ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα με το ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ

Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟΤ, στις 11π.μ., καλεί τους εργαζόμενους στο υπουργείο η νεοσυσταθείσα Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, άμεση καταβολή μισθών, μαζί με ένα «Οχι» στις απολύσεις.

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ (συστάθηκε στις 18/10) σημειώνει: «Καθημερινά με εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, σε μουσεία και υπηρεσίες του ΥΠΠΟ-Τ υπερασπιζόμαστε ανυποχώρητα τα δικαιώματά μας, κόντρα σε δυσκολίες και εμπόδια. Με τη διεύρυνση της Επιτροπής από εργαζόμενους με κάθε μορφής εργασία, συμβασιούχους, απολυμένους, ανέργους, θα αγωνιστούμε από καλύτερη θέση για τη διεκδίκηση όλων όσα οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν. Παλεύουμε για την ενίσχυση της Επιτροπής με εργαζόμενους κάθε μορφής εργασία, ώστε να αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις».

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια εκείνης στον ΕΟΤ, ενάντια «στην απροκάλυπτη επίθεση (λεκτική και χειροδικία) του γεν. γραμματέα του ΕΟΤ προς συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, όταν επιχείρησε με άλλους συναδέλφους του την ανάρτηση πανό για τη 48ωρη απεργία», καθώς και της παράστασης διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ-Τ (26/10) για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις καταβολές μισθών και τις απολύσεις εργαζομένων (ΑΣΕΠ, Ασφαλιστικά, stage), όπου απαιτήθηκε συνάντηση με τον υπουργό».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δεν υποκύπτουν στις απειλές του δημάρχου

Eurokinissi

Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων της Φιλαρμονικής του Δήμου που εξαπέλυσε και ποινικοποίησης των αγώνων τους, έκαναν χτες οι μουσικοί της ορχήστρας, με τη συμπαράσταση εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων, του ΠΑΜΕ κ.ά.

Το «έγκλημα», κατά τον δήμαρχο, είναι ότι οι μουσικοί της Φιλαρμονικής, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου τους, αποφάσισαν και έβαλαν μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική. Ο δήμαρχος απείλησε τους μουσικούς ότι, αν δεν αφαιρούσαν τις μαύρες κορδέλες θα τους περνούσε από Πειθαρχικό Συμβούλιο, με το ερώτημα της απόλυσης, απειλή, που έπεσε στο κενό, καθώς οι μουσικοί πιο αποφασισμένοι εφάρμοσαν την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Στη χτεσινή διαμαρτυρία, οι εργαζόμενοι καταδίκασαν την εργοδοτική τρομοκρατία του δημάρχου και επιβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο ποινικοποίησης των αγώνων τους εντάσσεται και η προκαταρκτική έρευνα για τη διαμαρτυρία τους στις 28/10, που ξεκινά η δημοτική αρχή. Στη χτεσινή κινητοποίηση των μουσικών παρόντες, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, ήταν οι Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας

Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους Μουσικούς αναφέρουν: «Οι διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού στις παρελάσεις δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η οργή του ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Αυτήν την πολιτική ανέλαβε να υπερασπίσει ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους της Φιλαρμονικής. Με αφορμή την απόφαση των συναδέλφων να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους, απείλησε ότι θα τους απολύσει όλους και θα κλείσει τη Φιλαρμονική που λειτουργεί χωρίς διακοπή από το 19ο αιώνα. Η στάση αυτή της δημοτικής αρχής αποκαλύπτει την πλήρη συμφωνία με αυτήν την πολιτική. Αναλαμβάνει, μάλιστα, και ρόλο αναχαίτισης των αντιδράσεων, χωρίς να διστάσει να τρομοκρατήσει ακόμα και με απόλυση εργαζόμενους, που με συμβολικό τρόπο διαμαρτυρήθηκαν για την αδυναμία τους να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών τους.

Συγχαίρουμε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους στη Φιλαρμονική που δεν υπέκυψαν στις τρομοκρατικές απειλές του δημάρχου. Η μάχη που έχουν να δώσουν είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων, απαιτεί χρόνο και θυσίες, όμως είναι η μόνη διέξοδος για τα συμφέροντα αυτών που παράγουν τον πλούτο. Απέναντί μας έχουμε έναν δήμαρχο που συνειδητά εκφράζει τα συμφέροντα της εξουσίας των μονοπωλίων.

Σήμερα αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο δεν αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό μόνο σαν όργανο προπαγάνδας των συμφερόντων τους, αλλά επενδύουν με βλέψεις κερδοφορίας στην Τέχνη, στον τουρισμό, στη διασκέδαση, στην αναψυχή, στον ελεύθερο χρόνο. Αυτές τις επενδύσεις και τα συμφέροντα υπηρετεί ο σημερινός και οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Γι' αυτό συνεργάζεται με τον υπουργό Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας, αυξάνοντας τις πολιτιστικές δράσεις σε αυτό, ενώ απειλεί ότι θα καταργήσει πολιτιστικές υποδομές που προσφέρουν δωρεάν πολιτισμό για πάνω από έναν αιώνα. Σήμερα, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας έχει ένα μόνο θέατρο με ελάχιστες δυνατότητες, τη στιγμή που μονοπώλια επενδύουν στο χώρο, κτίζοντας υπερπολυτελή μέγαρα, είτε με δημόσιο χρήμα είτε σε δημόσια γη τεράστιας αξίας. Αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπεί ο δήμαρχος, γι' αυτό χρησιμοποιεί σήμερα τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Λυρικής Σκηνής, που έχει παραδοθεί στο ίδρυμα Νιάρχου, τη στιγμή που δεν πληρώνει ούτε τους μισθούς των αορίστου χρόνου εργαζομένων της.

Συνάδελφοι, σας καλούμε, μαζί με τον περήφανο αγώνα σας ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία του δημάρχου, να βάλετε, συγχρόνως, τα θεμέλια ενός κινήματος ενάντια στα μονοπώλια του χώρου και την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Αυτός ο προσανατολισμός του κινήματος δεν είναι υπόθεση των αυριανών αγώνων, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του καθημερινού αγώνα για σταθερή δουλειά και αποδοχές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, ενωνόμαστε με τον αγώνα όλων των εργαζομένων για την ανατροπή της κυβέρνησης, ενάντια στα κόμματα της πλουτοκρατίας, χτίζοντας τη συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία».

Ο Πέτρος... στην Αθήνα της Κατοχής

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Αλκης Ζέη ανεβαίνει (3/11), στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης - Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Παίζουν: Εφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κούλη, κ.ά.

Είναι 27 Οκτωβρίου 1940. Ο εννιάχρονος Πέτρος είναι λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η αδερφή του, Αντιγόνη, του δίνει ένα κουτί για να το θάψει. Δεν προλαβαίνει, όμως. Ξημερώνει 28 Οκτωβρίου και τον Πέτρο ξυπνούν οι σειρήνες του πολέμου. Η ζωή του ανατρέπεται. Το σχολείο κλείνει, ο θείος Αγγελος πάει στο μέτωπο, η μαμά του μετρά τα τρόφιμα... Ο Πέτρος ζει τη νίκη κατά των Ιταλών φασιστών, μετά την εισβολή των Γερμανών, την κατοχή και την πείνα. Με δυο φίλους του διαδηλώνει και γράφει συνθήματα στους τοίχους. Γνωρίζει τον αγωνιστή Αχιλλέα και την Δροσούλα και εντάσσεται κι αυτός στην Αντίσταση.

Τα παιδιά - θεατές παρακολουθούν αυτόν το μεγάλο και περιπετειώδη «περίπατο» του Πέτρου, που είναι γεμάτος συναισθήματα, βιώματα, γνώσεις, ιδέες, από τον Οκτώβριο του 1940 έως την απελευθέρωση της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 1944, με τον Πέτρο στους δρόμους του αγώνα, «άντρα πια, δεκατριών χρονών»!

Η πορεία του Πέτρου, γεμάτη δυσκολίες, κινδύνους, αλλά και θαύματα στην Αθήνα της Κατοχής και της Αντίστασης, με την ορμή και την επινοητικότητα του εφήβου, θα συναρπάσουν τους μικρούς θεατές, καθώς στη σκηνή ζωντανεύει ένα πολυαγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός. Κίνηση: Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Βίντεο: Χρήστος Δήμας. Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια.

«Μετέωρα» τιτλοφορείται το μουσικό δρώμενο, που θα παρουσιάσει ο Νίκος Γεωργουσάκης με ομάδα μουσικών (6,13,20/11), στο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, 210 5242211). Θα παρουσιαστούν κομμάτια απ' την επερχόμενη πρώτη δισκογραφική δουλειά του και διασκευές επιλεγμένων τραγουδιών των Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα κ.ά. Μαζί του: 6/11 Μάρθα Φριντζήλα, 13/11 Βαγγέλης Μαρκαντώνης, 20/11 Πέτρος Μπαλτάσης.

«Ολα εσύ» τιτλοφορείται ο πρώτος δίσκος του νέου, Λαρισαίου, ερμηνευτή Απόστολου Φωτιάδη, σε μουσική του Δημήτρη Φωτιάδη και στίχους της Μαρίας Μπιλιλή-Φωτιάδη και του ερμηνευτή. Στο δίσκο, στον οποίο συμπράττουν εξαιρετικοί μουσικοί, θα παρουσιαστεί (3/11, 8μ.μ) στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, έντεκα συνθέσεις, σε έντεκα διαφορετικά μονοπάτια, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας και ονείρου. Στην παρουσίασή του συμμετέχουν οι: Μαρία Παπουτσή (θεατρολόγος), Βασιλική Μάνδαλου (φιλόλογος - ποιήτρια), Τ. Αρβανιτάκης (συνθέτης) και Α. Τσιωνάς (τραγουδοποιός). Οι συντελεστές του δίσκου θα παρουσιάσουν όλα τα τραγούδια του. Είσοδος ελεύθερη.

Στο χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ποιητές στη σκιά», σε επιμέλεια του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε συνεργασία με το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στις 3/11 (8μμ) θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον αλησμόνητο σπουδαίο ποιητή Νίκο Καρούζο. Θα μιλήσουν οι ποιητές: Βασίλης Ρούβαλης, Μαρία Κατσοπούλου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Πάνος Αρβανίτης. Θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννακάκος. Ραδιοφωνική επιμέλεια: Κώστας Φασουλάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ