ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ «ΕΛΜΙΝ» ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Εργάτης έχασε το δεξί του χέρι στο μεροκάματο

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ

Με το δεξί του χέρι ακρωτηριασμένο από τον καρπό πλήρωσε το χτεσινό μεροκάματο ο 28χρονος Τριαντάφυλλος Ζάρας, εργάτης στην εξορυκτική εταιρεία «ΕΛΜΙΝ» μεταλλείων Οίτης στη θέση «Δύο βουνά». Ο 28χρονος, από το Νέο Κρίκελο Λαμίας, εργαζόταν στη νυχτερινή βάρδια και γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα της Τρίτης, την ώρα που έκανε εργασία γόμωσης εκρηκτικών, αποκολλήθηκε βράχος και τον χτύπησε. Αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα στο μηρό του δεξιού του ποδιού, ενώ λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο της Λαμίας, όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί προχώρησαν σε ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού στο σημείο του καρπού.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωση - καταγγελία η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το τραγικό εργατικό ατύχημα είναι «αποτέλεσμα της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που για να αυξήσει την εκμετάλλευση και τα κέρδη της πλουτοκρατίας, συνθλίβει τα εργατικά διακαιώματα και τους ίδιους τους εργάτες. Στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας αντιμετωπίζουν τον εργάτη σαν αναλώσιμο, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση των μισθών, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και εξαφάνιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Για να σταματήσουν οι εργάτες να μετρούν θύματα, αναφέρει ακόμα η ΝΕ Φθιώτιδας, πρέπει να σηκώσουν πιο αποφασιστικά το ανάστημά τους απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στα κόμματα, στους συνδικαλιστές και τους μηχανισμούς που την υπηρετούν».

Τέλος, η ΝΕ Φθιώτιδας επισημαίνει ότι για τους εργαζόμενους «η πιο αποτελεσματική απάντηση είναι ο ταξικός αγώνας για να καταργηθεί το καθεστώς της εκμετάλλευσης, για να γίνουν τα μεταλλεία και οι άλλες επιχειρήσεις και κλάδοι στρατηγικής σημασίας περιουσία του λαού και να αποτελέσουν εργαλεία και μοχλούς ανάπτυξης, που θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και προϋπόθεση την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Δεν αρκεί να αλλάξει η κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξει και η τάξη που κυβερνά».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Καταγγέλλει τον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Στις 29 και 30 Οκτώβρη το 7ο Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ. Ξεμπροστιάζονται για άλλη μια φορά ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ)

Τον υπονομευτικό ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), μπροστά στο 7ο Συνέδριό της, που πραγματοποιείται στις 29 και 30 Οκτώβρη. Οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) δεν έστειλαν καν τα έγγραφα νομιμοποίησης των αντιπροσώπων τους, αδιαφορώντας ακόμη και για τους εργάτες που τους εξέλεξαν.

«Η Ομοσπονδία μας όλα τα προηγούμενα χρόνια ακολούθησε σταθερά και αταλάντευτα γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, σε διαρκή αντιπαράθεση και σύγκρουση με την εργοδοσία, την αντεργατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνεται εξαρχής στην ανακοίνωση. Και τονίζει: «Η δράση της ΟΕΚΙΔΕ υπονομεύτηκε ανοιχτά από τις παρατάξεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου, τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" του ΣΥΝ, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με απεργοσπασία, υπηρέτησαν δουλικά την εργοδοσία, έδεσαν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στους χώρους όπου πλειοψηφούν».

Στη συνέχεια η ΟΕΚΙΔΕ επισημαίνει: «Οι δυνάμεις αυτές από κοινού, στο προηγούμενο (6ο) Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ, με κεντρική καθοδήγηση από τα επιτελεία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, αφού διαπίστωσαν ότι είναι ισχνή μειοψηφία, ότι οι κλάδοι εμπιστεύονται για μια ακόμα φορά την πλειοψηφία της Διοίκησης σε ταξικές - αγωνιστικές δυνάμεις, αποχώρησαν εξαπολύοντας συκοφαντίες και ψεύδη, τα οποία βεβαίως ούτε καν τόλμησαν να τα υποστηρίξουν κατά την προσφυγή τους στα δικαστήρια.

Τον άθλιο, υπονομευτικό τους ρόλο επαναλαμβάνουν και στο 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, που πραγματοποιείται στις 29-30 Οκτώβρη 2011, μη στέλνοντας καν τα έγγραφα νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, τους οποίους εσείς οι εργαζόμενοι εκλέξατε για να πάρουν μέρος στο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας. Σας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Η μόνη ενότητα που τους ενδιαφέρει είναι η υποταγή στην εργοδοσία, το πώς από κοινού θα προωθήσουν τα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης. Καμία σχέση δεν έχουν με τις αγωνίες και τα βάσανα των εργαζομένων. Δημοκρατικό για τους εργατοπατέρες είναι ο εκφυλισμός και η απαξίωση».

Για να καταλήξει: «Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας καλεί τα μέλη των σωματείων να ζητήσουν ευθύνες από τις διοικήσεις. Αισθάνεται την ευθύνη, το χρέος που έχουμε απέναντι στην τάξη μας και τα παιδιά μας, να απαλλάξουμε τις γραμμές της εργατικής τάξης από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, από την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό και την υποταγή. Μπορούμε με οργάνωση των εργαζομένων παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς και με μαζικοποίηση των σωματείων να αναπτύξουμε ένα ρωμαλέο και αποφασιστικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μπορούμε να παρεμποδίσουμε την αντεργατική λαίλαπα, να ανατρέψουμε την αντεργατική πολιτική. Να γίνουμε εμείς αφέντες του μόχθου και του ιδρώτα μας, του πλούτου που παράγουμε».

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Το 7ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «OSCAR» (κοντά στο Σταθμό Λαρίσης) στην Αθήνα, το Σάββατο και την Κυριακή, 29 και 30 Οκτώβρη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο θα υπάρξει η εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης, ο οικονομικός απολογισμός, η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, χαιρετισμοί και ομιλίες εκπροσώπων συνδυασμών και συνέδρων. Τη δεύτερη μέρα θα συνεχιστούν οι ομιλίες συνέδρων και θα ακολουθήσει η εκλογική διαδικασία.

«ΒΕΤ ΑΕ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Ο αγώνας έφερε αποτελέσματα

Ερώτηση για την εργοδοτική επιθετικότητα της εταιρείας κατέθεσε το ΚΚΕ

Αυθημερόν αναγκάστηκε η εργοδοσία στο εργοστάσιο της ΒΕΤ ΑΕ (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ - ΒΙΟΧΑΛΚΟ του μεγαλοβιομήχανου Στασινόπουλου) στη Χαλκίδα, να πάρει πίσω τις τρεις απολύσεις εργαζομένων που έκανε χτες, κάτω από την ανυποχώρητη και σθεναρή στάση της διοίκησης του ταξικού σωματείου και του συνόλου των εργαζομένων, που πραγματοποιούσαν 2ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια. Οι εργαζόμενοι απαιτούσαν την ανάκληση των απολύσεων και δύο ακόμα συναδέλφων τους που έγιναν πριν δέκα μέρες.

Η εργοδοσία, νομίζοντας ότι θα κάμψει τον αγώνα των μεταλλεργατών που πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις, προχώρησε σ' αυτές τις τρεις τρομοκρατικές απολύσεις, όμως μπροστά στην αποφασιστικότητα και ενότητα των 63 εργαζομένων αλλά και του σωματείου, έκανε αμέσως πίσω. Ενότητα που εκφράστηκε και στην πρόσφατη γενική συνέλευση, την προηγούμενη Παρασκευή. Το σωματείο διαμήνυσε στη διοίκηση του εργοστασίου ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με 2ωρη στάση την Πέμπτη και νέα γενική συνέλευση.

Στο μεταξύ Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το θέμα, κατέθεσαν εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος. Ανάμεσα σε άλλα τονίζουν: «Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ο όμιλος ΣΙΔΕΝΟΡ, μόνο για το Α' εξάμηνο του 2011, κατέγραψε σημαντική αύξηση παραγωγής σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η εργοδοσία αξιοποιεί την κρίση για να αυξήσει την κερδοφορία της και στηριζόμενη στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων». Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν την κυβέρνηση: «Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει για να ανακληθούν οι 2 απολύσεις. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα συνεχιστούν οι απολύσεις σύμφωνα με τις εξαγγελίες της διοίκησης».

ΝΑΟΥΣΑ - ΠΟΛΙΧΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νάουσας, με απόφαση γενικής συνέλευσης, καλούν όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης σε κινητοποίηση στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη και σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι στο παλιό εργοστάσιο της «Βέτλανς». Καλούν το λαό να αντιπαρατεθεί με αυτή την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας, με σύνθημα «Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού, η οργή μας να γίνει δύναμη αντεπίθεσης και ανατροπής».

Εξάλλου, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας διοργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 2 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. με στόχο την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου που προγραμματίζει την Παρασκευή 11 Νοέμβρη ενάντια στα χαράτσια για τα ακίνητα.

Και στη Θεσσαλονίκη, η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης οργανώνει κινητοποίηση στην παρέλαση και καλεί το λαό να τιμήσει τους αγωνιστές εκείνης της περιόδου και το αίμα που έχυσαν με μαζική λαϊκή αντίσταση σήμερα, ενάντια στην κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μέσα από τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτώβρη να στείλει μήνυμα λαϊκής οργής, αντίστασης και ανυπακοής για να μην πτωχεύσει ο λαός.

«BOWLING CENTER» ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι εργαζόμενοι βρήκαν την πόρτα κλειστή

Στο δρόμο εν μια νυκτί και χωρίς καμιά εξήγηση πέταξε τους 17 εργαζόμενους η εργοδοσία του «BOWLING CENTER» στον Προφήτη Ηλία στον Πειραιά, αφήνοντάς τους κυριολεκτικά στο δρόμο. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά, οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη ενώ πήγαν να πιάσουν κανονικά δουλειά βρήκαν την επιχείρηση κλειστή και κανένας δεν βρέθηκε να τους εξηγήσει τι θα γίνει με τους ίδιους, ενώ κανένας από τους μετόχους της επιχείρησης, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του Συνδικάτου, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Οι εργαζόμενοι μάλιστα έχουν να πληρωθούν πριν από το καλοκαίρι και δεν έχουν πληρωθεί άδειες, δώρα και επιδόματα για τουλάχιστον δύο χρόνια.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα σύσκεψη για τις εξελίξεις στον κλάδο

Σύσκεψη οργανώνει σήμερα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής για τα γεγονότα των απεργιακών κινητοποιήσεων, τις εξελίξεις στον κλάδο και τους τρόπους ανάπτυξης της αγωνιστικής απάντησης. Η σύσκεψη θα γίνει στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5, πίσω από τη Μητρόπολη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ