ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αλλεπάλληλα παζάρια χωρίς συμφωνία

Αναβλήθηκαν χτες Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ, εν αναμονή της σημερινής νέας Συνόδου Κορυφής

Η επανάληψη της Συνόδου σήμερα και οι κόντρες στο παρασκήνιο δείχνουν τα αδιέξοδα που μεγαλώνουν στην αστική διαχείριση της κρίσης

Eurokinissi

Η επανάληψη της Συνόδου σήμερα και οι κόντρες στο παρασκήνιο δείχνουν τα αδιέξοδα που μεγαλώνουν στην αστική διαχείριση της κρίσης
Στα ύψη εκτοξεύονται οι ανταγωνισμοί στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με τα κράτη - μέλη να αδυνατούν να καταλήξουν σε μια πρόσκαιρη συμφωνία, αντανακλώντας τις σφοδρές αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας που κοιτούν η κάθε μια για τον εαυτό της πώς θα επωμιστούν μικρότερο κόστος από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα ΕΚΟΦΙΝ λόγω «ανυπέρβλητων διαφωνιών των υπουργών», ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η πολωνική προεδρία της ΕΕ «αποφάσισε να μη συγκαλέσει το Γιούρογκρουπ» και οι εργασίες των δυο συμβουλίων να συνεχιστούν μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και με βάση τις όποιες αποφάσεις της.

Στο παρασκήνιο εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα συνέρχεται στο Βερολίνο κοινή ομάδα εργασίας της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Μπούντεσταγκ «για την κρίση και το μέλλον του ευρώ». Η ομάδα αυτή, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της τον ερχόμενη Φλεβάρη, θα εργαστεί πάνω στη «διαχείριση του ευρώ και την ανάγκη μιας κάποιας σύγκλισης στον οικονομικό τομέα», διευκρινίζει ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στα σενάρια που αναπτύσσονται γύρω από το ελληνικό χρέος, φαίνεται να κυριαρχεί ένα «κούρεμα» άνω του 50%. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, μια «αυστηρά εμπιστευτική έκθεση» της γερμανικής καγκελαρίας που έχει μοιραστεί στους Γερμανούς βουλευτές, κάνει λόγο για ένα πρώτο, άμεσο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ύψους 50-60%, τονίζοντας ότι η απομείωση του χρέους πρέπει να πάρει διαρκή μορφή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η γερμανική έκθεση εκτιμά ότι στην Ελλάδα «η ανάκαμψη θα αργήσει για πολύ» και πως ύστερα από μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, που θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2011 και κατά 3% το 2012, θα υπάρξει ανάπτυξη μόλις 1,25% το 2013 - 2014, για να ανέβει την περίοδο 2015 - 2020 στο 2,66% ετησίως και να πέσει πάλι στο 1,66% ετησίως στο χρονικό διάστημα 2021-2030.

Χτες, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ, ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τα σχέδια για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με διαρροές, έκανε λόγο για κούρεμα του ελληνικού χρέους μεταξύ 50 και 60%, καθώς και για μόχλευση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ. Αναφέρθηκε ακόμα σε επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 100 δισ. ευρώ και είπε ότι οι αποφάσεις για το 2ο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθούν πιθανότατα το Δεκέμβρη.

Παιχνίδια και παζάρια

Σήμερα, πριν από τη νέα Σύνοδο, διενεργείται στην Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ η ψηφοφορία για την υιοθέτηση της περαιτέρω διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, επέδειξε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου που μιλάει για «κούρεμα» 60% στο ελληνικό χρέος, καταγγέλλοντας ότι αυτό κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires», η Γερμανία πιέζει σκληρά τις τράπεζες να δεχθούν κούρεμα ύψους 60% επί των ελληνικών ομολόγων, αλλά η Γαλλία επιμένει ότι το «κούρεμα» δε θα πρέπει να είναι υψηλότερο από το 40%, μια άποψη την οποία στηρίζουν επίσης οι τράπεζες. Δημοσίευμα των «Financial Times» υποστηρίζει ότι η ΕΕ ζήτησε από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μια μείωση κατά 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο δέχεται μια μείωση κατά 40% της παρούσας αξίας των ομολόγων τους και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και επιπλέον ζητάει να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 20 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιούλη. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι στιγμής μεταξύ της ΕΕ και των τραπεζών και αμφιβάλλει για το κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τη σημερινή Σύνοδο.

Σε ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του «BBC», καταγράφεται μια ακόμα πλευρά των παιχνιδιών που παίζουν οι διάφοροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι. Ο βρετανικός σταθμός ισχυρίζεται ότι αρκετά διεθνή hedge funds (κεφάλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) σχεδιάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα βραχείας ωρίμανσης και να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, απαιτώντας αντ' αυτού την πλήρη αποπληρωμή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Σύμφωνα με το BBC, θεωρούν ότι με την απομείωση του ελληνικού χρέους προς τις τράπεζες η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις οφειλές που προκύπτουν από ομόλογα που θα λήγουν το Μάρτη του 2012, τα οποία και σκοπεύουν να αγοράσουν και εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από 60% έως 100%!

Βαθαίνει η κρίση

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο διεθνή αστικό Τύπο και οι προειδοποιήσεις αστών οικονομολόγων που διαπιστώνουν νέο βάθεμα της κρίσης. Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ισχυρίζεται ότι ο κίνδυνος της ύφεσης στην Ευρωζώνη διογκώνεται, απειλώντας και κάποιες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέο Αλταφάζ, τονίζει ότι η Ιταλία θα πρέπει να «συνηθίσει» να ελέγχεται εξονυχιστικά από την ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει σε κάτι τέτοιο ταπείνωση», αλλά «πρόκειται για εποπτεία (...) κάτι φυσιολογικό σε μια νομισματική και οικονομική Ενωση, δεδομένου ότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Από την πλευρά του, ο Αμερικάνος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά ότι ο κίνδυνος νέας κρίσης στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες το 2012 είναι πάνω από 50% και προειδοποιεί ότι «μια κατάσταση που θα γίνεται όλο και πιο αποδιοργανωμένη και όπου πολλές χώρες θα κηρύσσουν στάση πληρωμών, εγκαταλείποντας τη Ζώνη του Ευρώ, με αποτέλεσμα μια κατάρρευση αυτής της Ζώνης (...) αυτό θα ήταν εξίσου σοβαρό, ακόμη και σοβαρότερο, από την κατάρρευση της Lehman το 2008».

Κατά της «ελεγχόμενης» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, εκτιμώντας ότι η λύση για τις υπερχρεωμένες χώρες της βρίσκεται στην αξιοποίηση του πλούτου που διαθέτουν μέσω αποκρατικοποιήσεων και εκμετάλλευσης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας τους. Παράλληλα, ζητάει να μεγιστοποιηθεί η «δύναμη πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το κλίμα, ο Τσαρλς Κόλινς, αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε έγγραφο που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπογραμμίζει ότι η απόφαση που θα ληφθεί σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να «υλοποιηθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα» και τονίζει ότι «οι Ευρωπαίοι και πόρους και ικανότητα έχουν για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, που είναι οι δικές τους». Ο ίδιος σημειώνει ότι «η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση αποτελεί το σοβαρότερο κίνδυνο που δημιουργεί πιέσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και στις προοπτικές των αμερικανικών εξαγωγών και της απασχόλησης επί αμερικανικού εδάφους δεδομένου ότι η ΕΕ πραγματοποιεί το 70% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τους».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοένα και πιο αντιδραστική η ΕΕ για τους λαούς

Παρέμβαση του Γ. Τούσσα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, για την καπιταλιστική κρίση και τη συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας , το "κούρεμα" του χρέους, που παζαρεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους συμμάχους της στην ΕΕ, δεν γίνεται για την ανακούφιση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, αλλά για τον καταμερισμό των ζημιών που προσωρινά θα υποστούν ορισμένες τράπεζες και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Για τον εργαζόμενο λαό σηματοδοτούν νέα σφοδρή επίθεση στη ζωή του, δραστική μείωση μισθών, ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία με οδυνηρές συνέπειες για συντάξεις, κοινωνικές παροχές, σκληρά αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα, μαζική ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης, η ΕΕ γίνεται ακόμη πιο αντιδραστική, πιο επιθετική ενάντια στους λαούς. Οι αποφάσεις σηματοδοτούν ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής του στρατηγικού σχεδίου της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων "Ευρώπη 2020" για τη μετατροπή των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της σε πολύ φτηνή εργατική δύναμη, προς όφελος του κεφαλαίου.

Σ' αυτές τις σκληρές συνθήκες, σημαντικό στοιχείο των εξελίξεων είναι η ανάπτυξη των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος - όπως η μεγαλειώδης 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 19 και 20 Οκτώβρη στην Ελλάδα - το οποίο, παρά τις προσπάθειες καταστολής και τις οργανωμένες προβοκάτσιες, αντιστέκεται, διεκδικεί και παλεύει κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτόν τον αγώνα στηρίζει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν πιο μαζικά και μαχητικά, ενισχύοντας την ταξική ενότητα και την αλληλεγγύη τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ