ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Οχτώβρη 2011 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
Το δημόσιο χρέος ως σύμπτωμα της κρίσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, ως σύμπτωμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, απασχολεί το σύνολο των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, φέτος, για πρώτη φορά το δημόσιο χρέος στις αναπτυγμένες χώρες ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ. Στον κατάλογο αυτών των χωρών την πρώτη θέση κατέχει η Ιαπωνία με χρέος που φτάνει το 233,1% του ΑΕΠ της χώρας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 165,6% του ΑΕΠ.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ανέρχεται σήμερα σε 40 τρισ. δολάρια. Το δημόσιο χρέος των 20 πλουσιοτέρων χωρών στον κόσμο (G-20) ξεπερνά πλέον σε μέγεθος το 100% του ΑΕΠ τους, και μόλις την τελευταία δεκαετία, από το έτος 2000, έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 50%.

Το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 14,2 τρισ. δολάρια, προσεγγίζει δηλαδή το 100% του ΑΕΠ που ανέρχεται περίπου σε 14,7 τρισ. δολάρια. Το εμπορικό έλλειμμα δε των ΗΠΑ, μόνο για το μήνα Φλεβάρη 2011 ξεπέρασε τα 45 δισ. δολάρια. Στη Δυτική Ευρώπη, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στην Αγγλία και τη Γαλλία το Δημόσιο Χρέος προσεγγίζει επίσης το 100% του ΑΕΠ, ενώ στο Βέλγιο και την Ιταλία το έχει ξεπεράσει ήδη. Μόνο η γερμανική οικονομία διαφοροποιείται, μελέτες όμως που έρχονται στη δημοσιότητα σημειώνουν ότι το πρόβλημα χρέους θα πλήξει και τη Γερμανία με μεγάλη ένταση τις επόμενες δεκαετίες.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΗ οφείλεται στην αύξηση του δανεισμού των κρατών για την κάλυψη της ρευστότητας του συστήματος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης υπερσυσσώρευσης προϊόντων και κεφαλαίων. Το πρόβλημα εντάθηκε και οξύνθηκε από την ανισόμετρη ανάπτυξη των καπιταλιστικών οικονομιών και τις αντιθέσεις που πολλαπλασιάζονται στο περιβάλλον της κρίσης.

Στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αναφέρεται ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ στις αναπτυγμένες χώρες τουλάχιστον μέχρι το 2015.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας, η κυβέρνηση της οποίας γκρινιάζει συνεχώς για την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιβολή ποινών στις χώρες που έχουν υπερβολικό έλλειμμα, όχι μόνο ξεπερνά το όριο του 3% του ΑΕΠ, αλλά αυξήθηκε από -3,2% το 2009 σε -4,3% το 2010. Το έλλειμμα της Γαλλίας είναι ακόμη πιο υψηλό αλλά μειώθηκε από -7,5% το 2009 σε -7,1% το 2010.

Ως προς το δημόσιο χρέος, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη από 79,8% του ΑΕΠ το 2009 σε 85,4% το 2010. Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν η Εσθονία (6,7%), το Λουξεμβούργο (19,1%) και η Σλοβενία (38,8%). Τις χειρότερες, η Ελλάδα (144,9%), η Ιταλία (118,4%) και το Βέλγιο (96,2%). Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, που βρίσκεται πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ, αυξήθηκε από 74,4% το 2009 σε 83,2% το 2010.

Χωρίς αντίκρισμα

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων στις ξένες τράπεζες και τη μεταφορά κεφαλαίων στις λεγόμενες offshore εταιρείες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους». Μάλιστα, τον Ιούνη του 2009 υπό την πίεση της συντονισμένης διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι εκπρόσωποι των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου κήρυξαν τον «πόλεμο» στους φορολογικούς παραδείσους...

Προχτές δόθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ο πρώτος απολογισμός αυτού του «πολέμου». Μόλις 14 δισ. ευρώ ήταν τα φορολογικά έσοδα για τις χώρες του G20 από το κυνήγι των φοροφυγάδων !

Το μεγαλύτερο όφελος είχε η Ιταλία, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα 5,6 δισ. ευρώ. Ανάλογη προσπάθεια στις ΗΠΑ απέφερε έσοδα 2,7 δισ. δολαρίων από 30.000 φορολογουμένους, ενώ η Γερμανία κατάφερε να μαζέψει από ανάλογο αριθμό πολιτών της 1,8 δισ. ευρώ.

Παρά τα μεγάλα λόγια, ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής από το αστικό κράτος είναι εκ των πραγμάτων άνευ αντικρίσματος. Πέραν της φορολογικής ασυλίας στο μεγάλο κεφάλαιο υπό τη μορφή κινήτρων, επιδοτήσεων και απαλλαγών, οι κεφαλαιοκράτες, αφού μετέφεραν επί δεκαετίες κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες - φορολογικούς παραδείσους, σήμερα επινοούν νέους τρόπους, προκειμένου να φοροδιαφύγουν. Μεταξύ άλλων και αγοράζοντας ζημιογόνες εταιρείες, έτσι ώστε να εμφανίσουν ζημιές, τις οποίες εν συνεχεία τις μεταφέρουν σε χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για τα επιχειρηματικά κέρδη. Εκμεταλλεύονται έτσι το γεγονός ότι οι χώρες αυτές προσφέρουν φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές και συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν.

ΑΤΙΤΛΟ

«VOLKSWAGEN» - ΚΕΡΔΗ Υπερτριπλάσια κέρδη εμφάνισε η «Volkswagen» κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση για τα οχήματά της. Μάλιστα, στο εννεάμηνο η εταιρεία έχει ξεπεράσει τα συνολικά κέρδη του 2010. Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν στα 7,2 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ που ήταν το τρίτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου αυξήθηκε το ίδιο διάστημα στο 12,4%.

«SHELL» - ΚΕΡΔΗ Διπλάσια κέρδη εμφάνισε η «Shell» το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη ανήλθαν σε 7,2 δισ. δολάρια από 3,5 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Κατά τη διάρκεια του εξεταζόμενου τριμήνου, η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 48% σε σχέση με πέρυσι, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία.

«NOVARTIS» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Επικαλούμενη την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου και την αυξανόμενη πίεση στις τιμές των φαρμάκων, η διοίκηση της «Novartis» ανακοίνωσε χθες την περικοπή 2.000 θέσεων, κυρίως στην Ελβετία και τις ΗΠΑ, καθώς και το κλείσιμο ακόμη δύο εργοστασίων της - στην Ελβετία και στην Ιταλία. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 200 εκατ. δολαρίων ετησίως και η μεταφορά δραστηριοτήτων όπως η έρευνα, η διαχείριση δεδομένων, ο έλεγχος των κλινικών δοκιμών σε χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ