ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «LEDRA MARRIOTT»
Ζητά απολύσεις, μειώσεις μισθών, ευελιξία!

Επικαλείται την κρίση και τις «ζημιές της» και ζητά από το επιχειρησιακό σωματείο να συμφωνήσει στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Με τον αέρα που της δίνει η εγκληματική, σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, πολιτική της κυβέρνησης, η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ledra Marriott», επιχειρεί να ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις που ισχύουν στο ξενοδοχείο, ξεκινώντας από τη μείωση των μισθών και φτάνοντας στην κατάργηση του διαλείμματος για φαγητό. Η διοίκηση - που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε κέρδη από τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων και την απλήρωτη δουλειά - επικαλείται την κρίση και με διάφορα εκβιαστικά διλήμματα θέλει να φορτώσει τις «ζημιές» της στις πλάτες των εργαζομένων, απαιτώντας την κατάργηση κάθε στοιχειώδους δικαιώματος και κατάκτησης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πριν από λίγες μέρες η εργοδοσία κάλεσε το επιχειρησιακό σωματείο σε διαβούλευση και υπό το εκβιαστικό καθεστώς της αδυναμίας καταβολής μισθών και δώρων το επόμενο διάστημα, κατέθεσε στο τραπέζι «προτάσεις» για το τι πρέπει να χάσουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα. Οι προτάσεις όπως και στο κείμενο της διαβούλευσης αναφέρονται είναι οι εξής:

  • Πάγωμα αυξήσεων για το 2010
  • Αδειες άνευ αποδοχών
  • Μείωση μισθών
  • Μείωση προσωπικού
  • Διαθεσιμότητες - εκ περιτροπής απασχόληση
  • Μερικό κλείσιμο τμημάτων
  • Διακοπή φαγητού, να δίνεται πέραν του οκταώρου (στο 8ωρο περιλαμβάνεται το 30λεπτο διάλειμμα για φαγητό, δηλαδή επιμήκυνση του ωραρίου στις οχτώμισι ώρες)
  • Ευελιξία προσφοράς εργασίας σε παραπλήσιους τομείς για κάλυψη κενών και αποφυγή πρόσληψης πρόσθετου προσωπικού.

Η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου μετά από συνάντηση με την εργοδοσία, με την οποία δε συζήτησε, καλεί τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη στις 3.30 το μεσημέρι, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις και τη στάση τους.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τραμπουκισμοί σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ

Τραμπούκικη επίθεση εις βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ εξαπέλυσαν στελέχη - τσιράκια της εργοδοσίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του εργοδοτικού σωματείου, στο εργοστάσιο ΠΙΝΔΟΣ στα Γιάννενα.

Το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο κυλικείο της επιχείρησης ενημερώνοντας τους εργαζόμενους. Ομάδα της εργοδοσίας, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του σωματείου, επιτέθηκε στα στελέχη του ΠΑΜΕ με προπηλακισμούς και βρισιές, λέγοντας ότι εδώ είναι «φέουδο του ΠΑΣΟΚ».

Σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η συνέχιση των επιθέσεων ενάντια στο ΠΑΜΕ κάνει σαφές ότι εμπνευστής και καθοδηγητής για τη δολοφονική επίθεση στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι μηχανισμοί της μεγαλοεργοδοσίας του ΠΑΣΟΚ και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού: Σήμερα χρησιμοποίησαν τους μπράβους και τα τσιράκια της εργοδοσίας, χτες (σ.σ. προχτές) στη συγκέντρωση τις αντικομμουνιστικές ομάδες ΝΑΡ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα αναρχοφασιστοειδή, που με την πολιτική κάλυψη των στελεχών τους επιτίθονταν δολοφονικά ενάντια σε εργάτες, συνταξιούχους, μαθητές. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της μεγαλοεργοδοσίας, συνδικαλιστές του εργοδοτικού συνδικαλισμού χτες το απόγευμα με επισκέψεις και τηλεφωνήματα στα σπίτια απείλησαν και εκβίασαν εργάτες και εργάτριες της ΠΙΝΔΟΥ που σήκωσαν κεφάλι και πήραν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι το ΠΑΜΕ και τα στελέχη του δεν τρομοκρατούνται και η εργατική τάξη θα κόψει το χέρι όσων το σηκώνουν ενάντια στους αγωνιζόμενους εργάτες. Το ποτάμι πίσω δε γυρνά, φουσκώνει, γίνεται ορμητικό και θα σαρώσει τη μεγαλοεργοδοσία και την πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων που την υπηρετούν. Θα σαρωθούν οι παρακρατικοί μηχανισμοί, που αξιοποιούνται για να χτυπήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Νέες κινητοποιήσεις χτες

Σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη προσανατολίζονται στις αστικές συγκοινωνίες

Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τις πρακτικές εκφοβισμού από την κυβέρνηση. Νωρίς το πρωί έγιναν καταλήψεις, συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλες υπηρεσίες, ενώ απήργησαν για άλλη μια μέρα οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών. Αργότερα ακολούθησε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Προφανώς, στο πλαίσιο του εκφοβισμού των εργαζομένων, δύο αστυνομικοί πήγαν στο κτίριο που συστεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και το τμήμα Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ. Ρώτησαν δύο συνδικαλιστές, δηλώνοντας ότι κάνουν προανάκριση, για τις καταλήψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

Επίσης τα Σωματεία στις αστικές συγκοινωνίες έκαναν κοινή σύσκεψη, όπου συμφώνησαν να απεργήσουν την ερχόμενη Τρίτη (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικός και μετρό). Η οριστική απόφαση για την απεργία θα ληφθεί στα ΔΣ των Σωματείων. Ηδη, απόφαση πήρε το Σωματείο Οδηγών στα λεωφορεία.

Επίθεση σε συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ

Την απρόκλητη επίθεση από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Γ. Κολέτσο, σε δυνάμεις της ΔΑΣ ΕΟΤ και τον τραυματισμό που προκάλεσε σε συνδικαλιστή και στέλεχος του ΠΑΜΕ που χτύπησε, καταγγέλλει η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της.

Η επίθεση έγινε παραμονή της 48ωρης απεργίας με τον γενικό γραμματέα να προσπαθεί να κατεβάσει πανό που είχαν αναρτήσει οι ταξικές δυνάμεις στο κτίριο του ΕΟΤ, στην οδό Τσόχα. Αφού δεν το κατάφερε, αναφέρει η ΔΑΣ, «έσπρωξε πολλές φορές τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της ΔΑΣ στο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Μ. Γκιόκα, με αποτέλεσμα να τον ρίξει κάτω και να τον τραυματίσει».

Αιτία της επίθεσης, σημειώνει η ΔΑΣ, είναι η δράση των ταξικών δυνάμεων που χαλάει «την "ωραία ατμόσφαιρα" της κοινωνικής συναίνεσης, που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με τη βοήθεια των συνδικαλιστών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ».

ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε 80χρονη

Παράσταση διαμαρτυρίας από τις ταξικές δυνάμεις. Λαϊκή συγκέντρωση τη Δευτέρα στη ΔΕΗ

Κανένας άνεργος, καμία φτωχή - λαϊκή οικογένεια να μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό απαίτησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Επιτροπής Αλικαρνασσού και της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων Βουτών και Γοργολαΐνης, στη διεύθυνση της ΔΕΗ με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο κατάστημα της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι Γαζίου.

Οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν την επανασύνδεση του ρεύματος που έχει διακοπεί πάνω από τρεις μήνες σε μια 80χρονη γυναίκα που ζει και μεγαλώνει μόνη της τον 11χρονο εγγονό της, ο οποίος αναγκάζεται τις μέρες μας να διαβάζει με λάμπα υγραερίου, ενώ ζουν χωρίς θέρμανση και με τη γειτονιά να τους εξασφαλίζει ένα πιάτο φαΐ.

Από τη μεριά της διεύθυνσης της ΔΕΗ, οι αντιπροσωπείες όσο και η ίδια η 80χρονη γυναίκα που ήταν εκεί, εισέπραξε μόνο ειρωνείες και νομικά κωλύματα, σύμφωνα με το οποία, όπως ισχυρίστηκε ο διευθυντής, καθιστούν αδύνατη την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Επιτροπής Αλικαρνασσού και τη επιτροπής Αγώνα κατοίκων Βουτών - Γοργολαΐνης, δήλωσαν ότι το ταξικό κίνημα δε θα επιτρέψει να μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, κανένας άνεργος ή χαμηλοσυνταξιούχος. Σε σχέση με τα νομικά κωλύματα, οι αντιπροσωπείες τούς διαμήνυσαν ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, καλώντας την ερχόμενη Δεύτερα 24 Οκτώβρη στις 10 το πρωί σε μαζική, οργανωμένη κινητοποίηση στο κτίριο της ΔΕΗ κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης .

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΟΕ ΟΤΑ
Συμφώνησαν να αναστείλουν τον αγώνα

Στην αναστολή των πολυήμερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων προχώρησε χτες η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αποφασίζοντας ουσιαστικά να στείλει τους εργαζόμενους στο σφαγείο της κυβερνητικής πολιτικής και με μοναδικό αντάλλαγμα την άρση της πολιτικής επιστράτευσης.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έβαλε τέλος στον αγώνα παρά το γεγονός ότι το σύνολο των εργαζομένων έδειξε αποφασιστικά την αγωνιστική του διάθεση, αποκρούοντας την άγρια κυβερνητική επίθεση με εκβιασμούς και απειλές, για να αντισταθούν στη πολιτική που τους στέλνει στην εφεδρεία - απόλυση και στην οικονομική εξαθλίωση.

Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφτηκε νωρίς το μεσημέρι στη συνάντηση μεταξύ ΠΟΕ - ΟΤΑ, προεδρείου ΑΔΕΔΥ, πρόεδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη και του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη. Εκεί δήμαρχοι και ΑΔΕΔΥ πρότειναν να μεσολαβήσουν στον υπουργό Εσωτερικών, να ζητήσουν την άρση της πολιτικής επιστράτευσης της κυβέρνησης με τον όρο να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις. Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αργότερα το απόγευμα στην Εκτελεστική Επιτροπή για να συναντηθούν στη συνέχεια με τον υπουργό Εσωτερικών Χ. Καστανίδη, στην αίρεση της επιστράτευσης και στο σταμάτημα των κινητοποιήσεων.

Την κάθετη άρνησή της να συναινέσει σε αυτή την απόφαση δήλωσε η παράταξη της ΔΑΣ - ΟΤΑ και οι συνδικαλιστές της δεν συμμετείχαν στη συνάντηση στο υπουργείο. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν, ότι τη στιγμή που οι εργαζόμενοι που με μαζική ανυπακοή κατήργησαν στην πράξη ακόμα και την επιστράτευση, η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ τους στέλνει στη δουλειά με το πιστόλι στον κρόταφο. Την ίδια στιγμή πρότεινε τη συνέχιση του αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με καταλήψεις σε κάθε υπηρεσία που θα επιδιώξουν να απολύσουν εργαζόμενους ή να ιδιωτικοποιήσουν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκαλεί για το παιδοκαρδιοχειρουργικό

Την ...«αδυναμία επίτευξης παραγωγής του αναμενόμενου ιατρικού έργου» στο Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία», επικαλείται, σε μια επίδειξη πρόκλησης και θράσους, η κυβέρνηση μετά από την πολιτική χρόνιας απαξίωσης της μονάδας και της ουσιαστικής της κατάργησης μέσα από το σύστημα των συγχωνεύσεων μονάδων και κλινικών. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία μάλιστα αναφέρεται ότι διατάχθηκε και Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Στην απίστευτη αυτή ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «προσωρινή αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών τακτικών και επειγόντων, νεογνών και παιδιών του "Αγία Σοφία" θα γίνεται στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" ...χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους μικρούς μας ασθενείς», αποσιωπώντας τις δυσβάσταχτες πληρωμές που θα κληθούν να καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ