ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συγχωνεύσεις και «λουκέτα» σε σχολές

Το υπουργείο Παιδείας θέλει να επιβάλει το νέο «χάρτη» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με συγχωνεύσεις, «λουκέτα» και εσωτερικές αναδιαρθρώσεις στα ιδρύματα

Μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων το υπουργείο Παιδείας προχωρά, όπως αναμενόταν, και σε συγχωνεύσεις και «λουκέτα» σε τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ώστε να προωθηθεί ο νόμος - πλαίσιο και οι αναδιαρθρώσεις για το πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, έστειλε επιστολές στα ιδρύματα για την έναρξη των διαδικασιών των συγχωνεύσεων.

Είναι φανερό ότι στα σχέδια των συγχωνεύσεων κριτήριο θα είναι οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων, για να μπορούν να κάνουν «μπίζνες» με τους καλύτερους δυνατούς όρους με τα ιδρύματα. Στόχος είναι να προσαρμοστεί το εργατικό δυναμικό, που θα παράγεται, στις «ανάγκες» των μονοπωλίων κάθε κλάδου, σε κάθε χρονική στιγμή. Απ' τις συγχωνεύσεις θα μείνουν «στον αέρα» φοιτητές και σπουδαστές που θα κλείσουν τα τμήματά τους, αλλά και εργαζόμενοι που θα «περισσεύουν» στο σχεδιασμό!

Η υπουργός Παιδείας, στην επιστολή της προς προέδρους και πρυτάνεις, υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο, πρέπει να γίνουν συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού με τα ιδρύματα (δηλαδή τα «μπίζνες - πλαν» των ιδρυμάτων), αναφέρει τα άρθρα σύμφωνα με τα οποία τα ιδρύματα μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, για να καταλήξει: «Προκειμένου να αντεπεξέλθει στις επιταγές του νόμου, κάθε ΑΕΙ πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσει σε δημιουργία Σχολών (στη βάση των κριτηρίων που αφορούν αριθμούς εισακτέων, αποφοίτων, ενεργών φοιτητών, αριθμό καθηγητών, υποδομές κ.ο.κ.)». Με το νόμο - πλαίσιο χτυπιέται το επιστημονικό περιεχόμενο των σπουδών και «θεσμοθετούνται» πτυχία πολλών ταχυτήτων. Για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, η κυβέρνηση επιδιώκει να φτιάξει νέο «χάρτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Ειδικές επιστολές έχει στείλει η υπουργός Παιδείας στα ΤΕΙ που έχουν Τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών. Απαιτεί, μέχρι τις 10 Δεκέμβρη, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, προτάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων με ίδιο αντικείμενο σπουδών. Το υπουργείο υποστηρίζει πως χρειάζεται «συγκέντρωση των διάσπαρτων σήμερα δυνάμεων αριστείας», ενώ γίνεται σαφέστατη αναφορά σε «διακοπή λειτουργίας» τμημάτων για τα οποία το υπουργείο θα ...μεριμνήσει - λέει - για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό και την «ομαλή συνέχιση και την ολοκλήρωση των σπουδών όσων σήμερα φοιτούν σε αυτά»...

Στην επιστολή προς τα ΤΕΙ Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Καλαμάτας και Μεσολογγίου ζητά σχέδιο για τη δημιουργία δύο τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο των Βιολογικών Καλλιεργειών. Σε αντίστοιχη επιστολή προς τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Μεσολογγίου ζητά σχέδιο για τμήμα με γνωστικό αντικείμενο των Ιχθυοκαλλιεργειών. Σε τρίτη επιστολή προς τα ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Κρήτης, Λάρισας, Πάτρας, Πειραιά ζητά πρόταση για τρία τμήματα στο γνωστικό αντικείμενο του Τουρισμού.

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΚΝΕ

Αύριο το Φεστιβάλ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης

Από την παράσταση της Ομάδας Χορού της ΚΝΕ στο φετινό Φεστιβάλ
Από την παράσταση της Ομάδας Χορού της ΚΝΕ στο φετινό Φεστιβάλ
Εκδηλώσεις για νέους εργαζόμενους, εκδηλώσεις μελέτης και άντλησης ιστορικής πείρας, μια εκδρομή για μαθητές, αλλά και συναντήσεις συγκρότησης των καλλιτεχνικών ομάδων της ΚΝΕ στην Αττική, περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες της ΚΝΕ αυτές τις μέρες σε διάφορες πόλεις. Συγκεκριμένα:

Αύριο Παρασκευή, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων:

-- Από το πρωί θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5.

-- Στις 7 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση των ιστορικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα τα σοβιετικά κινούμενα σχέδια.

-- Στις 9 μ.μ., πολιτική ομιλία από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με συναυλίες από το συγκρότημα της ΚΝΕ, ερασιτεχνικά συγκροτήματα και ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι.

Εκδρομή στο Χορτιάτη

Εκδρομή στο Χορτιάτη, για ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας, διοργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, το Σάββατο 5 Νοέμβρη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 11 το πρωί από το Αγαλμα Βενιζέλου. Η εκδρομή πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 67 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβρη του 1944, όπου 144 κάτοικοι, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, έπεσαν θύματα των ναζιστικών δυνάμεων και των ντόπιων συνεργατών τους.

Συναντήσεις των καλλιτεχνικών ομάδων

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεκινούν οι πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ στην Αττική. Η ΚΝΕ έχει ομάδα χορού, θεάτρου και μουσικά σχήματα (ορχήστρα, λαϊκο-ρεμπέτικο, κλασική μουσική), όπου συμμετέχουν μέλη, αλλά και φίλοι της Οργάνωσης και τη δουλειά τους την έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στα Φεστιβάλ, αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 5 Νοέμβρη θα γίνουν οι συναντήσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία των μουσικών σχημάτων και της θεατρικής ομάδας, με παλιούς και νέους συμμετέχοντες, ενώ ήδη έγινε η συνάντηση της ομάδας χορού. Η συνάντηση για τα μουσικά σχήματα είναι στις 11 π.μ. στο «Στέκι νεολαίας και εργαζομένων» (Πατησίων 252) και η συνάντηση για τη θεατρική ομάδα είναι στις 6 μ.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών). Για συμμετοχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για τη θεατρική ομάδα στο τηλέφωνο 6977285471 και για τα μουσικά σχήματα στο τηλέφωνο 6977776663.

Αλλες εκδηλώσεις
  • Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για την οργάνωση της πάλης και την πρόταση του ΚΚΕ, την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Μάθε εργάτη πως...» των Σήφη Στάμου και Κώστα Σταματόπουλου.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Εβρου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον Κομματικό Τύπο, την Κυριακή 6 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Γρεβενών του ΚΚΕ και η ΝΟ Γρεβενών της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 94 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Γρεβενών. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 11 Νοέμβρη

Συνεχίζεται η δράση για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των σπουδαστών των ΤΕΙ, την Τρίτη 11 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, που έχει καλέσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ καλούν σε Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων, τμημάτων, εξαμήνων, σε κινητοποιήσεις σε όλες τις σχολές και τα τμήματα, για ν' αντιδράσουν οι σπουδαστές στην άθλια κατάσταση και την υπολειτουργία των ΤΕΙ.

Η κατάσταση στα ΤΕΙ είναι δραματική. Οι μειωμένες προσλήψεις συμβασιούχων και το πετσόκομμα στα κονδύλια των ιδρυμάτων έχουν οδηγήσει στο «χάος» τα ΤΕΙ. Οι λίστες αναμονής για τα εργαστήρια φτάνουν και τα 100 άτομα(!), οι σπουδαστές είναι στοιβαγμένοι στις αίθουσες για τη θεωρία και τα εργαστήρια. Στα ΤΕΙ, όπου μεγάλος αριθμός των σπουδαστών δουλεύει, το κόστος για σίτιση και τη στέγαση είναι δυσβάσταχτο και η (ανύπαρκτη) φοιτητική μέριμνα παραδίδεται στους ιδιώτες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βιάζονται να αποκτήσουν τον έλεγχο οι επιχειρήσεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις συγχωνεύσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Οι συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα τις πραγματοποιήσει σε ένα μήνα, δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η βιασύνη των επιχειρηματικών ομίλων να ελέγξουν πλήρως εδώ και τώρα τη δομή και το περιεχόμενο των σπουδών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με αυτό το κριτήριο και μόνο θα συγχωνεύσουν σχολές και τμήματα! Για άλλη μια φορά το μάρμαρο θα το πληρώσουν φοιτητές και οι εργαζόμενοι των τμημάτων που θα κλείσουν. Για να έχουν δικαίωμα στις σπουδές τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, για να υπηρετούν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τις λαϊκές ανάγκες, το εργατικό λαϊκό κίνημα και οι φοιτητές πρέπει να δυναμώσουν την κοινή τους πάλη κατά της εφαρμογής του νόμου-πλαισίου, της παράδοσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ερευνας στα νύχια των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ