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΑΪΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ, συγκλονιστική συγκέντρωση στην Αθήνα με πρωταγωνιστή το ΠΑΜΕ. Λαοθάλασσα σε Θεσσαλονίκη - Πειραιά και άλλες πόλεις. Απεργία και σήμερα και περικύκλωση της Βουλής.

ΤΑ ΝΕΑ: Διαδηλώνω επειδή...

ΕΘΝΟΣ: Η μεγάλη οργή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η λαϊκή οργή έκανε... σκουπίδι την κυβέρνηση!

Ο ΛΟΓΟΣ: Στα «κάγκελα» η Ελλάδα...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διάγγελμα λαού

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρήξη κυβέρνησης με αντιπολίτευση και κοινωνία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαλύει τη χώρα για να σώσει τον εαυτό του

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ηγέτες ερίζουν, η κοινωνία αγωνιά

Η ΑΥΓΗ: Ο λαός γύρισε σελίδα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δραματικές ώρες στην Ευρώπη

Η ΝΙΚΗ: Οι συμφοιτητές της Βοστώνης ξένοι στην ίδια τους τη χώρα

ΑΥΡΙΑΝΗ: 145.000.000 ευρώ χρωστάει το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η δύναμη του λαού

«Μπορεί να γίνει ένα άλμα στην κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων με νέα στοιχεία, με τη συμμετοχή εργατών και εργατριών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, ανθρώπων του μόχθου που αποφασίζουν να προστεθούν στους εργαζόμενους που πήραν μέρος και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις (...) θα δείξει τη δύναμη του λαού και θα τρομάξει τους υποστηρικτές του κεφαλαίου, που απειλούν τους εργαζόμενους και επιδιώκουν να τους φοβίσουν και να συκοφαντήσουν την πάλη τους».

Προκαλούν οι δυνάστες

(...) «Είναι πραγματικά εξοργιστικό. Αυτοί που ευθύνονται για την ανεργία και την εξαθλίωση, για τον υποσιτισμό των μαθητών, για την αθλιότητα στο σύστημα Υγείας, για τη βαρβαρότητα που διαμόρφωσαν τόσα χρόνια, να επιχειρούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες στις λαϊκές δυνάμεις, προσπαθώντας μανιασμένα να επιβάλουν τις θέσεις των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, τις αναδιαρθρώσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας με όλα τα μέσα».

Πατριωτισμός η πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα

(...) «Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Θέλουμε να πούμε στους εργαζόμενους ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό. Ο λαϊκός πατριωτισμός συνδέεται με την πάλη για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, με τον αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Κανένα ψευτοδίλημμα

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν την κινδυνολογία (...) σήμερα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να οξυνθεί το λαϊκό, ταξικό κριτήριο, ώστε να δει ο λαός την ουσία των παραπλανητικών κατασκευασμάτων περί συναίνεσης, κυβέρνησης σωτηρίας, πατριωτικής ή προοδευτικής κυβέρνησης που είναι μέσα για να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, να μη διαταραχθεί η εξουσία και η ιδιοκτησία του κεφαλαίου, η κυρίαρχη πολιτική (...) η ψήφος υπέρ του βάρβαρου πολυνομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση είναι ψήφος που καταδικάζει το λαό στην ακραία φτώχεια, στην πείνα, στην υπονόμευση του μέλλοντος της νέας γενιάς. Είναι ψήφος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν ψευτοϊσχυρισμό, με κανένα ψευτοδίλημμα»(από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ