ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί από το σεισμό

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στα «χάρτινα» κτίρια, ενώ επιδεινώνονται και οι καιρικές συνθήκες

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε όλη την Ανατολική Τουρκία
Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε όλη την Ανατολική Τουρκία
ΒΑΝ - ΕΡΤΖΙΖ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εικόνες απόλυτης καταστροφής κυριαρχούν στην τουρκική επαρχία Βαν και ιδιαίτερα στην πόλη Ερτζίζ και την πόλη του Βαν, μετά το φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε την Κυριακή. Ο τραγικός απολογισμός του σεισμού φτάνει μέχρι στιγμής τα 432 θύματα και ξεπερνά τους 1.300 τραυματίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ερυθράς Ημισελήνου, εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια, με τις πιθανότητες διάσωσής τους να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αντίπαλος των διασωστών είναι και ο καιρός, δεδομένου ότι στην περιοχή που βρίσκεται σε 1.750 μέτρα υψόμετρο επικρατούν ήδη πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αναμένεται επιδείνωση με ενδεχόμενο χιονόπτωσης. Ελπίδα ζωής έδωσε η διάσωση ενός βρέφους 14 ημερών που ανασύρθηκε ζωντανό χθες από τα συντρίμμια, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί, έως και 5,4 Ρίχτερ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων της Τουρκίας (AFAD) έχουν κατεδαφιστεί 2.262 κτίρια, στην επαρχία του Βαν, με ολόκληρα χωριά και πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί. Κτίρια στα οποία δεν είχαν, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο, καμία αντισεισμική θωράκιση, ενώ πολλά από αυτά ήταν κατασκευασμένα από πλίνθους, κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Στην επαρχία του Βαν, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, με υψηλά ποσοστά φτώχειας, πολλά κτίσματα είναι παράνομα και χωρίς καμία μελέτη, ενώ στις κατασκευές κυριαρχεί ο χρηματισμός και τα σκάνδαλα, παρότι είναι μία σεισμογενής περιοχή. Το αστικό κράτος από την πλευρά του είναι ο υπεύθυνος για το έγκλημα των παρανομιών που έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες μέρες.

Εκ των υστέρων το κράτος ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιήσει πολυάριθμες ομάδες διασωστών, στρατιωτικά τάγματα και ελικόπτερα, προκειμένου να συμβάλουν στις έρευνες και τη βοήθεια των πληγέντων, έχοντας προγραμματίσει να διαθέσει 11.274 σκηνές στους 452 καταυλισμούς που έχουν στηθεί, δηλώνοντας ότι δε χρειάζεται βοήθεια από το εξωτερικό και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις δικές του δυνάμεις. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και του τουρκικού λαού, που έχει προθυμοποιηθεί να βοηθήσει, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επιχείρησε να καπηλευθεί πολιτικά το γεγονός, δηλώνοντας ευτυχής για την εθνική ενότητα που παρουσιάζει το έθνος απέναντι στην καταστροφή.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Γαλλική στρατιωτική επέμβαση

ΠΑΡΙΣΙ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού παραδέχθηκε χτες τη στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας στην επέμβαση που πραγματοποιούν από τις 16 του μήνα επί του σομαλικού εδάφους περίπου 3.000 Κενυάτες στρατιώτες με στόχο την καταδίωξη και συντριβή των ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

Ωστόσο, ο Τιερί Μπουρκχάρ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις πρόσφατες δηλώσεις του Κενυάτη ομολόγου του, πως, δηλαδή, σκάφος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού που έπλεε στον κόλπο του Αντεν, ανοιχτά των σομαλικών ακτών, βομβάρδισε προ ημερών θέσεις ισλαμιστών στις παράκτιες περιοχές της νότιας Σομαλίας, κοντά στο προπύργιό τους στην πόλη Κισμάγιο. Ο Γάλλος αξιωματούχος παραδέχθηκε εντούτοις ότι το Παρίσι παρέχει «περιορισμένη» στρατιωτική επιμελητειακή υποστήριξη στην Κένυα κυρίως μέσω των μεταφορών εξοπλισμού που διεκπεραιώνει το γαλλικό μεταγωγικό σκάφος «TRASALL», υποστηρίζοντας ότι η γαλλική στρατιωτική εμπλοκή «περιορίζεται σε χώρο και χρόνο επί του κενυατικού εδάφους».

Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί σε μεγάλη μερίδα του κενυατικού Τύπου έπειτα από τις δύο προχτεσινές βομβιστικές επιθέσεις αγνώστων κατά στάσης λεωφορείου και νυχτερινού κέντρου διασκέδασης με τουλάχιστον ένα νεκρό και συνολικά περίπου 20 τραυματίες. Αρκετοί αρθρογράφοι υιοθετούν τις υποψίες της κενυατικής Αστυνομίας ότι οι δράστες είναι ισλαμιστές σομαλικής καταγωγής που εξαπολύουν τις επιθέσεις από σομαλική παροικία του Ναϊρόμπι, εκφράζοντας παράλληλα ζωηρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της επέμβασης του κενυατικού στρατού στη νότια Σομαλία.

Ολα αυτά ενώ νωρίς χτες το απόγευμα αναφέρθηκε η απαγωγή ενός Αμερικανού και ενός Δανού, εργαζομένων σε οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Σομαλία...

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Καταστροφικές πλημμύρες

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Ξεπερνούν τους 366 νεκρούς τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών που προκαλούν στην Ταϊλάνδη οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων, που πλήττουν τη χώρα εδώ και τρεις μήνες. Χτες ανακοινώθηκε ότι κλείνει το δεύτερο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, καθώς νερά έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν τη βόρεια πλευρά του, με την κατάσταση στη χώρα να χειροτερεύει συνεχώς, προκαλώντας σοβαρή κρίση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, που έχουν σαν αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές, με τους πληγέντες να υπολογίζονται περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη θέσπιση ταμείου δυναμικότητας 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ συνεχώς εκκενώνονται νέες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ