ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Παναττικής Γραμματείας

Αύριο το πρωί στην αίθουσα του Συνδέσμου των Υδραυλικών

Αποψη από τη συμμετοχή δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ στην κινητοποίηση της προηγούμενης Τετάρτης στον Πειραιά
Αποψη από τη συμμετοχή δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ στην κινητοποίηση της προηγούμενης Τετάρτης στον Πειραιά
Συνδικαλιστική σύσκεψη για τη συγκρότηση Παναττικής Γραμματείας συγκαλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ, αύριο Κυριακή, 23 του Οκτώβρη, στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα του Συνδέσμου των Υδραυλικών (Π. Ράλλη και Σαλαμινίας 9 - Ταύρος).

Η πρόσκληση της ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει: «Η συγκρότηση και δράση της ΠΑΣΕΒΕ στον 1,5 χρόνο από τη συγκρότησή της αποτέλεσε θετική και αναγκαία εξέλιξη για το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών, βιοτεχνών, μικρών εμπόρων και αυτοκινητιστών. Το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων σήμερα είναι πιο συγκροτημένο, πιο καλά εξοπλισμένο, πιο ικανό να αντιπαρατεθεί με την αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική και την επιζήμια τακτική των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ.

Μετράμε ήδη αρκετά βήματα στη συσπείρωση δυνάμεων, στην έκφραση αγωνιστικών διαθέσεων και στην οργάνωση κινητοποιήσεων. Εχουμε αρκετές περιπτώσεις που συνάδελφοι απευθύνονται στην ΠΑΣΕΒΕ και ζητάνε στήριγμα σε αγωνιστική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους.

Η κατάσταση συνολικά, αλλά και στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων στην περιοχή της Αττικής καθημερινά χειροτερεύει, οι προοπτικές δεν είναι καλές, η πολιτική που εφαρμόζεται και τα μέτρα που παίρνονται έχουν στόχο να μας ξεπαστρέψουν.

Σήμερα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για παραπέρα μαζικοποίηση των σωματείων, για ακόμα μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των συναδέλφων σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Είναι ευθύνη του αγωνιστικού - αντιμονοπωλιακού κινήματος, της ΠΑΣΕΒΕ να πάρει άμεσα μέτρα και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν ώστε η οργή, η αγανάκτηση, η απελπισία από την αναδουλειά και τα χρέη να οδηγήσουν σε συσπείρωση, δράση, αγωνιστική διέξοδο. Που θα πάρει ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες για τη συμμαχία και την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Με αυτή την επιδίωξη συγκαλούμε την Παναττική Σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ με στόχο να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε πείρα από τη δράση που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα και κυρίως να σχεδιάσουμε την ακόμα πιο δυναμική και αποτελεσματική παρέμβασή μας.

Να συγκροτήσουμε Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ που θα αναλάβει, να οργανώσει, να βοηθήσει και να συντονίσει τους αγώνες και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δεχόμαστε.

Καλούμε τα Σωματεία που ήδη έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην ΠΑΣΕΒΕ, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια και τις Επιτροπές Αγώνα που στηρίζουν το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, τις Τοπικές Γραμματείες από τις συνοικίες και όλους τους συνδικαλιστές που παλεύουν σε αγωνιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση να στηρίξουν την προσπάθειά μας και να συμμετάσχουν και να συμβάλουν ώστε να γίνει ένα ακόμα βήμα στην οργάνωση και την πάλη των αυτοαπασχολούμενων στην περιοχή της Αττικής».

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
«Βιολί» κοροϊδίας από την κυβέρνηση

Να δημιουργήσει την αποπροσανατολιστική εντύπωση ότι θα «παλέψει» για βελτίωση των αρνητικών προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013 επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ συζητήθηκαν για πρώτη φορά οι νέες προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και ο Κ. Σκανδαλίδης ξεκίνησε να προετοιμάζει το έδαφος για να γίνει αποδεκτό με μερικές μικροτροποποιήσεις ό,τι έχει σχεδιαστεί σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών για το διάστημα 2014 - 2020. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η πρόταση χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και αναθεωρήσεις και πολύ πιο ριζοσπαστικές απαντήσεις». Μη μπορώντας να αποκρύψει την πραγματικότητα σημείωσε επίσης πως «η ευρωπαϊκή γεωργία, είναι όμως ο μόνος τομέας πολιτικής, για τον οποίο προτείνεται μείωση των πόρων, σε πραγματικούς όρους». Κατά τ' άλλα, αντί να απορριφθούν συνολικά οι ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν, ο Κ. Σκανδαλίδης πρότεινε να υπάρξει μεταβατική περίοδος εφαρμογής τους, κάτι άλλωστε που προτείνει και η Κομισιόν, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την περιφερειοποίηση των ενισχύσεων κοινωνικά δίκαιο μέτρο. Η όποια κριτική άσκησε ήταν συμβιβασμένη και υποκριτική. Ανέφερε για παράδειγμα:

-- «Το σύστημα των άμεσων ενισχύσεων θα πρέπει να οδηγεί στην απλούστευση των κανόνων και στην ευελιξία της εφαρμογής τους, ώστε να μην απειλείται η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας».

-- «Το ύψος της "πράσινης ενίσχυσης" είναι δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τη συνολική στήριξη».

-- «Για τον "ενεργό αγρότη" ο προτεινόμενος ορισμός είναι άκαμπτος. Θα πρέπει να δοθεί περισσότερη ευελιξία στα κράτη μέλη».

Το θέμα όμως είναι πως τα όσα προτείνονται στη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ οδηγούν με μεγαλύτερη ένταση τους φτωχομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα και ταυτόχρονα ενισχύουν την πολιτική συγκέντρωσης της γης και των επιδοτήσεων στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση από την ΚΑΠ και το μνημόνιο, όλα δείχνουν ότι η αγροτιά θα πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική κρίση και το κυνήγι των καπιταλιστικών κερδών. Η μόνη λύση είναι ο συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή της ΚΑΠ και της πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Κάθε πέρσι και καλύτερα

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, αποτυπώνεται και στα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΤΕ, μιας από τις οργανώσεις των εργολάβων δημοσίων έργων. Σύμφωνα μ' αυτά, από το 2004 έως σήμερα ο αριθμός των εργοληπτικών εταιρειών από 7η (τη μεγαλύτερη) έως και 3η τάξη πτυχίου μειώθηκε κατά 22,2% και συγκεκριμένα από 712 σε 554 (δηλαδή κατά 158 εταιρείες).

Ωστόσο, η μείωση του αριθμού δε σήμανε και καλύτερες συνθήκες για όσες απόμειναν, αφού:

  • Ενημερότητα πτυχίου (στοιχείο απαραίτητο για να πάρει μια εταιρεία μέρος σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων) δε διαθέτουν σήμερα οι 88 από τις 554 εταιρείες, δηλαδή ένα ποσοστό 15,9%.
  • Διαρκώς μειώνονται οι τζίροι στο σύνολο των εταιρειών και συγκεκριμένα κατά 11,3% το 2009 σε σχέση με το 2008 και κατά 15,3% το 2010 σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, κύρια αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η συνεχής περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων, που ενώ το 2000 αποτελούσε το 5,4% του ΑΕΠ το 2011 έπεσε στο 3,2%.

ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ
«Βουτιά» 23% στον κλάδο

Πτώση της τάξης του 23% παρουσίασε η αγορά αντρικών και γυναικείων δερμάτινων υποδημάτων στη διάρκεια του 2010 σε σύγκριση με το 2009, αποτυπώνοντας από μια ακόμα σκοπιά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων. Αυτό προκύπτει από κλαδική έρευνα της ICAP, σύμφωνα με την οποία η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τούς αναγκάζει να στραφούν σε φθηνότερα προϊόντα και σε περιορισμό, ακόμη και ματαίωση αγορών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και σ' αυτόν τον κλάδο, ενώ αρκετές παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν στραφεί στις εισαγωγές, περιορίζοντας σημαντικά και σε ορισμένες περιπτώσεις, διακόπτοντας εντελώς την παραγωγική δραστηριότητα. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για τη διετία 2011 - 2012, για την οποία προβλέπεται παραπέρα μείωση της τάξης του 10% - 15% το χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ